Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-09-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απολογισμός των καταστροφών απ' την Ρίτα
  • [02] Ψήφος εμπιστοσύνης στον Αριέλ Σαρόν απ' το Λικούντ
  • [03] Ιράκ: Άγνωστοι εκτέλεσαν 5 Σιίτες δασκάλους
  • [04] 10 χρόνια φυλάκισης στην Λίντυ Ίνγκλαντ
  • [05] 27 χρόνια φυλάκισης σε συνεργό της Αλ Κάιντα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας
  • [06] Συνέδριο για τις Ελληνικές Σπουδές στη Νέα Υόρκη
  • [07] Έφθασε ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον
  • [08] Υποψήφιος από μειονότητα ενδεχομένως για την δεύτερη κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ
  • [09] Για αρχαιοκαπηλία κατηγορούνται αξιωματούχοι του περίφημου μουσείου Γκέττυ στο Λος Άντζελες.
  • [10] Πανηγυρική υποδοχή στην Εθνική Μπάσκετ
  • [11] Οι επιπτώσεις της Κατρίνας

  • [01] Απολογισμός των καταστροφών απ' την Ρίτα

    27-09-2005

    Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες ανεύρεσης τυχόν εγκλωβισμένων απ' τον τυφώνα Ρίτα, ενώ ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 7. Οι αρχές του ανατολικού Τέξας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι 5 άτομα έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα από ελαττωματική γεννήτρια που χρησιμοποιούσαν μετά την διακοπή του ρεύματος λόγω τυφώνα. Επίσης ένα ακόμη άτομο σκοτώθηκε όταν έπεσε πάνω του δέντρο στο Τέξας και άλλο ένα σκοτώθηκε από ανεμοστρόβιλο που προκάλεσε ο τυφώνας στο Μισισιπή. Η κυβερνήτης της Λουϊζιάνα, Καθλήν Μπλάνκο, δήλωσε ότι ορισμένα ψαροχώρια της πολιτείας της έχουν εντελώς εξαφανιστεί μετά την επέλαση δύο τυφώνων σε διάστημα 4ων εβδομάδων, ενώ ο πρόεδρος Μπούς επεσήμανε ότι αξιωματούχοι περιμένουν ακόμη τις εκτιμήσεις για το εύρος των ζημιών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Κόλπο του Μεξικού, αλλά τόνισε ότι τα περισσότερα διυλιστήρια θα επιστρέψουν στην παραγωγή μέχρι την άλλη εβδομάδα. Είπε επίσης ότι ο τυφώνας Ρίτα αποκάλυψε το πόσο ευάλωτα είναι τα αποθέματα βενζίνης της χώρας και ζήτησε την μεγιστοποίηση των αμερικανικών δυνατοτήτων διύλισης πετρελαίου.

    [02] Ψήφος εμπιστοσύνης στον Αριέλ Σαρόν απ' το Λικούντ

    27-09-2005

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, εξασφάλισε με μικρή διαφορά ψήφο εμπιστοσύνης στους κόλπους του κόμματός του, Λικούντ, αποφεύγοντας έτσι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κεντρική επιτροπή του Λικούντ απέρριψε πρόταση του κύριου πολιτικού αντιπάλου του κ. Σαρόν, του τέως πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, για την διεξαγωγή εκλογών το Νοέμβριο. Ο κ. Νετανιάχου ασκούσε πιέσεις για εκλογές για να τιμωρήσει τον κ. Σαρόν για την απομάκρυνση των εβραίων εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας. Έτσι δόθηκε περιθώριο χρόνου στον κ. Σαρόν, έως τον Απρίλιο, για να γεφυρώσει τα ρήγματα που σημειώθηκαν μέσα στο κόμμα του εξαιτίας της απόσυρσης.

    Πάντως, Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα καταστρέφοντας μια γέφυρα που, σύμφωνα με Ισραηλινές πηγές, χρησιμοποιούνταν από Παλαιστίνιους που πετούσαν ρουκέτες. Επίσης και την Δευτέρα Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν Παλαιστινιακές εγκαταστάσεις στη Γάζα που το Σαββατοκύριακο χρησιμοποιήθηκαν για επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Οι παλαιστινιακές αρχές είπαν ότι αρκετά κτίρια υπέστησαν ζημίες, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    [03] Ιράκ: Άγνωστοι εκτέλεσαν 5 Σιίτες δασκάλους

