Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-09-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Βόρεια Κορέα ζητά πυρηνικό αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος
  • [02] ΕΕ: Συμφωνία για την αντιδήλωση προς τη Τουρκία
  • [03] Ράις: Το Ιράν θα παραπεμφθεί στο ΣΑ
  • [04] Ιράκ: Εισβολή Βρετανών στρατιωτών σε φυλακές της Βασόρας
  • [05] Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Λονδίνο
  • [06] Γερμανία: Προσπάθειες σχηματισμού συνασπισμών
  • [07] Περιμένοντας τη "Ρίτα"
  • [08] Νέα εκτόξευση των τιμών πετρελαίου

  • [01] Η Βόρεια Κορέα ζητά πυρηνικό αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος

    20-09-2005

    Η Βόρεια Κορέα δήλωσε σήμερα το πρωί ότι δεν πρόκειται να διαλύσει το πρόγραμμα της πυρηνικών όπλων, έως ότου της χορηγηθεί πυρηνικός αντιδραστήρας ελαφρού ύδατος για τις ανάγκες της στο τομέα της ενέργειας. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η Πιονγιάνγκ υπαναχωρεί απ' τις χθεσινές της δεσμεύσεις στις εξαεθνείς συνομιλίες στο Πεκίνο, ότι θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα της πυρηνικών όπλων.

    Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος Μπούς εξήρε τη Βόρεια Κορέα για την απόφαση της αυτή, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί και η συμμόρφωση της Πιονγιάνγκ με τις δεσμεύσεις της. Η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να επιτρέψει διεθνείς επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων με αντάλλαγμα βοήθεια σε θέματα ενέργειας, οικονομική συνεργασία και εγγυήσεις ασφάλειας. Επίσης η Βόρεια και η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Κίνα συμφώνησαν να συζητήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον, την πιθανότητα χορήγησης στην Πιονγιάνγκ πυρηνικού αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος για πολιτική χρήση.

    [02] ΕΕ: Συμφωνία για την αντιδήλωση προς τη Τουρκία

    20-09-2005

    Η επιτροπή μόνιμων διπλωματικών αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες συμφώνησε στην φρασεολογία της αντιδήλωσης προς την Τουρκία, ζητώντας ξεκάθαρα απ' την Άγκυρα να αναγνωρίσει πλήρως όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, το συντομότερο δυνατόν, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αναμένεται ότι οι υπουργοί εξωτερικών θα επικυρώσουν και επίσημα την αντιδήλωση σήμερα. Επίσης στην αντιδήλωση αναφέρεται ότι η άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει σε Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη να χρησιμοποιούν Τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια θα επηρεάσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου.

    [03] Ράις: Το Ιράν θα παραπεμφθεί στο ΣΑ

    20-09-2005

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για παράβαση της Συνθήκης Περιορισμού της Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων. Η κ. Ράις τόνισε ότι δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων της για το θέμα. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών προέβη στην εν λόγω δήλωση, ενώ στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη πραγματοποιούνταν συνομιλίες για το θέμα του Ιράν. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι έχουν ετοιμάσει πρόταση που παραπέμπει την Τεχεράνη στο Συμβούλιο Ασφάλειας για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

    [04] Ιράκ: Εισβολή Βρετανών στρατιωτών σε φυλακές της Βασόρας

    20-09-2005

    Στο Ιράκ, Βρετανοί στρατιώτες εισέβαλαν σε φυλακές της Βασόρας για να απελευθερώσουν δύο Βρετανούς στρατιώτες που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι πυροβόλησαν Ιρακινούς αστυνομικούς. Ιρακινές πηγές δηλώνουν ότι Βρετανικά τάνκς εισέβαλαν στις φυλακές επιτρέποντας έτσι και σε άλλους κρατούμενους να δραπετεύσουν. Στο Λονδίνο, εκπρόσωπος του Βρετανικού υπουργείου άμυνας επιβεβαίωσε ότι οι δύο Βρετανοί στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά είπε ότι προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις. Δεν διέψευσε όμως και τις πληροφορίες για την εισβολή στις φυλακές της Βασόρας. Στο μεταξύ χιλιάδες Ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιώτες βρίσκονται σε επιφυλακή στην Καρμπάλα λόγω της συγκέντρωσης εκεί εκατοντάδων χιλιάδων Σιιτών προσκυνητών και μετά την διπλή βομβιστική επίθεση βόρεια της πόλης τη Δευτέρα, που κόστισε τη ζωή σε 8 άτομα.

