Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άτυπη σύνοδος κορυφής των 25 στη Βρετανία
  • [02] Συνεχίζονται τα προβλήματα απ' τον τυφώνα Γουίλμα
  • [03] Ιράκ: Συνασπισμός Σουνιτών
  • [04] Συνάντηση Μπούς-Μπούτσκοφσκι στο Λευκό Οίκο
  • [05] 5 νεκροί από Παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  • [06] Πέρεζ: Το Ιράν θα πρέπει να εκδιωχθεί απ' τα ΗΕ
  • [07] 580 εκατομμύρια δολάρια προσφέρουν διεθνείς δωρητές για τους σεισμόπληκτους στο Πακιστάν
  • [08] Ύποπτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους σε νησί του Ινδικού Ωκεανού

  • [01] Άτυπη σύνοδος κορυφής των 25 στη Βρετανία

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    27-10-2005

    Πιο σύντομη σε χρόνο και με αντικείμενο την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης γίνεται μόνο την Πέμπτη στο Χάμπτον Κόρτ της Βρετανίας, η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των 25.

    Στόχος του Bρετανού πρωθυπουργού, Τόνυ Μπλέρ, είναι να πετύχει να συμφωνήσουν οι 25 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πάνω σε πρόταση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής για την δημιουργία ενός νέου ταμείου για την μετεκπαίδευση των εργαζομένων που χάνουν την δουλειά τους λόγω της παγκοσμιοποίησης. Όμως οι χώρες που χρηματοδοτούν τον κοινοτικό προϋπολογισμό δεν θέλουν ούτε να ακούσουν ότι πρέπει να αυξήσουν την συνεισφορά τους.

    Την Τετάρτη, εξ άλλου στο Στρασβούργο, ο κ. Μπλέρ ανέπτυξε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου τις προτεραιότητες των επομένων μηνών της προεδρίας του, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει άμεσα σε συναίνεση για μια κοινή στρατηγική για την τρομοκρατία, αλλά κυρίως σε μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013 για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών της Κοινότητας .

    "Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα δαπανάται μεγαλύτερο ποσό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στην έρευνα την ανάπτυξη και την εκπαίδευση. Ο πανεπιστημιακός μας χώρος δεν ανταγωνίζεται στον βαθμό που πρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες" δήλωσε ο κ. Μπλέρ.

    Στο θέμα όμως του προϋπολογισμού ήδη χθες στο Στρασβούργο εμφανίστηκε η διαφωνία του Ευρωκοινοβουλίου με την πρόταση του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2006 και ο εισηγητής κ. Tζοβάνι Πιτέλλα, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι στην σημερινή ατζέντα της Συνόδου Κορυφής δεν έχουν τεθεί προς συζήτηση βασικά θέματα που αφορούν τον ετήσιο προϋπολογισμό και τις δημοσιονομικές δαπάνες

    Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τις σημαντικές περικοπές πιστώσεων στον αγροτικό και διαρθρωτικό τομέα στις οποίες προχώρησε το Συμβούλιο και η επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου αύξησε μάλιστα τις πιστώσεις υποχρεώσεων του προσχεδίου της Επιτροπής με αποτέλεσμα ο προτεινόμενος για ψηφοφορία στο Στρασβούργο προϋπολογισμός, να πλησιάζει σχεδόν το αρχικό σχέδιο της Κομισσιόν με 121,012 δις ευρώ σε πιστώσεις υποχρεώσεων και 115,3 σε πιστώσεις πληρωμών

    Ανεξάρτητα πάντως απο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η Σύνοδος της Πέμπτης όσο και η επίσημη Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου θα δώσουν κατά τον κ. Μπλέρ την δυνατότητα να σχεδιαστεί η μελλοντική κατεύθυνση της Ευρωπαικής Ένωσης και η σωστή πορεία της Ευρώπης στο πεδίο της Οικονομίας.

    [02] Συνεχίζονται τα προβλήματα απ' τον τυφώνα Γουίλμα

    27-10-2005

    Τα θύματα του τυφώνα Γουίλμα αγωνίζονται για την απόκτηση έκτακτων εφοδίων καθώς και για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας.

