Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-06-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λευκός Οίκος: Η Χεζμπολά είναι τρομοκρατική οργάνωση
  • [02] Συνομιλίες Μπούς-Μπλέαρ στο Λευκό Οίκο
  • [03] Συνάντηση Αμερικανών-Βορειοκορεατών αξιωματούχων στη Νέα Υόρκη
  • [04] To Σουδάν απορρίπτει αίτημα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την παράδοση εγκληματιών πολέμου στο Νταρφούρ
  • [05] Μπούς: "Άλματα σε θέματα δημοκρατικών θεσμών" στην Αμερικανική ήπειρο
  • [06] Αναβάλλεται το δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα στην Βρετανία
  • [07] Νέο εμβόλιο για δύο θανατηφόρους ιούς στην Αφρική
  • [08] Επίσκεψη Ερντογάν στο Λευκό Οίκο
  • [09] ΕΕ: Συμβούλιο Υπουργών για την Ανταγωνιστικότητα
  • [10] Αλογοσκούφης: Θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας
  • [11] Έρευνα: Τα βίντεο-παιχνίδια συντείνουν στην αναπτυξη της ευφυΐας
  • [12] Στρατιωτικές δαπάνες: Πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2004

  • [01] Λευκός Οίκος: Η Χεζμπολά είναι τρομοκρατική οργάνωση

    07-06-2005

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλλαν, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να θεωρεί τη Χεζμπολά τρομοκρατική οργάνωση, παρά την απόδοση της στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στο Λίβανο την Κυριακή, όπου η Χεζμπολά και η Αμάλ, κέρδισαν 23 έδρες.

    Ο κύριος Μακλέλλαν τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπους θέλει τον αφοπλισμό της Χεζμπολά και εξέφρασε ανησυχίες για παρεμβατισμό στις υποθέσεις του Λιβάνου, αναφερόμενος στην βομβιστική επίθεση με θύμα δημοσιογράφο επικριτή της Συρίας, την περασμένη εβδομάδα στη Βηρυτό.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των ΗΕ δήλωσαν ότι ο γ.γ., Κόφφι Αννάν, στέλνει σύντομα τον ειδικό απεσταλμένο του Τεργιέ Ρεντ Λάρσεν στη Συρία, για συνομιλίες με το πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Ασαντ.

    [02] Συνομιλίες Μπούς-Μπλέαρ στο Λευκό Οίκο

    07-06-2005

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, θα έχει συνομιλίες σήμερα στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπούς με κύριο θέμα την Βρετανική πρωτοβουλία για τον περιορισμό της φτώχιας στην Αφρική. Η Βρετανία διατηρεί αυτή τη περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία της ομάδας των 8 ποιο προηγμένων χωρών και ο κ. Μπλέαρ θέλει να δώσει προτεραιότητα στις οικονομικές ανάγκες της Αφρικανικής ηπείρου κατά την σύνοδο κορυφής της ομάδας των 8 τον άλλο μήνα στη Σκωτία. Η Βρετανία σκοπεύει να ζητήσει απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες να χρηματοδοτήσουν πρωτοβουλία καταπολέμησης του AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης στην Αφρική. Πάντως ο κ. Μπούς αντιμετωπίζει το θέμα ψυχρά, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο στη τρέχουσα διαδικασία προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

    [03] Συνάντηση Αμερικανών-Βορειοκορεατών αξιωματούχων στη Νέα Υόρκη

    07-06-2005

    Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη με διπλωμάτες της Βορείου Κορέας.

    Αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση έγινε τη Δευτέρα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Η προηγούμενη συνάντηση μεταξύ Αμερικανών και Βορειοκορεατών διπλωματών έγινε στη Νέα Υόρκη στις 13 Μαΐου. Η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Πιονγιάνγκ, γι' αυτό οι δύο πλευρές κατά καιρούς επικοινωνούν μέσω του λεγόμενου 'διαύλου της Νέας Υόρκης', δηλαδή μέσω του απεσταλμένου της Βόρειας Κορέας στα ΗΕ.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επεσήμανε τη Δευτέρα ότι κατά την συνάντηση του Μαΐου, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στη Βόρειο Κορέα ότι οι ΗΠΑ θέλουν την άνευ όρων επιστροφή της Πιονγιάνγκ στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Και πρόσθεσε ότι η αμερικανική πλευρά ελπίζει πως η Πιονγιάνγκ θα απαντήσει σύντομα.

