Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο προτεινόμενος Αμερικανικός μεθοριακός 'φράχτης'
  • [02] Ευρώπη: Mέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών
  • [03] Παγκόσμια Τράπεζα: 500 εκ. δολάρια για τη γρίπη των πτηνών
  • [04] Μπους: 'Θεαματικές' οι προσπάθειες ανοικοδόμησης
  • [05] Οι ΗΠΑ στο πλευρό της ΕΕ για κυρώσεις κατά του Ιράν
  • [06] Γερουσία: Καταθέσεις μαρτύρων στις ακροάσεις Αλίτο
  • [07] Ιράκ: Εντατικοποίηση των ανταρτικών επιθέσεων περιμένουν οι αμερικανικές δυνάμεις
  • [08] Σαουδική Αραβία: 345 νεκροί προσκυνητές στη Μέκκα
  • [09] Κλίντον: Χαμηλότερες τιμές για φάρμακα και εξετάσεις για AIDS
  • [10] Ρωσικές υπηρεσίες επί πληρωμή από τη ΝΑΣΑ
  • [11] Συρία: Ο πρόεδρος Άσσαντ θα συναντηθεί με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, αλλά όχι για ανάκριση
  • [12] Ο Αριέλ Σαρόν παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση
  • [13] Mικρή μετάλλαξη του ιού της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία
  • [14] Ο πρόεδρος Μπούς ζητά διπλωματική λύση στην διαμάχη με το Ιράν
  • [15] Συνάντηση προέδρου ΗΠΑ και καγκελαρίου της Γερμανίας στην Ουάσινγκτον
  • [16] Καίριας σημασίας η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ, λέει Αμερικανός υποστράτηγος
  • [17] Στάσιμη η κατάσταση της υγείας του Αριελ Σαρόν
  • [18] Ανάμεικτα ήταν τα αποτελέσματα της Ουώλ Στρήτ την Παρασκευή

  • [01] Ο προτεινόμενος Αμερικανικός μεθοριακός 'φράχτης'

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    13-01-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ για τον προτεινόμενο Αμερικανικό μεθοριακό «φράχτη» - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τον προτεινόμενο Αμερικανικό μεθοριακό «φράχτη»

    Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα της χώρας. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο, το οποίο προκειμένου να ισχύσει χρειάζεται τώρα να εγκριθεί και από την Αμερικανική Γερουσία, προνοεί την εγκατάσταση ενός ηλεκτρονικού φράχτη σε διάφορα σημεία της μεθορίου που χωρίζει τις ΗΠΑ από το Μεξικό. Συνεργείο της 'Φωνής της Αμερικής' επισκέφτηκε την Πόλη του Μεξικού και κατέγραψε τις πρώτες αντιδράσεις στην άλλη πλευρά της μεθορίου. Το υλικό που συγκεντρώθηκε στην αποστολή αυτή είναι και η βάση του τηλεοπτικού ρεπορτάζ μας της εβδομάδας.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στη Ουάσιγκτον, λέει πως ενέκρινε το νομοσχέδιο που αποβλέπει στην ενίσχυση των νότιων συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών για δύο κυρίως λόγους. Πρώτα-πρώτα για να αποτρέψει την είσοδο στη χώρα τρομοκρατών από το Μεξικό και δεύτερον για να βάλει φρένο στην παράνομη μετανάστευση Μεξικανών στις ΗΠΑ.

    Βινσέντε Φόξ

    Οι Μεξικανικές εφημερίδες αποκαλούν τον προτεινόμενο φράχτη στην μήκους τριών χιλιάδων χιλιομέτρων κοινή μεθόριο ως 'το τοίχος'. Ο Πρόεδρος του Μεξικού Βινσέντε Φόξ και μέλη της κυβέρνησής του καταδίκασαν την ιδέα ως αισχρή και προσβλητική. Τονίζουν πως το Μεξικό συνεργάστηκε με τη Ουάσιγκτον για την αναχαίτιση των τρομοκρατών κι εκφράζουν την άποψη ότι δεν χρειάζεται κανένα άλλο μεθοριακό τοίχος. Απλοί πολίτες στους δρόμους του Μεξικού συμφωνούν. Μια κυρία, ονόματι Έστερ, που πέρασε μπρος από το συνεργείο μας μαζί με τα παιδιά της, μας είπε: 'Οι Μεξικανοί που πάνε στις ΗΠΑ δεν είναι τρομοκράτες. Είναι εργάτες που ψάχνουν για δουλειά.'

