Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενίσχυση του τουρισμού σε Ουάσιγκτον και Αθήνα
  • [02] Προηγείται η Φατάχ σύμφωνα με τα έξιτ πολς
  • [03] Στρω: Πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το σχέδιο της Τουρκίας
  • [04] Κηδεύεται σήμερα Ιμπραήμ Ρουγκόβα
  • [05] Επαφές Λαριτζανί με Πεκίνο για τα πυρηνικά του Ιράν
  • [06] 400 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι στο Ιράκ
  • [07] Μέρκελ: Ελευθερία και οικονομική ανάπτυξη
  • [08] Ράμσφελντ: 'Δεν είναι πεσμένες' οι αμερικανικές δυνάμεις
  • [09] Μπους: Θα συνεχιστούν οι παρακολουθήσεις όσο υπάρχουν απειλές
  • [10] 'Δε συνεργάζεται ο Λευκός Οίκος'
  • [11] H Χαμάς κέρδισε 76 έδρες στο Παλαιστινιακό κοινοβούλιο των 132 εδρών
  • [12] O πρόεδρος Μπούς καλεί την Χαμάς να αφοπλιστεί

  • [01] Ενίσχυση του τουρισμού σε Ουάσιγκτον και Αθήνα

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσινγκτον

    26-01-2006

    Πάνω από 220 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως βασίζονται στον τουρισμό. Δύο πρόσφατες εξελίξεις ανοίγουν προοπτικές για τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Στην Ουάσιγκτον θα γίνει τον Απρίλιο του 2006 το έκτο Παγκόσμιο Συνέδριο Τουρισμού, που είναι και το μεγαλύτερο στον κόσμο, ενώ η Αθήνα θα φιλοξενήσει σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού, στα τέλη Φεβρουαρίου.

    Ο Επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού, Βίνσεντ Γούλφινγκτον, δήλωσε ότι παρόλο που το συνέδριο έχει διεθνή εμβέλεια θα επικεντρωθεί στις ΗΠΑ, που αποτελούν τη μεγαλύτερη τουριστική οικονομία του κόσμου. Είναι η πρώτη φορά που το συνέδριο πραγματοποιείται σε αμερικανικό έδαφος. Πέρυσι έγινε στην Ινδία, ενώ έχει φιλοξενηθεί και στο Κατάρ και την Πορτογαλία.

    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Ζαν Κλωντ Μπάουμγκαρτεν, συμπλήρωσε ότι η απόφαση να γίνει το συνέδριο στις ΗΠΑ πάρθηκε στα πλαίσια προσπάθειας να ενισχυθεί ο τουρισμός στις περιοχές του κόλπου του Μεξικού που επλήγησαν από τους τυφώνες Κατρίνα και Ρίτα. Τα μέλη μας, τονίζει ο κύριος Μπάουμγκαρτεν, 'αναγνωρίσουν την σπουδαιότητα της διενέργειας της συνόδου για την οικονομία των ΗΠΑ, που μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει την οικονομία σ' ολόκληρο τον κόσμο'.

    Δημήτρης Αβραμόπουλος

    Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συμμετείχε και αυτός στην συνέντευξη τύπου όπου και ανακοινώθηκε ότι η Ουάσιγκτον θα φιλοξενήσει το επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Τουρισμού. Πριν αναχωρήσει απ' την Αμερικανική πρωτεύουσα για στην Ελλάδα, ο κύριος Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη συνεισφορά της τουριστικής διπλωματίας στη κοινωνική ανέλιξη και την πολιτιστική αλληλοκατανόηση. Συνεχάρη επίσης τον δήμαρχο της Ουάσιγκτον Άντονυ Ουίλιαμς χαρακτηρίζοντας τον 'οραματιστή'. Με τη σειρά του ο κύριος Ουίλιαμς αποκάλεσε το έλληνα υπουργό 'Δήμαρχο των Δημάρχων'. Τους δύο άντρες συνδέει φιλία πολλών ετών, από τη εποχή που ο κύριος Αβραμόπουλος ήταν δήμαρχος Αθηνών.

