Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Τζον Σαρμπάνης ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του
  • [02] Ιράκ: Διαμαρτυρίες για εκλογικές παρατυπίες
  • [03] Παραιτήθηκε ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Πούτιν
  • [04] Σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας
  • [05] O M. Αμπάς ζητά και πάλι τερματισμό επιθέσεων κατά Ισραήλ
  • [06] Νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε Τουρκία και Ρουμανία
  • [07] Κυρώσεις εναντίον εταιρειών που συνεργάστηκαν με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
  • [08] Ασράγουι: Σοβαρή πολιτική κρίση αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι
  • [09] Σαουδική Αραβία: Συνελήφθη ένας απ' τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες

  • [01] Ο Τζον Σαρμπάνης ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    28-12-2005

    Τζον Σαρμπάνης

    Την σκυτάλη από τον πατέρα του αναλαμβάνει ο Τζον Σαρμπάνης, γιός του γνωστού ελληνοαμερικανού Γερουσιαστή από το Μαίριλαντ, που πρόκειται να αποχωρήσει από τον πολιτικό βίο.

    Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα στην Αστόρια ομογενείς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον νέο δικηγόρο αλλά και να συμβάλλουν οικονομικά στην προεκλογική του εκστρατεία. Παρουσιάζοντάς τον, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ είπε χαρακτηριστικά πως 'ο υιός Σαρμπάνης θα γράψει ιστορία στην Αμερική όπως και ο πατέρας του'. Ο κ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση και ιδιαίτερα στο γεγονός πως η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι η μόνη που δεν έχει δεχθεί εκπροσώπους της ελληνοκυπριακής κοινότητας για να της παρουσιάσουν το κυπριακό πρόβλημα. ' το Κογκρέσο και η Γερουσία είναι η μόνη μας ευκαιρία να ακουστεί η φωνή μας'.

    Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο υποψήφιος βουλευτής Τζον Σαρμπάνης αναφέρθηκε στα σχέδια του λέγοντας πως 'ποτέ δεν σχεδίαζα να ακολουθήσω πολιτική καριέρα. Σαν δικηγόρος σε θέματα υγείας και εκπαιδευτικών ζητημάτων είχα την ευκαιρία να ζω από κοντά τα πραγματικά προβλήματα των συμπολιτών μου'. Κατόπιν ο νεαρός Σαρμπάνης μιλώντας σε άπταιστα ελληνικά, μίλησε για την αγάπη του στην Ελλάδα 'παρόμοια με αυτή που έχει κάποιος για την πατρίδα του' είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην Κύπρο και το κυπριακό πρόβλημα δήλωσε ενήμερος μια και το κυπριακό ήταν μέρος της διατριβής του στο πανεπιστήμιο.

    Σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία του ανέφερε πως υπάρχουν 7 υποψήφιοι για την θέση μεταξύ των οποίων και ένας αμερικανός τουρκικής καταγωγής. Ο Τζών Σαρμπάνης δήλωσε έτοιμος να υπηρετήσει το Μαίρυλαντ, 'με σεβασμό και εκτίμηση, μπορώ να είμαι εγώ η φωνή για τους ηλικιωμένους, τις οικογένειες και τα παιδιά, τους φτωχούς και τους παραγκωνισμένους β ξέρω τις ανάγκες τους και έχω το καλύτερο παράδειγμα που μπορώ να ακολουθήσω. Τον Πατέρα μου' κατέληξε ο νέος υποψήφιος Τζον Σαρμπάνης.

    [02] Ιράκ: Διαμαρτυρίες για εκλογικές παρατυπίες

    28-12-2005

    Στο Ιράκ, χιλιάδες Σουνίτες και Σιίτες συμμετείχαν τη Τρίτη σε διαδήλωση στη Βαγδάτη διαμαρτυρόμενοι για καταγγελλόμενη καλπονοθεία κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη χώρα. Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου ζήτησαν την διεξαγωγή νέων εκλογών σε ορισμένα τμήματα του Ιράκ, καθώς και διερεύνηση της διεθνούς κοινότητας για εκλογικές παρατυπίες. Τα αρχικά αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι οι Σιίτες υποψήφιοι κέρδισαν 130 θέσεις στη αποτελούμενη από 275 έδρες βουλή.