    Χοζέ Αγκέλ Γκιουρία

    Ο Μεξικανός άλλοτε Υπουργός Εξωτερικών Χοζέ Αγκέλ Γκιουρία λέει πως ο φράχτης αποτελεί μάταια απόπειρα να τεθεί υπό έλεγχο μια φυσική μετακίνηση εργατικού δυναμικού. Κατά την έκφρασή του: 'Τα τείχη δεν προσφέρουν λύσεις. Δεν πετυχαίνουν το στόχο τους.' Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το θέμα της μετανάστευσης αποσπά την προσοχή από τις επιτυχημένες και αμοιβαία ευεργετικές εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο κύριος Γκιουρία πιστεύει πως η υπερπροσφορά εργατικών χεριών στο Μεξικό και η ζήτησή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ρυθμιστούν με διμερείς συμφωνίες. Αλλά παράλληλα παραδέχεται πως η μαζική έξοδος εκατομμυρίων Μεξικανών εργατών δείχνει την αδυναμία σειράς διαδοχικών κυβερνήσεων του Μεξικού να δημιουργήσουν αρκετές δουλειές για τους πολίτες της χώρας τους.

    Ο αναλυτής Πέντρο Χαβιέρ Γκονζάλες επιρρίπτει μέρος της ευθύνης γι αυτό στους πολιτικούς που παρεμπόδισαν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Λέει: 'Το Μεξικό δεν ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στις πολιτικές προκλήσεις και δεν έκανε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν'.

    Πρόσφατη δημοσκόπηση Μεξικανών μεταναστών κατέδειξε ότι οι περισσότεροί τους είχαν κάποια απασχόληση στο Μεξικό αλλά ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξασφαλίσουν πολύ μεγαλύτερες απολαβές. Οι μετανάστες στέλνουνε δισεκατομμύρια δολάρια στις οικογένειές τους στο Μεξικό, κάθε χρόνο. Τα εμβάσματά τους αυτά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος του Μεξικού αμέσως μετά το πετρέλαιο. Εάν σταματήσει ή περιοριστεί δραστικά η παράνομη μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες το Μεξικό θα αντιμετωπίσει σοβαρότατες επιπτώσεις.

    Πέντρο Χαβιέρ Γκονζάλες

    Ο Πέντρο Χαβιέρ Γκονζάλες ζητά από τους αμερικανούς να αναγνωρίσουν τόσο τις ανάγκες των εργατών αυτών όσο και τις οικονομικές συνθήκες που τους σπρώχνουν στη μετανάστευση. Πιστεύει ότι 'αν και οι ΗΠΑ δικαιούνται να θεσπίσουν ότι μεταναστευτική πολιτική θέλουν η ιδέα να χτίσουνε μεθοριακό τείχος δείχνει αισθήματα ξενοφοβίας'. Ο Χοζέ Ανγκέλ Γκιουρία, που τον Ιούνιο θα αναλάβει ως Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ΟΟΣΑ, λέει πως η εργατική συνθήκη που έχει συνάψει το Μεξικό με τον Καναδά μπορεί να χρησιμεύσει και σαν πρότυπο για αντίστοιχη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Παρόμοιες προτάσεις έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο Μπους και ορισμένους άλλους παράγοντες που επιδιώκουν μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η προσοχή τώρα μετατοπίζεται στην Αμερικανική Γερουσία, όπου και θα συνεχιστεί η δημόσια συζήτηση γύρω από το όλο θέμα στις επόμενες εβδομάδες.