    Ο κύριος Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που επωφελήθηκε περισσότερο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι το 2005 ήταν πολύ καλή χρόνια για τον Ελληνικό τουρισμό. Μάλιστα ο πρόεδρος της αλυσίδας ξενοδοχείων Μάρριοτ, J. W Marriot Jr, που παραβρισκόταν και αυτός στη συνέντευξη τύπου είπε ότι η εταιρεία του διερευνά νέες τοποθεσίες για επενδύσεις στην Ελλάδα.

    [02] Προηγείται η Φατάχ σύμφωνα με τα έξιτ πολς

    26-01-2006

    Σύμφωνα με τα έξιτ πολς, η εξτρεμιστική Ισλαμική Χαμάς πέτυχε σημαντικά κέρδη κατά τις Παλαιστινιακές εκλογές της Τετάρτης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τριών πολιτικών αναλυτών, το κυβερνών κόμμα Φατάχ προηγείται αλλά μόνο με ποσοστό 3% με 7% των ψήφων. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα.

    Η Χαμάς έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων κατά του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια και για τον λόγο αυτό έχει χαρακτηρισθεί από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση. Τα εκλογικά κέρδη της Χαμάς, αυξάνουν τις πιθανότητες ότι θα μπορούσε να κατακτήσει έδρες στο αποτελούμενο από 132 θέσεις παλαιστινιακό εκτελεστικό συμβούλιο .

    Το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει τί θα κάνει αν η Χαμάς κατακτήσει υπουργικές θέσεις στη Παλαιστινιακή Αυτοδιοίκηση. Την Τετάρτη ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε στη εφημερίδα Wall Street Journal ότι δεν μπορεί να έχει επαφές με τη Χαμάς αν αυτή δεν σταματήσει τις προσπάθειές της για την καταστροφή του Εβραϊκού κράτους.

    [03] Στρω: Πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το σχέδιο της Τουρκίας

    26-01-2006

    Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρω είπε ότι το νέο σχέδιο της Τουρκίας για την επανένωση της Κύπρου πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κύπρο την Τετάρτη, ο κύριος Στρω είπε επίσης πως χρειάζεται να γίνει πρόοδος για τον τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Και πρόσθεσε πως θα είναι προς όφελος όλων η Τουρκοκυπριακή κοινότητα να έρθει πλησιέστερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τον Βρετανό αξιωματούχο, η διαίρεση της Κύπρου είναι άσχημη τόσο για το νησί όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Στρω συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Ιακώβου και ξεχωριστά με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η συνάντηση Στρω-Ταλάτ προκάλεσε διαδήλωση έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία από ομάδα ελληνοκυπρίων που αντιτίθονταν σε αυτήν. Ο κ. Στρω συναντάται σήμερα στην Άγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους.

    [04] Κηδεύεται σήμερα Ιμπραήμ Ρουγκόβα

    26-01-2006

    Χιλιάδες άτομα αναμένεται να συγκεντρωθούν στη πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, για την κηδεία του προέδρου Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Φόρο τιμής στο Ρουγκόβα απέτισε ο Πρόεδρο της Αλβανίας Άλφρεντ Μοϊσίου και ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέ Σολάνα. Ο υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ Αλφόνσο Τζάκσον αναμένεται να ηγηθεί της αμερικανικής αποστολής. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Ταντιτζς ζήτησε να παραβρεθεί στη κηδεία αλλά η οικογένεια Ρουγκόβα απέρριψε το αίτημα του.

    Η σορός του Ρουγκόβα θα περάσει από τους δρόμους της Πρίστινα και θα καταλήξει σε νεκροταφείο όπου πολλοί Αλβανόφωνοι μαχητές είναι ενταφιασμένοι. Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα πέθανε το περασμένο Σάββατο από καρκίνο των πνευμόνων, λίγες μέρες πριν την έναρξη των συνομιλιών για το μέλλον του Κοσόβου , υπό τη αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Οι συνομιλίες αναβλήθηκαν για τον άλλο μήνα.

