Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-09-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα Ορλεάνη: Άρχισε η άντληση των υδάτων
  • [02] Μπους: 40 δις για τα θύματα του τυφώνα
  • [03] Κηδεύεται σήμερα ο Ουίλλιαμ Ρένκουιστ
  • [04] Ισραήλ: Σχέδια για επέκταση οικισμών στη Δυτική Όχθη
  • [05] Μίλλετ: Κινδυνεύουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας
  • [06] Ιράκ: Ο Σαντάμ Χουσέιν παραδέχεται ότι διέπραξε εγκλήματα
  • [07] Ράμσφελντ: Δεν επηρεάζεται η διάσωση των πληγέντων λόγω στρατευμάτων σε Ιράκ και Αφγανιστάν

  • [01] Νέα Ορλεάνη: Άρχισε η άντληση των υδάτων

    07-09-2005

    O δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Ραίη Νέγκιν είπε ότι άρχισε να σημειώνεται πρόοδος στην άντληση των υδάτων της πλημμύρας από την κατεστραμμένη πόλη, μετά το κτύπημα του τυφώνα Κατρίνα. Ο κ. Νέγκιν είπε την Τρίτη ότι τώρα το 60% της πόλης είναι καλυμμένο από τα νερά, σε αντίθεση με το 80% που ήταν την περασμένη εβδομάδα. Μηχανικοί άρχισαν να αντλούν τα νερά εκτός πόλης τη Δευτέρα, μετά την επιδιόρθωση του μεγάλου ρήγματος ενός προστατευτικού αναχώματος.

    Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι η Νέα Ορλεάνη θα ξανακτιστεί, αφού υπολογίζεται ότι περίπου 160,000 κατοικίες είναι κατεδαφιστέες και παρότρυνε κατοίκους που αντιστέκονται στην διαταγή εκκένωσης της πόλης, να φύγουν το ταχύτερο, εξαιτίας των κινδύνων για την δημόσια υγεία. Οι αρχές έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο νεκροτομείο βόρεια της πόλης όπου μεταφέρονται τα πτώματα που εντοπίζονται καθώς αποσύρονται τα νερά. Πιστεύεται ότι ο τυφώνας Κατρίνα σκότωσε χιλιάδες άτομα στην πόλη, όμως επίσημα ο αριθμός των θυμάτων είναι 71.

    Αξιωματούχοι είπαν ότι μπορεί να πάρει μήνες πριν αποξηρανθεί τελείως η Νέα Ορλεάνη. Ο τυφώνας Κατρίνα κατέστρεψε και πολλές περιοχές στο γειτονικό Μισσισιπή. Επίσημα, ο αριθμός των νεκρών εκεί ανέρχεται στους 150, αλλά πιστεύεται ότι θα αυξηθεί σημαντικά.

    [02] Μπους: 40 δις για τα θύματα του τυφώνα

    07-09-2005

    O πρόεδρος Μπους στο Μπιλόξι

    Aξιωματούχοι του αμερικανικού κογκρέσου λένε ότι ο πρόεδρος Μπους σχεδιάζει να ζητήσει κονδύλι 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον επείγουσας οικονομικής βοήθειας, για την ανακούφιση και ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν από τον τυφώνα Κατρίνα. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Μπους υπέγραψε πακέτο επείγουσας οικονομικής βοήθειας για τα θύματα της θεομηνίας, ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Χάρρυ Ρήντ έιπε ότι ο τυφώνας μπορεί να κοστίσει στο αμερικανικό δημόσιο 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι θα επιστατήσει προσωπικά στην έρευνα σε σχέση με την αργοπορημένη αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μετά τον τυφώνα Κατρίνα, η οποία επικρίθηκε ευρέως. Η ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Σούζαν Κόλλινς είπε ότι βρίσκει αδιανόητο το γεγονός ότι η χώρα ήταν τόσο απροετοίμαστη για μία καταστροφή. Η δημοκρατική γερουσιαστής Χίλαρυ Κλίντον και άλλα ηγετικά μέλη του κογκρέσου ζήτησαν από τον κ. Μπους θα θεσπίσει ανεξάρτητη επιτροπή που να διερευνήσει τις κυβερνητικές ενέργειες εν όψει των καταστροφών της Κατρίνα. Η kα Κλίντον τόνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέπραξε σοβαρά λάθη.

