Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισραήλ: Επίθεση σε κτίριο της Φατάχ
  • [02] Τουρκία: Θάνατος 14χρονου μάλλον από τη γρίπη των πτηνών
  • [03] Μαίνονται οι πυρκαγιές στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ
  • [04] Η Ευρώπη αισθάνεται τις συνέπειες της διακοπής των εξαγωγών φυσικού αερίου από Ρωσία προς Ουκρανία
  • [05] Ο πρόεδρος Μπούς συνεχίζει να υπεραμύνεται μυστικού προγράμματος παρακολούθησης αμερικανών πολιτών
  • [06] Ιράκ: Δύο νεκροί σε συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας στο Κιρκούκ
  • [07] Λαριτζανί: Το Ιράν θα πρέπει να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο των πυρηνικών του δραστηριοτήτων

  • [01] Ισραήλ: Επίθεση σε κτίριο της Φατάχ

    02-01-2006

    Συντρίμμια στο κτίριο ψυχαγωγίας των υπαλλήλων του ΟΗΕ

    Ο Ισραηλινός στρατός έπληξε νωρίς σήμερα το πρωί κτήριο στη Λωρίδα της Γάζας που χρησιμοποιούνταν από μέλη του κόμματος Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα απ' την επίθεση, της οποίας είχαν προηγηθεί επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα στο Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το κτήριο το χρησιμοποιούσαν μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά, η οποία μαζί με άλλες τρεις εξτρεμιστικές Παλαιστινιακές οργανώσεις ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την συμφωνία εκεχειρίας με τους Ισραηλινούς, που επετεύχθη τον περασμένο Μάρτιο.

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αννάν, καταδίκασε την βομβιστική επίθεση τη Κυριακή σε κτήριο ψυχαγωγίας των υπαλλήλων του ΟΗΕ στη πόλη της Γάζας. Ανακοίνωση του κ. Αννάν ζητά απ' την Παλαιστινιακή Αρχή να προσάγει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για την επίθεση.

    [02] Τουρκία: Θάνατος 14χρονου μάλλον από τη γρίπη των πτηνών

    02-01-2006

    Στην νοτιοανατολική Τουρκία οι γιατροί ανακοίνωσαν το θάνατο δεκατετράχρονου αγοριού, το οποίο είχε υποβληθεί σε εξετάσεις για το ενδεχόμενο προσβολής του από τη γρίπη των πτηνών.

    Οι αρχές της επαρχίας Βαν δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τα αίτια θανάτου του παιδιού, λέγοντας ότι περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που εστάλησαν στην Άγκυρα. Αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι θετικά, θα είναι ο πρώτος θάνατος από τη γρίπη των πτηνών στη Τουρκία. Οι γιατροί υπέβαλαν επίσης σε εργαστηριακές εξετάσεις και τα τρία αδέλφια του 14χρονου που αρρώστησαν μετά από γεύμα με πουλερικά. Επίσης αρρώστησε τουλάχιστον ένας ενήλικας της ίδιας οικογένειας.

    Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι νεκρά πουλιά στη ανατολική επαρχία Ιγκντίρ είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών. Δείγματα από τα νεκρά πουλιά εξετάζονται για να επισημανθεί αν είχαν προσβληθεί από το στέλεχος Η5Ν1.

    [03] Μαίνονται οι πυρκαγιές στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ

    02-01-2006

    Νέες εστίες πυρκαγιών μαίνονται στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, τροφοδοτούμενες από ισχυρούς ανέμους και σοβαρή ξηρασία. Οι αρχές διέταξαν τη Κυριακή την εκκένωση τμήματος της πόλης της Οκλαχόμα, όπου ήδη έχουν καεί σπίτια. Μάλιστα ορισμένοι κάτοικοι είδαν τα σπίτια τους να τυλίγονται στις φλόγες λίγα μόνο λεπτά αφού τα εγκατέλειψαν. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μέχρι στιγμής οι πύρινες εστίες δεν απειλούν το κέντρο της Οκλαχόμα, ενώ ο κυβερνήτης της πολιτείας, Μπράντ Χάνρυ, ζήτησε απ' τον πρόεδρο Μπους την άμεση χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας.

    Πυρκαγιές σε θαμνώδεις και ημιδασικές περιοχές απείλησαν συνοικισμούς και στις πολιτείες Τέξας και Νέο Μεξικό, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα κοπάσουν οι θυελλώδεις άνεμοι αλλά θα συνεχιστεί η ξηρασία.

    [04] Η Ευρώπη αισθάνεται τις συνέπειες της διακοπής των εξαγωγών φυσικού αερίου από Ρωσία προς Ουκρανία

    02-01-2006

    Ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να αισθάνονται τις επιπτώσεις της διακοπής εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ουκρανία.

    Αξιωματούχοι της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας ανέφεραν την Κυριακή μείωση της παροχής Ρωσικού φυσικού αερίου στο δίκτυο που περνά από την Ουκρανία καθοδόν προς την Ευρώπη.

    Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι η επιτροπή για θέματα ενέργειας θα συνέλθει την Τετάρτη για να συζητήσει την κατάσταση.

    Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Ρωσία και την Ουκρανία να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση στο θέμα της παροχής φυσικού αερίου. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η ενέργεια της Μόσχας θα μπορούσε να έχει δυσμενείς συνέπειες στις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και εγείρει 'σοβαρά ερωτήματα για την χρήση πηγών ενέργειας για την άσκηση πολιτικής πίεσης'.

    Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, Γκαζπρόμ, ζήτησε τον τετραπλασιασμό της τιμής του προϊόντος για εξαγωγή στην Ουκρανία, με το αιτιολογικό ότι το Κίεβο διαθέτει τώρα ελεύθερη οικονομία και θα πρέπει να πληρώνει και αντίστοιχες τιμές. Από την πλευρά της η Ουκρανία καταγγέλλει ότι η Μόσχα ασκεί πιέσεις στην οικονομία της με την ξαφνική αυτή κατακόρυφη άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου.

    Την Κυριακή εκπρόσωπος της Γκάζπρομ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι κλέβει αέριο που προορίζεται για Ευρώπη μέσω δικτύου αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία. Το Κίεβο απαντά ότι προηγούμενη συμφωνία με την Μόσχα δικαιωματικά του παραχωρεί το 15% του φυσικού αερίου που διασχίζει την Ουκρανική επικράτεια. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούσενκο, διαβεβαίωσε την Ευρώπη ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές στην ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

    [05] Ο πρόεδρος Μπούς συνεχίζει να υπεραμύνεται μυστικού προγράμματος παρακολούθησης αμερικανών πολιτών

    02-01-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε ξανά του προγράμματος κατασκοπίας στο εσωτερικό της χώρας, για το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται ότι ενήργησε παράνομα γιατί δεν ζήτησε εισαγγελική έγκριση προτού αρχίσει να παρακολουθεί τηλεφωνήματα αμερικανών πολιτών.

    Ο κύριος Μπους δήλωσε σε δημοσιογράφους σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Τέξας ότι το πρόγραμμα είχε περιορισμένη εμβέλεια και ήταν σύμφωνο με το νόμο. Ο κύριος Μπους είπε επίσης ότι αν κάποιος δεχτεί τηλεφώνημα από την Αλ Κάιντα, η κυβέρνηση πρέπει να ξέρει με ποιόν μιλά και γιατί.

    Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ενήργησε μέσα στα πλαίσια του νόμου όταν διέταξε την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας να παρακολουθήσει τέτοιου είδους τηλεφωνήματα.

    Μερικοί, όμως, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο είπαν ότι χρειάζεται δικαστική παρέμβαση για την άρση των δικλείδων ασφάλειας που προβλέπει το αμερικανικό σύνταγμα για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων. Το Κογκρέσο πρόκειται να διενεργήσει ακροάσεις για να συζητηθεί το εν λόγω θέμα.

    Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Τσαρλς Σούμερ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Φοξ τη Κυριακή ότι χρειάζεται να γίνει μία ανοικτή συζήτηση για αυτό που ο Λευκό Οίκος χαρακτηρίζει ως 'διοικητικά του προνόμια'. Ο γερουσιαστής δήλωσε ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς την νομοθεσία.

    [06] Ιράκ: Δύο νεκροί σε συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας στο Κιρκούκ

    02-01-2006

    Στο Ιράκ, η αστυνομία στη βόρεια πόλη Κιρκούκ δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν τουλάχιστον 2 άτομα και τραυμάτισαν ορισμένα άλλα που συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων και της έλλειψης βασικών υπηρεσιών στη πόλη.

    Οι αρχές δηλώνουν ότι οι διαδηλώσεις της Κυριακής ξέσπασαν σε κυρίως κουρδική συνοικία του Κιρκούκ, καθώς οργισμένοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε πρατήρια πώλησης καυσίμων και σε κτίριο εταιρείας πετρελαίου. Αργότερα η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

    Στο μεταξύ, αντάρτες διενήργησαν σειρά επιθέσεων σ' ολόκληρη τη χώρα τραυματίζοντας τουλάχιστον ένα άτομο. Μία από αυτές τις εκρήξεις πραγματοποιήθηκε κοντά σε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου του Ιράκ και προκάλεσε πυρκαγιά σε πετρελαιαγωγό, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την πετρελαϊκή κρίση στη χώρα.

    Εξάλλου, Σουδανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 5 εργαζόμενοι στη πρεσβεία τους στη Βαγδάτη αφέθηκαν ελεύθεροι από τους απαγωγείς τους όταν το Χαρτούμ ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τη διπλωματική του αντιπροσωπεία από το Ιράκ.

    Επίσης ένας Κύπριος που είχε απαχθεί πριν από 4 μήνες αφέθηκε ελεύθερος.

    [07] Λαριτζανί: Το Ιράν θα πρέπει να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο των πυρηνικών του δραστηριοτήτων

    02-01-2006

    Αλί Λαριτζανί

    Ο ανώτερος διαπραγματευτής του Ιράν για θέματα πυρηνικής ενέργειας, Αλί Λαριτζανί, επέκρινε το σχέδιο εμπλουτισμού Ιρανικού ουρανίου στη Ρωσία, λέγοντας ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο των πυρηνικών της δραστηριοτήτων. Σε δηλώσεις του προς την κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο κ. Λαριτζανί τόνισε ότι αξιωματούχοι μελετούν την Ρωσική πρόταση που στοχεύει στην επίλυση του αδιεξόδου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Αλλά επεσήμανε ότι κανένα σχέδιο δεν θα πρέπει να παρεμποδίσει το Ιράν απ' το να εμπλουτίσει ουράνιο στην επικράτεια του και σημείωσε ότι δεν είναι λογικό να εξαρτάται το Ιράν από άλλη χώρα για τα πυρηνικά του καύσιμα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 3 January 2006 - 2:18:17 UTC