Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-11-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς στο Καπιτώλιο
  • [02] Βουλευτής των Δημοκρατικών, ζητά την άμεση απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ
  • [03] Συνομιλίες στο Λονδίνο για την επανέναρξη πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν
  • [04] Yπερβολικές, οι αναφορές για τη μυστική φυλακή στο Ιράκ, λέει ο υπουργός Εσωτερικών
  • [05] Δύο κρούσματα σε ανθρώπους του ιού της γρίπης των πτηνών στην Κίνα
  • [06] Συνομιλίες Μπούς-Πούτιν
  • [07] ΗΠΑ: Μειώνεται ο αριθμός Αφρο-Αμερικανών με AIDS

  • [01] Ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς στο Καπιτώλιο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    18-11-2005

    Ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, ανέπτυξε τις προτεραιότητες της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας ιδιαίτερα τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη στρατηγική σχέση της Αθήνας με την Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια γεύματος που διοργανώθηκε την Πέμπτη στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

    Τον Έλληνα πρέσβη παρουσίασαν στους επίσημους προσκεκλημένους, στους οποίους περιλαμβάνονταν, βουλευτές, γερουσιαστές, υψηλόβαθμοι επιτελείς του Κογκρέσου, και εκπρόσωποι τόσο του Λευκού Οίκου όσο και του Στέητ Ντηπάρτμεντ, ο Andy Manatos, Πρόεδρος της ομώνυμης Αμερικανικής εταιρείας δημοσίων σχέσεων και η Ileana Ros-Lehtinen, Ρεπουμπλικανή από τη Φλώριδα και ηγετικό στέλεχος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής.

    Στους γερουσιαστές που τίμησαν με την παρουσία τους τον κύριο Μαλλιά περιλαμβάνονταν ο Paul Sarbanes και η Barbara Mikulski, Δημοκρατικοί και οι δύο από την Πολιτεία Μαίρυλαντ, ο Chuck Hagel, Ρεπουμπλικάνος από τη Νεμπράσκα, ο Tim Johnson, Δημοκρατικός από τη Νότια Ντακότα και ο Frank Lautenberg, επίσης Δημοκρατικός από τη Νέα Υερσέη.

    Μεταξύ των πολλών βουλευτών που παρακάθισαν στο γεύμα για τον κ. Μαλλιά ξεχωρίσαμε την Nancy Pelosi, αρχηγό της Δημοκρατικής παράταξης στη Βουλή, τον Ρεπουμπλικάνο Jim Kolbe, Πρόεδρο της Επιτροπής Πιστώσεων για Εξωτερικές Επιχειρήσεις, την Nita Lowey, τον Eliot Engel και την Carolyn Maloney, που είναι και οι τρεις Δημοκρατικοί από τη Νέα Υόρκη, την Shelley Berkley, από τη Νεβάδα, τον Earl Blumenauer από το Όρεγκον, τον Steve Rothman και τον Russ Holt, που και οι δύο εκπροσωπούν τη Νέα Υερσέη, καθώς και τον Chris Van Hollen, από το Μαίρυλαντ.

    Παρευρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Matt Bryza, Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ο Bertram Braun, Διευθυντής του αρμόδιου για θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης γραφείου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, και η Elise Mellinger με τον Baxter Hunt, που εκπροσώπησαν τα γραφεία του State Department για Ελληνικές και Τουρκικές Υποθέσεις αντίστοιχα.

    Παρουσιάζοντας τον Πρέσβη κ. Μαλλιά στους επισήμους της εκδήλωσης στο Κογκρέσο, η βουλευτής Ileana Ros-Lehtinen τον χαρακτήρισε ως έναν από τους πιο αξιόλογους Βαλκανολόγους και εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι η Ελλάδα, την οποία η Υπουργός Εξωτερικών Condoleezza Rice αποκάλεσε πρόσφατα ως 'τον καλύτερο φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών στα Βαλκάνια', διερευνά τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη διεύρυνση της Ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην περιοχή. Τόνισε επίσης η ίδια βουλευτής πως στον χώρο της Βαλκανικής η Ελλάδα είναι η πιο σταθερή δημοκρατία, η πιο εύπορη χώρα, ο μεγαλύτερος επενδυτής και ο κυριότερος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, που έχει συμβάλει στη δημιουργία χιλιάδων εργασιακών θέσεων.

    Δεδομένου ότι το γεύμα συνέπεσε με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς εξήρε τα μέλη του Κογκρέσου που συμπαραστάθηκαν στον ελληνικό λαό κατά την επταετία της χούντας και που βοήθησαν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τους γερουσιαστές Fullbright, Mansfield, Hartke, Kennedy, Sarbanes και τους βουλευτές Rosenthal, Brademas και Hamilton.