    Στη βόρεια πόλη Ιρμπίλ, σημαίνον Σιίτης, ο Αμπντουλ Αζίζ Αλ Χακίμ, συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη των Κούρδων για να συζητήσει μαζί τους το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο κύριος Χακιμ επίσης θα διεξάγει διαπραγματεύσεις και με Σουνίτες αυτή τη εβδομάδα.

    Επίσης την Τρίτη, οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μαζικό τάφο που περιέχει τις σορούς τουλάχιστον 20 ατόμων στην ιερή πόλη των Σιιτών, Καρμπάλα. Οι αρχές πιστεύουν ότι ο τάφος περιέχει σορούς θυμάτων του Σαντάμ Χουσεΐν, από την εποχή μιας εξέγερσης Σιιτών, μετά τον πόλεμο στο Περσικό Κόλπο, το 1991.

    [03] Παραιτήθηκε ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Πούτιν

    28-12-2005

    Ο Αντρέι Ιλαριόνωφ, ο οικονομικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέβαλε παραίτηση λέγοντας ότι η χώρα δεν είναι πλέον ελεύθερη πολιτικά. Ο κ. Πούτιν αποδέχτηκε την παραίτηση.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-Τας φέρει το κύριο Ιλαριόνωφ να δηλώνει ότι η κατάσταση στη Ρωσία έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 6 χρόνια και ότι η χώρα έχει γίνει από μερικώς ελεύθερη σε μη ελεύθερη.

    Ο κύριος Ιλαριόνωφ επίσης διαμαρτυρήθηκε για τους περιορισμούς στη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης του.

    Ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου ήταν ένας από τους δριμύτερους επικριτές της κυβέρνησης Πουτιν, στους κόλπους του Κρεμλίνου. Πέρυσι είχε χαρακτηρίσει την κατάσχεση και διάλυση της μεγάλης εταιρείας πετρελαίου Γιούκος, μία μεγάλη απάτη.

    [04] Σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

    28-12-2005

    Τo 2005 ήταν η χρονιά με τις πολλαπλές διμερείς επαφές μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Οι κύριοι Μπους και Πούτιν συναντήθηκαν αρχικά στην Σλοβακία το περασμένο Φεβρουάριο και στη συνέχεια το Μάιο ο πρόεδρος Μπούς μετέβη στη Μόσχα για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 60η επέτειο απ' το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Στη συνέχεια το Σεπτέμβριο ο κ. Πούτιν ανταπέδωσε την χειρονομία επισκεπτόμενος το Λευκό Οίκο, ενώ τον Ιούλιο οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στη Σκοτία, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Οκτώ και τον Νοέμβριο στο περιθώριο της συνόδου χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού στη Νότια Κορέα.

    Πολλοί αναλυτές δηλώνουν ότι η θερμή σχέση μεταξύ των δύο προέδρων έχει αποτελέσει τον κύριο συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο χωρών. Όμως υπάρχουν και κάποιοι αναλυτές που χαρακτηρίζουν αυτή τη θερμή σχέση Μπους-Πούτιν 'δίκοπο μαχαίρι' και επισημαίνουν ότι αποτελεί τροχοπέδη στην ικανότητα του προέδρου Μπούς να ασκήσει πιέσεις στον κ. Πούτιν όταν χρειάζεται.

    Ένας απ' αυτούς τους αναλυτές είναι και ο Μάικλ Μακφώλ του Ινστιτούτου Χούβερ. 'Η διατήρηση καλών σχέσεων με τον ηγέτη μιας χώρας δεν θα πρέπει να αποτελεί το αντικείμενο της πολιτικής μας, αλλά μόνο έναν αποτελεσματικό τρόπο προώθησης της πολιτικής μας' λέει ο κύριος Μακφώλ. 'Πιστεύω λοιπόν ότι ο πρόεδρος Μπους θα πρέπει να εξετάσει τη σχέση του με τον κ. Πούτιν και να αναρωτηθεί τι έχει βγει απ' αυτή τη σχέση. Και όταν έρθει η στιγμή που ο κ. Πούτιν θα προβεί σε ενέργειες που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του συμμάχου της Δύσης, ο κ. Μπους θα πρέπει να μπορεί να πει στο φίλο του ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια τέτοια συμπεριφορά. Μέχρι τώρα, όμως, δεν έχω διαπιστώσει περιπτώσεις που ο πρόεδρος Μπους να έχει χρησιμοποιήσει την προσωπική του σχέση με τον Ρώσο ομόλογο του για να επηρεάσει τον κ. Πούτιν σπρώχνοντας τον προς μια ποιο εποικοδομητική πορεία'.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένης και της υπουργού εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για τις αυξανόμενες απολυταρχικές τάσεις στη Ρωσία. Αναλυτές δηλώνουν ότι τα τελευταία χρόνια ο κ. Πούτιν ακολουθεί πολιτική συγκέντρωσης δύναμης στο Κρεμλίνο, αποδυνάμωσης των ανεξάρτητων πολιτικών κομμάτων και εκμηδενισμού της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης.

