Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-11-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικό ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας
  • [02] Βραδιά μαγική με τον Φιλ Κόλινς
  • [03] Ιράν: Ετοιμασίες για την επεξεργασία ουρανίου
  • [04] Ουάσιγκτον: Ενώπιον δικαστηρίου ο Λούις Λίμπυ
  • [05] Το τελευταίο αντίο στη Ρόζα Παρκς
  • [06] Ιράκ: Πάνω από 30 νεκροί και 60 τραυματίες
  • [07] Δημοσιεύματα: Ύποπτοι της Αλ Κάιντα κρατούνται σε μυστικές φυλακές σε ανατολική Ευρώπη και Ταϋλάνδη
  • [08] Ο πρίγκιπας της Ουαλίας στο Λευκό Οίκο
  • [09] Συνεχίζονται οι βιαιότητες σε προάστια του Παρισιού με μετανάστες
  • [10] Μοφάζ: Το Ισραήλ δεν θα παρέμβει στις επερχόμενες Παλαιστινιακές εκλογές
  • [11] Μειώνονται οι πάγοι στο Βόρειο Πόλο
  • [12] Μύθοι για τη γρίπη των πουλερικών
  • [13] Google-Ρrint: Βιβλία στο διαδίκτυο
  • [14] Γκρήνσπαν: Προσωρινό το αντίκτυπο των τυφώνων στην αμερικανική οικονομία

  • [01] Διπλωματικό ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας

    Γιώργος Βραχνής

    Αθήνα

    03-11-2005

    Κάρολος Παπούλιας

    Διπλωματικό ζήτημα έχει προκύψει μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας μετά την χθεσινή ματαίωση της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον αλβανό ομόλογό του κ. Μοϊσίου στους Αγίους Σαράντα. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν ελήφθησαν από την Αλβανική πλευρά, εκείνα τα μέτρα, που λαμβάνονται σε επισκέψεις πολύ υψηλών αξιωματούχων όταν επετράπη η διαδήλωση ομάδας ατόμων μπροστά από το ξενοδοχείο που επρόκειτο να γίνει η συνάντηση στην Αλβανία.

    'Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η συνάντηση των δύο Προέδρων στους Αγίους Σαράντα. Οι αλβανικές αρχές δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για να αποθαρρύνουν γνωστά ακραία στοιχεία, τα οποία στην προσπάθειά τους να παρεμποδίσουν την ομαλή εξέλιξη των σχέσεων, εμμένουν στην προβολή απαράδεκτων, μη υπαρχόντων ζητημάτων, τη στιγμή μάλιστα που η Αλβανία προσπαθεί να κάνει βήματα εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών της προσδοκιών', δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

    O Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναγκάστηκε να περιμένει πάνω από δύο ώρες στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο και, στη συνέχεια, να ματαιώσει τη συνάντηση και να επιστρέψει στην Ελλάδα εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για τη ματαίωση της συνάντησης λόγω του 'αρνητικού κλίματος' που δημιούργησαν μέλη της οργάνωσης Τσαμερία, ή Τσαμουριά, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο που θα γινόταν η συνάντηση.

    'Τέτοιες συμπεριφορές δεν συμβάλλουν στην αμοιβαία προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης των διμερών σχέσεων και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας', τονίζεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η Ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εισέλθει η χώρα σε περίοδο έντασης με την Αλβανία ή οποιαδήποτε άλλη γειτονική χώρα.

    [02] Βραδιά μαγική με τον Φιλ Κόλινς

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    03-11-2005

    Μια μαγική βραδιά χάρισε ο Φίλ Κόλινς στους χιλιάδες Αθηναίους που πλημμύρισαν το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να τον ακούσουν. Για δύο ώρες ο Φίλ Κόλινς, τραγουδούσε στους έλληνες θαυμαστές του, τη μουσική και τα τραγούδια που τον ανέδειξαν σε έναν από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές παγκοσμίως.