    [02] Ευρώπη: Mέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    13-01-2006

    Τουρκία: Μητέρα θρηνεί τα τρία απο τα τέσσερα παιδιά της που πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών

    Με το συμπληρωματικό ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να ανιχνευτεί ο ιός της γρίπης των πτηνών τόσο στα πουλερικά όσο και τα άγρια πτηνά. Όπως ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες οι χώρες μέλη που ήδη πραγματοποιούν, ή πρόκειται να ξεκινήσουν προγράμματα παρακολούθησης της εξέλιξης της ασθένειας θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. Η απόφαση πάρθηκε καθώς εντείνεται καθημερινά η ανησυχία για την διάδοση της ασθένειας στην Ευρώπη μετά και τον θάνατο των τριών παιδιών στην Τουρκία.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη διαθέσει 884.000 ευρώ από τον Ιούλιο του 2005 για την παρακολούθηση της εξέλιξης της ασθένειας και το νέο ποσό που εγκρίθηκε καλύπτει την περίοδο από τον Φεβρουάριο ως τον Δεκέμβριο του 2006. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει εργαστηριακές αναλύσεις σε 25.000 πουλερικά σε όλες τις χώρες της Ένωσης χωρίς να εντοπισθεί κανένα ύποπτο κρούσμα.

    Την Τετάρτη, εξ αλλού με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οργανώθηκε στο Λουξεμβούργο συνάντηση εμπειρογνωμόνων από τα 25 κράτη μέλη για να εξετάσουν κυρίως το βαθμό ετοιμότητας της Κοινότητας σε περίπτωση πανδημίας της γρίπης. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ,Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Επιδημιών, του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας Ζώων και του Οργανισμού Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων των Ηνωμένων Εθνών, όπου και ανακοινώθηκε σχέδιο για την συγκρότηση διεθνούς 'δύναμης ταχείας επέμβασης' στην περίπτωση έξαρσης του φαινομένου.

    Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας η δύναμη αυτή θα δημιουργηθεί με την συμμετοχή περίπου 20 χωρών η οποία και θα λειτουργεί σαν εξωτερικός σύμβουλος του Οργανισμού ώστε να προληφθεί η εξάπλωση της νόσου που επεκτάθηκε από την Ασία στην Τουρκία και τώρα απειλεί την Ευρώπη, με πρώτη απειλούμενη ευρωπαϊκή χώρα την γειτονική, σε απόσταση αναπνοής, Ελλάδα.

    [03] Παγκόσμια Τράπεζα: 500 εκ. δολάρια για τη γρίπη των πτηνών

    13-01-2006

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε συνολική βοήθεια 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τις χώρες που προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη γρίπη των πτηνών. Αξιωματούχος της Τράπεζας δήλωσε ότι το Κιργιστάν θα είναι η πρώτη χώρα που θα δεχτεί τέτοια βοήθεια που αναμένεται ότι θα κυμανθεί στα 5 εκατομμύρια δολάρια.

    Ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε επίσης χθες ότι επιδεινώνεται η κατάσταση με τη γρίπη των πτηνών και ότι το ενδεχόμενο πανδημίας αυξάνεται μέρα με την ημέρα.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι δείγματα του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 από δύο θύματα στην Τουρκία δείχνουν μικρή αλλαγή γενετικού υλικού στον ιό, που αποτελεί ένδειξη ότι μπορεί να ακολουθεί πορεία μετάλλαξης σε ιό που θα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων. Από τον ιό της γρίπης των πτηνών πέθαναν 3 άτομα στην Τουρκία και 79 στη νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα από το 2003.

    [04] Μπους: 'Θεαματικές' οι προσπάθειες ανοικοδόμησης

    13-01-2006

    O Πρόεδρος Μπους

    'Θεαματικές' χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Μπους τις προσπάθειες ανοικοδόμησης των περιοχών στον κόλπο του Μεξικού που επλήγησαν από τον τυφώνα Κατρίνα. Ο κύριος Μπους τόνισε την εμφανή αντίθεση που είδε κατά την επίσκεψη του τη Πέμπτη στη περιοχή, σε σχέση με τις συνθήκες πριν από τρεις μήνες, την προηγούμενη φορά που ο αμερικανός πρόεδρος είχε επισκεφτεί την περιοχή.

