Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-07-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαλόνι: 'Η ειρήνη θα επανέλθει στην Κύπρο'
  • [02] Ελλάδα: Μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης
  • [03] ΗΠΑ: Εγκρίθηκε ενεργειακό νομοσχέδιο
  • [04] Αμερικανική φάτουα κατά της τρομοκρατίας
  • [05] Λονδίνο: Ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις υπό κράτηση στη Ζάμπια
  • [06] ΙΡΑ: Επίσημος τερματισμός ένοπλης δράσης 35 χρόνων
  • [07] ΝΑΣΑ: Μικρή ζημιά στο Ντισκάβερυ από αποκόλληση εξωτερικού υλικού
  • [08] Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν διμερείς συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα
  • [09] Τουλάχιστον 7 Ιρακινοί νεκροί από νέες επιθέσεις
  • [10] Νέες συλλήψεις στη Βρετανία και Ιταλία
  • [11] 25 άτομα νεκρά από νέα βομβιστική επίθεση στο Ιράκ
  • [12] Ο Μπίλ Φρίστ τίθεται υπέρ της διεύρυνσης των εβρυονικών ερευνών
  • [13] Διαφωνίες της τουρκικής αστυνομικής ηγεσίας, για την απειλή της αλ Κάιντα
  • [14] 750 τα θύματα των μουσώνων στην νότια Ινδία

  • [01] Μαλόνι: 'Η ειρήνη θα επανέλθει στην Κύπρο'

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    29-07-2005

    Κάρολιν Μαλόνι

    Το κυπριακό ζήτημα παρουσίασε ενώπιον της αμερικανικής βουλής , η γνωστή για την υποστήριξή της στα ελληνικά εθνικά θέματα βουλευτής της Νέας Υόρκης Κάρολιν Μαλόνι.

    Αφορμή αποτέλεσε η επέτειος των τριάντα ενός χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

    Σε δηλώσεις της στην βουλή στις 20 Ιουλίου η αμερικανίδα βουλευτής είπε:

    'Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού αγώνα, η Κυπριακή Ομοσπονδία, το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, τους οποίους με τιμή εκπροσωπώ πιστεύουν πως η ειρήνη θα επανέλθει στην Κύπρο. Οι οργανισμοί αυτοί έχουν ταχθεί ενάντια στον διχασμό του νησιού αλλά και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους τούρκους.

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα ιστορικό επίτευγμα. Σαν μέλος της εκπροσωπεί όχι μόνο τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά συμβάλλει στις προσπάθειες για ισχυρότερους υπερατλαντικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ'.

    Η βουλευτής Κάρολυν Μαλόνι τόνισε πως μια ενοποιημένη Κύπρος θα προωθούσε την σταθερότητα πολιτικά και οικονομικά σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

    Δεν παρέλειψε να επισημάνει τις ενέργειες της μετά την απόφαση αμερικανών πολιτών και αξιωματούχων να επισκεφθούν την κατεχόμενη Κύπρο λέγοντας χαρακτηριστικά πως ακόμα αναμένει απαντήσεις από την πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με αυτό το ταξίδι

    Η αμερικανίδα βουλευτής κατέληξε λέγοντας πως είναι πια καιρός για τους Κύπριους να ζήσουν ειρηνικά με ασφάλεια και με προστατευμένα τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

    [02] Ελλάδα: Μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    29-07-2005

    Ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης και η βελτίωση των υπηρεσιών αποτελούν τη πρώτη προτεραιότητα της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Δέσμη μέτρων που έχουν παρθεί στοχεύουν στη καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία μιας σύγχρονης ευέλικτης δημόσιας διοίκησης που θα εξυπηρετεί άμεσα το πολίτη.

    Σ' αυτή τη προσπάθεια εντάσσεται και ο οδηγός καλής συμπεριφοράς των δημόσιων υπαλλήλων που εξέδωσε το Υπουργείο σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη. Ο οδηγός αυτός είναι ένα ολιγοσέλιδο πόνημα που διατυπώνει βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθεί ο δημόσιος υπάλληλος όταν έρχεται σε άμεση επαφή με τον πολίτη.

    Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να εξυπηρετούν με ευγένεια και σεβασμό τους πολίτες, να γνωρίζουν το αντικείμενό τους να είναι εχέμυθοι και να ενεργούν με αμεροληψία υπευθυνότητα και διαφάνεια. Κανένας υπάλληλος, αναφέρεται στις σελίδες του οδηγού, δεν θα πρέπει να εκδηλώνεται υπέρ ή κατά κάποιου πολιτικού κόμματος και θα πρέπει να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.

    Συστάσεις όμως δίνονται και για την αποφυγή γνωστών φαινομένων που παρατηρούνται πολλές φορές στις δημόσιες υπηρεσίες. Για παράδειγμα οι υπάλληλοι δεν πρέπει να τρώνε, ή να καπνίζουν την ώρα που εξυπηρετούν, δεν θα πρέπει επίσης να μιλάνε στο κινητό τους, ή να ακούνε μουσική απ' τα πασίγνωστα πλέον ραδιοφωνάκια. Αυτός ο οδηγός, τόνισε ο υπουργός εσωτερικών Απόστολος Ανδρεουλάκος 'θα βοηθήσει να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη'.

    [03] ΗΠΑ: Εγκρίθηκε ενεργειακό νομοσχέδιο

    29-07-2005

    H αμερικανική βουλή των αντιπροσώπων ενέκρινε ενεργειακό νομοσχέδιο, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, φοροαπαλλαγές για εταιρίες πετρελαίου, άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας. Το νομοσχέδιο ενεκρίθη την Τετάρτη με ψήφους 275 υπέρ και 176 κατά. Αναμένεται ότι η γερουσία θα εγκρίνει το εν λόγω νομοσχέδιο σήμερα Παρασκευή.

    Υποστηρικτές του νομοσχεδίου δηλώνουν ότι οι φορολογικές απαλλαγές, ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα ενθαρρύνουν τις εταιρίες να αυξήσουν την παραγωγή τους, έτσι ώστε να μειωθεί η αμερικανική εξάρτηση από ξένες πηγές ενέργειας. Όμως οι επικριτές του αντιλέγουν ότι εφόσον οι τιμές των καυσίμων είναι ήδη υψηλές, κοντεύοντας στα 60 δολάρια το βαρέλι, η βιομηχανία ενέργειας δεν χρειάζεται πραγματικά αυτού του είδους τα κίνητρα, ενώ πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο δεν θα μειώσει την αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ.

    Ο κύριος εισηγητής του νομοσχεδίου, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζο Μπάρτον από το Τέξας, αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εισάγουν πετρέλαιο για πολλά ακόμα χρόνια. Ο Λευκός Οίκος ήδη είπε ότι ο πρόεδρος Μπους είναι έτοιμος να υπογράψει το νομοσχέδιο.

    [04] Αμερικανική φάτουα κατά της τρομοκρατίας

    29-07-2005

    Ο επικεφαλής του Ισλαμικού Συμβουλίου, Μουζαμίλ Σιντίκι, ανακοινώνει τη φάτουα

    To Iσλαμικό Συμβούλιο Φίκ της Βορείου Αμερικής εξέδωσε την Πέμπτη ισλαμική εντολή, την λεγόμενη φάτουα, εναντίον της τρομοκρατίας. Η εν λόγω εντολή αναφέρει ρητά ότι απαγορεύεται στους μουσουλμάνους στις ΗΠΑ και τον Καναδά να λαμβάνουν μέρος, ή να διευκολύνουν πράξεις τρομοκρατίας, που έχουν για στόχο τους αθώους πολίτες.

    Τα μέλη του συμβουλίου τονίζουν ότι οι Μουσουλμάνοι έχουν κοινωνική και θρησκευτική υποχρέωση να βοηθούν τις αρχές, για την προστασία της ζωής των πολιτών. Το δεκαοκταμελές συμβούλιο εκτελεί συμβουλευτικό έργο και ερμηνεύει τον ισλαμικό νόμο για τους μουσουλμάνους που κατοικούν στις ΗΠΑ.

    Η ηγεσία της μουσουλμανικής κοινότητας στις ΗΠΑ ενίσχυσε τις προσπάθειές της να διαχωρίσει τη θέση της από τους εξτρεμιστές, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο. Επίσης, το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων ξεκίνησε εκστρατεία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τίτλο 'Όχι στο Όνομα του Ισλάμ', που αποκηρύττει την βία.