    Με μια άνεση, σαν να γνώριζε καλά το ελληνικό κοινό, παρά το γεγονός ότι ερχόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Φίλ Κόλινς, πήρε θέση στα ντράμς και η συναυλία ξεκίνησε. Μαζί ξεκίνησε και το ταξίδι στην μουσική, το τραγούδι, το χορό. Αεικίνητος ο 54 χρονος Κόλινς, δεν σταμάτησε να πηγαινοέρχεται στη σκηνή, να κάνει ντουέτο με τους μουσικούς του, να 'παίζει' με το πλήθος και να το ξεσηκώνει. Και το πλήθος του παραδόθηκε. Υποτάχθηκε στο ταλέντο του, στο ταμπεραμέντο του, στη μουσική του. Τον ακολούθησε στα μελωδικά ρεφρέν και χόρεψε στα μπιτάτα κομμάτια του. Άνθρωποι κάθε ηλικίας άναψαν αναπτήρες και τον καλωσόρισαν. Όσοι βρίσκονταν στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου έγιναν ένα για να τον αγγίξουν κι αυτός δε τους το αρνήθηκε, σε απόσταση αναπνοής μοιράστηκε το μικρόφωνο του με νέους και νέες που παραληρούσαν.

    Η συναυλία του Φίλ Κόλινς στη χώρα μας, εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιοδείας που έχει ξεκινήσει, της τελευταίας όπως ο ίδιος έχει πει. Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που ο Κόλινς, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα έδωσε όλα. Και όταν η συναυλία έφτασε στο τέλος μαζί με τους δεκάξι μουσικούς και τραγουδιστές που τον πλαισίωναν αποχαιρέτησε την Αθήνα με το τρόπο που ξέρει αυτός.

    [03] Ιράν: Ετοιμασίες για την επεξεργασία ουρανίου

    03-11-2005

    Αξιωματούχοι της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας λένε ότι το Ιράν ετοιμάζεται για νέα διαδικασία επεξεργασίας ουρανίου στο συγκρότημα Ισφαχάν, την επόμενη εβδομάδα, παρά το αίτημα του διεθνούς οργανισμού να σταματήσει όλες τις πυρηνικές δραστηριότητες.

    Στις αρχές αυτού του χρόνου , η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, που αποτελείται από 35 χώρες-μέλη, προειδοποίησε το Ιράν ότι θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Η.Ε. αν η Τεχεράνη δεν σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και δεν επιτρέψει επιθεώρηση των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Αυτή τη εβδομάδα, το Ιράν επέτρεψε σε επιθεωρητές των Η.Ε. να έχουν πρόσβαση στο στρατιωτικό συγκρότημα Παρτσίν για να συλλέξουν περιβαλλοντολογικά δείγματα, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων.

    Οι ΗΠΑ λένε ότι το συγκρότημα Παρτσίν έχει χρησιμοποιηθεί για δοκιμές πυρηνικών όπλων, αλλά η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

    Στο μεταξύ, το Ιράν ανακάλεσε περίπου 40 πρέσβεις του, συμπεριλαμβανομένων και ειδικών απεσταλμένων στη Ευρώπη που συμμετείχαν στις συνομιλίες για τα πυρηνικά της Τεχεράνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [04] Ουάσιγκτον: Ενώπιον δικαστηρίου ο Λούις Λίμπυ

    03-11-2005

    O Λούις Λίμπυ

    O πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, Λούις Λίμπυ πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα στο δικαστήριο για πρώτη φορά μετά τη απαγγελία κατηγόριων για ψευδορκία, ψευδείς δηλώσεις και τη παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης. Ο κύριος Λίμπυ αναμένεται να δηλώσει αθώος των κατηγοριών.

    Στον προσωπάρχη του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινυ, Λουις Λίμπυ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με έρευνα από το ειδικό συμβούλιο ενόρκων, για την υπόθεση αποκάλυψης της ταυτότητας της πράκτορος της CIA Βάλερυ Πλέιμ. Ο κύριος Λίμπυ παρατήθηκε μετά τη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του.