    Ο κύριος Μπους συναντήθηκε με ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ηγέτες κοινοτήτων στη Νέα Ορλεάνη, στην πολιτεία της Λουϊζιάνα, υπογραμμίζοντας την υποστήριξη που θα τους προσφερθεί μέσω του νόμου για τη δημιουργία ευκαιριών στη ζώνη του κόλπου του Μεξικού. Η συγκεκριμένη νομοθεσία προσφέρει φοροαπαλλαγές και βοήθεια σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον τυφώνα τον περασμένο Αύγουστο. Ο κύριος Μπους υποσχέθηκε επίσης ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

    Επίσης στο Μισισιπή, ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα χορηγήσει 85 δισεκατομμύρια δολάρια για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης, και τόνισε ότι τα 25 δισεκατομμύρια έχουν ήδη διατεθεί.

    [05] Οι ΗΠΑ στο πλευρό της ΕΕ για κυρώσεις κατά του Ιράν

    13-01-2006

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν υποστήριξή προς τις Ευρωπαϊκές απειλές για την παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Aσφάλειας των ΗΕ όπου ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, συναντήθηκαν την Πέμπτη και στη συνέχεια δήλωσαν ότι η παραπομπή είναι αναγκαία, διότι οι Ευρωπαϊκές συνομιλίες με το Ιράν απέτυχαν.

    Στην Ουάσινγκτον, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, κατήγγειλε το Ιράν για προκλητικές ενέργειες αυτή την εβδομάδα, μετά την απόφασή του να ξαναρχίσει τα πυρηνικά του πειράματα, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ακόμα ελπίζουν ότι θα βρεθεί διπλωματική λύση στην εν λόγω διένεξη. Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανάν, είπε ότι συνομίλησε με τον ανώτατο πυρηνικό διαπραγματευτή του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, ο οποίος του είπε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την διεξαγωγή σοβαρών και εποικοδομητικών συνομιλιών με την Ευρώπη.

    [06] Γερουσία: Καταθέσεις μαρτύρων στις ακροάσεις Αλίτο

    13-01-2006

    30 μάρτυρες θα καταθέσουν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, στα πλαίσια των ακροάσεων για την επικύρωση του διορισμού του εφέτη, Σάμιουελ Αλίτο, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Αναμένεται ότι απ' τους 30 μάρτυρες οι μισοί περίπου θα ταχθούν υπέρ του διορισμού.

    Την Πέμπτη, 4η μέρα των ακροάσεων αξιωματούχος του Αμερικανικού Δικηγορικού Συλλόγου κατέθεσε ότι ο κ. Αλίτο 'διαθέτει όλα τα προσόντα' για μια θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Επίσης την Πέμπτη ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις και του ίδιου του κ. Αλίτο με βάση σειρά ερωτημάτων για επίμαχα θέματα, όπως τις αμβλώσεις και το εύρος των δικαιοδοσιών της εκτελεστικής εξουσίας. Ο Σάμιουελ Αλίτο δήλωσε ότι θα κρίνει κάθε δικαστική υπόθεση ξεχωριστά, χωρίς προκαταλήψεις. Αλλά έχει ανησυχήσει πολλούς γερουσιαστές όταν αρνήθηκε να χαρακτηρίσει 'τετελεσμένη' την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1973 για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Αλλά κατέθεσε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εν καιρώ πολέμου.

    Πάντως αναμένεται τελικά επικύρωση του διορισμού του κ. Αλίτο από τη Γερουσία που ελέγχεται απ' τους Ρεπουμπλικανούς, παρόλο που οι Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει ξεκάθαρα ανησυχίες ότι ο διορισμός Αλίτο θα οδηγήσει το Δικαστήριο προς μια ποιο συντηρητική κατεύθυνση.

    [07] Ιράκ: Εντατικοποίηση των ανταρτικών επιθέσεων περιμένουν οι αμερικανικές δυνάμεις

    13-01-2006

    Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των επιθέσεων των ανταρτών στο Ιράκ, καθώς σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση και ανακοινώνονται τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 15ης Δεκεμβρίου. Ο ταξίαρχος Ντόν Αλστον δήλωσε ότι οι αντάρτες θα χρησιμοποιήσουν την μετάβαση του Ιράκ σε νέο κυβερνητικό σχήμα για να προσπαθήσουν να εκτροχιάσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα. Ο ταξίαρχος Αλστον έκανε τις δηλώσεις αυτές την Πέμπτη, όπου το Ιράκ βρίσκεται σε σχετικά ήρεμη φάση, εξαιτίας των εορτασμών του Ειντ αλ Αντχά.

