Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τριήμερο πένθος στη Κύπρο
  • [02] Αρχίζει η αποχώρηση των Ισραηλινών απ' τη Λωρίδα της Γάζας
  • [03] Ιράκ: Λήγει η προθεσμία για την υποβολή του νέου σχεδίου συντάγματος
  • [04] Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ κατά της χρήσης βίας
  • [05] Νέες διαδηλώσεις στο Κάιρο
  • [06] Προτάσεις για νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφάλειας στη Νέα Υόρκη
  • [07] Νέα Υόρκη: Σε ύφεση η νόσος του Δυτικού Νείλου
  • [08] Συγκλονισμένοι οι Κύπριοι της Αμερικής από την αεροπορική τραγωδία της Κυριακής.

  • [01] Τριήμερο πένθος στη Κύπρο

    Γιώργος Βραχνής, Αθήνα

    15-08-2005

    Με την χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της χώρας βρέθηκε αντιμέτωπη η Ελληνική κυβέρνηση, καθώς λίγα χιλιόμετρα έξω απ' την Αθήνα αεροσκάφος της Κυπριακής ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας Ήλιος συνετρίβη προκαλώντας το θάνατο και στα 121 άτομα που επέβαιναν σ' αυτό. Η συντριβή του αεροσκάφους έγινε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και άμεσα ξεκίνησε μια γιγαντιαία επιχείρηση στην Αθήνα και ειδικότερα στη περιοχή του Γραμματικού Αττικής, για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επέστρεψε εκτάκτως απ' την Τήνο στην Αθήνα, όπου για ώρες προήδρευσε συμβουλίου με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και συμβούλους του για τον καλύτερο δυνατόν συντονισμό της επιχείρησης, στην οποία λαμβάνουν μέρος τόσο η αστυνομία και η πυροσβεστική, όσο και ομάδες του στρατού, το ΕΚΑΒ, ψυχολόγοι, εμπειρογνώμονες, τεχνικοί και επιστήμονες του Δημόκριτου.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσόπουλου, το Κυπριακό αεροπλάνο πετούσε ουσιαστικά ακυβέρνητο για αρκετή ώρα, με προβλήματα στο σύστημα αποσυμπίεσης και στην επικοινωνία με τον Πύργο Ελέγχου. Ήδη στην Αθήνα έχουν φθάσει αξιωματούχοι απ' την Κύπρο με επικεφαλής τον υπουργό υγείας του νησιού και συμμετέχουν στις ενέργειες της Ελληνικής κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών που στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν τους συγγενείς των θυμάτων που καταφθάνουν από τη Κύπρο, στα δύο κέντρα που έχουν συσταθεί για την αναγνώριση των θυμάτων της τραγωδίας.

    Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το δυστύχημα διερευνώνται και προς αυτό το σκοπό έχουν ήδη εντοπιστεί και ανασυρθεί τα δύο μαύρα κουτιά του αεροπλάνου, που θα δώσουν φως στα αίτια της τραγωδίας. Σύμφωνα ωστόσο με δηλώσεις αξιωματούχων και αυτοπτών μαρτύρων στην Ελληνική τηλεόραση το συγκεκριμένο αεροπλάνο είχε παρουσιάσει τεχνικά προβλήματα και σε προηγούμενες πτήσεις του και ιδίως προβλήματα με το σύστημα αποσυμπίεσης της ατράκτου. Δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 συνόδευσαν στα τελευταία του λεπτά το μοιραίο αεροπλάνο και οι πιλότοι τους διέκριναν ότι οι κυβερνήτες του πολιτικού αεροσκάφους δεν είχαν τις αισθήσεις τους, ενώ από την οροφή κρέμονταν μάσκες οξυγόνου.

    Σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίστηκαν και στην διάρκεια της νύχτας καθώς μένουν ακόμη μερικοί σοροί θυμάτων που πρέπει να ανασυρθούν απ' τις δύσβατες περιοχές του Γραμματικού.