    Ο κύριος Τσέυνη χθες επέλεξε το δικηγόρο Ντέινβιτν Αντιγκτον για τη θέση του νέου προσωπάρχη και τον Τζων Χάννα για τη θέση του σύμβουλου του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, το οποίο ήταν ένα άλλο πόστο που κατείχε ο κύριος Λίμπυ.

    [05] Το τελευταίο αντίο στη Ρόζα Παρκς

    03-11-2005

    Πολλές αμερικανικές διασημότητες μίλησαν για τη Ρόζα Πάρκς, το ίνδαλμα του κινήματος για τα δικαιώματα της ισοπολιτείας μεταξύ λευκών και μαύρων στην τελευταία από τις τρεις επιμνημόσυνες τελετές στη μνήμη της πριν από την κηδεία της την Τετάρτη. Η Ρόζα Παρκς απεβίωσε στις αρχές της εβδομάδας και επιμνημόσυνες δεήσεις τελέστηκαν στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, στην Ουάσιγκτον, καθώς και στο Ντιτρόϊτ του Μίσιγκαν, όπου και θα ταφεί.

    Ο Ρόζα Παρκς έγινε γνωστή το 1955 όταν σε λεωφορείο του Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό άντρα. Η πράξη της αυτή αποτέλεσε το έναυσμα του κινήματος κατά των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ. Ο αγώνας της Ρόζας Παρκς και άλλων σαν εκείνη, οδήγησε στην επίσημη κατάργηση των εν λόγω διακρίσεων στη χώρα.

    Στην σημερινή τελετή στο Ντιτρόϊτ, ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α Μπίλ Κλίντον, οι γερουσιαστές Χίλαρι Κλίντον, Τζόν Κέρι και Μπάρακ Ομπάμα, η τραγουδίστρια Αρίθα Φράνκλιν καθώς και οι αιδεσιμότατοι Τζέσι Τζάκσον και Αλ Σάρπτον, τίμησαν την μνήμη της Ρόζα Πάρκς που ήταν γνωστή και ως 'Μητέρα Παρκς' Αυτοί και άλλοι ακόμη ομιλητές, παρότρυναν το ακροατήριο να συνεχίσουν το έργο της Ρόζας Παρκς, έτσι ώστε όλα τα μέλη της Αμερικανικής κοινότητας να έχουν ίσα δικαιώματα.

    [06] Ιράκ: Πάνω από 30 νεκροί και 60 τραυματίες

    03-11-2005

    Από σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο κεντρικό Ιράκ την Τετάρτη, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες Iρακινοί, καθώς πλησιάζει το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανίου. Η φονικότερη από τις επιθέσεις σημειώθηκε αργά το απόγευμα στην πόλη Μουσαγίμπ, νότια της Βαγδάτης. Η αστυνομία δήλωσε ότι βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε Σιιτικό τέμενος και υπαίθρια αγορά, σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 60. Νωρίτερα, αρκετές εκρήξεις βομβών που είχαν τοποθετηθεί στο οδόστρωμα, σκότωσαν τουλάχιστον 11 άτομα, κυρίως στη Βαγδάτη. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 5 ακόμα στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, οι δύο απ' τους οποίους σκοτώθηκαν σε πτώση ελικοπτέρου κοντά στη δυτική πόλη Ραμάντι.

    Στα πλαίσια προσπάθειας για τον περιορισμό των ανταρτικών επιθέσεων, ο ιρακινός υπουργός Άμυνας κάλεσε πρώην αξιωματικούς του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν να καταταγούν στο νέο στράτευμα με βαθμό ταξιάρχου.