    Στο μεταξύ, οι δικηγόροι του πρώην ιρακινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσείν, Ταρέκ Αζίζ, δήλωσαν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ κακή και ότι μάλιστα μπορεί να του απομένουν μόνο λίγες εβδομάδες ζωής, αφού υποφέρει από πολλές ασθένειες. Όμως αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η κατάσταση του Ταρέκ Αζίζ δεν χειροτέρεψε σημαντικά κατά την διάρκεια της κράτησής του.

    [08] Σαουδική Αραβία: 345 νεκροί προσκυνητές στη Μέκκα

    13-01-2006

    Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είπαν ότι 345 μουσουλμάνοι προσκυνητές ποδοπατήθηκαν από το πλήθος κοντά στη Μέκκα την Πέμπτη, κατά την τελευταία μέρα των ιερών τελετουργιών που προβλέπει το προσκύνημα του Χάτζ. Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι οι προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους πάνω στη γέφυρα Τζαμαράτ, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να πετάξουν πέτρες εναντίον τριών στηλών που συμβολίζουν το κακό. Σύμφωνα με τις αρχές υπάρχουν και τουλάχιστον 250 τραυματίες.

    Μερικά άτομα ποδοπατήθηκαν όταν σκόνταψαν πάνω σε αποσκευές άλλων προσκυνητών, έχασαν την ισορροπία τους και έπεσαν. Η τελετουργία του πετροβολήματος των τριών στηλών έχει και στο παρελθόν υπάρξει αιτία για την απώλεια ζωών προσκυνητών. Πρίν δύο χρόνια είχαν σκοτωθεί κατ' αυτόν τον τρόπο 240 άτομα. Φέτος, οι Σαουδαραβικές αρχές είχαν ανοίξει και άλλες προσβάσεις στο ιερό σημείο, ενώ είχαν αναπτύξει 60,000 προσωπικό ασφάλειας, σε μία προσπάθεια αποφυγής τέτοιων περιστατικών. Την περασμένη εβδομάδα, 76 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν το ξενοδοχείο στο οποίο κατέλυσαν στην Μέκκα κατέρρευσε.

    [09] Κλίντον: Χαμηλότερες τιμές για φάρμακα και εξετάσεις για AIDS

    13-01-2006

    Μπιλ Κλίντον

    O πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ανακοίνωσε ότι το ίδρυμα του διαπραγματεύτηκε χαμηλότερες τιμές για ιατρικές εξετάσεις για AIDS και φάρμακα για την ασθένεια για αναπτυσσόμενες χώρες. Ο κύριος Κλίντον ανακοίνωσε την πέμπτη συμφωνίες με 4 φαρμακευτικές εταιρείες από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ινδία και την Κίνα που θα παρέχουν φτηνότερες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνοντας στο ήμισυ το κόστος για τη διάγνωση της ασθένειας.

    Ο κύριος Κλίντον είπε επίσης ότι 5 εταιρείες μία στη Νότια Αφρική, και 4 στην Ινδία θα παρέχουν αντιϊκά φάρμακα σε μειωμένες τιμές κατά τουλάχιστον 30 τοις εκατό. Το Ίδρυμα Κλίντον ανακοίνωσε ότι τα φαρμακευτικά αυτά παρασκευάσματα θα διατεθούν σε 50 αναπτυσσόμενες χώρες. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι οι συμφωνίες αυτές μπορούν να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές σε φτωχές χώρες και υπογράμμισε ότι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν γιατί δεν έχουν χρήματα για διαγνωστικές εξετάσεις ή για την αγορά φάρμακων.