    Ο κύριος Μαλλιάς τόνισε κατόπιν πως τον χαροποίησε ιδιαίτερα η ένταξη (την Τετάρτη) της Ελλάδας στο Διεθνές Συμβούλιο για το Ολοκαύτωμα, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή αναγνωρίζει τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Έλληνες για την διάσωση των εβραίων που καταδιώκονταν από τις Χιτλερικές δυνάμεις στην περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ο Έλληνας πρέσβης απάντησε επίσης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το Κυπριακό, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον ρόλο της Ελλάδας στην παγίωση της ειρήνης και της δημοκρατίας τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στα Βαλκάνια, κυρίως στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και στο Κόσοβο.

    Ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Matt Bryza χαρακτήρισε τον κ. Μαλλιά διπλωμάτη με όραμα ο οποίος αναπτύσσει ενεργό δράση για την προώθηση της κοινής στρατηγικής ατζέντας Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας στους στόχους της οποίας περιλαμβάνονται η επανένωση της Κύπρου, η σταθερότητα στα Βαλκάνια και η προώθηση της δημοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα.

    [02] Βουλευτής των Δημοκρατικών, ζητά την άμεση απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ

    18-11-2005

    Ο κ. Μέρθα

    Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε απορία αναφορικά με το αίτημα του σημαίνοντος βουλευτή του Δημοκρατικού κόμματος, Τζών Μέρθα, που ζήτησε την άμεση αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ.

    Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο κ. Μέρθα δεν εξήγησε πως η αποχώρηση απ' το Ιράκ θα βελτιώσει την ασφάλεια στις ΗΠΑ. Ο βουλευτής Τζών Μέρθα, ζήτησε την άμεση απόσυρση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το Ιράκ, τονίζοντας ότι ο πόλεμος αποτελεί προϊόν λανθασμένης πολιτικής, που βάζει σε κίνδυνο το μέλλον των ΗΠΑ.

    Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, ο κ. Μέρθα τόνισε ότι η αποστολή εκδίωξης του Σαντάμ Χουσείν από την εξουσία έχει ολοκληρωθεί και ότι η συνεχιζόμενη παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ αποτελεί καταλύτη της βίας. Ο κ. Μέρθα, που είναι ο ίδιος βετεράνος πολέμου και είχε αρχικά ψηφίσει υπέρ του πολέμου, είναι ο πιο σημαίνων βουλευτής που ζητά άμεση αμερικανική απόσυρση από το Ιράκ.

    Πάντως πολλά ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος του κ. Μέρθα δήλωσαν ότι παρόλο που συμφωνούν με τις επικρίσεις του, δεν συμμερίζονται και το αίτημα του για άμεση αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ.

    [03] Συνομιλίες στο Λονδίνο για την επανέναρξη πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν

    18-11-2005

    Ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, το οποίο άρχισε νέο κύκλο εμπλουτισμού ουρανίου αυτή την εβδομάδα.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο υφυπουργός Νίκολας Μπέρνς θα συμμετάσχει στις συζητήσεις που διεξάγονται στο Λονδίνο με αξιωματούχους από τη Βρετανία, την Γαλλία, την Γερμανία και την Ρωσία. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η απόφαση του Ιράν να ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου αποτελεί νέο δείγμα παραβίασης εκ μέρους της Τεχεράνης των διεθνών της υποχρεώσεων.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν το Ιράν ότι προσπαθεί μυστικά να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, κάτι που το Ιράν διαψεύδει. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επέκρινε το Ιράν επειδή ξανάρχισε τον εμπλουτισμό ουρανίου, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να σταματήσει. Η διεθνής υπηρεσία θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το θέμα παραπομπής του Ιράν στο συμβούλιο ασφαλείας για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

    [04] Yπερβολικές, οι αναφορές για τη μυστική φυλακή στο Ιράκ, λέει ο υπουργός Εσωτερικών

    18-11-2005

    Ο κ. Τζάμπρ

    Ουπουργός Eσωτερικών του Ιράκ, Μπαγιάν Τζάμπρ, χαρακτήρισε υπερβολικές τις πληροφορίες ότι Σουνίτες κρατούμενοι υπέστησαν βασανιστήρια σε μυστικές φυλακές της Βαγδάτης.

    Ο κ. Τζάμπρ δήλωσε ότι μόνο 7 κρατούμενοι είχαν σημάδια κακοποίησης και τόνισε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. Επίσης ο κ. Τζάμπρ χαρακτήρισε τους κρατούμενους στην συγκεκριμένη φυλακή επικίνδυνους τρομοκράτες και απέρριψε ισχυρισμούς ότι όλοι οι κρατούμενοι ήταν Σουνίτες, λέγοντας ότι υπήρχαν και Σιίτες κρατούμενοι.