    [07] Δημοσιεύματα: Ύποπτοι της Αλ Κάιντα κρατούνται σε μυστικές φυλακές σε ανατολική Ευρώπη και Ταϋλάνδη

    03-11-2005

    Δύο αμερικανικοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί αναφέρουν ότι η CIA κρατά και ανακρίνει ανώτερα στελέχη της αλ Κάιντα, σε μυστικές μονάδες εκτός των ΗΠΑ. Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσαν ότι τα μυστικά αυτά κέντρα έχουν ενσωματωθεί στο δίκτυο σωφρονιστικών ιδρυμάτων που δημιούργησε η CIA λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα πάνω από 100 κρατούμενοι έχουν ανακριθεί στις μονάδες αυτές που βρίσκονται σε τουλάχιστον δύο χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες δεν κατονομάζονται, στην Ταϋλάνδη και αλλού. Εκπρόσωπος της Ταϋλανδικής κυβέρνησης διέψευσε την εν λόγω πληροφορία, λέγοντας ότι η Ταϋλάνδη δεν είχε ποτέ κέντρα κράτησης υπόπτων μελών της αλ Κάιντα. Ο σύμβουλος του προέδρου Μπούς για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλευ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις μυστικές επιχειρήσεις της χώρας. Είπε πάντως ότι ο πρόεδρος Μπούς έχει δώσει σαφείς οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες να μην καταφεύγουν σε βασανιστήρια και να συμμορφώνονται με τον νόμο και τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.

    [08] Ο πρίγκιπας της Ουαλίας στο Λευκό Οίκο

    03-11-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς και ο διάδοχος του Βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος εξήραν τις διμερείς σχέσεις των χωρών τους κατά τη διάρκεια των προπόσεων κατά το επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο, προς τιμήν του πρίγκιπα Καρόλου και της συζύγου του, Καμίλλα, που πραγματοποιούν την πρώτη τους επίσημη επίσκεψη στη Ουάσινγκτον.

    Κατά τις προπόσεις, ο πρόεδρος Μπούς υπογράμμισε την σταθερή φιλία που ενώνει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ ο πρίγκιπας Κάρολος χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις στενές και θερμές. Καλεσμένοι στο δείπνο ήταν επίσης μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, διασημότητες και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέηνυ και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Τζών Ρόμπερτς. Το δείπνο περιελάμβανε φιλέτα βουβαλιού, άγριο ρύζι και σοταρισμένο καλαμπόκι, ενώ τα τραπέζια είχαν στολιστεί με λευκές ορχιδέες. Ο βιρτουόζος του βιολοντσέλου, Γιό Γιό Μά και η πιανίστα, Κάθρυν Σκότ, έπαιξαν προς τιμή των πριγκηπικών προσκεκλημένων κατά τη διάρκεια του δείπνου.

    [09] Συνεχίζονται οι βιαιότητες σε προάστια του Παρισιού με μετανάστες

    03-11-2005

    Βιαιότητες ξέσπασαν για 7η κατά σειρά νύχτα σε προάστια του Παρισιού, όπου κατοικούν κυρίως μουσουλμάνοι και Βορειοαφρικανοί, καθώς η Γαλλική κυβέρνηση αγωνίζεται να βρει λύση στο πρόβλημα. Νεαροί πυρπόλησαν δεκάδες οχήματα και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων σε 9 προάστια του Παρισιού. Οι βιαιότητες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα με αφορμή το θάνατο από ηλεκτροπληξία 2 νεαρών Βορειοαφρικανών. Αλλά πολλοί Γάλλοι πολίτες δηλώνουν ότι η βία είναι αποτέλεσμα του υψηλού ποσοστού ανεργίας, των διακρίσεων και των παρενοχλήσεων απ' την αστυνομία σε συνοικίες όπου κατοικούν πολλοί μετανάστες. Από τη πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, έκανε έκκληση για ηρεμία και μέτρα για τον τερματισμό των βιαιοτήτων.