    [04] To Σουδάν απορρίπτει αίτημα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την παράδοση εγκληματιών πολέμου στο Νταρφούρ

    07-06-2005

    Το Σουδάν απορρίπτει αίτημα να παραπέμψει οποιονδήποτε πολίτη του στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου της Χάγης για φρικαλεότητες στο Νταρφούρ. Το δικαστήριο της Χάγης ανήγγειλε τη Δευτέρα ότι έχει ξεκινήσει επίσημη διερεύνηση καταγγελιών για εγκλήματα πολέμου στην επαρχία Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν, τονίζοντας ότι θα επικεντρωθεί σε εκείνα τα άτομα που φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη. Πάντως, η Σουδανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα απορρίψει τέτοια αιτήματα και θα διεξάγει τη δική της έρευνα. Νωρίτερα φέτος, τα ΗΕ έστειλαν κατάλογο 51 υπόπτων για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο δικαστήριο της Χάγης. Λέγεται ότι στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα Σουδανών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, καθώς και φιλο-κυβερνητικών Αράβων πολιτοφυλάκων και ανταρτών.

    [05] Μπούς: "Άλματα σε θέματα δημοκρατικών θεσμών" στην Αμερικανική ήπειρο

    07-06-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς αναφέρθηκε 'στα μεγάλα άλματα σε θέματα δημοκρατικών θεσμών' στο δυτικό ημισφαίριο τις τελευταίες 3 δεκαετίες.

    Κατά την ομιλία του χθες στο Φορτ Λωτερντέιλ της Φλοριδα στη ετήσια σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι και οι 34 χώρες μέλη του οργανισμού έχουν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Και επεσήμανε ότι το 1974, την τελευταία φορά που η συνάντηση έγινε σε αμερικανικό έδαφος, μόνο οι μισές χώρες διέθεταν δημοκρατικές κυβερνήσεις.

    Κατά την ομιλία του ο αμερικανός Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι κάποια μέρα, το κύμα ελευθερίας θα φθάσει και μέχρι τις ακτές της κομμουνιστικής Κούβας.

    Ο πρόεδρος Μπούς έχει ζητήσει από το Αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει το προταθέν σύμφωνο ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των ΗΠΑ και χωρών της Κεντρικής Αμερικής, το λεγόμενο ΚΑΦΤΑ, τονίζοντας ότι θα συμβάλει στην βελτίωση του επιπέδου ζωής των λαών της Κεντρικής Αμερικής.

    [06] Αναβάλλεται το δημοψήφισμα για το Ευρωσύνταγμα στην Βρετανία

    07-06-2005

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρω, δήλωσε ότι αναβάλλεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Βρετανία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Ο κύριος Στρω δήλωσε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η απόρριψη του συντάγματος από μέρος των Γάλλων και των Ολλανδών εγείρει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του. Και επεσήμανε ότι πριν η Βρετανία αποφασίσει αν θα διεξάγει το δικό της δημοψήφισμα, το θέμα θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 Ιουνίου.

    Εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Συντηρητικών, δήλωσε ότι το Ευρωσύνταγμα είναι τώρα νεκρό.

    Όμως ο Πρόεδρος του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Κλωντ Γιουκερ, επιμένει ότι το σχέδιο του Ευρωσυντάγματος δεν επηρεάζεται από τη απόφαση της Βρετανίας.

    Επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, ζήτησε από τις χώρες-μέλη να περιμένουν μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, προτού καταλήξουν σε συμπεράσματα για το μέλλον του Ευρωσυνταγματος.

    [07] Νέο εμβόλιο για δύο θανατηφόρους ιούς στην Αφρική

    07-06-2005

    Ο ιός Εμπόλα

    Επιστήμονες ανακάλυψαν εμβόλια για την προστασία πειραματόζωων από τους θανατηφόρους ιούς Εμπόλα και Μάρμπουργκ.

