Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-08-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστρέφει το Ντισκάβερυ
  • [02] Διασώθηκε το πλήρωμα του Ρωσικού βαθυσκάφους
  • [03] Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο Βενιαμίν Νετανιάχου
  • [04] Ιράκ: Προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για το νέο σύνταγμα
  • [05] Το Ιράν επιστρέφει στην μετατροπή ουρανίου
  • [06] Βρετανία: Δύο ακόμη συλλήψεις υπόπτων
  • [07] Κλειστές οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Σαουδική Αραβία
  • [08] Πέθανε ο Πήτερ Τζέννινγκς

  • [01] Επιστρέφει το Ντισκάβερυ

    08-08-2005

    Το πλήρωμα του διαστημολεωφορείου Ντισκάβερι άρχισε τις προετοιμασίες για το ταξίδι της επιστροφής στη Γη. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών προβλέπει ότι θα είναι ευνοϊκός ο καιρός στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, στη Φλώριδα, όπου θα προσγειωθεί το διαστημολεωφορείο Ντισκάβερι μετά από 13ων ημερών πτήση στο διάστημα.

    Την Κυριακή, τελευταία ημέρα της παραμονής τους σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, οι αστροναύτες του Ντισκάβερι έκαναν τους τελικούς ελέγχους στα συστήματα πλοήγησης του Σπέης-Σάτλ και πραγματοποίησαν εικονικές δοκιμές σε κομπιούτερ προετοιμαζόμενοι για την προσγείωση της Δευτέρας.

    Η κυβερνήτης του διαστημολεωφορείου, Αϊλήν Κόλινς, και ο αρμόδιος για την πτήση επιστροφής του Ντισκάβερι στη Γη, Λιρόϊ Κέην, λένε ότι είναι αισιόδοξοι πως τα πάντα θα πάνε καλά.

    Το πράσινο φως για την προσγείωση του Σπέης-Σάτλ δόθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος, τη ΝΑΣΑ, μετά από μια πρωτοφανή επισκευή που έκαναν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια της πτήσης τους. Ειδικότερα οι αστροναύτες του Ντισκάβερι βγήκαν από το σκάφος τους και αιωρούμενοι στο διάστημα αφαίρεσαν από ένα εξωτερικό τμήμα του κάτι προεξέχοντα υλικά τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα κατά την επάνοδο του διαστημολεωφορείου στη γήϊνη ατμόσφαιρα.

    Το Ντισκάβερι είναι το πρώτο διαστημοεωφορείο που ταξιδεύει στο διάστημα μετά το ατύχημα που σημειώθηκε στο αδελφό του Σπέης-Σάτλ Κολούμπια, το οποίο εξερράγη κατά την διαδικασία επιστροφής του στη Γη σκοτώνοντας όλους και τους επτά αστροναύτες που επέβαιναν σε αυτό.

    Προβλήματα εκτόξευσης παρόμοια με εκείνα που αντιμετώπισε το Κολούμπια εκδηλώθηκαν και στην περίπτωση του Ντισκάβερι, γι' αυτό και παράγοντες της ΝΑΣΑ λένε ότι θα διακόψουν τις πτήσεις ολόκληρου του στόλου των Σπέης-Σατλ, μέχρις ότου όλα τα προβλήματα του είδους αυτού επιλυθούν.

    [02] Διασώθηκε το πλήρωμα του Ρωσικού βαθυσκάφους

    08-08-2005

    Διασώθηκε το πλήρωμα του Ρωσικού βαθυσκάφους που είχε παγιδευτεί από την Πέμπτη στο βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού. Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι η κατάσταση της υγείας των επτά ανδρών του πληρώματος του βαθυσκάφους φαίνεται ότι είναι ικανοποιητική.

    Οι επτά διασώθηκαν λίγες ώρες πριν εξαντληθεί εντελώς το οξυγόνο μέσα στο βαθυσκάφος τους που επί ένα τριήμερο βρίσκονταν παγιδευμένο σχεδόν 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

    Το Ρωσικό βαθυσκάφος αναδύθηκε χάρις στη βοήθεια που του πρόσφερε ένα βρετανικό υποβρύχιο-ρομπότ, το οποίο και έκοψε τα καλώδια και τα ψαράδικα δίχτυα που το είχαν το είχαν αιχμαλωτίσει στα ανοιχτά της χερσονήσου Καμτσάτκα, στο ανατολικότερο σημείο της Ρωσίας.