    [10] Μοφάζ: Το Ισραήλ δεν θα παρέμβει στις επερχόμενες Παλαιστινιακές εκλογές

    03-11-2005

    Σαούλ Μοφάζ

    Ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις επερχόμενες Παλαιστινιακές εκλογές, αλλά επανέλαβε ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να λάβουν μέτρα εξουδετέρωσης των εξτρεμιστών. Σε δηλώσεις μετά από συνομιλίες εδώ στην Ουάσιγκτον με την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ο κ. Μοφάζ τόνισε ότι το Ισραήλ θέλει να συνεργαστεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, αλλά εξέφρασε ανησυχία αναφορικά με την συμμετοχή στελεχών της Χαμάς στις Παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου.

    Στο μεταξύ στη Δυτική Όχθη, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν στέλεχος της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά, μετά από συγκρούσεις που κόστισαν τη ζωή σε έναν Ισραηλινό στρατιώτη. Από τη πλευρά της, η Χαμάς δήλωσε ότι οι τελευταίες βιαιότητες στη περιοχή θέτουν σε κίνδυνο της εκεχειρία με το Ισραήλ.

    [11] Μειώνονται οι πάγοι στο Βόρειο Πόλο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινκτον

    03-11-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τη μείωση των πάγων στο Βόρειο Πόλο - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τη μείωση των πάγων στο Βόρειο Πόλο

    Επιστήμονες από χρόνια μας προειδοποιούν πως η ατμόσφαιρα γίνεται όλο και πιο ζεστή συνεπεία της αχαλίνωτης κατανάλωσης καυσίμων. Τελευταία όμως η προσοχή τους άρχισε να στρέφεται σε έναν άλλο πρόσθετο, κι ίσως ακόμα πιο σοβαρό, συντελεστή του φαινομένου αυτού.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑZ:

    Η σταθερή άνοδος της θερμοκρασίας τόσο στον αέρα που αναπνέουμε όσο και στα νερά που συντηρούν τη ζωή στον πλανήτη μας είναι σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα μιας ανησυχητικής εξέλιξης που παίρνει ολοένα και πιο μεγάλες διαστάσεις στα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για τη μείωση των πάγων γύρω από τον Βόρειο Πόλο.

    Η παγωμένη επιφάνεια της Αρκτικής είναι ουσιαστικά το καλοκαιρινό αιρ-κοντίσιον του βόρειου ημισφαιρίου. Ψυχραίνει τους ανέμους που περνούν από πάνω της και όταν αυτοί με τη σειρά τους κατεβαίνουν σε πιο νότιες περιοχές τις δροσίζουν και τις βοηθούν να αποφεύγουν την υπερθέρμανση.

    Συνήθως τα καλοκαίρια, ένα μέρος του αρκτικού πάγου λιώνει κι επανασχηματίζεται τον χειμώνα. Αλλά στις τελευταίες τρεις δεκαετίας σχεδόν 30% τοις εκατό του πάγου της Αρκτικής έλιωσε και ουδέποτε επανασχηματίστηκε. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, κάποιο καλοκαίρι πριν το τέλος του αιώνα μας δεν θα έχουμε καθόλου πάγο στην Αρκτική.

    'Φέτος υπάρχουν λιγότεροι πάγοι στην Αρκτική. Τους βλέπουμε να λιγοστεύουν κάθε χρόνο. Κάτι συμβαίνει', λέει Γουαλίντ Αμπνταλατί, ερευνητής της ΝΑΣΑ.

    Μέσα στο 2005, έλιωσαν στο Βόρειο Πόλο ένα εκατομμύριο 300 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγων, περισσότερα από ότι συνήθως λιώνουν σε ένα χρόνο. Τούτο σημαίνει ότι μειώθηκε η κατάλευκη από τα χιόνια και τους πάγους επιφάνεια της Αρκτικής, που αντανακλά τις ηλιακές ακτίνες, κι αυξήθηκε η συγκριτικά πιο σκούρα επιφάνεια της ανοιχτής θάλασσας, που απορροφά την θερμότητα των ηλιαχτίδων. Με τη σειρά της, η αύξηση της θαλάσσιας θερμοκρασίας στην περιοχή επιταχύνει το λιώσιμο του πάγου που έχει απομείνει εκεί.