    Πάντως αμερικανοί στρατιώτες δήλωσαν ότι μόνο 3 απ' τους 170 κρατούμενους στις εν λόγω φυλακές δήλωσαν ότι ήταν Σιίτες. Επίσης η πολιτική ηγεσία των Σουνιτών ζητά διεθνή διερεύνηση των πληροφοριών για κακοποιήσεις κρατουμένων. Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη δήλωσε ότι η Ιρακινή κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα έτσι ώστε να μην ξαναπροκύψουν τέτοια περιστατικά και τόνισε ότι οι Ιρακινές φυλακές δεν θα πρέπει να εναποτίθενται σε χέρια πολιτοφυλακών ή μειονοτικών οργανώσεων.

    [05] Δύο κρούσματα σε ανθρώπους του ιού της γρίπης των πτηνών στην Κίνα

    18-11-2005

    Ψεκασμός εκτροφείου πουλερικών στην Κίνα

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι περισσότεροι άνθρωποι στην Κίνα έχουν την πιθανότητα να μολυνθούν από τον ιό της γρίπης των πτηνών. Της προειδοποίησης είχε προηγηθεί επιβεβαίωση εκ μέρους των κινεζικών αρχών την Τετάρτη ότι εντοπίστηκαν δύο άτομα που έφεραν το φονικό στέλεχος Η5Ν1 του ιού στη χώρα.

    Ο εκπρόσωπος του οργανισμού στην Κίνα, δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι ικανοποιημένος από τις προσπάθειες της χώρας για την καταπολέμηση της νόσου, αλλά πρόσθεσε ότι η Κίνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους και τόνισε ότι το 70% των πουλερικών στην Κίνα φυλάσσονται στην πίσω αυλή των κατοικιών. Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν δύο ακόμη εστίες της νόσου την Πέμπτη, στις επαρχίες Χουμπέι και Σινγιάνγκ. Το Πεκίνο δεσμεύτηκε να εμβολιάσει όλα τα πουλερικά της χώρας κατά της νόσου.

    Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας είπε ότι δύο νεαρές γυναίκες πέθαναν την περασμένη εβδομάδα από την γρίπη των πτηνών.

    [06] Συνομιλίες Μπούς-Πούτιν

    18-11-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς είχε συνομιλίες σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, που εστιάστηκαν στο θέμα των πυρηνικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας και του Ιράν. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κ. Μπούς και Πούτιν συζήτησαν επίσης τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, καθώς και τις προσπάθειες της Ρωσίας για ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, πριν την έναρξη, σήμερα, της ετήσιας διάσκεψης κορυφής του οργανισμού οικονομικής συνεργασίας χωρών Ασίας και Ειρηνικού.

    Οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιούνται μία μέρα μετά την συμφωνία του κ. Μπούς με τον νοτιο-κορεάτη ομόλογό του ότι μία πυρηνικοποιημένη Βόρεια Κορέα δεν θα γίνει ανεκτή. Η Ρωσία είναι μία από τις χώρες, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία, που διεξάγουν συνομιλίες με την Βόρεια Κορέα ζητώντας της να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    [07] ΗΠΑ: Μειώνεται ο αριθμός Αφρο-Αμερικανών με AIDS

    18-11-2005

    Παράγοντες των αμερικανικών υγειονομικών υπηρεσιών δηλώνουν ότι μειώνονται κατά 5% το χρόνο, από το 2001, τα κρούσματα AIDS στην κοινότητα των Αφρο-Αμερικανών. Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν πάντως ότι τα ποσοστά της ασθένειας στην συγκεκριμένη κοινότητα παραμένουν δυσανάλογα υψηλά. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα τετραετούς μελέτης σε 33 αμερικανικές πολιτείες.

    Το πόρισμα της μελέτης δείχνει γενικότερη μείωση των κρουσμάτων AIDS στις ΗΠΑ, ενώ μεταξύ των μαύρων Αμερικανών η πτώση αυτή φαίνεται να οφείλεται σε σημαντική πτώση των κρουσμάτων της ασθένειας σε ναρκομανείς. Αυτό δείχνει ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα σχετικά κοινωνικά προγράμματα στις ΗΠΑ.

    Πάντως στην έρευνα επισημαίνεται ότι τα νέα κρούσματα AIDS είναι οκταπλάσια στους μαύρους αμερικανούς απ' ότι στους λευκούς, γι' αυτό συνιστάται οι προσπάθειες για τον έλεγχο της ασθένειας να επικεντρωθούν ποιο επισταμένα στην κοινότητα των Αφρο-Αμερικανών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 19 November 2005 - 2:19:05 UTC