    27-09-2005

    Στο Ιράκ, ένοπλοι που παρίσταναν αστυνομικούς, σκότωσαν 5 Σιίτες δασκάλους και τον οδηγό τους τη Δευτέρα νότια της Βαγδάτης. Η αστυνομία δήλωσε ότι τα θύματα ήταν έτοιμα να αναχωρήσουν από δημοτικό σχολείο κοντά στην Ισκανταρίγια, περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, όταν οι δράστες τα έβγαλαν δια της βίας από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, τα έβαλαν σε μία τάξη και τα εκτέλεσαν. Στο μεταξύ, οι αρχές είπαν ότι τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βαγδάτη. Επίσης, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις άνδρες του σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από έκρηξη βομβών στη δυτική Βαγδάτη και 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιρακινής πρωτεύουσας. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι απελευθέρωσε 500 ιρακινούς κρατούμενους από την φυλακή Αμπού Γκραίμπ, εν όψει του ιερού μήνα του Ραμαζανίου, ενώ 500 ακόμα κρατούμενοι, θα αφεθούν ελεύθεροι την επόμενη εβδομάδα.

    [04] 10 χρόνια φυλάκισης στην Λίντυ Ίνγκλαντ

    27-09-2005

    Στις ΗΠΑ, στρατοδικείο έκρινε την υπαξιωματικό, Λίντυ Ίνγκλαντ, ένοχη για έξι από τις επτά κατηγορίες σε βάρος της για κακοποίηση κρατουμένων και συνωμοσία στις φυλακές Αμπού Γκραίμπ της Βαγδάτης και τώρα αντιμετωπίζει ποινή δεκαετούς φυλάκισης. Η Ίνγκλαντ ήταν μια απ' τους πρωταγωνιστές των γνωστών φωτογραφιών κακοποίησης ιρακινών κρατουμένων. Οι δικηγόροι της είπαν ότι πρόκειται για υποτακτική προσωπικότητά που βρισκόταν υπό την επήρεια του Τσάρλς Γκρέηνερ, του διοργανωτή των κακοποιήσεων στις φυλακές Αμπού Γκραίμπ, ο οποίος επίσης εκτίει ποινή δεκαετούς φυλάκισης. Η εισαγγελική αρχή όμως, επέμεινε ότι η Ίνγκλαντ είχε πλήρη συναίσθηση του αξιόποινου των πράξεων της.

    [05] 27 χρόνια φυλάκισης σε συνεργό της Αλ Κάιντα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας

    27-09-2005

    Τo ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε τον ηγέτη τρομοκρατικού πυρήνα της αλ Κάιντα για συνωμοσία και συμμετοχή στον σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, 2001 στις ΗΠΑ. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Ιμάντ Εντίν Μπαρακάτ Γιάρκας σε φυλάκιση 27 ετών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γιάρκας είχε διοργανώσει συνάντηση στην Ισπανία των κύριων σχεδιαστών των επιθέσεων. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι, αν και ο Γιάρκας δεν έλαβε ενεργό μέρος στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εν τούτοις συνωμότησε με την αλ Κάιντα για την διάπραξη εγκλήματος. Ο Γιάρκας και ο δικηγόρος του χαρακτήρισαν τη δίκη και την δικαστική απόφαση φάρσα, αλλά δήλωσαν ότι δεν θα εφεσιβάλλουν την απόφαση. Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζήρα, Ταϊσίρ Αλούλι, σε ποινή φυλάκισης 7 ετών, επειδή μετέφερε χρήματα σε μέλη της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. Το αλ Τζαζήρα επέκρινε την απόφαση. Επίσης άλλα δεκαέξι άτομα καταδικάστηκαν ως συνεργοί ή μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.

    [06] Συνέδριο για τις Ελληνικές Σπουδές στη Νέα Υόρκη

    Γιώργος Μπίστης, Ουάσιγκτον

    27-09-2005

    Διεθνές συνέδριο για τις Ελληνικές Σπουδές διοργανώνει το Σάββατο το τμήμα εκπαιδευτικών υποθέσεων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης (ΗΠΑ) στην έδρα του, το γνωστό Ολυμπιακό Πύργο της Πέμπτης Λεωφόρου, στη Νέα Υόρκη.

    Θα πάρουν μέρος διακεκριμένοι Ελληνιστές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι, υπό την Προεδρία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη, θα εξετάσουν που βρίσκονται οι Ελληνικές Σπουδές σήμερα και τι προοπτικές διαγράφονται γι αυτές στο μέλλον.

