Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-05-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Νέες Αμερικανο-Ιρακινές επιχειρήσεις
  • [02] O Χαμίντ Καρζάι στο Λευκό Οίκο
  • [03] Επίσκεψη της Λώρα Μπούς στην Ιερουσαλήμ
  • [04] Επαφές Αριέλ Σαρόν με την Εβραϊκή κοινότητα στις ΗΠΑ
  • [05] Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ζητά πρόωρες εκλογές
  • [06] Ιράν: Το Συμβούλιο Θεματοφυλάκων του Συντάγματος απορρίπτει φιλομεταρρυθμιστές προεδρικούς υποψηφίους
  • [07] Νέο Δελχί: Ένας νεκρός και 49 τραυματίες από εκρήξεις βομβών σε κινηματογράφους
  • [08] Λουξεμβούργο: Υπουργικό Συμβούλιο ΕΕ για την περιφερειακή πολιτική

  • [01] Ιράκ: Νέες Αμερικανο-Ιρακινές επιχειρήσεις

    23-05-2005

    Στο Ιράκ, Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις συμμετέχουν σε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στα δυτικά περίχωρα της Βαγδάτης, περιοχή στην οποία έχουν σημειωθεί πολλές απ' τις ανταρτικές επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων, στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Ιρακινής πρωτεύουσας. Πάνω από 2 χιλιάδες Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση που άρχισε αργά τη Κυριακή το βράδυ στην περιοχή Αμπού Γκρέιμπ. Ανακοινωθέν του αμερικανικού στρατού αναφέρει ότι μέχρι στιγμής οι στρατιώτες έχουν συλλάβει πολλούς ύποπτους τρομοκράτες. Στο μεταξύ χθες σύμβουλοι του ακραίου Σιίτη κληρικού, Μοκτάντα Αλ Σάντρ, πραγματοποίησαν σπάνια συνάντηση με ομάδα σημαινόντων Σουνιτών Μουσουλμάνων διανοουμένων με στόχο την γεφύρωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι οι 3 Ρουμάνοι δημοσιογράφοι και ο Ιρακινός οδηγός τους, δύο μήνες μετά την απαγωγή τους στη Βαγδάτη. Τέλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στην Τικρίτ.

    [02] O Χαμίντ Καρζάι στο Λευκό Οίκο

    23-05-2005

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι κατά τις σημερινές συνομιλίες του με τον πρόεδρο Μπούς στο Λευκό Οίκο θα ζητήσει μεγαλύτερο έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα του. Σε συνέντευξη του ενόψει των συνομιλιών αυτών ο κ. Καρζάι δήλωσε επίσης ότι θα ζητήσει και την τιμωρία όλων των αμερικανών στρατιωτών που προέβησαν σε κακοποιήσεις κρατουμένων στο Αφγανιστάν, ενώ καταδίκασε τους θανάτους δύο Αφγανών κρατουμένων σε αμερικανική φυλακή. Επίσης ο κ. Καρζάι απέρριψε αμερικανικές επικρίσεις για το πρόγραμμα του κατά των ναρκωτικών και ζήτησε απ' τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις δικές της προσπάθειες για την καταπολέμηση του προβλήματος, αντί να κατηγορεί την κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Σε ομιλία του στη Βοστόνη χθες, ο κ. Καρζάι εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάσταση στο Αφγανιστάν λέγοντας ότι πρόκειται για μια κοινωνία όλο ζωντάνια και μια οικονομία που αναπτύσσεται ταχύτατα.

    [03] Επίσκεψη της Λώρα Μπούς στην Ιερουσαλήμ

    23-05-2005

    Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Λώρα Μπούς, δέχτηκε αποδοκιμασίες διαδηλωτών κατά την επίσκεψη της την Κυριακή σε δύο ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ. Στο δυτικό τείχος της πόλης, Εβραίοι διαδηλωτές κραύγαζαν για την απελευθέρωση του Αμερικανού κατασκόπου, Τζόναθαν Πόλαρντ, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για κατασκοπία προς όφελος του Ισραήλ. Στη συνέχεια η κ. Μπούς μετέβη στο μουσουλμανικό ιερό τέμενος της περιοχής όπου προσκυνητές κραύγαζαν την αποδοκιμασία τους για την παρουσία της εκεί. Η ίδια η κ. Μπούς δήλωσε ότι η εμπειρία της αυτή της έδειξε την συναισθηματική φόρτιση που επικρατεί σε καθέναν απ' τους ιερούς αυτούς τόπους και τόνισε ότι 'αυτό που όλοι θέλουμε είναι η ειρήνη'. Επίσης τη Κυριακή η κ. Μπούς συναντήθηκε με Παλαιστίνιες γυναίκες στην Ιεριχώ και επισκέφτηκε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.