    Τέλος, η πολιτική ηγεσία της Κύπρου έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες της προς την Ελληνική κυβέρνηση και τους πολίτες για την άμεση ανταπόκριση τους στο τραγικό αυτό αεροπορικό δυστύχημα και την άμεση επικοινωνία μεταξύ των δύο κρατών.

    [02] Αρχίζει η αποχώρηση των Ισραηλινών απ' τη Λωρίδα της Γάζας

    15-08-2005

    Το Ισραήλ απομόνωσε τη Λωρίδα της Γάζας, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη σήμερα της εφαρμογής του σχεδίου αποχώρησης από την περιοχή. Ισραηλινές δυνάμεις έκλεισαν τα συνοριακά περάσματα προς τη Γάζα, ενώ είναι έτοιμες να χορηγήσουν ειδοποιήσεις εξώσεων στους Εβραίους εποίκους της περιοχής, δίνοντας τους έτσι προθεσμία δύο ημερών για να αποχωρήσουν. Την Κυριακή, χιλιάδες Ισραηλινοί αστυνομικοί απομόνωσαν οδικές αρτηρίες κατά μήκος του νότιου Ισραήλ με στόχο να μην επιτραπεί ανάμειξη εξτρεμιστών Εβραίων εποίκων στην ομαλή υλοποίηση του σχεδίου αποχώρησης απ' την Λωρίδα της Γάζας. Επίσης μέσα στην Λωρίδα της Γάζας η Παλαιστινιακή αστυνομία άρχισε να αναλαμβάνει έργο έξω από τους Εβραϊκούς οικισμούς για να αποτρέψει ενδεχόμενες Παλαιστινιακές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της απόσυρσης σήμερα.

    [03] Ιράκ: Λήγει η προθεσμία για την υποβολή του νέου σχεδίου συντάγματος

    15-08-2005

    Ο πρόεδρος του Ιρακινού κοινοβουλίου συγκαλεί ειδική συνεδρίαση του σώματος σήμερα, που λήγει η προθεσμία για την υποβολή του νέου σχεδίου συντάγματος της χώρας. Σουνίτες Κούρδοι και Σιίτες αγωνίζονται για την ολοκλήρωση του σχεδίου και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι είναι αισιόδοξος πως θα τηρηθεί η προθεσμία. Στο μεταξύ, οι Ιρακινές αρχές βρήκαν τα πτώματα 30 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και δύο γυναικών σε ομαδικό τάφο 20 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Η Ιρακινή αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 13 άτομα και σκότωσε έναν ύποπτο που θεωρήθηκε ότι είχε ανάμειξη με το θέμα. Επίσης ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι Ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν την Παρασκευή ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα, τον Αμπού Ζουμπαΐρ στη Μοσούλη.

    [04] Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ κατά της χρήσης βίας

    15-08-2005

    Χαμίντ Ρεζά Ασεφί

    Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα ήταν λάθος οποιαδήποτε χρήση βίας από μέρους των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Σε συνέντευξη τύπου τη Κυριακή ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών του Ιράν, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη έχει πολλές επιλογές αυτοάμυνας. Των δηλώσεων αυτών του Ιράν είχαν προηγηθεί δηλώσεις του προέδρου Μπούς στην Ισραηλινή τηλεόραση ότι η χρήση βίας αποτελεί επιλογή, αλλά μόνο έσχατη επιλογή, με στόχο να μη επιτραπεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

    [05] Νέες διαδηλώσεις στο Κάιρο

    15-08-2005

    Στην Αίγυπτο, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συμμετείχαν τη Κυριακή σε διαδήλωση στο Κάιρο κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 7ης Σεπτεμβρίου. Οι διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων και μελών της εκτός νόμου Μουσουλμανικής Αδελφότητας, φώναζαν συνθήματα κατά του κ. Μουμπάρακ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει τη διαδήλωση, χωρίς όμως να υπάρξουν συμπλοκές. Στις φετινές προεδρικές εκλογές 9 ακόμη προεδρικοί υποψήφιοι θα αναμετρηθούν με τον κ. Μουμπάρακ μετά την σχετική τροποποίηση του συντάγματος της Αιγύπτου το Μάιο.