    Ο Βρετανός Διοικητής, Ίαν Ρίτσες, που ηγήθηκε της ομάδας διάσωσης, είπε ότι ήταν μια δύσκολη αποστολή η οποία όμως άξιζε κάθε κόπο. Ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέη Ιβάνωφ, ευχαρίστησε τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία των οποίων ναυτικές δυνάμεις συνέβαλαν στην σωστική επιχείρηση.

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε να διερευνηθεί πλήρως το όλο περιστατικό. Ο Πρόεδρος Πούτιν είχε επικριθεί ευρύτατα μετά την απώλεια του υποβρυχίου Κούρσκ, πριν από πέντε χρόνια, επειδή συνέχισε τις διακοπές του καθ' όλη τη διάρκεια της τραγωδίας και δεν είχε φροντίσει να ζητήσει διεθνή βοήθεια που θα μπορούσε να αντιστρέψει την εξέλιξη των πραγμάτων.

    [03] Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο Βενιαμίν Νετανιάχου

    08-08-2005

    Στο Ισραήλ, ο Υπουργός Οικονομικών, Βενιαμίν Νετανιάχου, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη αποχώρηση της χώρας του από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Η παραίτηση του κυρίου Νετανιάχου υποβλήθηκε λίγο πριν την σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αποφάσισε με ψήφους 17 υπέρ έναντι 5 κατά, να αρχίσει την τελική φάση της Ισραηλινής απαγκίστρωσης στις 15 Αυγούστου, με την διάλυση τριών απόμακρων εβραϊκών οικισμών στη Γάζα.

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε πως το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή όπως ακριβώς αποφασίστηκε, παρά την παραίτηση του κυρίου Νετανιάχου και διόρισε τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Εχούντ Ολμπέρτ, προσωρινό υπουργό Οικονομικών.

    Εν τω μεταξύ οι Ισραηλινές αρχές έθεσαν τρεις εβραίους εξτρεμιστές υπό κράτηση την Κυριακή. Το Ισραήλ υιοθέτησε το επίμαχο μέτρο της κράτησης πολιτών δίχως την απαγγελία συγκεκριμένων κατηγοριών, μετά τον βομβισμό αυτοκτονίας που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα ένας εβραίος εξτρεμιστής που ήταν αντίθετος στην αποχώρηση της χώρας του από τη Γάζα. Η επίθεση εκείνη είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσαρες Ισραηλινοί Άραβες.

    [04] Ιράκ: Προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για το νέο σύνταγμα

    08-08-2005

    Στο Ιράκ, τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν τη Κυριακή από ανταρτικές επιθέσεις, καθώς πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να ξεπεράσουν εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας για το νέο σύνταγμα της χώρας. Ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, συναντήθηκε με εκπροσώπους των Κούρδων, των Σιιτών και των Σουνιτών στη Βαγδάτη για να συζητήσει μαζί τους καίριας σημασίας θέματα όπως η ομοσπονδιακή εικόνα της χώρας και ο ρόλος του Ισλάμ. Ο κ. Ταλαμπανί δήλωσε ότι η επιτροπή κατάρτισης του νέου συντάγματος θα καταλήξει σε συμφωνία και θα υποβάλλει το σχέδιο συντάγματος στην Βουλή για έγκριση μέχρι την προθεσμία της 15ης Αυγούστου. Στο μεταξύ, στην Τικρίτ βομβιστής αυτοκτονίας κόστισε τη ζωή σε 5 άτομα, έξω από αστυνομικό σταθμό, ενώ στη Βαγδάτη ένοπλοι σκότωσαν δύο αξιωματούχους του υπουργείου πετρελαίου και τρεις Ιρακινούς στρατιώτες. Επίσης το Αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα έδειξε βίντεο με τρεις Τούρκους που κρατούνται από αντάρτες στο Ιράκ.