    [05] Λονδίνο: Ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις υπό κράτηση στη Ζάμπια

    29-07-2005

    Τo Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι αρχές προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε Βρετανό υπήκοο που φέρεται ότι κρατείται στη Ζάμπια και πιστεύεται ότι είχε ανάμειξη στις βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου στις 7 Ιουλίου. Αξιωματούχος του υπουργείου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την Πέμπτη πληροφορίες των αμερικανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ότι ο συλληφθείς είναι ο 30χρονος, Χαρούν Ρασίντ Ασουάτ, βρετανός υπήκοος νοτιο-ασιατικής καταγωγής.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Σι Εν Εν και η εφημερίδα Τάιμς του Λος Αντζελες αναφέρουν ότι ο Χαρουν Ρασίντ Ασουάτ είναι ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Λονδίνο. Εμπειρογνώμονες υποψιάστηκαν τον Ασουάτ, όταν ανακάλυψαν ότι είχε τηλεφωνική επαφή με τους τέσσερις καμικάζι. Ο Ασουάτ καταζητείται στις ΗΠΑ επειδή φέρεται ότι προσπάθησε να δημιουργήσει στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στη δυτική πολιτεία Όρεγκον, το 1999.

    [06] ΙΡΑ: Επίσημος τερματισμός ένοπλης δράσης 35 χρόνων

    29-07-2005

    Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός ανακοίνωσε ότι τερματίζει και επίσημα την ένοπλη δράση των τελευταίων 35 ετών κατά της Βρετανίας. Σε ιστορικής σημασίας ανακοίνωση της η οργάνωση, την Πέμπτη, ζήτησε από τα μελή της να αφοπλιστούν και να επιζητήσουν πολιτικούς, δημοκρατικούς και ειρηνικούς τρόπους για την προώθηση των στόχων τους.

    Από τις επιθέσεις του ΙΡΑ, έχασαν τη ζωή τους 1800 άτομα στην Βρετανία από το 1970. Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται πολιτικοί, αστυνομικοί, ένας ανιψιός της Βασίλισσας Ελισάβετ και πολλοί απλοί πολίτες.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί 'βήμα ασύγκριτης σπουδαιότητας', όπως είπε επί λέξει, αν πραγματικά ο ΙΡΑ υλοποιήσει την υπόσχεση του. Ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπέρτυ Αχερν, καθώς και ο Λευκός Οίκος, χαιρέτησαν την ανακοίνωση του ΙΡΑ. Όμως ο ηγέτης του σκληροπυρηνικού Προτεσταντικού Δημοκρατικού Κόμματος των Ενωτιστών, Ιαν Πέισλυ, δήλωσε ότι ο ΙΡΑ δεν έχει τη διαφάνεια που χρειάζεται για να αποδείξει ότι αφοπλίστηκε.

    [07] ΝΑΣΑ: Μικρή ζημιά στο Ντισκάβερυ από αποκόλληση εξωτερικού υλικού

    29-07-2005

    Η ΝΑΣΑ δηλώνει τώρα ότι κομμάτι μονωτικού υλικού που αποκολλήθηκε από την εξωτερική δεξαμενή καυσίμων του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερυ, έπληξε το πτερύγιο του σκάφους κατά την εκτόξευση του τη Τρίτη. Ο υποδιευθυντής του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων, Γουέιν Χέιλ, προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση λέγοντας όμως ότι εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως η ζημιά που προκλήθηκε δεν είναι σοβαρή. Η ΝΑΣΑ διερευνά το γιατί αποκολλήθηκε το μονωτικό υλικό και αποφάσισε να αναστείλει όλες τις μελλοντικές πτήσεις των διαστημικών λεωφορείων. Το ίδιο πρόβλημα είχε προκύψει και πριν δυόμισι χρόνια με το διαστημοπλάνο Κολούμπια και είχε προκαλέσει τη καταστροφή του σκάφους κατά την επιστροφή του στη γήινη ατμόσφαιρα. Πάντως τη Πέμπτη το Ντισκάβερυ έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    [08] Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν διμερείς συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα

    29-07-2005

    O εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλλαν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να διαπραγματευτούν διμερή συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα, παρά τις τρεις απευθείας συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών την τελευταία εβδομάδα. Ο κ. Μακλέλλαν δήλωσε σε δημοσιογράφους, εδώ στην Ουάσιγκτον, ότι το θέμα του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας θα εξεταστεί μόνο στα πλαίσια των εξαεθνών συνομιλιών που διεξάγονται στο Πεκίνο, ενώ τόνισε ότι η Βόρεια Κορέα αθέτησε την διμερή συμφωνία της με τις ΗΠΑ που είχε υπογραφεί το 1994. Στο μεταξύ τη Πέμπτη στο Πεκίνο ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Κρίστοφερ Χίλ, συναντήθηκε με τον Βορειοκορεάτη ομόλογο του, Κιμ Κάι Γκουάν. Ο κ. Χίλ εξέφρασε αισιόδοξία ότι οι 6 αντιπροσωπείες στις συνομιλίες θα αρχίσουν την σύνταξη κοινής διακήρυξης μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

    [09] Τουλάχιστον 7 Ιρακινοί νεκροί από νέες επιθέσεις

    29-07-2005

    Στο Ιράκ, αντάρτες εξαπέλυσαν συντονισμένες επιθέσεις την Πέμπτη εναντίον σημείων ελέγχου του ιρακινού στρατού βόρεια της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 6 ιρακινούς στρατιώτες. Σε άλλο περιστατικό, οι αντάρτες ανατίναξαν τραίνο που μετέφερε καύσιμα στη νότια Βαγδάτη. Απ' την πυρκαγιά που προκλήθηκε απ' την έκρηξη σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο. Οι τελευταίες αυτές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μία μέρα μετά την ανάληψη ευθύνης για την δολοφονία δύο Αλγερινών διπλωματών ομήρων από την τρομοκρατική οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, αλ Κάιντα στο Ιράκ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις δολοφονίες την Πέμπτη και τόνισε την δέσμευση του να προσάγει τους υπεύθυνους στην δικαιοσύνη. Επίσης τόνισε ότι οι δολοφονίες αυτές δεν θα αποτρέψουν τις ΗΠΑ από το να συνεχίσουν να βοηθούν τον Ιρακινό λαό. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 29 ύποπτους τρομοκράτες κατά την διάρκεια επιχειρήσεών στο βόρειο Ιράκ που άρχισαν την Τετάρτη.

    [10] Νέες συλλήψεις στη Βρετανία και Ιταλία

    29-07-2005

    Aνδρες της Βρετανικής αστυνομίας, περιπολούν τους δρόμους του Λονδίνου.

    Tα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και οι ιταλικές αρχές λένε ότι κρατούνται και οι τέσσερις ύποπτοι για τις αποτυχημένες επιθέσεις αυτοκτονίας στις 21 Ιουλίου στο Λονδίνο, μετά από μεγάλες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Λονδίνο και τη Ρώμη.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Τζιουζέπε Πιζάνου δήλωσε την Παρασκευή ότι η αστυνομία της Ρώμης συνέλαβε τον Οσμάν Χουσέιν, βρετανό υπήκοο Σομαλικής καταγωγής, ο οποίος είναι ένας από τους υπόπτους των επιθέσεων αυτών.

    Στο Λονδίνο, εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε να σχολιάσει είδηση της βρετανικής τηλεόρασης, που έλεγε ότι η λονδρέζικη αστυνομία συνέλαβε δύο από τους επίδοξους βομβιστές των περιστατικών της 21ης Ιουλίου. Όμως, είπε ότι η αστυνομία πραγματοποίησε τρείς συλλήψεις στο δυτικό Λονδίνο την Παρασκευή, σε σχέση με τις εν λόγω επιθέσεις. Ξεχωριστά, η αστυνομία συνέλαβε επίσης και δύο γυναίκες σε σταθμό του μετρό του Λονδίνου, όμως δεν είπε αν σχετίζονται με τα περιστατικά της 21ης Ιουλίου.