    [06] Προτάσεις για νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφάλειας στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη, Νέα Υόρκη

    15-08-2005

    Την ενσωμάτωση των υπαλλήλων του μετρό στα σώματα ασφαλείας και αστυνόμευσης

    προτείνει ο υποψήφιος για το αξίωμα του Δημάρχου της Νέας Υόρκης, Φερνάντο Φερέρ, σε πολιτική του ομιλία. βΑυτά υπάγονται στα πλαίσια πρόληψης αλλά και της ασφάλειας των πολιτών και της πόλης", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο Φερνάντο Φερέρ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νότιο Μπρόνξ και στο όνομα της αντιτρομοκρατίας προτείνει να παραταχθούν στην πρώτη γραμμή οι υπάλληλοι των Συγκοινωνιών της Νέας Υόρκης.

    Πρότεινε μάλιστα την πρόσληψη εκατοντάδων νέων υπαλλήνων οι οποίοι με την κατάλληλη εκπαίδευση θα ανακουφήσουν και τα αστυνομικά σώματα της περιοχής.

    Ο δημοκρατικός υποψήφιος αναφέρθηκε επίσης στην δημιουργία ενός ομοσπονδιακού οργάνου της Εντεκάτης Σεπτεμβρίου, με προοπτική την δημιουργία ενός συστήματος όπου όλοι όσοι πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε στιγμές εκτάκτου ανάγκης, θα μπορούν χωρίς προβλήματα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους στο ίδιο μάλιστα κανάλι λήψης και εκπομπής.

    Ολες αυτές βέβαια οι αλλαγές θα επέλθουν εάν και εφόσον ο κ. Φερέρ εκλεγεί στο αξίωμα του Δημάρχου της Νέας Υόρκης.

    [07] Νέα Υόρκη: Σε ύφεση η νόσος του Δυτικού Νείλου

    15-08-2005

    Καλοκαίρι και η νόσος του Δυτικού Νήλου έκανε και φέτος την εμφάνισή της σε περιοχές της Νέας Υόρκης μια και όπως είναι γνωστό μεταδίδεται με τα κουνούπια και τα θανατηφόρα στην περίπτωση αυτή τσιμπήματά τους. Αρχικά θύματα τους είναι τα πουλιά, χαρακτηριστικό μάλιστα στοιχείο για τις αρμόδιες υπηρεσίες όπου έτσι ενημερώνουν τους κατοίκους να επικοινωνούν αμέσως μαζί τους αν ανακαλύπτουν νεκρά πουλιά στην περιοχή τους.

    Φέτος η πόλη της Νέας Υόρκης έχει δώσει περισσότερη προσοχή στην περιοχή του Μπρόνξ μια και μόνο σε αυτήν παρουσιάστηκε το φαινόμενο.

    Ο εναέριος ψεκασμός ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας ενώ παράλληλα ομάδες με ψεκαστικά εργαλεία θα αναλάβουν τον επίγιο ψεκασμό.

    Η νόσος του Δυτικού Νηλου σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία έχει περιοριστεί κατά πολύ μια και φέτος δεν έχει χάσει την ζωή του ούτε ένας άνθρωπος.

    1263 πουλιά διαφορετικών ειδών είχαν πεθάνει από την νόσου του Δυτικού Νηλου το 2000. Τα περιστατιτικά είχαν σημειωθεί σε όλες τις περιοχές της Νέας Υόρκης σε αντίθεση με τα στοιχεία της φετεινής χρονιά όπου με τον συχνό ψεκασμό αλλά και την εκγήγορση του αρμόδιου τμήματος έχουν περιοριστεί στις περιοχές του κεντρικού Μπρόνξ.