    [07] Έφθασε ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης, Ουάσιγκτον

    27-09-2005

    Ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρος Μάλλιας, έφθασε την Δευτέρα στη Ουάσιγκτον για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα διαδεχόμενος τον Πρέσβη Γιώργο Σαββαΐδη, ο οποίος επέστρεψε στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα ύστερα από τριετή θητεία στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

    Δεν έχει ακόμα καθοριστεί η ημερομηνία της επίδοσης των διαπιστευτηρίων του κυρίου Μάλλια στον Πρόεδρο Τζώρτζ Μπους.

    Πριν τον διορισμό του στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον ο κύριος Μάλλιας είχε υπηρετήσει επί μία πενταετία ως Διευθυντής του Τμήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα. Παράλληλα, στην περίοδο 2002-03 διετέλεσε Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος για τα Βαλκάνια, που εφάρμοσε η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι επίσης, στην ίδια περίοδο, ήταν ο Εθνικός Συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Στη δεκαετία 1990, ο κύριος Μάλλιας πέρασε διαδοχικά από διάφορα σημαντικά αξιώματα όπως, για παράδειγμα, Επιτετραμμένος στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία, Αρχηγός της πρώτης Ελληνικής διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια και Σύμβουλος πολιτικών υποθέσεων στη Μόνιμη Αποστολή της Ελλάδας, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

    Ο Πρέσβης κ. Μάλλιας ξεκίνησε την καριέρα του στο Ελληνικό Διπλωματικό Σώμα το 1976. Προηγουμένως είχε υπηρετήσει στο γραφείο τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα και αργότερα στο γραφείο τύπου της Ελληνικής Αποστολής στην Ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ, στη Γενεύη.

    [08] Υποψήφιος από μειονότητα ενδεχομένως για την δεύτερη κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

    27-09-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζει την πιθανότητα διορισμού μειονοτικού δικαστή στην θέση της δικαστού του αμερικανικού ανωτάτου δικαστηρίου, Σάντρα Ντέϊ Ο'Κόνορ, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την συνταξιοδότηση της.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο πρόεδρος Μπούς είπε ότι 'η πληθυσμική ποικιλομορφία αποτελεί κύριο συστατικό της δύναμης των Η.Π.Α' και πρόσθεσε ότι για την συγκεκριμένη θέση εξετάζει ανθρώπους από διάφορες πληθυσμικές ομάδες.

    Από τη πλευρά τους ομάδες ειδικών συμφερόντων πιέζουν τον κ. Μπούς να επιλέξει είτε Αφρό-Αμερικανό υποψήφιο, είτε Ισπανόφωνο, ενώ η πρώτη κυρία Λόρα Μπούς παρότρυνε τον σύζυγο της να επιλέξει γυναίκα υποψήφιο. Ο πρόεδρος Μπούς αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του είτε στα τέλη αυτής της εβδομάδας, είτε στις αρχές τις επόμενης.

    Την Δευτέρα η Αμερικανική γερουσία ξεκίνησε διαβουλεύσεις σχετικά με τον διορισμό του δικαστή Τζόν Ρόμπερτς στη θέση του αρχιδικαστή των Η.Π.Α.

    Ο δικαστής Τζόν Ρόμπερτς φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει αρκετές ψήφους και θα πάρει την έγκριση της γερουσία. Εάν ο κ. Ρόμπερτς διορισθεί τότε το ανώτατο δικαστήριο των Η.Π.Α θα απαρτίζεται από 6 λευκούς άνδρες, έναν Αφρό-Αμερικανό και δύο λευκές γυναίκες.

    [09] Για αρχαιοκαπηλία κατηγορούνται αξιωματούχοι του περίφημου μουσείου Γκέττυ στο Λος Άντζελες.

    27-09-2005

    Σύμφωνα με το νομικό τμήμα του περίφημου μουσείου Γκέττυ στο Λος Άντζελες, τουλάχιστον τα μισά από τα αριστουργήματα που παρουσιάζονται στις αίθουσες του προέρχονται από προμηθευτές υπόπτους για αρχαιοκαπηλία από διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της Ιταλίας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Λος Άντζελες Τάϊμς, το μουσείο επιβεβαιώνει ότι 82 έργα τέχνης έχουν αγοραστεί από προμηθευτές που τελούν υπό διερεύνηση από τις Ιταλικές αρχές. Μάλιστα η Ιταλία έχει ζητήσει από το μουσείο να της επιστραφούν τα 42 από αυτά τα έργα.