    [03] Κηδεύεται σήμερα ο Ουίλλιαμ Ρένκουιστ

    07-09-2005

    Ουίλλιαμ Ρένκουιστ

    Άρχιζε την Τρίτη το λαϊκό προσκύνημα για τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ, Ουίλλιαμ Ρένκουιστ, που απεβίωσε την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 80 ετών από καρκίνο. Το φέρετρο του Ουίλλιαμ Ρένκουιστ, τυλιγμένο με την αστερόεσσα, θα παραμείνει εκτεθειμένο στην μεγάλη αίθουσα του ανωτάτου δικαστηρίου έως την Τετάρτη, που θα πραγματοποιηθεί η ιδιωτική κηδεία του στο εθνικό κοιμητήριο του Άρλινγκτον. Ο πρόεδρος Μπους τίμησε τον Ουίλλιαμ Ρένκουιστ την Τρίτη, περνώντας μπροστά από τη σορό του και τηρώντας ολιγόλεπτη σιγή στη μνήμη του.

    Ο συντηρητικός αρχιδικαστής διορίστηκε ως μέλος του εννεαμελούς ανωτάτου δικαστηρίου το 1972, από τον πρόεδρο Νίξον. Το 1986, ο πρόεδρος Ρέηγκαν τον ανήγαγε στην προεδρία του δικαστηρίου.

    Ο πρόεδρος Μπους πρότεινε την Δευτέρα τον ομοσπονδιακό εφέτη Τζών Ρόμπερτς για να διαδεχθεί τον Ουίλλιαμ Ρένκουιστ. Η ακρόαση στη γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του κ. Ρόμπερτς πρόκειται να αρχίσει την επόμενη Δευτέρα.

    [04] Ισραήλ: Σχέδια για επέκταση οικισμών στη Δυτική Όχθη

    07-09-2005

    Αριέλ Σαρόν

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ενέκρινε σχέδια για την ανοικοδόμηση 117 νέων κατοικιών στο εβραϊκό οικισμό Αριέλ στη Δυτική Όχθη. Η σχετική ανακοίνωση έπεται της απεμπλοκής του Ισραήλ, τον περασμένο μήνα , από τη Λωρίδα της Γάζας και 4 οικισμούς της Δυτικής Όχθης. Ο κύριος Σαρόν υποσχέθηκε να ενισχύσει την ανάπτυξη των οικισμών της Δυτικής Όχθης, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τη διεθνή κοινότητα, να παγώσει την εποικιστική δραστηριότητα . όπως προβλέπει ο οδικός χάρτης για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δέχεται προκλήσεις από τον δεξιό αντίπαλο του Βενιαμίν Νετανιάχου για τον έλεγχο του κόμματος Λικούντ, που υποστηρίζει την εποικιστική δραστηριότητα. Σύμφωνα με Ισραηλινές σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης ο κύριος Σαρόν έπεται με διαφορά έξη εκατοστιαίων μονάδων του αντιπάλου του.

    Την Τρίτη στη Γάζα, παλαιστίνιοι που εργάζονται σε σωστικά συνεργεία λένε ότι Ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ κατά ομάδας Παλαιστινίων κοντά σε εκκενωμένο οικισμό της Γάζας , σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας τουλάχιστον 2 άλλα.