    [05] Το Ιράν επιστρέφει στην μετατροπή ουρανίου

    08-08-2005

    Το Ιράν ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα ξαναρχίσει δραστηριότητες μετατροπής ουρανίου, απορρίπτοντας Ευρωπαϊκά κίνητρα για τον τερματισμό τέτοιων δραστηριοτήτων της Τεχεράνης. Εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι οι εργασίες στο εργοστάσιο του Ισφαχάν θα αρχίσουν μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης μηχανισμών παρακολούθησης από μέρους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Στο μεταξύ η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία συγκάλεσαν έκτακτη σύνοδο της Διεθνούς Υπηρεσίας που προγραμματίστηκε για την Τρίτη και αναμένεται ότι η Υπηρεσία θα εκδώσει προειδοποίηση προς το Ιράν να μην προβεί σε τέτοιες δραστηριότητες. Αν η Τεχεράνη δεν συμμορφωθεί τότε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα υποβάλλει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο κυρώσεων. Το Ιράν δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Στο μεταξύ, μετά από συνομιλίες στην Τεχεράνη με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασσάντ, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ζήτησε σύσφιξη των σχέσεων της χώρας του με τη Δαμασκό, καθώς και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν διπλωματικές πιέσεις από τη Δύση.

    [06] Βρετανία: Δύο ακόμη συλλήψεις υπόπτων

    08-08-2005

    Οσμάν Χουσσαΐν

    Η Βρετανία απήγγειλε κατηγορίες εναντίον άλλων δύο υπόπτων για τις απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων στις 21 Ιουλίου στο Λονδίνο. Κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας και κατοχή εκρηκτικών απαγγέλθηκαν εναντίον του Ιμπραχίμ Μουκτάρ Σαΐντ και του Ραμζί Μοχάμεντ. Τις ίδιες κατηγορίες είχε η αστυνομία απαγγείλει το Σάββατο και εναντίον του Γιασσίν Χασσάν Ομάρ. Ένας τέταρτος κατηγορούμενος, ο Χαμντί Ισαάκ ή Οσμάν Χουσσεΐν, κρατείται απ' τις Ιταλικές αρχές ενώ εκκρεμεί η έκδοση του στη Βρετανία. Επίσης τη Κυριακή Βρετανός πολίτης εκδόθηκε από την Ζάμπια στο Λονδίνο, όπου και αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Κάνοντας χρήση Αμερικανικού εντάλματος σύλληψης η Βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον Χαρούν Σαΐντ Ασουάτ κατά την άφιξη του τη Κυριακή στο Λονδίνο. Οι Αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον Ασουάτ για προσπάθεια δημιουργίας στρατοπέδου εκπαίδευσης στην Αμερικανική πολιτεία του Όρεγκον. Βρετανικές και Αμερικανικές εφημερίδες γράφουν επίσης ότι ο Ασουάτ θεωρείται ο εγκέφαλος των βομβιστικών επιθέσεων της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο, αλλά οι Βρετανικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες αυτές.

    [07] Κλειστές οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Σαουδική Αραβία

    08-08-2005

    Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα και αύριο οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, λόγω πληροφοριών για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον κτηρίων όπου στεγάζονται Αμερικανικές υπηρεσίες στη περιοχή. Ανακοινωθέν της Αμερικανικής πρεσβείας τη Κυριακή προειδοποιεί επίσης τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πάντως το Σαουδαραβικό υπουργείο εσωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.

    [08] Πέθανε ο Πήτερ Τζέννινγκς

    08-08-2005

    Πέθανε την Κυριακή το βράδυ από καρκίνο των πνευμόνων σε ηλικία 67 ετών, ένας απ' τους διασημότερους Αμερικανούς δημοσιογράφους, ο Πήτερ Τζέννινγκς, του τηλεοπτικού δικτύου ABC. Γεννημένος στον Καναδά ο Πήτερ Τζέννινγκς δεν είχε καν τελειώσει το γυμνάσιο. Εγκατέλειψε το σχολείο για να αρχίσει την καριέρα του στα μέσα ενημέρωσης δουλεύοντας σε ραδιοφωνικό σταθμό του Τορόντο.

    Με την ιδιότητα του απλού ρεπόρτερ και αργότερα του ανταποκριτή και του παρουσιαστή των βραδινών ειδήσεων, η καριέρα του Πήτερ Τζέννινγκς στο δίκτυο ABC διήρκεσε περίπου μια 50ετία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 9 August 2005 - 1:18:12 UTC