    Οι προβλέψεις, λοιπόν, πολλών αναλυτών αναφέρουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στις Αμερικανο-Ρωσικές σχέσεις το χρόνο που έρχεται. Μάλιστα ο Μάικλ Μακφώλ δηλώνει ότι τα πάντα θα παραμείνουν ως έχουν. Πρόκειται για μια σταθερή, αλλά αποτελματωμένη σχέση, δηλώνει χαρακτηριστικά ο αμερικανός αναλυτής.

    [05] O M. Αμπάς ζητά και πάλι τερματισμό επιθέσεων κατά Ισραήλ

    28-12-2005

    Στα πλαίσια των προσπαθειών του για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ζήτησε το τερματισμό των επιθέσεων εξτρεμιστών με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Ο κ. Αμπάς προέβη στην εν λόγω έκκληση στη διάρκεια συνομιλιών τη Τρίτη με ηγετικά στελέχη εξτρεμιστικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Αλλά τα μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ που συμμετείχαν στις συνομιλίες κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι παραβιάζει την συμπεφωνημένη εκεχειρία και άφησαν να εννοηθεί ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις.

    Στο μεταξύ στη Γάζα, Ισραηλινά αεροσκάφη εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δρόμων που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνται από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα. Επίσης τρεις ρουκέτες εξερράγησαν σε κατοικημένη περιοχή του βόρειου Ισραήλ, προκαλώντας μόνο ορισμένες υλικές ζημιές. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σίγουροι για την προέλευση της επίθεσης κοντά στα σύνορα με το νότιο Λίβανο όπου δραστηριοποιούνται εξτρεμιστές της Χεζμπολά και Παλαιστινιακών οργανώσεων. Εκπρόσωπος της Χεζμπολά διέψευσε ότι γνώριζε οτιδήποτε για την επίθεση.

    [06] Νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε Τουρκία και Ρουμανία

    28-12-2005

    Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε νεκρά κοτόπουλα σε ανατολική επαρχία στα σύνορα με την Αρμενία. Το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας δήλωσε χθες ότι οι αρχές στη επαρχία Ιγκντίρ πήραν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της ασθένειας. Δείγματα που ελήφθησαν από πουλιά εστάλησαν σε ευρωπαϊκά εργαστήρια για να εξεταστεί αν οι θάνατοι επήλθαν από το στέλεχος Η5Ν1, το οποίο ευθύνεται για το θάνατο 70 ατόμων στη Ασία. Ο ιός της γρίπης των πτηνών είχε εντοπιστεί στην Τουρκία και τον Οκτώβριο.

    Eπίσης, την Τρίτη, οι Ρουμανικές αρχές ανακοίνωσαν νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στο χωριό Αλμπέστι, ανατολικά από το Βουκουρέστι. Οι αρχές έστειλαν επίσης δείγματα για εξέταση σε βρετανικό εργαστήριο και έθεσαν σε καραντίνα το ρουμανικό χωριό. Άλλο ένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών είχε παρουσιαστεί τη περασμένη εβδομάδα και σε ένα άλλο χωριό κοντά στο Βουκουρέστι.