    [05] Μίλλετ: Κινδυνεύουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας

    07-09-2005

    O βρετανός ύπατος αρμοστής στην Κύπρο Πήτερ Μίλλετ δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Λευκωσία την Τρίτη ότι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την διεθνώς υποστηριζόμενη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις της Άγκυρας για ένταξή της στην ΕΕ. Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αρνηθεί στην Κύπρο, που ήδη είναι μέλος της κοινότητας, να έχει λόγο στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

    Την περασμένη Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συμφωνήσουν ποια στάση θα κρατήσουν εν όψει της έναρξης των συνομιλιών της Τουρκίας τον επόμενο μήνα.

    Πάντως, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ προειδοποίησε ότι η χώρα του θα εγκαταλείψει την προσπάθεια ένταξής της στην ΕΕ, άν η κοινότητα επιβάλει νέους όρους στην Άγκυρα, ή αν προσπαθήσει να προσφέρει οτιδήποτε άλλο εκτός από πλήρη ένταξη. Η Τουρκία εμμένει ότι η αναγνώριση από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαρτάται από την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

    [06] Ιράκ: Ο Σαντάμ Χουσέιν παραδέχεται ότι διέπραξε εγκλήματα

    07-09-2005

    Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Ο Πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί λέει ότι ο έκπτωτος ηγέτης της χώρας Σαντάμ Χουσεήν παραδέχτηκε ότι διέπραξε εγκλήματα στην περίοδο που έλεγχε την εξουσία. Την δήλωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος Ταλαμπανί σε συνέντευξή του προς την Ιρακινή τηλεόραση. Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν και ορισμένων από τους συνεργάτες του είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 19 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η προσοχή σε αυτή τη φάση θα επικεντρωθεί στην σφαγή που έγινε το 1982 στην κωμόπολη Ντουτζάηλ, όπου πάνω από 140 Σιΐτες μουσουλμάνοι δολοφονήθηκαν σε, όπως λέγεται ότι ήταν, αντίποινα για μια ανεπιτυχή απόπειρα κατά της ζωής του Σαντάμ Χουσεήν.

    Ανταποκριτές της 'Φωνής της Αμερικής' μεταδίδουν επίσης ότι αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν δύο γέφυρες στην δυτική επαρχία Αλ-Ανμπάρ του Ιράκ προκειμένου να αποτρέψουν την χρήση τους από αντάρτες οι οποίοι μέσω αυτών διοχέτευαν έμψυχο και άψυχο υλικό για επιθέσεις σε άλλες πόλεις. Οι βομβαρδισμοί δεν κατέστρεψαν τις γέφυρες αυτές στο Ποταμό Ευφράτη, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αλλά τις κατέστησαν απροσπέλαστες. Δεν υπήρξαν θύματα από την επιχείρηση.

    Στην ιερή σιϊτική πόλη Νατζάφ, οι Αμερικανικές δυνάμεις μεταβίβασαν τον στρατιωτικό έλεγχο στις νέο-εκπαιδευμένες δυνάμεις του Ιράκ.

    [07] Ράμσφελντ: Δεν επηρεάζεται η διάσωση των πληγέντων λόγω στρατευμάτων σε Ιράκ και Αφγανιστάν

    07-09-2005

    Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ ανακοίνωσε ότι η συνεισφορά του Αμερικανικού στρατού στην ανακούφιση των πληγέντων από τον τυφώνα Κατρίνα δεν θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο κ. Ράμσφελντ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την δυνατότητα να δώσουν την παγκόσμια μάχη κατά της τρομοκρατίας και την ίδια στιγμή να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση στον Αμερικανικό νότο.

    Ο κ. Ράμσφελντ επίσης είπε ότι είναι τελείως λανθασμένοι όσοι πιστεύουν ότι λόγω της απουσίας πολλών μονάδων του Αμερικανικού στρατού στο εξωτερικό παρεμποδίζεται το έργο βοήθειας των πληγέντων από τον τυφώνα. Σύμφωνα με τον επικεφαλή του μικτού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Ρίτζαρντ Μάϊερς 41.000 άνδρες της εθνοφρουράς και 17.000 τακτικοί στρατιώτες βοηθούν την πληγείσα περιοχή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 8 September 2005 - 1:18:12 UTC