Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποτελέσματα φαίνεται να έχει αποφέρει η αναθεώρηση του Γ΄ ΚΠΣ
  • [02] Συνέδριο για το μέλλον του ελληνισμού στη Νέα Υόρκη
  • [03] Στις Βρυξέλλες η Κοντολίζα Ράις
  • [04] Μπους-Κλίντον: 90 εκ. δολάρια για τα θύματα της Κατρίνα
  • [05] Τζον Μέρθα: Στο Ιράκ δεν έχουμε τρομοκρατία, αλλά ανταρσία
  • [06] Ιράκ: Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο
  • [07] Επεισόδιο σε πτήση της American Airlines
  • [08] Περιοδεία Μολυβιάτη στα Βαλκάνια
  • [09] Αίγυπτος: 8 νεκροί από συγκρούσεις αστυνομίας ψηφοφόρων

  • [01] Αποτελέσματα φαίνεται να έχει αποφέρει η αναθεώρηση του Γ΄ ΚΠΣ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    08-12-2005

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης

    Η αναθεώρηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στην οποία προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση πριν μερικούς μήνες προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια πόρων φαίνεται ότι έφερε κάποια αποτελέσματα, γιατί η απορρόφηση στο χρόνο που τελειώνει, ανταποκρίνεται στις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομίας, που έφθαναν για το 2005 στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 76%.

    Το στοιχείο αυτό θα παρουσιαστεί σήμερα Πέμπτη στην όγδοη Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ' ΚΠΣ, που θα γίνει στο συνεδριακό κέντρο 'Αθηναΐς' με κύριο θέμα τον μέχρι σήμερα απολογισμό υλοποίησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006.

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό προς τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης και τα μέλη της αρμόδιας αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνοπτικά, οι εισροές της κοινοτικής συνδρομής από τα διάφορα διορθωτικά ταμεία από την έναρξη των προγραμμάτων 2000 μέχρι και την 21 Νοεμβρίου 2005 φθάνουν το 38% ή και το 39% αν δεν ληφθούν υπ όψιν τα ειδικά προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας κ.α.

    Από τα 12 εθνικά περιφερειακά προγράμματα το υψηλότερο ποσοστό απορροφητικότητας εμφανίζει ο τομέας 'Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης' με 47% και το χαμηλότερο το πρόγραμμα της ' Κοινωνίας της Πληροφορίας' με 28%. Ειδικότερα, σχετικά ικανοποιητική απορρόφηση παρουσιάζουν τα προγράμματα 'Εκπαίδευση και αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση' με 46%, 'Οδικοί Aξονες Αστικές συγκοινωνίες', 'Λιμένες και Αεροδρόμια' με 45%, και 'Πολιτισμού' στο 46%, ενώ χαμηλότερα ποσοστά απορροφητικότητας εμφανίζουν τα προγράμματα για το 'Περιβάλλον' 33%, την 'Υγεία και Πρόνοια' 34% και την 'Αγροτική Ανάπτυξη' 34%.

    Οι προβλέψεις πάντως είναι αισιόδοξες γιατί πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι εισροές κονδυλίων θα συνεχισθούν για όλα τα προγράμματα, για δύο ακόμη χρόνια μετά την λήξη της περιόδου του Γ΄ ΚΠΣ δηλαδή μέχρι και το Δεκέμβριο του 2008.

    [02] Συνέδριο για το μέλλον του ελληνισμού στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    08-12-2005

    Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν στον Ελληνισμό της Αμερικής, κάλυψαν οι ομιλητές του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Με θέμα 'Το Μέλλον του Ελληνισμού στην Αμερική' οι ομιλητές παρουσίασαν τις απόψεις και τις μελέτες τους μέσα από την ιδιότητα τους όχι μόνο ως ακαδημαϊκοί αλλά και ως Έλληνες.