    Πολλοί κάτοικοι στο νότιο τμήμα της πολιτείας περίμεναν επί ώρες την Τετάρτη για να προμηθευτούν πάγο, νερό και τρόφιμα ενώ άλλοι περίμεναν σε ουρές στα λιγοστά πρατήρια βενζίνης που είχαν παραμείνει ανοικτά. Η ηλεκτρική εταιρεία της Φλόριντα ανέφερε ότι πάνω από 2 εκατομμύρια κάτοικοι παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και η διαδικασία αποκατάστασης των προβλημάτων ηλεκτροδότησης της περιοχής θα διαρκέσει εβδομάδες.

    Μερικοί κάτοικοι κατηγόρησαν την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χειρισμού Κρίσεων για αργοπορημένη και μη επαρκή βοήθεια, οι ίδιες κατηγορίες οι οποίες αποδόθηκαν στην υπηρεσία και μετά τον τυφώνα Κατρίνα πριν μερικούς μήνες.

    Εν τω μεταξύ, χιλιάδες παγιδευμένοι τουρίστες προσπαθούν να βρουν τρόπο αποχώρησης από θέρετρα του Μεξικού. Στην Κούβα οι πληγέντες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

    Ο τυφώνας Γουίλμα ευθύνεται για τον θάνατο 23 ανθρώπων στις Η.Π.Α, το Μεξικό και την Καραϊβική.

    [03] Ιράκ: Συνασπισμός Σουνιτών

    27-10-2005

    Στο Ιράκ, τρία Σουνιτικά κόμματα ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους δημιουργίας συνασπισμού εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των αρχών ότι το σχέδιο συντάγματος εγκρίθηκε από το ιρακινό εκλογικό σώμα, παρόλη την σκληρή αντίθεση πολλών Σουνιτών. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού είπαν ότι δύο μέλη της οργάνωσης αλ Κάιντα στο Ιράκ σκοτώθηκαν σε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις. Όμως, αντάρτες σκότωσαν τρεις ιρακινούς σε επιθέσεις στη Βαγδάτη και τη Ραμάντι.

    Στο μεταξύ, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσείν ζήτησαν καλύτερα μέτρα προστασίας τους, μετά την απαγωγή και δολοφονία δικηγόρου ενός από τους συγκατηγορούμενους του Σαντάμ Χουσείν. Στην Ουάσινγκτον, ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση θα μπορούσε να αρχίσει την μείωση των δυνάμεών της στο Ιράκ από του χρόνου, σε συνάρτηση βέβαια με τις πολιτικές εξελίξεις και τις ικανότητες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

    [04] Συνάντηση Μπούς-Μπούτσκοφσκι στο Λευκό Οίκο

    27-10-2005

    Κατά τη διάρκεια συνομιλιών τους στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπούς και ο πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, συζήτησαν τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούν τα Σκόπια, καθώς και τη κατάσταση στο Ιράκ. Μετά τις συνομιλίες τους, ο κ. Μπούς εξήρε τα Σκόπια για το γεγονός ότι επιδεικνύουν στην διεθνή κοινότητα πώς άτομα διαφορετικών παραδόσεων μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά και πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπούτσκοφσκι συζητήθηκε και η επιθυμία των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος Μπούς ευχαρίστησε τον κ. Μπούτσκοφσκι για την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ ο Σκοπιανός ηγέτης δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα παραμείνουν στο πόστο τους για όσο διάστημα χρειαστεί. Ο κ. Μπούτσκοφσκι είχε επίσης συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της ΦΥΡΟΜ θα βρίσκεται στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη για ειδικό συνέδριο δωρητών προς τη χώρα του.

    [05] 5 νεκροί από Παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ

    27-10-2005

    Τουλάχιστον 5 άτομα σκοτώθηκαν και περίπου 30 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε υπαίθρια αγορά στην ισραηλινή παράκτια πόλη Χαντέρα. Στους 5 νεκρούς συμπεριλαμβάνεται και ο δράστης. Η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Ανώτερα στελέχη της οργάνωσης είπαν ότι η επίθεση αποτελούσε αντίποινα για την δολοφονία από τον ισραηλινό στρατό ενός άλλου στελέχους της οργάνωσης στη Δυτική Όχθη την Κυριακή. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την επίθεση της Τετάρτης, λέγοντας ότι πλήττει Παλαιστινιακά συμφέροντα και παραβιάζει την οκτάμηνη κατάπαυση του πυρός. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης καταδίκασε επίσης την επίθεση. Στην Ουάσιγκτον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σκότ Μακλέλλαν χαρακτήρισε τον βομβισμό αποτρόπαια επίθεση κατά άοπλων πολιτών και πρόσθεσε ότι οι Παλαιστινιακές αρχές θα πρέπει να καταβάλλουν εντονότερες προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας και τον αφοπλισμό των εξτρεμιστών.