    Αξιωματούχοι της Υγειονομικής Υπηρεσίας προειδοποιούν τους κατοίκους να μείνουν μέσα στα σπίτια τους κατά την διαρκεια του ψεκασμού, ιδιαίτερα όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ άν κάποιοι έρθουν σε επαφή με το φάρμακο του ψεκασμού θα πρέπει να πλύνουν δέρμα και ρουχισμό

    Οι νέες ενδείξεις πάντως των τελευταίων ημερών - σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης παρουσιάζουν 17 νεκρά πουλιά 21 μολισμένα κουνούπια , και τρεις μολύνσεις σε ανθρώπους χωρίς όμως θανάτους.

    [08] Συγκλονισμένοι οι Κύπριοι της Αμερικής από την αεροπορική τραγωδία της Κυριακής.

    15-08-2005

    Τα φώτα στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ουάσιγκτον ήτανε αναμμένα μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής. Ο Πρέσβης Ευριπίδης Ευρυβιάδης πέρασε όλη την ημέρα και μέρος της νύχτας στο γραφείο του δίνοντας πληροφορίες στα Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και τους Έλληνες και Κύπριους της Αμερικής για κάθε εξέλιξη που μάθαινε από τις επαφές του με την Λευκωσία και την Αθήνα σχετικά με τη συντριβή του αεροπλάνου της ιδιωτικής κυπριακής εταιρείας Ήλιος, στο Γραμματικό Αττικής. Η πτώση του αεροπλάνου αυτού, που στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους, κυρίως Κυπρίους, ήταν και η πρώτη είδηση σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο του τραγικού συμβάντος.

    Ο κύριος Ευρυβιάδης που διακρίνεται για την ευγλωττία του παραδέχτηκε πως σε τέτοιες περιπτώσεις χάνει κανείς τα λόγια του και πως είναι δύσκολο να εκφράσει τα αισθήματα θλίψης που τον κυριεύουν. Μας επιβεβαίωσε πολλά πράγματα πού δεν ήταν την ώρα που του μιλήσαμε διασταυρωμένα, όπως ότι 'ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σταμάτησε αμέσως τις διακοπές του, ήρθε πίσω και προήδρευσε της αντ-χοκ επιτροπής που συγκροτήθηκε, ναυλώνεται αεροπλάνο το οποίο θα πάρει τους συγγενείς των θυμάτων στην Ελλάδα και γίνεται μια διεξοδική έρευνα για να εντοπίσουμε τα αίτια του δυστυχήματος, ώστε βεβαίως να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο'.

    Οι σημαίες έξω από το κτίριο της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αμερικανική πρωτεύουσα αλλά και έξω από τα γραφεία της Μόνιμης Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη κυματίζουν τώρα μεσίστιες. Όπως μας είπε ο κύριος Ευρυβιάδης: 'Ήταν το λιγότερο που είχαμε να κάνουμε για να δείξουμε κι εμείς τον πόνο μας και να δώσουμε μια ηθική συμπαράσταση στους συνανθρώπους μας τους οποίους βρήκε αυτή η τραγωδία'.

    Ο Κύπριος Πρέσβης όπως και όλοι οι Κύπριοι της Αμερικής με τους οποίους μιλήσαμε ήταν συγκλονισμένοι από τα άσχημα νέα που έφθαναν από τον τόπο του αεροπορικού ατυχήματος. Ο Φίλιπ Κρίστοφερ, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής πως οι Έλληνες και οι Κύπριοι της Νέας Υόρκης προσεύχονται τώρα για τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν. Και πρόσθεσε: 'Η σημερινή τραγωδία μας θυμίζει όλους την 20η Ιουλίου 1967 διότι πραγματικά από τότε δεν είχαμε δει άλλη τέτοια μεγάλη τραγωδία σαν αυτή που είχαμε σήμερα'. Κατά τον κύριο Κρίστοφερ, η ομογένεια συγκλονίστηκε ιδιαίτερα 'από το γεγονός ότι υπήρχαν 48 παιδιά μέσα σε αυτό το αεροπλάνο και από ότι ακούμε, ως τώρα τουλάχιστον, ήτανε βλάβη του αεροπλάνου και κάτι το οποίο θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να αποφευχθεί'.