    Νέα έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό NATURE, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα νέα αυτά εμβόλια κατάφεραν να προστατέψουν ποσοστό εκατό τοις εκατό των πειραματόζωων που είχαν εκτεθεί στους δύο Αφρικανικούς ιούς.

    Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί θετική εξέλιξη για τη μελλοντική προστασία ανθρώπων από τους δύο ιούς, όμως δηλώνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

    Την ίδια στιγμή 335 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ανγκόλα από τον πυρετό που προκαλεί ο ιός Μάρμπουργκ.

    Τον περασμένο μήνα ο ιός Εμπόλα κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα άτομα στη Δημοκρατία του Κονγκό.

    Και οι δύο ιοί μεταδίδονται με τα σωματικά υγρά.

    [08] Επίσκεψη Ερντογάν στο Λευκό Οίκο

    07-06-2005

    Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες, την Τετάρτη με τον Πρόεδρο Μπους. Η επίσκεψη αυτή του Τούρκου ηγέτης θεωρείται από πολλούς παρατηρητές μία προσπάθεια της Άγκυρας να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

    Η συνάντηση Τούρκου πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγιπ Ερντογάν και του Πρόεδρου Μπους αναμένεται να διαρκέσει μία ώρα και θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις στο Ιράκ, την Κύπρο και τις προσπάθειες της Άγκυρας να ενταχθεί στη ΕΕ.

    Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του κυρίου Εργντογάν και θα δώσει την ευκαιρία στο Τούρκο ηγέτη να επαναλάβει την προσήλωση της κυβέρνησης του στη σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

    Οι σχέσεις των δυο χωρών εντάθηκαν, πριν από 2 χρόνια, μετά τη άρνηση της Άγκυρας, να επιτρέψει σε αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν την Τουρκίας σα δεύτερο μέτωπο για το πόλεμο στο Ιράκ.

    Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στη ΦτΑ ο κύριος Ερντογάν παραπονέθηκε ότι το γεγονός αυτό ακόμη επισκιάζει τις σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής και είπε ότι δεν αναγνωρίζεται η προσφορά της Άγκυρας προς τις ΗΠΑ σε σχέση με το Ιράκ.

    O κύριος Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία προσφέρθηκε να στείλει στρατεύματα για την ενίσχυση των συμμαχικών δυνάμεων στο κεντρικό Ιράκ, πριν από ενάμισι χρόνο, αλλά η προσφορά της αυτή δεν έγινε αποδεκτή.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός επίσης τόνισε ότι η Τουρκία παρέχει το μεγαλύτερο μέρος μη πολεμικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και καυσίμων στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Επίσης τον περασμένο μήνα η Τουρκία έδωσε την άδεια στις ΗΠΑ να διευρύνουν τη χρήση της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ, στα νότια της χώρας. Το Ιντσιρλίκ τώρα θα γίνει κέντρο διακίνησης των αμερικανικών αεροπλανοφόρων που μεταφέρουν μη πολεμικό υλικό στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι αναγνωρίζουν την προσφορά της Τουρκίας, αλλά εξέφρασαν ανησυχία για τις πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας προς τη Συρία. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι η Συρία επιτρέπει σε Ιρακινούς αντάρτες που στοχεύουν τα αμερικανικά στρατεύματα, να την χρησιμοποιούν σαν πέρασμα για να μεταφέρουν όπλα και νεοσύλλεκτους στο Ιράκ. Ο πρόεδρος Μπους αναμένεται να εγείρει το θέμα της Συρίας στις συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

    Ο κύριος Ενρτογάν, επίσης αναμένεται να ζητήσει από τον κύριο Μπους να ενεργήσει κατά των Κούρδων αυτονομιστών-επαναστατών στο βόρειο Ιράκ. Το κουρδικό ΠΕΚΑΚΑ μετά από 5 χρόνια κατάπαυσης πυρός άρχισε ξανά επιθέσεις κατά των Τουρκικών δυνάμεων.

    Οι ΗΠΑ λένε ότι οι δυνάμεις τους είναι επικεντρωμένες στους Ιρακινούς αντάρτες και δεν έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν και άλλο μέτωπο κατά των κούρδων αυτονομιστών του ΠΕΚΑΚΑ.