    [05] Επαφές Λαριτζανί με Πεκίνο για τα πυρηνικά του Ιράν

    26-01-2006

    Αλί Λαριτζανί

    Ο ανώτερος διαπραγματευτής του Ιράν για θέματα πυρηνικών εξοπλισμών, Αλί Λαριτζανί, συναντάται σήμερα με κινέζους αξιωματούχους, στο Πεκίνο εν όψει της έκτατης σύγκλησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

    Αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού θα συναντηθούν στις 2 Φεβρουάριου στη Βιέννη να συζητήσουν τη παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ, για παραβίαση πυρηνικής συμφωνίας. Κυβερνήσεις δυτικών χωρών καταγγέλλουν ότι η Τεχεράνη καταβάλει στα κρυφά προσπάθειες για τη δημιουργία ατομικής βόμβας. Το Ιράν λέει ότι η πυρηνική του έρευνα είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

    Στο μεταξύ, οι υπουργοί εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας , της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας μαζί με τη υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις θα συναντηθούν στο Λονδίνο, τη Δευτέρα, για να συζητήσουν τη στρατηγική τους στην αντιμετώπιση της Τεχεράνης.

    [06] 400 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι στο Ιράκ

    26-01-2006

    To Ιρακινό υπουργείο Δικαιοσύνης λέει ότι 5 γυναίκες είναι ανάμεσα στους 400 και πλέον φυλακισμένους που αφέθηκαν ελεύθεροι, μία κίνηση που μπορεί να συντείνει στην απελευθέρωση της αμερικανίδας δημοσιογράφου Τζιλ Καρολ που απήχθη στις αρχές αυτού του μήνα. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ασσόσιέτεντ Πρες ότι οι υποθέσεις των φυλακισμένων γυναικών επανεξετάστηκαν από κυβερνητική επιτροπή.

    Οι απαγωγείς της αμερικανίδας δημοσιογράφου απείλησαν ότι θα τη σκοτώσουν την περασμένη Παρασκευή, εκτός και εάν απελευθερωθούν όλες οι Ιρακινές κρατούμενες. Η χρονική διορία πέρασε και δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη τύχη της. Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι η απελευθέρωση των κρατουμένων δεν έχει καμία σχέση με τη υπόθεση Κάρολ.

    Σε άλλες εξελίξεις, τηλεοπτικός σταθμός της Βαγδάτης μετέδωσε ότι ο δημοσιογράφος Μωχάμεντ Ζαάλ σκοτώθηκε την Τρίτη, καθώς κινηματογραφούσε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ ανταρτών και αμερικανικών δυνάμεων στην δυτική πόλη Ραμάντι.

    [07] Μέρκελ: Ελευθερία και οικονομική ανάπτυξη

    26-01-2006

    Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι επιθυμεί να ξαναγίνει η χώρα της πρωτοπόρα στην οικονομική ανάπτυξη και τις καινοτομίες ενώ ζήτησε από τους πολιτικούς ηγέτες να επιτρέπουν στους λαούς τους να είναι ελεύθεροι, ώστε να μπορούν να αναπτύσσουν ιδέες για οικονομική ανάπτυξη. Η κα Μέρκελ έκανε τις δηλώσεις αυτές την Τετάρτη κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του ετήσιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, της Ελβετίας.

    Η Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζει προβλήματα οικονομικής ύφεσης και ανεργίας τα τελευταία χρόνια. Η κα Μέρκελ πρόσθεσε επίσης ότι απογοητεύθηκε από την ελάχιστη πρόοδο που σημειώθηκε κατά τις διεθνείς εμπορικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο στο Χόνγκ Κόνγκ και τόνισε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να μπορούν να εξασφαλίσουν αγορές για τα προϊόντα των αναπτυσσόμενων χωρών. Η ανάδειξη της Κίνας σε σημαντική οικονομική δύναμη είναι ένα από τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης του πενθήμερου φόρουμ.