    Επιστήμονες λένε πως όσο πιο πολύ θερμαίνονται οι υδάτινες περιοχές τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα για βίαια καιρικά φαινόμενα, όπως καταστροφικούς κυκλώνες. 'Είναι σίγουρα ένα ασταθές σύστημα', τονίζει ο Γουαλίντ Αμπνταλατί.

    Το ασταθές σύστημα επηρεάζει άμεσα εκείνους που ζούνε στην Αρκτική. Ένας κάτοικός της έκανε πρόσφατα μια εκπληκτική ανακάλυψη στο κελάρι στο οποίο διατηρεί τις φάλαινες που κυνηγά: 'Το λίπος της φάλαινας έπρεπε να είναι παγωμένο, όχι μισοπαγωμένο'.

    Σε παλαιότερες εποχές, κάθε χώρος του Βόρειου Πόλου σε βάθος μεγαλύτερο του ενός μέτρου και είκοσι εκατοστών από την επιφάνεια ήταν κατάλληλος για την πλήρη κατάψυξη θηραμάτων.

    Το κελάρι του κυνηγού που βλέπουμε βρίσκεται δυόμισι μέτρα κάτω από την επιφάνεια, δηλαδή σε βάθος διπλάσιο του ως τώρα ενδεδειγμένου, και πάλι οι φάλαινές του δεν ήταν πλήρως κατεψυγμένες.

    Οι πάγοι της Αρκτικής προστατεύουν τις ακτές των νησιών της περιοχής από την ανοιχτή θάλασσα. Αλλά καθώς οι πάγοι υποχωρούν, χωριουδάκια σαν αυτό κινδυνεύουν να παρασυρθούν στον ωκεανό.

    Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί κι άλλες οικολογικές αναστατώσεις. Ποικιλίες πουλιών προσελκύονται από την καλοκαιρία σε όλο και πιο βόρειες περιοχές ενώ οι πολικές αρκούδες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επισιτισμού καθώς μικραίνει η περιοχή στην οποία βρίσκουνε κατάλληλη τροφή.

    Στους περισσότερους από εμάς, το λεγόμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου γίνεται αισθητό τους μήνες του καλοκαιριού που επικρατούν αφόρητοι καύσωνες. Αλλά όσοι μένουν στα μακρινά νησιά της Αρκτικής βλέπουν κυριολεκτικά τον κόσμο τους να λιώνει μπροστά στα μάτια τους.

    [12] Μύθοι για τη γρίπη των πουλερικών

    27-10-2005

    Τον τελευταίο καιρό πολλά ρεπορτάζ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ασχολούνται με το θέμα του ιού της γρίπης των πτηνών, ο οποίος έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη και την Ασία. Εκατομμύρια πουλιά και τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγο του ιού. Παρόλα αυτά ο ιός δεν έχει κάνει την εμφάνιση του ακόμη στις Η.Π.Α με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να ανησυχούν, ίσως περισσότερο απ' ότι θα έπρεπε. Ειδικοί πάντως τονίζουν την πιθανότητα να προκύψει πανδημία της γρίπης των πτηνών. Όμως δεν πρόκειται για καινούργια νόσο παντελώς άγνωστη στις Η.Π.Α.

    Πριν ένα χρόνο εμφανίσθηκαν κάποια κρούσματα στην πολιτεία του Τέξας που εξουδετερώθηκαν αμέσως χωρίς ευτυχώς περαιτέρω προβλήματα. Όμως κρούσματα του ιού της γρίπης των πτηνών που είχαν εμφανιστεί το 1924 και το 1983 είχαν προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων πουλιών. Πάντως σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας για θέματα υγείας ζώων και φυτών Δρ. Ρόν ΝτεΧέϊβεν, ο συγκεκριμένος ιός δεν έχει την δυνατότητα μετάδοσης από τα πτηνά στον άνθρωπο εκτός και αν ο ανθρώπινος οργανισμός έρθει σε επαφή με περιττώματα πουλιών, η έκκριση του αναπνευστικού συστήματος των πουλιών.