    [06] Πέρεζ: Το Ιράν θα πρέπει να εκδιωχθεί απ' τα ΗΕ

    27-10-2005

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Ο αντιπρόεδρος της Ισραηλινής κυβέρνησης, Σίμων Πέρεζ, δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει να εκδιωχθεί απ' τα ΗΕ, μετά τις δηλώσεις του προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ότι το Ισραήλ θα πρέπει να 'διαγραφεί απ' τον παγκόσμιο χάρτη'. Ο κ. Πέρεζ τόνισε ότι τέτοιες δηλώσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές των ΗΕ. Ο κ. Αχμαντινετζάντ έκανε τις δηλώσεις του την Τετάρτη στη Τεχεράνη ενώπιον χιλιάδων φοιτητών σε διάσκεψη με θέμα 'Η ανθρωπότητα χωρίς Σιωνισμό'. Τόνισε επίσης ότι οποιαδήποτε χώρα ή ηγέτης συνεργαστεί με το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει το μένος της Ισλαμικής κοινότητας. Εδώ στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλλαν, δήλωσε ότι τα σχόλια αυτά υπογραμμίζουν τις ανησυχίες της κυβέρνησης Μπούς αναφορικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

    [07] 580 εκατομμύρια δολάρια προσφέρουν διεθνείς δωρητές για τους σεισμόπληκτους στο Πακιστάν

    27-10-2005

    Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΕ, Γιάν Εγκελαντ, δήλωσε ότι οι διεθνείς δωρητές που συναντήθηκαν στη Γενεύη την Τετάρτη, υποσχέθηκαν να καταβάλουν επιπλέον βοήθεια 580 εκατομμυρίων δολαρίων για τους σεισμοπαθείς του Πακιστάν. Πάντως, άλλοι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσα από τα κονδύλια αυτά προορίζονται για την παροχή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας και πόσα για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις ανοικοδόμησης. Νωρίτερα την Τετάρτη, ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν, έκανε έκκληση για περισσότερη βοήθεια για να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα θανάτων μετά το σεισμό του Πακιστάν. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν βοήθεια ύψους 156 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 50 προορίζονται για ανθρωπιστική βοήθεια, άλλα 50 για έργα ανοικοδόμησης και 56 εκατομμύρια για τις επιχειρήσεις διάσωσης που διενήργησε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών απ' τον σεισμό στο Πακιστάν ξεπέρασε τις 54 χιλιάδες, ενώ αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το κόστος της ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων περιοχών θα φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [08] Ύποπτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους σε νησί του Ινδικού Ωκεανού

    27-10-2005

    Τρία άτομα στην γαλλική αποικία Ρευνιόν, κοντά στη Μαδαγασκάρη, παρουσίασαν τα συμπτώματα του ιού της γρίπης των πτηνών που μεταδίδεται σε ανθρώπους. Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ξαβιέ Μπερτράν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι τρείς ασθενείς μπορεί να μολύνθηκαν από τον ιό σε ζωολογικό κήπο εξωτικών πτηνών στην Ταϋλάνδη. Οι γαλλικές αρχές πραγματοποιούν περαιτέρω τέστ. Την Τετάρτη επίσης, η Κίνα ανακοίνωσε ότι από την νέα έξαρση της γρίπης των πτηνών, πέθαναν πάνω από 500 κοτόπουλα και πάπιες στην επαρχία Χουνάν. Στην Ευρώπη, οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι το φονικό στέλεχος Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών έφθασε και στην Κροατία, όπου οι αρχές άρχισαν να θανατώνουν εκατοντάδες πουλερικά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 28 October 2005 - 1:18:15 UTC