    Η Ιταλία κατηγόρησε τον έφορο του μουσείου Γκέττυ για αρχαιοκαπηλία, καθώς και δύο προμηθευτές του μουσείου για συνομωσία με απώτερο σκοπό την κλοπή αρχαιοτήτων. Σε ανακοίνωση του το μουσείο τονίζει ότι εν γνώσει του δεν απέκτησε ποτέ κάποιο έργο τέχνης του οποίου η εξαγωγή, ή ανασκαφή ήταν παράνομη.

    Όμως σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάϊμς του Λος Άντζελες, αξιωματούχοι του μουσείου ίσως γνώριζαν από το 1985 ότι προμηθεύονταν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.

    [10] Πανηγυρική υποδοχή στην Εθνική Μπάσκετ

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    27-09-2005

    Πανηγυρική υποδοχή επεφύλαξαν εκατοντάδες φίλαθλοι στην Εθνική Μπάσκετ, στην ομάδα που από τη Κυριακή το βράδυ ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

    Τα παιδιά του Παναγιώτη Γιαννάκη, από τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, δεν σταματούν να δέχονται λουλούδια, φιλιά, αγκαλιές, συγχαρητήρια.

    Όλοι θέλουν να τους ευχαριστήσουν για τη νίκη που χάρισαν στην Ελλάδα.

    Απ΄ αυτή τη χαρά δε θα μπορούσε βέβαια, να λείψει η πολιτική ηγεσία του τόπου που με τη σειρά της τίμησε τους έλληνες παίχτες.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη συνάντηση που είχε μαζί τους ευχαρίστησε για τη χαρά που έδωσαν στους Έλληνες, τονίζοντας ότι 'αποτελούν παράδειγμα συνέπειας και ήθους για τη νεολαία'.

    Η εθνική ομάδα στη συνέχεια επισκέφθηκε στο μέγαρο Μαξίμου το πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στον οποίο και χάρισαν μια μπάλα του μπάσκετ και μια μπλούζα με τις υπογραφές τους. Ανταποδίδοντας ο πρωθυπουργός τους δώρισε από ένα ασημένιο πιάτο με το εθνόσημο και την υπογραφή του, συγχαίροντας τους για τη ψυχική δύναμη που επέδειξαν προκειμένου να στεφθούν νικητές.

    [11] Οι επιπτώσεις της Κατρίνας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    27-09-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ για τις επιπτώσεις της Κατρίνας - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τις επιπτώσεις της Κατρίνας

    Νέα Ορλεάνη μετά το πέρασμα της Κατρίνας

    Ο κυκλώνας Κατρίνα χτύπησε την Αμερική κι έφυγε. Το ίδιο έκανε μια εβδομάδα αργότερα και ο κυκλώνας Ρίτα. Όμως οι επιπτώσεις τους όχι μόνο δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει αλλά και αναμένεται πως θα συνεχιστούν επί χρόνια. Τις εξετάζει το ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής.

    Κείμενο Ρεπορτάζ

    Οι τιμές του πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκτιναχθεί σε ύψη ρεκόρ ύστερα από το πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα από τον Αμερικανικό Νότο. Κι αυτή δεν είναι παρά μόνο μία από τις σοβαρές συνέπειες του μεγάλου χτυπήματος της φύσης. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι προεκτάσεις της Κατρίνας, θα συνεχίσουν να είναι αισθητές για πολύ καιρό τόσο μέσα όσο κι έξω από τα Αμερικανικά σύνορα.

    Η Κατρίνα, που ήταν μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να αποδειχθεί και η πιο ακριβή στα Αμερικανικά χρονικά. Οι ασφαλιστικές εταιρείες και μόνο αναμένεται να πληρώσουν πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

    Κατά μήκος της Αμερικανικής ακτής που βλέπει στον Κόλπο του Μεξικού, η Κατρίνα κατέστρεψε σπίτια, επιχειρήσεις και ζωές. Τερμάτισε τη λειτουργία διυλιστηρίων πετρελαίου, διατάραξε τη διακίνηση εμπορευμάτων κι έστειλε τη βενζίνα σε τιμαριθμικά επίπεδα τόσο ψηλά που κανείς δεν είχε ξαναδεί στην Αμερική, από το Λος Άντζελες μέχρι τη Νέα Υόρκη. Ένας ταξιτζής στο κέντρο του Μανχάταν μας ρώτησε: 'Πώς θα βγάλω εγώ το ψωμί μου με τέτοια ακρίβεια βενζίνας;'

