Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Νόμπελ Φυσικής σε 2 αμερικανούς και ένα γερμανό
  • [02] ΗΠΑ: Μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών
  • [03] Μπαρόζο: Η Τουρκία θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων
  • [04] Νέα Ορλεάνη: Μαζικές απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων
  • [05] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Η συμφωνία Ρωσίας-Ιράν ικανοποιεί ανησυχίες της Ουάσιγκτον
  • [06] Βολές Σιράκ κατά Κομισιόν
  • [07] Συνομιλίες Μπλέαρ-Πούτιν στο Λονδίνο
  • [08] Ιράκ: Τα ΗΕ επέκριναν αλλαγές εκλογικών κανονισμών για το δημοψήφισμα

  • [01] Το Νόμπελ Φυσικής σε 2 αμερικανούς και ένα γερμανό

    05-10-2005

    Ρόι Γκλάουμπερ

    Δύο Αμερικανοί και ένας Γερμανός κέρδισαν το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής για τη δουλειά τους σχετικά με την αντίδραση του φωτός.

    Ο Ρόυ Γκλάουμπερ, ο Τζόν Χόλ και ο γερμανός Θέοντορ Χάενς θα μοιραστούν το ποσό του 1,3ων εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η δουλειά των κ.κ. Χόλ και Χάενς πάνω στο φως και τα λέιζερ βοήθησε στην κατασκευή ρολογιών τα οποία είναι πιο ακριβή, καθώς και στην βελτίωση των συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης.

    Η έρευνα του κ. Γκλάουμπερ εστιάσθηκε στην αντίδραση των σωματιδίων φωτός καθώς και στις διαφορές μεταξύ των πηγών ενέργειας φωτός.

    Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών αναμένεται να ανακοινώσει το βραβείο χημείας την Τετάρτη, ενώ το πολύ αναμενόμενο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί την Παρασκευή.

    [02] ΗΠΑ: Μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών

    05-10-2005

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε την Τρίτη ότι η απειλή απ' την γρίπη των πουλερικών θα ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν και ότι θα ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιδημίας. Ο κ. Μπους είπε ότι η κυβέρνηση του ψάχνει να βρει μεθόδους να περιορίσει την εξάπλωση της γρίπης. Τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν στενή παρακολούθηση και άμεση αναφορά κρουσμάτων. Επιπλέον, ο πρόεδρος Μπους συζήτησε το θέμα με πολλούς ηγέτες άλλων χωρών αλλά και στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, τον προηγούμενο μήνα στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Μπους τόνισε ότι οι ειδικοί παρακολουθούν επισταμένα την μετάδοση ιών από τα πουλιά στους ανθρώπους, και συμπλήρωσε ότι συζητείτε και η δημιουργία εμβολίου για την καταπολέμηση της γρίπης των πουλερικών. Περίπου 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2003 απ' τον ιό της γρίπης των πουλερικών. Επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο ιός μπορεί εύκολα να μεταδοθεί στους ανθρώπους και να προκαλέσει πανδημία.

    [03] Μπαρόζο: Η Τουρκία θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων

    05-10-2005

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι για να ενταχθεί στην κοινότητα, η Τουρκία πρέπει πρώτα να κερδίσει την καρδιά των Ευρωπαίων.

    Ο κύριος Μπαρόζο δήλωσε τη Τρίτη ότι η ένταξη της Τουρκίας βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μάθουν περισσότερα για την χώρα αυτή όπου επικρατεί το μουσουλμανικό στοιχείο.

    Οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία ξεκίνησαν χθες στο Λουξεμβούργο αφού διευθετήθηκε και η τελευταία αντίρρηση την όποια προέβαλε η Αυστρία. Οι συνομιλίες μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 10 χρόνια, ενώ σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι λιγότεροι από τους μισούς ευρωπαίους διατίθενται θετικά στη ένταξη της Τουρκίας στην κοινότητα.

    Η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει της Κυπριακή Δημοκρατία και το μητρώο της Άγκυρας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναμένεται να συζητηθούν επισταμένως κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε τη Τρίτη ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Τουρκία αποτελεί μέρος της Ευρώπης και ότι η ένταξη της θα αποτελέσει πηγή ειρήνης και δημοκρατίας.

    [04] Νέα Ορλεάνη: Μαζικές απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων

    05-10-2005

    Ράιη Νέιγκιν

    Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ραίη Νέιγκιν, δήλωσε ότι θα απολύσει περίπου τους μισούς υπαλλήλους του δήμου εξαιτίας της οικονομικής στενότητας που προέκυψε μετά τον τυφώνα Κατρίνα. Ο κ. Νέιγκιν είπε την Τρίτη ότι οι δημοτικές αρχές δεν είναι σε θέση να πληρώσουν 3,000 υπαλλήλους και ότι οι απολύσεις κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μόνιμες και πρόσθεσε ότι οι μη απαραίτητοι υπάλληλοι θα απολυθούν, ενώ θα παραμείνουν οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί. Η κυβερνήτης της Λουϊζιάνα, Καθλήν Μπλάνκο, ζήτησε από την κυβέρνηση Μπούς ομοσπονδιακά κονδύλια για την χρηματοδότηση της λειτουργίας ζωτικής σημασίας υπηρεσιών της πολιτείας. Στα πλαίσια της συνέντευξης του την Τρίτη στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι το βάρος της ανοικοδόμησης στη Λουϊζιάνα θα πρέπει να αναληφθεί από τον ιδιωτικό τομέα. Στο μεταξύ, ο τέως πρόεδρος Μπίλ Κλίντον πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην κατεστραμένη περιοχή του κόλπου του Μεξικού.