    Την ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών σπουδών και εδρών επισήμανε ο καθηγητής Βίκτωρας Παπακωσμάς, του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών. Ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών κ. Ιωαννίδης παρουσίασε το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι μελέτες και τα προγράμματα των ελληνικών σπουδών σήμερα στην Αμερική.

    Για την σημαντικότητα της ανταλλαγής της τέχνης και του πολιτισμού μεταξύ διαφορετικών λαών μίλησε η Δρ. Ελεν Έβανς, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, υπεύθυνη για το τμήμα Χριστιανικής και Βυζαντινής τέχνης. Την δύναμη και την επιρροή της τέχνης παρουσίασε ο Πρέσβης κ. Λουκάς Τσίλας, διευθυντής του Ονασείου πολιτιστικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ενώ η συγγραφέας Ελένη Γκέιτζ μέσα από προσωπικές εμπειρίες μίλησε για την σημαντικότητα και την ιστορική υπενθύμιση του παρελθόντος.

    Τον ρόλο και την συμμετοχή των αμερικανικών ΜΜΕ παρουσίασε ο ελληνοαμερικανός τηλεπαρουσιαστής του WCBS Γιάννης Μεταξάς, ενώ ο ο Ιερέας Ευγένιος Πάπας αναφέρθηκε στην αλληλένδετη σχέση μεταξύ Ορθοδοξίας και Ελληνισμού. Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, κ Ρωσσίδης στάθηκε στον πολιτικό και κοινωνικό ρόλο που καλείται να παίξει η ελληνοαμερικανική κοινότητα και η οργανωμένη ομογένεια.

    Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος αναφέρθηκε στο μέλλον της ελληνικής γλώσσας λέγοντας χαρακτηριστικά πως στο ερώτημα για το αν υπάρχει μέλλον, απαντάει η ίδια η ιστορία του ελληνικού πολιτισμού και της Ορθοδοξίας.

    Με τη σειρά του ο πολιτειακός βουλευτής κ Μάθιου Μιρόνης εξέφρασε στην Φωνή της Αμερικής την πίστη του στην ελληνική εκπαίδευση, αφού και ο ίδιος έμαθε την ελληνική γλώσσα μέσα από τα απογευματινά σχολεία της Αρχιεπισκοπής.

    Το συνέδριο παρακολούθησαν ακαδημαϊκοί του πανεπιστημίου Κολούμπια καθώς και πολλοί λάτρεις του Ελληνικού πολιτισμού.

    [03] Στις Βρυξέλλες η Κοντολίζα Ράις

    08-12-2005

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να παραστεί σε σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου θα συζητηθεί η διεύρυνση των ειρηνευτικών δυνάμεων της συμμαχίας στο Αφγανιστάν. Αλλά διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το πιθανότερο είναι πως τα ερωτήματα των ομολόγων της κ. Ράις θα επικεντρωθούν στο θέμα που επισκίασε την πενθήμερη Ευρωπαϊκή περιοδεία της, δηλαδή το θέμα των καταγγελιών ότι η CIA χρησιμοποίησε Ευρωπαϊκά αεροδρόμια για να μεταφέρει υπόπτους για τρομοκρατία σε μυστικές φυλακές στην ανατολική Ευρώπη. Η κ. Ράις δεν έχει επιβεβαιώσει αλλά ούτε και διαψεύσει τις καταγγελίες.

    Αλλά κατά την επίσκεψη της στην Ουκρανία η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν σκληρές ή απάνθρωπες μεθόδους ανάκρισης ύποπτων τρομοκρατών. Η κ. Ράις συναντήθηκε τη Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούσενκο και υποσχέθηκε την βοήθεια της Ουάσιγκτον για την ένταξη της Ουκρανίας σε Ευρω-Ατλαντικούς θεσμούς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    [04] Μπους-Κλίντον: 90 εκ. δολάρια για τα θύματα της Κατρίνα

    08-12-2005

    Οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και Τζώρτζ Μπους ο πρεσβύτερος

    Οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και Τζώρτζ Μπους ο πρεσβύτερος, ανακοίνωσαν την Τετάρτη στο πανεπιστήμιο της Νέας Ορλεάνης οικονομική βοήθεια 90 εκατομμυρίων δολαρίων για τα θύματα του καταστροφικού τυφώνα Κατρίνα. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της βοήθειας 40 εκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθεί για την ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν απ' τον τυφώνα στις πολιτείες Λουιζιάνα, Μισισιπή και Αλαμπάμα. Επίσης άλλα 30 εκατομμύρια δολάρια θα χορηγηθούν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής και 20 εκατομμύρια θα διατεθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

    Εκπρόσωπος του λεγόμενου ταμείου Μπους-Κλίντον για την Κατρίνα δήλωσε ότι περισσότερα κονδύλια θα διατεθούν γι' αυτό το σκοπό στο μέλλον. Οι κ. Κλίντον και Μπους είχαν συνεργαστεί και για την συγκέντρωση χρημάτων για τους πληγέντες απ' το τσουνάμι.

    [05] Τζον Μέρθα: Στο Ιράκ δεν έχουμε τρομοκρατία, αλλά ανταρσία

    08-12-2005

    Τζον Μέρθα

    Ο σημαίνων βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος, Τζων Μέρθα, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο στο Ιράκ, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά 'Οι Ιρακινοί έχουν στραφεί κατά των αμερικανών'.

    Ο κύριος Μέρθα προέβη στην εν λόγω δήλωση μετά από ομιλία του Προέδρου Μπους την Τετάρτη και τόνισε ότι στο Ιράκ δεν έχουμε τρομοκρατία αλλά ανταρσία, και ότι οι ξένοι μαχητές αποτελούν μόνο ένα 7 τοις εκατό, των ανταρτών.

    Ο δημοκρατικός βουλευτής από τη Πενσυλβάνια, που έχει διαγράψει διακεκριμένη στρατιωτική καριέρα και θεωρείται εμπειρογνώμονας σε θέματα πολέμου, ζήτησε την άμεση ανασύνταξη των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Κατά την ομιλία του χθες στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπους υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο Ιράκ και επικεντρώθηκε στις προσπάθειες αναζωογόνησης της Ιρακινής οικονομίας και ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης υποδομής της χώρας. Ο κύριος Μπους παραδέχθηκε ότι η ανοικοδόμηση δεν εξελίσσεται πάντα όπως έχει προγραμματιστεί, λόγω προκλήσεων στο τομέα της ασφάλειας.

    Όμως ο αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στη πρόοδο που έχει σημειωθεί σε πόλεις όπως η Νατζάφ και η Μοσούλη, λέγοντας ότι οι κάτοικοι στις πόλεις αυτές βλέπουν χειροπιαστές βελτιώσεις στη ζωή τους.

    [06] Ιράκ: Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο

    08-12-2005

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν αρνήθηκε να παρουσιαστεί τη Τετάρτη στο δικαστήριο, όπου 2 ακόμη μάρτυρες κατέθεσαν στη δική του έκπτωτου Ιρακινού δικτάτορα και 7 συγκατηγορουμένων του.

    Την Τρίτη ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε παραπονεθεί για τις συνθήκες κράτησης του. Ενώ ο δικαστής, την Τετάρτη ανέβαλε τη δική μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, ώστε η χώρα να επικεντρωθεί στις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας.

    Σε άλλα σημεία του Ιράκ, ένοπλοι εισέβαλλαν σε νοσοκομείο στην πόλη Κιρκούκ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, απελευθερώνοντας έναν ασθενή που είχε συλληφθεί επειδή σχεδίαζε τη δολοφονία δικαστή στη δική του Χουσεΐν. Από τα επεισόδια σκοτώθηκαν 3 αστυνομικοί.