    [08] Ράμσφελντ: 'Δεν είναι πεσμένες' οι αμερικανικές δυνάμεις

    26-01-2006

    Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ απέρριψε δύο εκθέσεις που δόθηκαν στην δημοσιότητα την Τετάρτη, οι οποίες λένε ότι ο αμερικανικός στρατός είναι εξαντλημένος από τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Πεντάγωνο την Τετάρτη, ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις 'δεν είναι πεσμένες' και ότι έχουν τεράστιες δυνατότητες, ενώ έχουν σκληραγωγηθεί από τον πόλεμο. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι οι εισβολές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ απέδειξαν την δύναμη του αμερικανικού στρατού. Τα σχόλια του κ. Ράμσφελντ έγιναν μετά την κυκλοφορία δύο σχετικών, ξεχωριστών εκθέσεων.

    Η μία έκθεση υπογράφεται από ανεξάρτητο στρατιωτικό εμπειρογνώμονα που προσελήφθη από το Πεντάγωνο, ο οποίος προειδοποιεί σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγεται το χαμηλό ηθικό των αμερικανικών δυνάμεων και η μειωμένη λαϊκή υποστήριξη προς τον πόλεμο στο Ιράκ.

    H δεύτερη έκθεση εκπονήθηκε από τον τέως υπουργό Αμυνας, Ουίλλιαμ Πέρρυ, που υπηρέτησε υπό τον πρόεδρο Κλίντον. Η έκθεση αυτή επισημαίνει ότι οι δυνάμεις πεζικού του αμερικανικού στρατού είναι τόσο υπερφορτωμένες, που δυνητικοί εχθροί των ΗΠΑ μπορεί να εισέλθουν στον πειρασμό να τις προκαλέσουν. Η έκθεση λέει επίσης ότι οι μακροχρόνιες συνέπειες στον αμερικανικό στρατό θα είναι αρνητικές, αν δεν μειωθεί ο φόρτος του.

    [09] Μπους: Θα συνεχιστούν οι παρακολουθήσεις όσο υπάρχουν απειλές

    26-01-2006

    O πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε και πάλι του επίμαχου προγράμματός του εσωτερικής κατασκοπίας, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας την Τετάρτη. Κατά την διάρκεια ομιλίας του στην εν λόγω υπηρεσία, ο κ. Μπους τόνισε ότι είναι δουλειά του να προστατεύει τον αμερικανικό λαό και ότι θα συνεχίσει να δίνει την άδειά του προς το πρόγραμμα παρακολουθήσεων, για όσο διάστημα υπάρχουν ακόμα απειλές από την αλ Κάιντα και άλλες παρόμοιες οργανώσεις κατά των ΗΠΑ.

    Η επίσκεψη του κ. Μπους στην εν λόγω μυστική υπηρεσία που εδρεύει στο Μαίρυλαντ, αποτελεί μέρος της έντονης εκστρατείας δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης Μπούς αυτή την εβδομάδα, για την υπεράσπιση του προγράμματος. Επικριτές από το Δημοκρατικό κόμμα της αντιπολίτευσης καθώς και ορισμένοι ρεπουμπλικανοί από το κόμμα του κ. Μπους λένε ότι το πρόγραμμα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων είναι παράνομο και ότι παραβιάζει το δικαίωμα προσωπικού απορρήτου των Αμερικανών πολιτών. Οι ακροάσεις για το θέμα αυτό στη γερουσία θα αρχίσουν στις 6 Φεβρουαρίου.

    [10] 'Δε συνεργάζεται ο Λευκός Οίκος'

    26-01-2006

    Τζόζεφ Λήμπερμαν

    Ηγέτες του κογκρέσου δήλωσαν ότι ο Λευκός Οίκος δεν είναι συνεργάσιμος, στα πλαίσια έρευνας που διεξάγουν για τις κυβερνητικές αντιδράσεις στον τυφώνα Κατρίνα και τις καταστροφές που προξένησε στην περιοχή του κόλπου του Μεξικού.

    Μιλώντας την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζόζεφ Λήμπερμαν είπε ότι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι είπαν στους βοηθούς του ότι ο Λευκός Οίκος τους απαγόρευσε να απαντήσουν ερωτήματα σε σχέση με την έρευνα.