    Την Πέμπτη, ο κύριος Ερντογαν πρόκειται να συναντηθεί με το γενικό γραμματέα των ΗΕ Κόφι Αννάν, στη Νεα Υόρκη, για συνομιλίες σχετικά με την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό.

    [09] ΕΕ: Συμβούλιο Υπουργών για την Ανταγωνιστικότητα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    07-06-2005

    Η Ελλάδα καταψήφισε την πρόταση οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων που έχει σχέση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και επανέφερε την πρότασή της για καθιέρωση αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα όλων των οικονομιών και της χώρας μας. Και τέλος κατέθεσε τις αντιρρήσεις της για την οδηγία της Επιτροπής που αφορά στην απελευθέρωση των υπηρεσιών, και ιδιαίτερα για την προτεινόμενη αρχή της άσκησης των υπηρεσιών ως προς την χώρα καταγωγής.

    Όλα αυτά συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών για την Ανταγωνιστικότητα πού έγινε στο Λουξεμβούργο με συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Φώλια και του υφυπουργού Παιδείας κ. Σπύρου Ταλιαδούρου.

    ' Ο λόγος της καταψήφισης μας', είπε ο κ. Ταλιαδούρος, 'ανάγεται στον κύκλο των προβλημάτων που δημιουργούνται από το σύστημα δικαιόχρησης και εγκατάστασης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, σε ένα κράτος μέλος, όταν αυτό το κράτος μέλος στερείται της δυνατότητας άσκησης ποιοτικού ελέγχου της εκπαίδευσης η οποία παρέχεται στο έδαφός του'.

    Στην συζήτηση για τις επιπτώσεις στην οικονομία της αύξησης των τιμών των καυσίμων ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας τόνισε ότι απαιτείται η λήψη μέτρων από την επιτροπή λόγω της συνεχούς διακύμανσης της τιμής του πετρελαίου και επανέλαβε την ελληνική πρόταση για την αυτόματη προσαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις τιμές των πετρελαιοειδών ' Ενώ έχουμε αυτές τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων σχεδόν 70% πάνω, σε διάστημα 14 μηνών',είπε ο κ Σιούφας, 'στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει η αύξηση αυτή για τον καταναλωτή να κυμαίνεται σε 15% με 20%. Δεν παύει όμως και αυτή η αύξηση να έχει σημαντική επίδραση και επιρροή τόσο στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών όσο και στην επιβάρυνση των καταναλωτών'.

    [10] Αλογοσκούφης: Θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    07-06-2005

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης

    Από το Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέλαβαν την στήριξή τους στο ενιαίο νόμισμα, στο ευρώ, και στους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ η Λουξεμβουργιανή Προεδρία έκανε έκκληση προς τις κυβερνήσεις για την επίτευξη συμφωνίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2007-2013, ώστε να αποφευχθεί μια οικονομική κρίση και να δοθεί μια ηχηρή απάντηση στα δυο πρόσφατα 'όχι' για το Ευρωσύνταγμα.

    Η τύχη πλέον του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης εξαρτάται από τις διαβουλεύσεις που έχει αρχίσει ήδη στο Λουξεμβούργο ,ο Πρωθυπουργός του κ. Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, με όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που θα είναι καθοριστικές για την απόφαση, που θα πρέπει να παρθεί στο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών στις 16 και 17 Ιουνίου.

    Την Πέμπτη, το απόγευμα, μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Ζάκ Σιράκ , θα επισκεφθεί το Λουξεμβούργο ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη που συμμετείχε και στο Συμβούλιο Εκοφίν. Όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός, ενημέρωσε τους ομολόγους του, του Γιουρογκρούπ ,για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, για το θέμα του ΟΤΕ και του ασφαλιστικού των Τραπεζών και τόνισε ότι η λογική που λέει ότι η οικονομία στην Ελλάδα έχει ' καθίσει' δεν φαίνεται καθόλου από τα στοιχεία. 'Τα στοιχεία που έχουμε, τα μακροοικονομικά', είπε ο κύριος Αλογοσκούφης, 'για το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι πολύ θετικά. Το 3,6% που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο οφείλεται και στο γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί να χρηματοδοτείται άνετα και δείχνει πολύ μεγάλο δυναμισμό η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, που έχει υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό της δημόσιες επενδύσεις σ'αυτή την φάση τουλάχιστον και φαίνεται να είναι και αρκετά ισχυρή η ανάκαμψη των εξαγωγών. Άρα έχουμε θετικά στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα γενικά διότι υπήρχαν κάποιες ανησυχίες για το τι θα γίνει μετά τους ολυμπιακούς αγώνες'.