    [11] 25 άτομα νεκρά από νέα βομβιστική επίθεση στο Ιράκ

    29-07-2005

    Οι ιρακινές αρχές είπαν ότι βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον 25 άτομα έξω από στρατολογικό κέντρο των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, στη πόλη Ράμπια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η αστυνομία είπε ότι υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες από την ίδια επίθεση. Με δημοσίευσή της στο διαδίκτυο, η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, η τρομοκρατική οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι αλ Κάιντα στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη της επιθέσης, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε από ένα μέλος της οργάνωσης που έφερε στο σώμα του ζώνη με εκρηκτικά.

    Σε άλλη εξέλιξη, ο πρώην δικτάτορας της χώρας Σαντάμ Χουσείν παρουσιάστηκε την Πέμπτη μπροστά σε ειδικό ιρακινό δικαστήριο για να καταθέσει σε σχέση με την καταστολή της εξέγερσης των Σουνιτών, το 1991.

    [12] Ο Μπίλ Φρίστ τίθεται υπέρ της διεύρυνσης των εβρυονικών ερευνών

    29-07-2005

    Ο κ. Φρίστ

    Ο αρχηγός της πλειοψηφίας στην αμερικανική γερουσία, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπίλ Φρίστ, δήλωσε την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον ότι, αντίθετα με τον πρόεδρο Μπούς, θα υποστηρίξει νομοσχέδιο που διευρύνει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ερευνών σε ανθρώπινα πρωτογενή κύτταρα.

    Ο πρόεδρος Μπούς είχε θεσπίσει αυστηρούς περιορισμούς για τέτοιου είδους έρευνες που χρηματοδοτούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ υποσχέθηκε να ασκήσει βέτο κατά νομοσχεδίου που χαλαρώνει τους περιορισμούς αυτούς.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο κ. Μπούς συνομίλησε για το θέμα αυτό με τον κ. Φρίστ το βράδυ της Πέμπτης και τον παρότρυνε να ψηφίσει κατά συνείδηση.

    [13] Διαφωνίες της τουρκικής αστυνομικής ηγεσίας, για την απειλή της αλ Κάιντα

    29-07-2005

    Στην Τουρκία, οι αστυνομικές αρχές διαφωνούν ανοικτά για το αν η αλ Κάιντα αποτελεί άμεση απειλή για τη χώρα. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Βατάν την Παρασκευή, ο υπαρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της, Σαμάζ Ντεμιρτάς, λέει ότι πιστεύει πως η αλ Κάιντα κατά πάσα πιθανότητα θα επιτεθεί στη χώρα του το Νοέμβριο, αν και η επίθεση δεν θα είναι ευρείας κλίμακας, ούτε θα έχει για στόχο της πολίτες. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Ντεμιρτάς είπε ότι έχουν αυξηθεί οι μυστικές επιχειρήσεις της αστυνομίας και ότι παρακολουθούνται πάνω από χίλια άτομα, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι έχουν διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα.

    Όμως, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ισμαήλ Καλισκάν, διέψευσε τη θεωρία αυτή, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και ότι δεν αναμένεται καμία επίθεση. Το Νοέμβριο του 2003, τουλάχιστον 58 άτομα είχαν σκοτωθεί από βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη από μέλη της αλ Κάιντα.

    [14] 750 τα θύματα των μουσώνων στην νότια Ινδία

    29-07-2005

    Κάτοικοι της Βομβάης, προσπαθούν να διαβούν πλημμυρισμένο δρόμο

    Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό επιζώντων σε περιοχές της Ινδίας που έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές από τις καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών. Ηδη ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 750.

    Σε αστικές περιοχές της επαρχίας Μαχαράστρα, όπου έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες πλημμύρες και κατολισθήσεις λάσπης, τα συνεργεία εντόπισαν δεκάδες νέα πτώματα σήμερα Παρασκευή. Ψευδείς φήμες για την διάσπαση ενός φράγματος, στάθηκαν αιτία για να ποδοπατηθούν μέσα στον πανικό που ακολούθησε 18 άτομα, την Πέμπτη στη Βομβάη. Η Βομβάη, ή Μουμπάι, επλήγη από φοβερές βροχοπτώσεις που κράτησαν δύο ολόκληρες μέρες την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για τις χειρότερες βροχοπτώσεις στην περιοχή των τελευταίων 100 ετών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 30 July 2005 - 1:18:15 UTC