    Αλλά και η ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Σούζαν Κόλλινς επέκρινε και εκείνη τον Λευκό Οίκο για την ενέργειά του αυτή. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η κυβέρνηση Μπους συνεργάζεται για την έρευνα σε σχέση με την Κατρίνα, αλλά πρόσθεσε ότι επιθυμεί να προστατεύσει το απόρρητο των προεδρικών συμβούλων. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί σε όλα τα επίπεδα των προβλημάτων από τον τυφώνα Κατρίνα, επικρίθηκαν έντονα πέρυσι.

    Την Δευτέρα δόθηκαν στη δημοσιότητα έγγραφα που έδειχναν ότι ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιηθεί από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας λίγες ώρες πρίν να φθάσει η Κατρίνα στη στεριά ότι η δύναμή της θα μπορούσε να προξενήσει βλάβες στα προστατευτικά αναχώματα της Νέας Ορλεάνης, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η πόλη για εβδομάδες ή μήνες. Λίγες μέρες μετά τον τυφώνα, ο πρόεδρος Μπους είχε πει ότι κανείς δεν περίμενε ότι θα έσπαγαν τα αναχώματα.

    [11] H Χαμάς κέρδισε 76 έδρες στο Παλαιστινιακό κοινοβούλιο των 132 εδρών

    26-01-2006

    Υποστηρικτές της Χαμάς πανηγυρίζουν.

    Η Παλαιστινιακή εκλογική επιτροπή δήλωσε ότι η εξτρεμιστική Ισλαμική Χαμάς κατέκτησε 76 έδρες από τις 132 του Παλαιστινιακού κοινοβουλίου, ενώ η Φατάχ κέρδισε 43 στις εκλογές της Τετάρτης. Λίγες ώρες πρίν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την Πέμπτη, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέια και το κυβερνητικό του επιτελείο παραιτήθηκαν. Αξιωματούχοι λένε ότι αναμένουν τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να ζητήσει από τη Χαμάς να σχηματίσει κυβέρνηση.

    Υποστηρικτές της Χαμάς εφόρμησαν στο Παλαιστινιακό κοινοβούλιο στη Ραμάλα και ανύψωσαν την πράσινη σημαία της οργάνωσης στην οροφή του κτιρίου. Δύο άτομα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ υποστηρικτών της Χαμάς και της Φατάχ γύρω από το κτίριο. Η Χαμάς έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων και έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

    Η κυβέρνηση Μπούς έκανε έκκληση προς την Χαμάς να αφοπλιστεί και να αποκηρύξει την δέσμευσή της να καταστρέψει το Ισραήλ.

    [12] O πρόεδρος Μπούς καλεί την Χαμάς να αφοπλιστεί

    26-01-2006

    O πρόεδρος Μπούς

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η Χαμάς πρέπει τώρα να αποκηρύξει τον όρκο της για την καταστροφή του Ισραήλ, εφόσον θέλει να είναι εταίρος στην ειρήνη και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι η Χαμάς θα μπορέσει να γίνει τέτοιος εταίρος, εφόσον διατηρήσει ένοπλη πτέρυγα. Ο κ. Μπούς είπε επίσης ότι η εκλογική νίκη της Χαμάς στις Παλαιστινιακές εκλογές θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα στην Παλαιστινιακή ηγεσία ότι υπάρχει ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, ενώ είπε ότι ελπίζει πως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα παραμείνει στην εξουσία.

    Στο Ισραήλ, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ ήδη δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα συνεργαστεί με μία κυβέρνηση της Χαμάς. Η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι παρότρυνε την ΕΕ να λάβει αποφασιστική στάση εναντίον της Χαμάς, λέγοντας ότι πρόκειται για τρομοκρατική κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, ο γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι οποιαδήποτε οργάνωση παίρνει μέρος σε δημοκρατικές διαδικασίες, πρέπει να αφοπλίζεται.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 27 January 2006 - 2:18:16 UTC