    Να υπενθυμίσουμε ότι περίπου 40 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο είναι φορείς του ιού του AIDS. Το Ίδρυμα Κλίντον δημιουργήθηκε το 2002 με στόχο τη προσφορά βοήθειας σε φτωχές χώρες για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

    [10] Ρωσικές υπηρεσίες επί πληρωμή από τη ΝΑΣΑ

    13-01-2006

    Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει τη Ρωσία για την μεταφορά Αμερικανών αστροναυτών στον διεθνή διαστημικό σταθμό με το διαστημόπλοιο Σογιούζ. Συζητείται επίσης η σύναψη σχετικής μακρόχρονης συμφωνίας. Αλλά για τώρα, η ΝΑΣΑ θα πληρώσει στη Ρωσία 21.8 εκατομμύρια δολάρια για την μεταφορά του νέου αστροναύτη, Τζέφρυ Ουίλλιαμς, στον διεθνή διαστημικό σταθμό.

    Με την ίδια πτήση θα μεταφερθεί στο σταθμό και ο Ρώσος κοσμοναύτης, Πάβελ Βινογκράντωφ, ενώ θα επιστρέψουν στη Γή ο κοσμοναύτης, Βάλερυ Τοκαρέφ και ο αστροναύτης, Ουίλλιαμ Μακάρθουρ, που βρίσκονται σε τροχιά από τον Οκτώβριο. Εφόσον ο στόλος των διαστημικών λεωφορείων της ΝΑΣΑ είναι για την ώρα ακινητοποιημένος, η ΝΑΣΑ δεν είχε άλλη επιλογή από το να νοικιάσει τις ρωσικές υπηρεσίες για την μεταφορά των αστροναυτών της.

    [11] Συρία: Ο πρόεδρος Άσσαντ θα συναντηθεί με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, αλλά όχι για ανάκριση

    13-01-2006

    Η Συρία δήλωσε ότι δεν απορρίπτει την πιθανότητα συνάντησης του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασσάντ με εμπειρογνώμονες των ΗΕ που διερευνούν την υπόθεση του θανάτου του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Αλλά ο υπουργός πληροφόρησης της Συρίας, Μαχντί Νταχλαλά, δήλωσε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ συνάντησης και ανάκρισης, ενώ τόνισε ότι ο πρόεδρος Άσσαντ συναντά πολύ κόσμο από το εξωτερικό, αλλά η αυτεξουσιότητα της χώρας του αποκλείει το ενδεχόμενο να υποβληθεί σε ανάκριση.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ εξέφρασε ανησυχία αναφορικά με την άρνηση του κ. Άσσαντ να συναντηθεί με τους εμπειρογνώμονες των ΗΕ.

    [12] Ο Αριέλ Σαρόν παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση

    13-01-2006

    Θετικά ήταν τα αποτελέσματα της τελευταίας τομογραφίας του εγκεφάλου του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, που έδειξε ότι απορροφήθηκε το αίμα που είχε προκληθεί από το εγκεφαλικό της προηγούμενης εβδομάδας.

    Οι γιατροί ανακοίνωσαν επίσης ότι απομάκρυναν σωληνάκι από τον εγκέφαλο του κυρίου Σαρόν που είχε τοποθετηθεί με στόχο τον περιορισμό της πίεσης, αλλά προσθέτουν ότι η κατάσταση του παραμένει κρίσιμη.

    Επίσης χθες οι γιατροί δέχτηκαν επικρίσεις για το γεγονός ότι δεν έδωσαν στη δημοσιότητα πληροφορίες για εγκεφαλική πάθηση που ανακάλυψαν μετά το πρώτο εγκεφαλικό που υπέστη ο Ισραηλινός ηγέτης το Δεκέμβριο.

    Ο Πρόεδρος Μπους επικοινώνησε τηλεφωνικά για πρώτη φορά χθες με τον Εχουντ Ολμερτ, που εκτελεί χρέη πρωθυπουργού του Ισραήλ μετά το εγκεφαλικό του κυρίου Σαρόν. Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι ο κύριος Ολμερτ θα επισκεφτεί σύντομα την Ουάσιγκτον.

    [13] Mικρή μετάλλαξη του ιού της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία

    13-01-2006

    Η μητέρα των τριών παιδιών στην Τουρκία, που πέθαναν από γρίπη των πτηνών.