    Αλλά δεν είναι μόνο οι Νεουορκέζοι οδηγοί ταξί που νοιώθουν το άγγιγμα της Κατρίνας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καταναλωτές από την Ασία έως την Ευρώπη, θα αρχίσουν τώρα να πληρώνουν περισσότερα για πολλά πράγματα, από τη βενζίνη μέχρι τα αεροπορικά εισιτήρια. Ο Πήτερ Μόριτσι, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ, λέει πως επειδή η οικονομία των ΗΠΑ έχει τεράστιες διαστάσεις, μια και αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος, κάθε διατάραξη των ζωτικών λειτουργιών της, έχει συνέπειες και σε άλλες χώρες. Κατά την έκφρασή του: 'Όταν η τιμή της βενζίνας ανεβαίνει στην Αμερική, ανεβαίνει και στην Αγγλία, τη Γερμανία κι άλλα μέρη'.

    Το αυξημένο ενεργειακό κόστος έχει γίνει ήδη αισθητό στην Ευρώπη, όπου μέχρι και το 60% της λιανικής τιμής της βενζίνας είναι φόροι. Στη Βρετανία και τη Γερμανία, λόγου χάριν, η τιμή της βενζίνας κοντεύει να φτάσει τα δύο δολάρια το λίτρο. Στον συγκοινωνιακό τομέα, οι αεροπορικές εταιρείες θα χάσουν δισεκατομμύρια δολάριο τον χρόνο για κάθε αύξηση του ενός σέντ στην τιμή των καυσίμων αεροπλάνων. Πολλές αεροπορικές εταιρείες, που ήδη αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες, άρχισαν να πασάρουν το πρόσθετο κόστος στους πελάτες τους. Την ίδια τακτική εφαρμόζουν τώρα και άλλες βιομηχανίες.

    Τιμαριθμικές αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες θα μπορούσαν να τελματώσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και να περιορίσουν τη ζήτηση ξένων προϊόντων στην Αμερικανική αγορά. Σύμφωνα με τον Πήτερ Μόρισι: 'Θα επηρεαστούν εισαγωγές από χώρες, όπως η Κίνα, που εξάγουν στις ΗΠΑ μπλουζάκια και φθηνά ηλεκτρονικά. Θα μειωθεί επίσης η ζήτηση ακριβών αυτοκινήτων BMW και Μερσεντές, Γαλλικών κρασιών, Εγγλέζικων προϊόντων πολυτελείας και παρόμοιων ειδών.' Παράλληλα, η απώλεια κάπου 400ων χιλιάδων εργασιών στις πληγείσες από την Κατρίνα περιοχές μπορεί να επηρεάσει ακόμα περισσότερο την αγοραστική ικανότητα του Αμερικανικού καταναλωτικού κοινού.

    Αλλά ο αρχισυντάκτης οικονομικών προγραμμάτων της Φωνής της Αμερικής, Μπάρυ Γούντ πιστεύει πως ο αναπτυξιακός αυτός κατήφορος ίσως αποδειχθεί προσωρινός. Όπως λέει: 'Ρίχνονται τεράστια κεφάλαια για ανακούφιση και ανοικοδόμηση. Σε λίγους μήνες θα έχουμε νέες δουλειές εκεί που τόσες άλλες χάθηκαν'.

    Επί του παρόντος όμως, οι προβλέψεις είναι ότι θα αυξηθούν οι τιμές των περισσοτέρων προϊόντων που διοχετεύονταν στην αγορά μέσω του Λιμανιού της Νέας Ορλεάνης. Και σε αυτά περιλαμβάνονται πετρέλαιο, ξυλεία, χάλυβας, καφές και ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Κατά τον Μπάρυ Γούντ το κύριο ερώτημα δεν είναι πόσο θα ανέβουν οι τιμές αυτών των προϊόντων αλλά επί πόσο καιρό θα παραμείνουν ψηλά. Αν οι τιμές κλονίσουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή η Κεντρική Τράπεζα, κατά την εκτίμηση του ίδιου εμπειρογνώμονα, θα βρεθεί σε δυσκολία 'γιατί θα πρέπει να αντιστρέψει την οικονομική επιβράδυνση και παράλληλα να αποτρέψει την εκδήλωση πληθωριστικών πιέσεων'.

    Για την ώρα, το Ομοσπονδιακό κράτος έχει δεσμευτεί να διαθέσει 62 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τις περιοχές που πλήγηκαν. Κι όταν θα έχει ξοδευτεί το έκτακτο τούτο κονδύλι, το έλλειμμα στον Αμερικανικό προϋπολογισμό, που σήμερα είναι κάπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 28 September 2005 - 1:18:22 UTC