    [05] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Η συμφωνία Ρωσίας-Ιράν ικανοποιεί ανησυχίες της Ουάσιγκτον

    05-10-2005

    Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υπαναχώρησε προηγούμενου αιτήματος του προς όλες τις χώρες να παγώσουν τις πυρηνικές του δραστηριότητες με το Ιράν. Τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα ελέγχου των εξοπλισμών, Στήβεν Ρέιντμέικερ, ζήτησε το πάγωμα σχετικών δραστηριοτήτων, αναφερόμενος στη Ρωσία που βοηθά το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικό αντιδραστήρα.

    Πάντως τη Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας Ρωσίας-Ιράν για την κατασκευή του συγκεκριμένου αντιδραστήρα ικανοποιεί τις αμερικανικές ανησυχίες για την πρόσβαση της Τεχεράνης σε πυρηνικά καύσιμα.

    Στο μεταξύ, το Ιράν δήλωσε ότι είναι έτοιμο για νέες συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά απέρριψε την άσκηση εξωτερικών πιέσεων.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών του Ιράν, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν βλέπει να υπάρχει εμπόδιο για την διενέργεια νέου γύρου συνομιλιών, αλλά πρόσθεσε ότι Ευρωπαίοι ηγέτες στέλνουν αντιφατικά μηνύματα για την επανέναρξη του διαλόγου.

    Οι συνομιλίες κατέρρευσαν τον Αύγουστο όταν το Ιράν αποφάσισε να αρχίσει ξανά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    [06] Βολές Σιράκ κατά Κομισιόν

    05-10-2005

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ άσκησε έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορώντας την ότι απέτυχε να προστατέψει τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κύριος Σιράκ δήλωσε τη Τρίτη ότι στόχος των θεσμών της κοινότητας είναι να προστατεύουν τα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα των Ευρωπαίων. Και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, προέβη σε επιζήμιες παραχωρήσεις σε εμπορικές συνομιλίες και δεν έλαβε αρκετά μέτρα για την προστασία της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη.

    Η κυβέρνηση Σιράκ ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ στην προσπάθεια της να πείσει την εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών Hewlett-Packard να μην μειώσει θέσεις εργασίας στη Γαλλία.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπεραμύνθηκε της πολιτικής της ΕΕ, απορρίπτοντας 'αυτό το είδος λαϊκισμού', όπως είπε χαρακτηριστικά, που επιρρίπτει ευθύνες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    [07] Συνομιλίες Μπλέαρ-Πούτιν στο Λονδίνο

    05-10-2005

    Διμερείς συνομιλίες θα έχουν σήμερα στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Παρατηρητές πιστεύουν ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε θέματα τρομοκρατίας, οπότε ο κ. Πούτιν αναμένεται ότι θα εγείρει το θέμα του ηγέτη των Τσετσένων ανταρτών, Αχμέντ Ζακάγιεφ, που πήρε πολιτικό άσυλο στη Βρετανία. Την Τρίτη, ο κ. Πούτιν είχε συνομιλίες στο Λονδίνο με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάρκεια των οποίων δεσμεύτηκε ότι η Μόσχα θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος των Ευρωπαίων και σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου. Επίσης ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε χαλάρωση των περιορισμών στην χορήγηση βίζας μεταξύ των δύο πλευρών για διπλωμάτες, φοιτητές και επιχειρηματίες.

    [08] Ιράκ: Τα ΗΕ επέκριναν αλλαγές εκλογικών κανονισμών για το δημοψήφισμα

    05-10-2005

    Στο Ιράκ, τα ΗΕ επέκριναν κίνηση Σιιτών και Κούρδων βουλευτών που άλλαξαν τους κανόνες για το δημοψήφισμα της 15ης Οκτωβρίου, δυσκολεύοντας κατά πολύ την καταψήφισή του. Εκπρόσωπος των ΗΕ δήλωσε ότι αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού έχει δηλώσει στην κυβέρνηση του Ιράκ ότι οι αλλαγές την τελευταία στιγμή δεν συμφωνούν με τους διεθνείς κανόνες. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, για να απορριφθεί, το σχέδιο συντάγματος θα πρέπει να συγκεντρώσει αρνητικές ψήφους από τα δύο τρίτα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, αντί για τις πραγματικές ψήφους, σε τουλάχιστον τρείς από τις 18 ιρακινές επαρχίες.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ ζήτησε από την Ιρακινή ηγεσία να σεβαστεί προηγούμενες αποφάσεις για το δημοψήφισμα. Οι αλλαγές εξόργισαν την μειονότητα των Σουνιτών Αράβων, οι οποίοι απειλούν να μποϋκοτάρουν το δημοψήφισμα της 15ης Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, αμερικανικές και ιρακινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις κατά ανταρτών σε δύο μέτωπα στο δυτικό Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 6 October 2005 - 1:18:16 UTC