    Στο μεταξύ, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Τζαζήρα, μετέδωσε ότι εξτρεμιστές ανέβαλαν μέχρι το Σάββατο την εκτέλεση 4 δυτικών ομήρων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Ιρακινού κρατούμενου. Αρχικά είχαν δώσει διορία μέχρι σήμερα, Πέμπτη.

    [07] Επεισόδιο σε πτήση της American Airlines

    08-12-2005

    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο επιβάτης αεροσκάφους της American Airlines που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την Τετάρτη από ομοσπονδιακούς ειδικούς φρουρούς στις αερομεταφορές, είχε δηλώσει ότι μετέφερε βόμβα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί εκρηκτικά. Ο ειδικός φρουρός Τζέημς Μπάουερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο επιβάτης, που ήταν αμερικανός πολίτης, ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση που μετέβαινε από το Μαϊάμι στο Ορλάντο της Φλόριντα. Ο επιβάτης που κρατούσε σακίδιο, δήλωσε ότι μετέφερε βόμβα και άρχισε να τρέχει. Οι ειδικοί φρουροί που τον καταδίωξαν του ζήτησαν να σταματήσει και τον πυροβόλησαν όταν αρνήθηκε να υπακούσει την εντολή. Αργότερα οι αρχές ανακοίνωσαν το όνομα του. Πρόκειται για τον 44χρονο, Ριγκομπέρτο Αλπιζάρ, αλλά ο κ. Μπάουερ τόνισε ότι πρόκειται για μεμονωμένο επεισόδιο και δεν υπάρχει καμία διασύνδεση με κάποιο τρομοκρατικό σχέδιο.

    [08] Περιοδεία Μολυβιάτη στα Βαλκάνια

    08-12-2005

    Μετά από συνομιλίες που είχε τη Τετάρτη στο Βελιγράδι με τον Σέρβο πρόεδρο, Μπόρις Τάντιτς, ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρος Μολυβιάτης, δήλωσε ότι η πραγματική ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια θα προέλθει από την ένταξη όλων των χωρών της περιοχής σε Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, προσπάθεια που αποτελεί στρατηγικό στόχο για την περιοχή, όπως είπε. Ο κ. Μολυβιάτης ηγείται αντιπροσωπείας στην οποία συμμετέχουν και οι ομόλογοι του απ' την Κροατία και τη Ρουμανία σε περιοδεία στη Σερβία και το Κοσυφοπέδιο, ενόψει των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τον ερχόμενο μήνα, για το Κόσοβο.

    [09] Αίγυπτος: 8 νεκροί από συγκρούσεις αστυνομίας ψηφοφόρων

    08-12-2005

    Στην Αίγυπτο, η αστυνομία συγκρούστηκε με ψηφοφόρους στη διάρκεια της τελικής φάσης των βουλευτικών εκλογών την Τετάρτη, σκοτώνοντας 8 άτομα. Σε διάφορα σημεία της Αιγύπτου η αστυνομία παρεμπόδισε ψηφοφόρους να προσεγγίσουν εκλογικά κέντρα και επιτέθηκε με δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ εναντίον συγκεντρωμένων ψηφοφόρων που περίμεναν για να ψηφίσουν. Το υπουργείο εσωτερικών της Αιγύπτου επέρριψε την ευθύνη για τα επεισόδια στην αντιπολιτευόμενη Μουσουλμανική Αδελφότητα και διέψευσε καταγγελίες για ανάμειξη των δυνάμεων ασφάλειας στην εκλογική διαδικασία.

    Από τη πλευρά τους Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία αναφορικά με την πορεία των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην Αίγυπτο και αναφέρθηκαν σε πολλαπλά περιστατικά βιαιοτήτων και εκφοβισμού των ψηφοφόρων καθ' όλη τη διάρκεια των εκλογών σε τρεις φάσεις το τελευταίο μήνα. Αναμένεται ότι το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, θα διατηρήσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου της Αιγύπτου, παρά την αύξηση των ποσοστών Ισλαμιστών υποψηφίων της αντιπολίτευσης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 9 December 2005 - 2:18:15 UTC