    Η Κυπριακή παροικία της Ουάσιγκτον εξέφρασε παρόμοια αισθήματα. Ο Κώστας Χριστοφής, Πρόεδρος της Οργάνωσης 'Παγκύπριος', που εκπροσωπεί όλους τους Κυπρίους στην περιοχή της Αμερικανικής πρωτεύουσας και των γειτονικών πολιτειών Μαίρυλαντ και Βιρτζίνια, μας είπε ότι όλα τα μέλη του συλλόγου του 'θέλουν να στείλουν θερμά συλλυπητήριά σε όλους τους συγγενείς που έχασαν τους δικούς τους στο τραγικό δυστύχημα' και διατύπωσε την ευχή 'ο Θεός να τους δίνει κουράγιο και δύναμη για να αντεπεξέλθουν αυτές τις δύσκολες στιγμές'. Καταλήγοντας ο κύριος Κριστοφής τόνισε: 'Η Ομογένεια εδώ είναι πολύ συγκλονισμένη και είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας'.

    Ιδιαίτερα αισθητή έγινε η αεροπορική τραγωδία της Κυριακής στον Ντίνο Μιλτιάδου, τον προπονητή της διακεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας του Παγκυπρίου της Ουάσιγκτον, ο οποίος έχει πολλές φορές ταξιδέψει αεροπορικώς μαζί με την ομάδα του για συμμετοχή σε εκτός έδρας αθλητικές συναντήσεις. Ο κύριος Μιλτιάδου πέρασε όλη την ημέρα της Κυριακής μιλώντας στο τηλέφωνο με τη σύζυγό του, που βρίσκεται για διακοπές στην Κύπρο, και με άλλους συμπατριώτες του από τα μέρη από τα οποία προέρχονταν μερικοί από τους επιβάτες του αεροπλάνου, περιλαμβανομένης της Λεμεσού από όπου, όπως μεταδίδεται, κατάγονταν οι νεαροί ποδοσφαιριστές που χάθηκαν. Χωρίς να γνωρίζει τι μας είχε δηλώσει νωρίτερα ο Φίλιπ Κρίστοφερ, ο κύριος Μενελάου σε μια στιγμή της συζήτησής αυθόρμητα μας ανέφερε: 'δεν έχω νοιώσει τόσο δυσάρεστα από τότε που έγινε η Τουρκική εισβολή'.

    Ένας άλλος Κύπριος της Ουάσιγκτον, ο Ανδρέας Παπανικολάου μας είπε: 'Με την ίδια ακριβώς πτήση, στις 8 Ιουλίου πήγαμε κι εμείς από τη Λάρνακα στην Αθήνα. Ήτανε λίγο παράξενη πτήση και έλεγα της γυναίκας μου πως αυτό το αεροπλάνο, δεν ξέρω, δεν μου φαίνεται καλά, έκανε έναν ορισμένο θόρυβο, τράνταγμα, και η προσγείωση ήτανε λίγο χάλια. Στα παιδιά μου τα αυτιά τους πονούσανε από την πίεση συγκεκριμένα σε αυτή την πτήση ενώ δεν είχανε ποτέ προβλήματα πίεσης σε αεροπλάνο. Κλαίγανε γιατί πονούσανε πάρα πολύ και αυτό μας έκανε εντύπωση'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 16 August 2005 - 1:18:13 UTC