Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-09-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη ¶ννας Ψαρούδα-Μπενάκη στη Νέα Υόρκη
  • [02] Έκθεση: 'Ground Zero: Νέα Υόρκη-Ένας Χρόνος Μετά'
  • [03] Αντικατάσταση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων
  • [04] Σε εξέλιξη οι ακροάσεις για τον νέο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ
  • [05] Από λάθος υπαλλήλου το Μπλακ ¶ουτ στο Λος ¶ντζελες
  • [06] Ράις: "Θαραλλέα απόφαση" η απόσυρση απ' τη Γάζα
  • [07] Ιράκ: Παραμένουν τα ερωτήματα για το σύνταγμα

  • [01] Επίσκεψη ¶ννας Ψαρούδα-Μπενάκη στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    13-09-2005

    Εποικοδομητικό και ελπιδοφόρο χαρακτήρισε το ταξίδι της στην Νέα Υόρκη, η πρόεδρος του Ελληνικού κοινοβουλίου κ. ¶ννα Ψαρούδα-Μπενάκη, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο ελληνικό γραφείο τύπου της Νέας Υόρκης.

    Η πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής συμμετείχε στη Δεύτερη Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Εθνικών Κοινοβουλίων η οποία πραγματοποιήθηκε στην Έδρα του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών από τις 7 μέχρι 9 Σεπτεμβρίου. 'Η διάσκεψη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ιδιαίτερα τώρα που τα Κοινοβούλια δοκιμάζουν πολλές προκλήσεις' είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ψαρούδα-Μπενάκη, ενώ τόνισε την σοβαρότητα αλλά και την ευκαιρία να μεταφέρεται η φωνή και βούληση των πολιτών των δημοκρατικών κρατών στα Ηνωμένα Έθνη.

    Η κα Ψαρούδα- Μπενάκη αναφέρθηκε στην συνάντησή της με τον Πρύτανη του New York University κ. Ρίτσαρντ Φόλεϊ, την οποία και χαρακτήρισε ως προκαταρκτική για ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη από την πλευρά του Ελληνικού Κοινοβουλίου, υποστήριξης της διδασκαλίας ιδιαίτερα στα θέματα της δημοκρατίας.

    Kατά την διάρκεια του ταξιδιού της η πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. 'Ο Σεβασμιότατος' είπε η κύρια Ψαρούδα- Μπενάκη, 'είχε την καλοσύνη να μας ενημερώσει επί όλων των θεμάτων που αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία και με πολύ χαρά διαπιστώσαμε ότι η ακτινοβολία της Εκκλησίας είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι η πραγματική έκτασή της'. Αναφερόμενη στην μεγάλη καταστροφή της Νέας Ορλεάνης η κ. Μπενάκη στάθηκε στην ευαισθησία και πραγματική συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη της Βουλής και την προθυμία συμβολής σε όλα τα θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στην Αμερική.

    Tην Κυριακή, το πρωί η πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και η Ελληνική αντιπροσωπεία παρέστησαν σε δέηση που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, στον χώρο του Ground Zero με αφορμή την συμπλήρωση 4 χρόνων από την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στους δίδυμους πύργους.

    Το απόγευμα η Πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη, κ. Μπούρα παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν της κ. Μπενάκη και της ελληνικής αντιπροσωπείας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η Πρόεδρος τίμησε 4 ελληνοαμερικανούς πολιτικούς για την προσφορά τους στα Ελληνικά θέματα αλλά και την αφοσίωσή τους στις δημοκρατικές αρχές. Πρόκειται για τους : Ολυμπία Σνόου, Πώλ Σαρμπάνης, Μιχάλης Μπιλιράκης και Γιάννης Μπραδίμας.

    [02] Έκθεση: 'Ground Zero: Νέα Υόρκη-Ένας Χρόνος Μετά'

    Βιργινία Βουτσινά

    Ουάσινγκτον

    13-09-2005

    Πέρασαν 4 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, όμως η παγκόσμια κοινότητα δεν ξέχασε τα αθώα θύματα και την φρίκη της μέρας εκείνης. Πολλές εκδηλώσεις διοργανώνονται στις ΗΠΑ και σε πολλά μέρη του κόσμου για την επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 3,000 άτομα.

    Εκδηλώσεις οργανώνονται και στην Ελλάδα, όπως η έκθεση φωτογραφίας του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου με τίτλο 'Ground Zero: Νέα Υόρκη-Ένας Χρόνος Μετά', που εγκαινιάστηκε στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, με ιδιαίτερη επιτυχία.

    Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτα Κακλαμάνη, θα διαρκέσει έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Οι 58 ανέκδοτες φωτογραφίες που παρουσιάζονται αποτελούν το προϊόν της φωτοδημοσιογραφικής αποστολής του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου στη Νέα Υόρκη, το φθινόπωρο του 2002, για λογαριασμό της εφημερίδας 'Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία', με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, όταν ακόμα οι μνήμες και οι θρήνοι ήταν πολύ νωποί, όταν ακόμα το Γκράουντ Ζήρο, το Σημείο Μηδέν, ήταν μία τρύπα που έχασκε σαν μια τεράστια πληγή. Μιλήσαμε τηλεφωνικά με τον Χάρη Παπαδημητρακόπουλο και τον ρωτήσαμε να μας πεί δύο λόγια για την έκθεσή του και τι τον έφερε στη Νέα Υόρκη για να αποκομίσει τα φωτογραφικά αυτά ντοκουμέντα.

    'Είχαμε πάει στη Νέα Υόρκη το 2002', είπε ο κύριος Παπαδημητρακόπουλο 'σχεδόν ένα χρόνο μετά από το γεγονός για να κάνουμε ένα μεγάλο ρεπορτάζ για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Βγήκε ένα ένθετο μαζί με την εφημερίδα, σαν αφιέρωμα στον ένα χρόνο από την πτώση των πύργων'.

    Ζήτησα από τον φωτογράφο να μου περιγράψει τα συναισθήματα που δοκίμασε καθώς στεκόταν εκεί μπροστά στο Σημείο Μηδέν:'Ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Είχα ξαναπάει στη Νέα Υόρκη αρκετές φορές μέχρι τότε και όταν για πρώτη φορά αντίκρισα αυτό το θέαμα, ή μάλλον, το μη-θέαμα, να πούμε καλύτερα, ήταν κάτι το συγκλονιστικό, διότι αμέσως πέσαμε επάνω στη σημαία που είχαν στήσει εκεί, στη θέση των Πύργων, η οποία ήταν μεσίστια. Ήταν ώρα δύσης και ήταν γεμάτο ο χώρος συγκέντρωσης επισκεπτών με συγγενείς θυμάτων και ήταν μία πολύ δύσκολη στιγμή'.

    Ρώτησα στη συνέχεια αν η έκθεσή του θα παρουσιαζόταν και σε άλλα μέρη, μετά από τις γκαλλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και ο δημιουργός μου είπε:'Αν είμαστε τυχεροί και πάνε όλα όπως πρέπει να πάνε, νομίζω ότι σιγά-σιγά η έκθεση θα έρθει και στην Αμερική'.

    Τέλος, του ζήτησα να μας πει δυό λόγια για τα ίδια τα εγκαίνια και το κλίμα που επικρατούσε εκείνο το βράδυ στις αίθουσες της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: 'Ίσως δεν είμαι ο καταλληλότερος για να μιλήσω για αυτό το πράγμα', είπε ο κύριο; Παπαδημητρακόπουλος, 'πάντως μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση πόσο ζεστά αγκάλιασε όλος ο κόσμος την δουλειά την συγκεκριμένη και πόσο συγκινημένοι ήταν σχεδόν όλοι όσοι είδαν τις φωτογραφίες. Συγκινήθηκαν και συγκινήθηκα και εγώ μαζί τους. Ο υπουργός κ. Νικήτας Κακλαμάνης μου έκανε την τιμή να εγκαινιάσει την έκθεση. Τεράστια τιμή ήταν ότι ήρθε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο κ. Τσάρλς Ρής και διάφοροι άλλοι επίσημοι, που όλους τους ευχαριστώ από καρδιάς'.

    Η ζωή συνεχίζεται στην αμερικανική μεγαλούπολη, 4 χρόνια μετά τα κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, όμως η πληγή στην ψυχή των κατοίκων της, δεν έχει επουλωθεί. Μπορεί ήδη να άρχισαν έργα για την κατασκευή ενός μνημείου στο Σημείο Μηδέν για όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στους Δίδυμους Πύργους, όμως κανείς δεν θα ξεχάσει τη φρίκη και την οδύνη της ημέρας εκείνης, ο οποία έχει επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα εκατομμύρια ανθρώπους.

    Ο Χάρης Παπαδημητρακόπουλος, με τον φακό του, δημιουργεί ένα ζωντανό ντουκουμέντο των συμβάντων της μέρας εκείνης που σίγουρα, θα μείνει αξέχαστο στους επισκέπτες της έκθεσής του.

    [03] Αντικατάσταση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων

    13-09-2005

    Μάικλ Μπράουν

    Ο πρόεδρος Μπούς διόρισε επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων τον Ντέηβιντ Πώλισον, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, σε αντικατάσταση του Μάικλ Μπράουν, που παραιτήθηκε την Δευτέρα, εν μέσω γενικής κατακραυγής για τον χειρισμό των καταστροφικών συνεπειών του τυφώνα Κατρίνα. Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπράουν είχε απομακρυνθεί από τη θέση του συντονιστή των προσπαθειών αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσε η Κατρίνα. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Νέας Ορλεάνης δηλώνουν ότι ο επίσημος αριθμός των θυμάτων από τον τυφώνα έφτασε τους 279, όμως ο αριθμός αυτός αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς αποσύρονται τα νερά της πλημμύρας και ανασύρονται περισσότερα πτώματα.