    Eιδικοί στον τομέα της υγείας εξέφρασαν ανησυχίες ότι ήδη ο ιός της γρίπης των πτηνών μεταλλάχθηκε, αλλά είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί ποιο αντίκτυπο θα έχει η μετάλλαξη αυτή πάνω στην ανθρώπινη υγεία.

    Αξιωματούχοι του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας δήλωσαν ότι παρατηρήθηκε μικρή μετάλλαξη του φονικού ιικού στελέχους Η5Ν1 σε δύο δείγματα που πάρθηκαν από νεκρά πουλιά στην Τουρκία και πρόσθεσαν ότι η μετάλλαξη παρομοιάζει εκείνη που παρατηρήθηκε κατά το ξέσπασμα επιδημίας της νόσου το 2003 στο Χόνκγκ Κόνγκ και το 2005, στο Βιετνάμ. Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι με την αλλαγή αυτή η νόσος θα εξαπλωθεί εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό, είχαν έλθει σε επαφή με άρρωστα πουλιά.

    Στο μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των μέτρων ετοιμότητας απέναντι στην ασθένεια, ενώ η Ελβετική φαρμακευτική εταιρία Ρός δήλωσε ότι θα προσφέρει δωρεάν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες του αντιικού φαρμάκου της, Ταμιφλού.

    Εξάλλου, οι ΗΠΑ αποστέλουν ομάδα ιατρικών ειδημόνων στην Τουρκία για να συμβάλουν στην μάχη της χώρας κατά της νόσου. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σών Μακόρμακ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η ομάδα θα αφιχθεί στην Αγκυρα την Δευτέρα για συνομιλίες με Τούρκους και ξένους ειδικούς στον τομέα της υγείας. Η ομάδα στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις περιοχές της χώρας όπου σημειώθηκαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών. Στην συνέχεια, η ομάδα θα υποβάλει τις εισηγήσεις της στην αμερικανική κυβέρνηση για το πώς μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας για την καταπολέμηση της νόσου και την προετοιμασία των αρχών, σε περίπτωση ξεσπάσματος επιδημίας της ασθένειας.

    [14] Ο πρόεδρος Μπούς ζητά διπλωματική λύση στην διαμάχη με το Ιράν

    13-01-2006

    O πρόεδρος Μπούς

    Ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην διαμάχη με το Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

    Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, ο κ. Μπούς είπε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να διαθέτει πυρηνικά όπλα, επειδή κάτι τέτοιο θα απειλούσε την παγκόσμια ασφάλειας, όπως είπε και πρόσθεσε ότι αποτελεί λογική εξέλιξη να παραπεμφθεί μία χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, εφόσον η χώρα αυτή απέρριψε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες.

    Ο κ. Μπούς έκανε τα σχόλια αυτά μετά από τις συνομιλίες που είχε με την Γερμανίδα καγκελλάριο Ανγκελα Μέρκελ. Το Ιράν έχει απειλήσει να διακόψει την συνεργασία του με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των ΗΕ, αν παραπεμφθεί η χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την πιθανή επιβολή κυρώσεων. Το Ιράν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ξανάρχιζε τα πυρηνικά του πειράματα.

    Πάντως, ο πρέσβης της Κίνας στα ΗΕ, Ουάνγκ Γκουαντζιά, δήλωσε ότι η παραπομπή της Τεχεράνης στα ΗΕ ενδέχεται να περιπλέξει περαιτέρω το θέμα. Η Ρωσία παρότρυνε το Ιράν να διακόψει κάθε πυρηνική δραστηριότητα και να συνεργαστεί με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    Το Ιράν εμμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνικούς στόχους.

    [15] Συνάντηση προέδρου ΗΠΑ και καγκελαρίου της Γερμανίας στην Ουάσινγκτον

    13-01-2006

    Οι ηγέτες της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

    Ο πρόεδρος Μπούς απέρριψε έκκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ να καταργήσει την φυλακή στη ναυτική βάση του Γκουαντανάμο, της Κούβας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, ο κ. Μπούς είπε ότι η φυλακή αυτή, στην οποία κρατούνται ύποπτοι τρομοκράτες, είναι απαραίτητη για την προστασία του αμερικανικού λαού.