    Ο κ. ΝτεΧέϊβεν ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση πουλερικών από την στιγμή που το κρέας είναι κατάλληλα μαγειρεμένο. 'Πάρτε για παράδειγμα τα αβγά και το κρέας' λέει ο κύριος ΝτεΧέϊβεν, 'αν φάτε κρέας το οποίο προέρχεται από κάποιο προσβεβλημένο από τον ιό πουλερικό, δεν διατρέχεται κανένα κίνδυνο καθώς η θερμοκρασία μαγειρέματος εξοντώνει τον ιό'.

    Επιπλέον, ο ιός των πουλερικών δεν μεταδίδεται απλά με το άγγιγμα των πουλερικών όμως κάθε φορά που ερχόμαστε σε άμεση επαφή με πουλερικά θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας. Πάντως ο κ. Ντε Χέϊβεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες σε περίπτωση ξαφνικής εξάπλωσης του ιού της γρίπης των πτηνών, μιας και έχουν αποθηκεύσει εκατομμύρια εμβόλια κατά του ιού.

    [13] Google-Ρrint: Βιβλία στο διαδίκτυο

    03-11-2005

    Η γνωστή μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, Google, πρόσφατα διευρύνει τον κατάλογο βιβλίων που περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό της αρχείο παρέχοντας έτσι στους χρήστες της τη δυνατότητα διαδικτιακής πρόσβασης σε πολλές και διάφορες εκδόσεις από αναγνωρισμένες βιβλιοθήκες παγκοσμίως.

    Το 'Google-Print' όπως ονομάζεται το νέο πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε βιβλία και χειρόγραφα από βιβλιοθήκες μεγάλων πανεπιστημίων όπως αυτές του Χάρβαρντ και του Στάντφορντ, καθώς και από την δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης της Ν. Υόρκης. Πολλά απ' αυτά τα βιβλία είναι ιστορικά, αλλά περιλαμβάνονται και μυθιστορήματα. Πάντως το πρόγραμμα εμπεριέχει και ορισμένα νομικά προβλήματα σχετικά με την διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων. Μερικοί εκδότες και συγγραφείς βιβλίων έχουν στραφεί κατά της Google με σκοπό να την αποτρέψουν να συμπεριλάβει έργα των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα έχουν διασφαλισθεί.

    Η Google πάντως αναφέρει ότι πειθαρχεί με τον νόμο περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα βιβλία του εν λόγω προγράμματος είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.print.google.com

    [14] Γκρήνσπαν: Προσωρινό το αντίκτυπο των τυφώνων στην αμερικανική οικονομία

    03-11-2005

    Αλαν Γκρήνσπαν

    Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των Η.Π.Α, Αλαν Γκρήνσπαν, δήλωσε σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι οι πρόσφατοι τυφώνες έχουν εμφανή, αλλά προσωρινό αντίκτυπο στην Αμερικανική οικονομία.

    Αισιόδοξος για το μέλλον της Αμερικανικής οικονομίας εμφανίστηκε ο κ. Γκρήνσπαν ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια να αποφευχθεί άνοδος του πληθωρισμού. Ο κ. Γκρήνσπαν επανέλαβε επίσης ότι το εμπορικό έλλειμμα βλάπτει την Αμερικανική οικονομία.

    Αυτή είναι και μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του κ. Γκρήνσπαν στο Κογκρέσο καθώς συνταξιοδοτείται στα τέλη Ιανουαρίου μετά από 18χρονη θητεία στο πηδάλιο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο κ. Μπους έχει ήδη διορίσει τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Μπεν Μπερνάνκι, ως αντικαταστάτη του κ. Γκρήνσπαν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 4 November 2005 - 2:18:15 UTC