    [07] Κυρώσεις εναντίον εταιρειών που συνεργάστηκαν με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    28-12-2005

    Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον 9 ξένων εταιριών που πώλησαν στο Ιράν τεχνογνωσία και ανταλλακτικά για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι, δήλωσε την Τρίτη ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε έξι κινεζικές εταιρίες, δύο ινδικές και μία αυστριακή και ότι υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες ότι οι εν λόγω εταιρίες παρέδωσαν απαγορευμένα μηχανήματα και τεχνολογία στο Ιράν.

    Οι διάρκειας ενός έτους κυρώσεις παρεμποδίζουν τις εταιρίες αυτές απ' το να διεξάγουν εμπορικές συναλλαγές με το αμερικανικό δημόσιο, ενώ διακόπτεται η πρόσβαση τους σε αμερικανικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Ο κ. Ερελί επισήμανε ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο για να αποκλειστεί το Ιράν από την πιθανότητα ανάπτυξης πυρηνικών πυραύλων και όπλων μαζικής καταστροφής. Πάνω από 40 εταιρίες και ιδιώτες έχουν υποστεί κυρώσεις σύμφωνα με τις προβλέψεις αμερικανικού νόμου πού ισχύει τα τελευταία 5 χρόνια, ο οποίος στοχεύει στο να σταματήσει το Ιράν από το να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    [08] Ασράγουι: Σοβαρή πολιτική κρίση αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι

    28-12-2005

    Χανάν Ασράγουι

    Η Παλαιστίνια βουλευτής Χανάν Ασράγουι δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σοβαρή πολιτική κρίση, που ξεκίνησε με την διχοτόμηση του κυβερνώντος κόμματος Φατάχ, μεταξύ των παραδοσιακών οπαδών της παλαιάς φρουράς και των νέων που ζητούν μεταρρυθμίσεις. Μιλώντας την Τρίτη στην αμερικανική τηλεόραση, η κα Ασράγουι επισήμανε ότι η διχοτόμηση απειλεί να φέρει στο προσκήνιο μία τρίτη πολιτική οντότητα, το εξτρεμιστικό κόμμα της Χαμάς.

    Οι ΗΠΑ θεωρούν την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Οι δηλώσεις της κας Ασράγουι έγιναν λίγες ώρες μετά την κατάληψη γραφείου της Παλαιστινιακής εκλογικής επιτροπής κοντά στην Ιερουσαλήμ από ένοπλους Παλαιστινίους, που ήθελαν να ασκήσουν πιέσεις σχετικά με την σύνθεση ψηφοδελτίου της Φατάχ για τις βουλευτικές εκλογές. Οι ένοπλοι απαιτούσαν στο ψηφοδέλτιο των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου να συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι νεώτεροι υποψήφιοι από την ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η αστυνομία βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τους οπλοφόρους το βράδυ της Τρίτης. Όπως αναμένεται, το νέο εκλογικό ψηφοδέλτιο της Φατάχ θα υποβληθεί στην εκλογική επιτροπή σήμερα.

    [09] Σαουδική Αραβία: Συνελήφθη ένας απ' τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες

    28-12-2005

    Οι Σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν έναν από τους πλέον καταζητούμενους ύποπτους τρομοκράτες, o οποίος όμως πρόλαβε να σκοτώσει 5 αστυνομικούς. Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν ότι ο Μωχάμεντ μπιν Αμπέλ Ραχμάν αλ Σουγουαΐλμι άρχισε να πυροβολεί από το αυτοκίνητό του, σκοτώνοντας δύο αστυνομικούς στην επαρχία Κασίμ. Αργότερα άνοιξε πύρ κατά παραπλήσιου φυλακίου ελέγχου, σκοτώνοντας τρείς ακόμα αστυνομικούς. Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας καταδίωξαν το αυτοκίνητό του, τραυματίζοντας τον καταζητούμενο πρίν να τον συλλάβουν.

    Ο ηλικίας 23 ετών ύποπτος φέρεται ότι είναι άριστος γνώστης της τεχνολογίας του διαδικτύου και ότι έχει βοηθήσει ισλαμιστές εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένων και μελών της αλ Κάιντα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν ανακοινώσει τον θάνατο του Μωχάμεντ αλ Σουγουαΐλμι σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, αλλά αργότερα ο αλ Σουγουαΐλμι έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ανακοίνωνε ότι ήταν καλά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 29 December 2005 - 2:18:19 UTC