    Η Γερμανία έχει επανειλημμένα καταφερθεί εναντίον της εν λόγω φυλακής, όπου άτομα κρατούνται επ'άπειρον, συνήθως χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες. Η Κα Μέρκελ δήλωσε μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο Μπούς την Παρασκευή ότι του 'κατέστησε σαφές' ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται να βρούν άλλους τρόπους αντιμετώπισης των κρατουμένων, οι οποίοι, όπως είπε η Κα Μέρκελ, δεν αισθάνονται ότι δεσμεύονται από καμία νομοθεσία.

    Οι ηγέτες των δύο χωρών παραδέχθηκαν ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις διμερείς επαφές τους σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ειρήνης στα Βαλκάνια, των σχέσεων με την Κίνα και τη Ρωσία και τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

    [16] Καίριας σημασίας η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ, λέει Αμερικανός υποστράτηγος

    13-01-2006

    Ο υποστράτηγος Βάινς

    Ο αμερικανός υποστράτηγος στο Ιράκ Τζών Βάινς είπε ότι μία ιρακινή κυβέρνηση που να αποτελείται από όλες τις εθνικές και θρησκευτικές ομάδες της χώρας, είναι ζωτικής σημασίας για να υποχωρήσει η βία που μαστίζει την χώρα.

    Ο υποστράτηγος Βάινς δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον μέσω δορυφόρου από την Βαγδάτη, ότι αναμένει πως η βία θα συνεχιστεί καθώς σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση και επισήμανε ότι η μελλοντική ασφάλεια της χώρας θα εξαρτηθεί από τις κυβερνητικές προσπάθειες να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων των εθνικών μειονοτήτων της χώρας. Και πρόσθεσε ότι η οργάνωση αλ Κάιντα στο Ιράκ βρίσκεται σε αποδιοργάνωση και ότι πολλές από τις επιθέσεις που διεπράχθησαν από Ιρακινούς, δεν έχουν σχέση με την οργάνωση. Στο μεταξύ, συγγενείς του πρώην αντιπροέδρου της ιρακινής κυβέρνησης Ταρέκ Αζίζ ζητούν την αποφυλάκισή του, εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας του. Αμερικανοί αξιωματούχοι διαψεύδουν ότι η υγεία του κ. Αζίζ έχει χειροτερέψει.

    Την Παρασκευή επίσης, δύο Αμερικανοί πιλότοι ελικοπτέρου σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος του συνετρίβη στο έδαφος κοντά στη βόρεια πόλη Μοσούλη. Στην περιοχή είχαν υπάρξει εχθρικά πυρά. Ο στρατός διερευνά τα αίτια πτώσης του ελικοπτέρου.

    [17] Στάσιμη η κατάσταση της υγείας του Αριελ Σαρόν

    13-01-2006

    O κ. Σαρόν

    Αξιωματούχοι του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν, δήλωσαν ότι η κατάσταση του παραμένει στάσιμη. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι γιατροί είναι ανήσυχοι, διότι δεν κατάφεραν ακόμα να τον συνεφέρουν από το τεχνητό κώμα που τον είχαν βυθίσει.

    Εξέταση του εγκεφάλου του κ. Σαρόν την Πέμπτη έδειξε ότι δεν έχουν απομείνει ίχνη της αιμορραγίας, η οποία προξένησε το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στις 4 Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, παραιτήθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ, το τελευταίο μέλος του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ που παραιτείται μετά από την προτροπή του ηγέτη του κόμματος Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    [18] Ανάμεικτα ήταν τα αποτελέσματα της Ουώλ Στρήτ την Παρασκευή

    13-01-2006

    Ανάμεικτα ήταν τα αποτελέσματα της Ουώλ Στρήτ την Παρακευή. Ετσι, ο δείκτης Ντάου Τζόουνς υποχώρησε 2 μονάδες, κλείνοντας στις 10,960.

    Ο δείκτης Ες εντ Πή ενισχύθηκε δύο μονάδες, στις 1,288, ενώ ο δείκτης Νάσντακ περέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα, στις 2,317 μονάδες.

    Η τιμή του δολαρίου ήταν μειωμένη έναντι του ευρώ και του γιέν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 14 January 2006 - 2:18:25 UTC