    [04] Σε εξέλιξη οι ακροάσεις για τον νέο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

    13-09-2005

    Τζον Ρόμπερτς

    Συνεχίζονται σήμερα, εδώ στην Ουάσιγκτον, οι ακροάσεις στην Αμερικανική γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του εφέτη Τζον Ρόμπερτς, που ο πρόεδρος Μπούς προτείνει για το αξίωμα του αρχιδικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας για το θέμα, χθες, ο κ. Ρόμπερτς δεσμεύτηκε ότι στόχος του είναι η τήρηση των νόμων, γιατί αυτοί είναι που διαφυλάσσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Αμερικανών. Πολλοί γερουσιαστές χρησιμοποίησαν την εναρκτήρια αυτή συνεδρίαση χθες, για να προετοιμάσουν το έδαφος για τα θέματα στα οποία θα περιστραφούν οι ερωτήσεις τους. Οι Δημοκρατικοί έδωσαν έμφαση στον συνταγματικό ρόλο των δικαστηρίων για την προστασία της ελευθερίας, του προσωπικού απορρήτου και των πλαισίων λειτουργίας του ομοσπονδιακού συστήματος.

    [05] Από λάθος υπαλλήλου το Μπλακ ¶ουτ στο Λος ¶ντζελες

    13-09-2005

    Σφάλμα υπαλλήλου της ηλεκτρικής εταιρείας του Λος ¶ντζελες προκάλεσε το μαζικό Μπλακ ¶ουτ στην αμερικανική αυτή μεγαλούπολη τη Δευτέρα με σοβαρές συνέπειες στο κυκλοφοριακό δίκτυο της πόλης. Εκπρόσωπος του δημάρχου του Λος ¶ντζελες, Αντόνιο Βιλαρεγκόσα, δήλωσε ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει αποκατασταθεί στα περισσότερα σπίτια και επιχειρήσεις της πόλης και επιβεβαίωσε ότι κάποιος υπάλληλος της ηλεκτρικής εταιρείας έκοψε κατά λάθος καλώδιο με αποτέλεσμα να προκληθεί άνοδος της τάσης που προκάλεσε προβλήματα σε τρεις σταθμούς ηλεκτροδότησης της αμερικανικής μεγαλούπολης.

    [06] Ράις: "Θαραλλέα απόφαση" η απόσυρση απ' τη Γάζα

    13-09-2005

    Χιλιάδες ενθουσιώδεις Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν τη Δευτέρα από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε εγκαταλελειμμένους εβραϊκούς οικισμούς, για να γιορτάσουν τον τερματισμό της τριάνταοκτάχρονης ισραηλινής κατοχής των περιοχών τους. Εδώ στην Ουάσιγκτον, η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, συνεχάρη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν για την 'θαρραλέα απόφαση του', όπως είπε χαρακτηριστικά, να προβεί στην αποχώρηση απ' τη Γάζα. Η κ. Ράις τόνισε ότι η απόσυρση των Ισραηλινών θα βελτιώσει την ασφάλεια του Ισραήλ και θα δώσει την δυνατότητα στους Παλαιστίνιους να αναπτύξουν τα απαραίτητα θεσμικά όργανα για το μελλοντικό τους κράτος. Πάντως στα πλαίσια των Παλαιστινιακών εορτασμών δεν έλειψαν και επεισόδια βίας.

    [07] Ιράκ: Παραμένουν τα ερωτήματα για το σύνταγμα

    13-09-2005

    Eνώ σε διάστημα λιγότερο των 5 εβδομάδων οι ιρακινοί προγραμματίζεται να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν σχετικά με τον νέο σύνταγμα, το ίδιο το έγγραφο δεν είναι ακόμα έτοιμο για να παρουσιαστεί στο εκλογικό σώμα. Πέντε εκατομμύρια αντίγραφα του τελικού σχεδίου του συντάγματος έπρεπε να έχουν τυπωθεί και διανεμηθεί στους ιρακινούς, όμως μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, ήταν ασαφές πότε θα ήταν έτοιμο το κείμενο. Σουνίτης πολιτικός αρχηγός που συμμετέχει στην επιτροπή κατάρτισης του συντάγματος, είπε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ εθνικών και θρησκευτικών ομάδων συνεχίζονται. Στο μεταξύ, ο ιρακινός πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι επισκέφθηκε την Δευτέρα την εμπόλεμη πόλη Ταλ Αφάρ, όπου ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις, συνεχίζουν την επιχείρησή τους κατά ανταρτικών δυνάμεων. Την Κυριακή, συμμαχικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη αυτή, που θεωρείται προπύργιο των ανταρτών και την βρήκαν σχεδόν άδεια. Οι αμερικανικές αρχές είπαν ότι κατά τα φαινόμενα, πολλοί αντάρτες διέφυγαν μέσω δικτύου υπόγειων σηράγγων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 14 September 2005 - 1:18:17 UTC