Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 5 ελληνικά σχολεία υποψήφια για ευρωπαϊκά βραβεία
  • [02] Κρίσιμη η κατάσταση του Αριέλ Σαρόν
  • [03] Ιράκ: Κύμα βίας πλήττει τη χώρα
  • [04] Γάζα: Παλαιστίνιοι πέρασαν παράνομα τα σύνορα με την Αίγυπτο
  • [05] Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ διερευνά το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο της Δυτ. Βιρτζίνια
  • [06] Ρωσο-Ουκρανική συμφωνία για το φυσικό αέριο
  • [07] Τουρκία: Δύο κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

  • [01] 5 ελληνικά σχολεία υποψήφια για ευρωπαϊκά βραβεία

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    05-01-2006

    Πέντε ελληνικά σχολεία είναι υποψήφια για τα βραβεία 'Ε-Τwinning' που είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προωθεί την πολυγλωσσία και την πολύ-πολιτισμικότητα ενθαρρύνοντας τα σχολεία να είναι προοδευτικά και ανοιχτά ως προς τις νέες μεθόδους μάθησης και επικοινωνίας. Η δράση αυτή είναι από τους πυλώνες του προγράμματος E-learning που αφορά την εκμάθηση μέσω του διαδικτύου.

    Το 5ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, το 1ο Γυμνάσιο Δάφνης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου το Πολύ-πολιτισμικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης; και το 8ο Λύκειο Πάτρας είναι τα πέντε υποψήφια σχολεία τα οποία διαγωνίζονται για την πρώτη διοργάνωση αυτών των βραβείων. Θα υπάρξουν 6 νικητές πρώτου βραβείου και 6 δευτέρου βραβείου διαχωρισμένα σε τρεις κατηγορίες που είναι η σχολική συνεργασία η παιδαγωγική καινοτομία και οι ψηφιακές πηγές.

    Σε κάθε κατηγορία θα απονεμηθούν βραβεία για προγράμματα που απευθύνονται σε δύο ηλικιακές ομάδες 5-12 και 13 έως 19 ετών. Οι νικητές του πρώτου βραβείου θα λάβουν μέρος σε τετραήμερη κατασκήνωση από τις 27-30 Απριλίου στο νησί Λανζαρότε, ενώ του δευτέρου βραβείου θα παρακολουθήσουν σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εργαστήρια ανάπτυξης και τεκμηρίωσης του προγράμματος Ε-Twinning.

    Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές όλων των υποψηφίων για βράβευση έργων προσκαλούνται στην τελετή απονομής που θα γίνει από τις 13 ως τις 15 Ιανουαρίου στο Λιντς της Αυστρίας, όπου και θα παρουσιάσουν τα έργα τους.

    [02] Κρίσιμη η κατάσταση του Αριέλ Σαρόν

    05-01-2006

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, υποβάλλεται σε έκτατη εγχείρηση μετά από 'σοβαρό', όπως το χαρακτήρισαν οι γιατροί, εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη τη Τετάρτη το βράδυ και το οποίο προκάλεσε μεγάλη αιμορραγία.

    Οι γιατροί του νοσοκομείου Χαντάσα δήλωσαν ότι ο κύριος Σαρόν βρίσκεται υπό αναισθησία και είναι διασωληνομένος μετά από το εγκεφαλικό που υπέστη, το δεύτερο σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο αναπληρωτής του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμερτ, ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού.

    Εδώ στην Ουάσινγκτον, ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι προσεύχεται για την ανάρρωση του κυρίου Σαρόν. Ο 77χρονος κύριος Σαρόν εισήχθη στο νοσοκομείο που θα μετέβαινε για να υποβληθεί σε επέμβαση για την αντιμετώπιση καρδιακού προβλήματος.

    [03] Ιράκ: Κύμα βίας πλήττει τη χώρα

    05-01-2006

    Στο Ιράκ, πάνω από 50 άτομα σκοτώθηκαν από σειρά ανταρτικών επιθέσεων συμπεριλαμβανομένης και βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε κηδεία Σιιτών, βορειοανατολικά της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 36 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες άλλες.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντας την 'ειδεχθές έγκλημα' κατά αθώων αμάχων. Σε άλλα σημεία του Ιράκ παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σκοτώνοντας 7 άτομα, ενώ πάνω από 10 άλλα σκοτώθηκαν από διάφορες ξεχωριστές επιθέσεις. Αντάρτες επιτέθηκαν επίσης εναντίον φάλαγγας βυτιοφόρων που μετέφεραν πετρέλαιο βόρεια της Ιρακινής πρωτεύουσας, καταστρέφοντας τουλάχιστον 4 απ' τα οχήματα.

    Στο μεταξύ, άγνωστη μέχρι τώρα οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή της αδελφής του υπουργού εσωτερικών του Ιράκ. Η οργάνωση ζήτησε την απελευθέρωση γυναικών κρατουμένων και τερματισμό των εφόδων δυνάμεων του Ιρακινού υπουργείου εσωτερικών.