    Ερωτηθείς ο κ. Αλογοσκούφης για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία η Ελλάδα καλείται να επιστρέψει 518 εκατομμύρια ευρώ για παρατυπίες και κακοτεχνίες έργων του Γ΄ Κοινοτικού πλαισίου της περιόδου 2000-2004, τόνισε ότι έκλεισαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τον καλύτερο τρόπο για την χώρα μας, καθώς το ποσό θα επιστραφεί στα κοινοτικά ταμεία σε τέσσερις δόσεις, στα τέσσερα επόμενα χρόνια και έτσι δεν θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός της χώρας. Ο συμβιβασμός θεωρείται ευνοϊκός για την Ελλάδα γιατί οι αρχικές απαιτήσεις της Κομισσιόν έφθαναν το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [11] Έρευνα: Τα βίντεο-παιχνίδια συντείνουν στην αναπτυξη της ευφυΐας

    07-06-2005

    Ο κοινός νους θα έλεγε ότι τα βίντεο-παιχνίδια λειτουργούν μόνο αρνητικά στη ζωή των παιδιών. Ορισμένοι ερευνητές όμως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι εκτός από τα αρνητικά στοιχεία ίσως υπάρχουν και κάποιες θετικές συνέπειες στην ανάπτυξη του μυαλού των παιδιών.

    Όταν οι γονείς ακούν τον όρο βίντεο-παιχνίδια η σκέψη τους ανατρέχει σε βόμβες, εκρήξεις και γενικότερα βία. Πολλοί από αυτούς αποτρέπουν τα παιδιά τους από τη χρήση αυτών των παιχνιδιών. Όμως σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, τα βίντεο-παιχνίδια βοηθούν την ευφυΐα, εκπαιδεύοντας το μυαλό των παιδιών να σκέπτεται πιο γρήγορα.

    Και άλλα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας συμφωνούν με την έρευνα αυτή. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Γουϊνσκόνσιν Τζέϊμς Πόλ Γκί είπε σχετικά: 'Tα παιδιά ανακαλύπτουν τους όρους του παιχνιδιού και σκέφτονται στρατηγικά για τη λύση ενός προβλήματος, γεγονός που αναπτύσσει την αναλυτική σκέψη'.

    Επίσης ο συγγραφέας του βιβλίου 'Kάθε κακό είναι και καλό', Στήβεν Τζόνσον, υποστηρίζει ότι τα παιδιά πρέπει να προετοιμάζονται από νωρίς για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων. 'Τα βίντεο-παιχνίδια αναγκάζουν τα παιδία να σκεφτούν κατά τρόπο που θα τους είναι χρήσιμος αργότερα στη ζωή τους', είπε ο κ. Τζόνσον, ο οποίος είναι κατά των βίαιων παιχνιδιών, όμως υποστηρίζει ότι τα περισσότερα μη βίαια βίντεο-παιχνίδια δεν είναι χαμένος χρόνος για τα παιδιά.

    [12] Στρατιωτικές δαπάνες: Πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2004

    07-06-2005

    Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη, που εδρεύει στην Στοκχόλμη, τον περασμένο χρόνο οι στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως ξεπέρασαν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Το Ινστιτούτο αναφέρει ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθύνονται για το 47% εκατό του ποσού αυτού.

    Επίσης το Ινστιτούτο αναφέρει ότι από την περίοδο 1987-1988 που σηματοδοτεί και το τέλος του ψυχρού πολέμου οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά μόνον 6%. Το Ινστιτούτο ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του την Τρίτη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 8 June 2005 - 1:18:19 UTC