    [05] Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Λονδίνο

    20-09-2005

    Η αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο μετρό του Λονδίνου τον Ιούλιο. Το αραβικό δορυφορικό δίκτυο αλ Τζαζήρα μετέδωσε τη Δευτέρα βίντεο με τον υπαρχηγό της οργάνωσης, Αϊμάν αλ Ζαγουάχρι, ο οποίος δήλωσε ότι η αλ Κάιντα είχε την τιμή να διενεργήσει τις επιθέσεις στο Λονδίνο 'κατά των υπερφίαλων Bρετανών σταυροφόρων', όπως είπε επί λέξει. Ο Ζαγουάχρι τόνισε ότι στόχος των βομβισμών ήταν η βρετανική επιθετικότητα εναντίον των μουσουλμάνων και ο ρόλος της Βρετανίας στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας αυτοανατινάχθηκαν στο μετρό του Λονδίνου στις 7 Ιουλίου, παρασέρνοντας μαζί τους στο θάνατο και 52 άτομα. Βιντεοταινία ενός από τους βομβιστές εμφανίστηκε πριν δύο εβδομάδες. Ο καμικάζι απέδωσε τις επιθέσεις στην υποστήριξη της Βρετανίας προς τον πόλεμο στο Ιράκ.

    [06] Γερμανία: Προσπάθειες σχηματισμού συνασπισμών

    20-09-2005

    Στη Γερμανία, οι ηγέτες των δύο κύριων πολιτικών κομμάτων καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για την δημιουργία κυβερνητικών συνασπισμών, αφού οι εκλογές της Κυριακής δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα από τα υποψήφια κόμματα. Τόσο η ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών Αγγελα Μέρκελ, όσο και ο ηγέτης των Σοσιαλ-δημοκρατών, ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν την καγκελαρία. Το κόμμα της κ. Μέρκελ πήρε τρεις έδρες περισσότερες από εκείνες των Σοσιαλδημοκρατών, στην 598 εδρών βουλή. Τα δύο κύρια κόμματα πραγματοποιούν τώρα διαβουλεύσεις με πιθανούς συμμάχους, αλλά για την ώρα απέκλεισαν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Πάντως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιχειρηματικοί παράγοντες ζήτησαν γρήγορη επίλυση τους αδιεξόδου. Τη Δευτέρα, οι τιμές των μετοχών στο γερμανικό χρηματιστήριο υποχώρησαν, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί και του σκεπτικισμού για την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης.

    [07] Περιμένοντας τη "Ρίτα"

    20-09-2005

    Η κυβερνήτης της Λουϊζιάνα, Καθλήν Μπλάνκο, ζήτησε απ' τους κατοίκους των νοτίων περιοχών της πολιτείας της να ετοιμαστούν για ενδεχόμενη απομάκρυνση απ' τη περιοχή, σε περίπτωση που η τροπική καταιγίδα Ρίτα στραφεί προς την Λουϊζιάνα. Επίσης και ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ρέι Νέιγκιν, ζήτησε να διακοπεί η επιστροφή των κατοίκων της πόλης και ζήτησε απ' όσους έχουν επιστρέψει να ξαναφύγουν, λόγω νέου ενδεχόμενου κινδύνου απ' την Τροπική Καταιγίδα Ρίτα που αναμένεται να φτάσει την ισχύ τυφώνα σήμερα και κατευθύνεται προς την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, ενδεχομένως και προς την Νέα Ορλεάνη. Ο κ. Νέιγκιν δήλωσε ότι θέλει να λάβει κάθε μέτρο ασφάλειας ακόμη και αν αποδειχτεί υπερβολικό, ενώ επεσήμανε ότι τα αντιπλημμυρικά φράγματα της Νέας Ορλεάνης στερούνται αντοχής. Πάντως τη Δευτέρα οι κάτοικοι πολλών συνοικιών της Νέας Ορλεάνης άρχισαν να επιστρέφουν, παρά τις προειδοποιήσεις του κρατικού μηχανισμού ότι η πόλη συνεχίζει να εγκυμονεί κινδύνους σε θέματα υγείας και ασφάλειας.

    Στο μεταξύ, οι κάτοικοι των νησιών Keys της Φλόριντα έχουν εγκαταλείψει τη περιοχή ενόψει της Τροπικής Καταιγίδας Ρίτα, που σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ φέρει ανέμους έντασης 110 χιλιομέτρων την ώρα. Έκτακτα δελτία τυφώνα έχουν εκδοθεί για το νοτιότερο σημείο της Φλόριντα, ορισμένες περιοχές της Κούβας και τα νησιά Άντρος στις βορειοδυτικές Μπαχάμες. Αναμένεται ότι η Ρίτα θα διασχίσει το Κόλπο του Μεξικού και θα πλήξει τις ακτές του Τέξας στα τέλη της εβδομάδας.

    [08] Νέα εκτόξευση των τιμών πετρελαίου

    20-09-2005

    Πάνω από 4 δολάρια το βαρέλι αυξήθηκαν τη Δευτέρα οι τιμές πετρελαίου, καθώς άλλη μια τροπική καταιγίδα, η Ρίτα, ενδεχομένως να απειλήσει την παραγωγή πετρελαίου και τα διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού. Η τιμή του αργού πετρελαίου έκλεισε στα 67,39 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στο μεταξύ, σε συνεδρίαση τη Δευτέρα στη Βιέννη, ο ΟΠΕΚ φάνηκε έτοιμος να επιτρέψει στα μέλη του να αυξήσουν την παραγωγή τους μέχρι και κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αν το χρειάζεται η αγορά. Αναμένεται ότι ο ΟΠΕΚ θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα σήμερα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 21 September 2005 - 1:18:15 UTC