    [04] Γάζα: Παλαιστίνιοι πέρασαν παράνομα τα σύνορα με την Αίγυπτο

    05-01-2006

    Η Αίγυπτος δήλωσε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ένοπλους Παλαιστίνιους που πέρασαν παράνομα τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένοπλοι παλαιστίνιοι με κλεμμένες μπουλντόζες διαπέρασαν τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με τη Αίγυπτο την Τετάρτη, επιτρέποντας σε περίπου 300 άτομα να μπουν στην Αίγυπτο. Αιγύπτιοι στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικές βολές προσπαθώντας να απωθήσουν τους Παλαιστίνιους που ανταποκρίθηκαν με πυροβολισμούς και πέτρες με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 18 άτομα.

    Νωρίτερα ένοπλα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης, Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ασκά, εισέβαλαν σε Παλαιστινιακά κυβερνητικά γραφεία στη Ράφα. Η πρόσφατη εντατικοποίηση των βιαιοτήτων στη Λωρίδα της Γάζας εγείρει ανησυχίες για το ενδεχόμενο καθυστέρησης των Παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

    [05] Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ διερευνά το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο της Δυτ. Βιρτζίνια

    05-01-2006

    Το αμερικανικό υπουργείο εργασίας διέταξε διερεύνηση του δυστυχήματος σε ανθρακωρυχείο της Δυτικής Βιρτζίνια που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρακωρύχους. Ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι η Υπηρεσία Ασφάλειας των Ανθρακωρυχείων θα διορίσει ομάδα εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα διερευνήσουν το θέμα του δυστυχήματος και τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης αμέσως μετά την έκρηξη. Επίσης η ομάδα θα διερευνήσει το θέμα της ανεπαρκούς πληροφόρησης για την κατάσταση των ανθρακωρύχων. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι οι 12 απ' τους 13 εγκλωβισμένους ανθρακωρύχους ήταν ζωντανοί, ενώ στη συνέχεια αξιωματούχοι εμφανίστηκαν ενώπιον των συγγενών και φίλων των ανθρακωρύχων για να τους δηλώσουν ότι μόνο ένας επέζησε.

    Η έκρηξη τη Δευτέρα στην στοά του συγκεκριμένου ανθρακωρυχείου, αποτελεί το σοβαρότερο δυστύχημα στο τομέα απ' το 2001, όταν παρόμοια έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Αλαμπάμα είχε κοστίσει τη ζωή σε 13 άτομα.

    [06] Ρωσο-Ουκρανική συμφωνία για το φυσικό αέριο

    05-01-2006

    Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αναφορικά με την τιμή του φυσικού αερίου, δίνοντας έτσι τέλος σε σκληρή αντιπαράθεση που στάθηκε αιτία να διακοπούν οι Ρωσικές εξαγωγές αερίου στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να προκληθούν ελλείψεις στην Ευρώπη. Η συμφωνία προβλέπει ότι το Κίεβο θα αγοράζει Ρωσικό φυσικό αέριο έναντι 95 δολαρίων ανά χίλια κυβικά μέτρα, δηλαδή διπλάσια τιμή απ' αυτήν που πλήρωνε μέχρι σήμερα, αλλά πολύ μικρότερη απ' αυτήν που ζητούσε αρχικά η Μόσχα. Επίσης το αέριο θα χορηγείται μέσω Ρωσο-Ουκρανικής κοινοπραξίας.

    Από τη πλευρά του ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ενέργειας, Αντρίς Πήμπαλγκς, χαιρέτησε την επίτευξη συμφωνίας, αλλά τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να περιορίσει την σπατάλη ενέργειας και να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως με την συμφωνία θα προωθηθούν μακροπρόθεσμες προσπάθειες για διαφάνεια σε θέματα ενεργειακών προϊόντων στη περιοχή.

    [07] Τουρκία: Δύο κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

    05-01-2006

    Στην Τουρκία, ο υπουργός Υγείας, Ρετσέπ Ακντάγκ, επιβεβαίωσε 2 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και του δεκατετράχρονου αγοριού που πέθανε αυτή την εβδομάδα.

    Τα δύο αυτά κρούσματα αποτελούν και την πρώτη εμφάνιση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους εκτός της νοτιοανατολικής Ασίας και της Νίνας.

    Ο κύριος Ακντάγκ δεν είπε όμως αν το αγόρι από τη ανατολική επαρχία Βαν πέθανε από το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, το οποίο ευθύνεται για το θάνατο 70 ατόμων στις Ασσιας από το 2003. Το πρακτορείο ειδήσεων Ασσοσιετεντ Πρες αναφέρει ότι διενεργούνται και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις.

    Ο κύριος Ακντάγκ δήλωσε ότι και η αδελφή του αγοριού έχει προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Τα δύο αδέλφια αρρώστησαν τη περασμένη εβδομάδα μετά από γεύμα με κοτόπουλο.

    Νωρίτερα, το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας ανέφερε και νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν. Και πρόσθεσε ότι ο ιός εντοπίστηκε σε χίλια οκτακόσια πουλιά τον περασμένο μήνα. Οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για το περιορισμό της επιδημίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 6 January 2006 - 2:18:11 UTC