    [04] Επαφές Αριέλ Σαρόν με την Εβραϊκή κοινότητα στις ΗΠΑ

    23-05-2005

    Με το σύνθημα 'Εβραίοι δεν διώχνουν Εβραίους' διαδηλωτές διέκοψαν την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, στη Νέα Υόρκη με θέμα το σχέδιο του απόσυρσης όλων των Εβραϊκών οικισμών από τη Γάζα. Πάντως το μεγαλύτερο μέρος του ακροατηρίου χειροκρότησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο κ. Σαρόν πραγματοποιεί τριήμερη ιδιωτική επίσκεψη στις ΗΠΑ στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με ηγετικά στελέχη της Εβραϊκής κοινότητας.

    [05] Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ζητά πρόωρες εκλογές

    23-05-2005

    Ο Γερμανός Καγκελλάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών του χρόνου, μετά την σημαντική ήττα του κόμματος του στις χθεσινές εκλογές στο πλέον πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες επικρατούσαν επί 39 συνεχή χρόνια. Ο κ. Σρέντερ χαρακτήρισε την ήττα σημαντική και ανήγγειλε την πρόθεση του να ζητήσει την πραγματοποίηση εκλογών ένα χρόνο νωρίτερα. Απ' την πλευρά της η ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Άντζελα Μερκέλ, καλωσόρισε το αίτημα για πρόωρες εκλογές.

    [06] Ιράν: Το Συμβούλιο Θεματοφυλάκων του Συντάγματος απορρίπτει φιλομεταρρυθμιστές προεδρικούς υποψηφίους

    23-05-2005

    Μαχντί Καρρουμπί

    Στο Ιράν, οι σκληροπυρηνικοί θεματοφύλακες του Συντάγματος, το λεγόμενο Συμβούλιο Επιτρόπων, ενέκρινε μόνον έναν απ' τους χίλιους και πλέον φιλομεταρρυθμιστές υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Ιουνίου. Ο μόνος φιλομεταρρυθμιστής υποψήφιος που πήρε την έγκριση του Συμβουλίου είναι ο Μεχντί Καρρουμπί, πρώην πρόεδρος της Βουλής του Ιράν. Κατά τις περσινές βουλευτικές εκλογές το 12μελές Συμβούλιο είχε απορρίψει 2.400 φιλομεταρρυθμιστές υποψηφίους.

    [07] Νέο Δελχί: Ένας νεκρός και 49 τραυματίες από εκρήξεις βομβών σε κινηματογράφους

    23-05-2005

    Στην Ινδία, ένα άτομο σκοτώθηκε και 49 τραυματίστηκαν από εκρήξεις βομβών μέσα σε δύο κινηματογράφους του Νέου Δελχί όπου παρουσιαζόταν επίμαχη ταινία που έχει καταδικαστεί από την αίρεση των Σίχ. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε διάστημα 15 λεπτών η μια απ' την άλλη, ενώ για προληπτικούς λόγους η αστυνομία εκκένωσε και άλλους κινηματογράφους του Νέου Δελχί όπου παιζόταν η ταινία. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τους βομβισμούς.

    [08] Λουξεμβούργο: Υπουργικό Συμβούλιο ΕΕ για την περιφερειακή πολιτική

    Μαίρη Παραπονιάρη, Λουξεμβούργο

    23-05-2005

    Το περίφημο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και οι Ευρωπαϊκές Στρατηγικές Κατευθύνσεις για την Συνοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Διήμερου Άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Περιφερειακή Πολιτική που οργάνωσε η Λουξεμβουργιανή Προεδρία. Για πρώτη φορά στη συνάντηση στο Λουξεμβούργο εκτός από τα 25 κράτη μέλη συμμετείχαν η Ρουμανία και Βουλγαρία, που πρόκειται να ενταχθούν το 2007 και σαν παρατηρητές η Τουρκία και η Κροατία. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Φώλιας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Μουσουρούλης. Στο πολιτικό κείμενο που αναφέρεται στο σχεδιασμό των προγραμμάτων για την περίοδο 2007-2013 συμφωνεί η Ελλάδα με τις τρεις προτεραιότητες που είναι:

    -Η Ευρώπη και οι Περιφέρειές της πιο ελκυστικό μέρος για επενδύσεις και εργασία

    - Βελτίωση της γνώσης και της καινοτομίας για την Ανάπτυξη και

    -Περισσότερες και καλύτερες δουλειές.

    Ο κ. Φώλιας στην παρέμβασή του τόνισε ότι στο νέο σχεδιασμό θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν οι περιφερειακές ανισότητες και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως πληθώρα νησιών και πολλών ορεινών όγκων που ωθούν σε απομόνωση, ενώ το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων για το νέο δημοσιονομικό πακέτο δεν πρέπει να καταλήξει σε ανακοπή της αναπτυξιακής προσπάθειας με μείωση των κοινοτικών πόρων, ώστε η χώρα να αναλάβει μεγαλύτερο απ ότι αναμενόταν το κόστος της διεύρυνσης.

    'Αν οι διαπραγματεύσεις κλείσουν σύντομα μέσα στην Προεδρεία του Λουξεμβούργου θα είναι καλό για όλους μας αλλά ιδιαίτερα για μας' είπε ο κ. Φώλιας. Σε ερώτησή μας, για τα αναγραφόμενα στο τύπο ότι επήλθε τελικά συμβιβασμός -συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ελληνικής Κυβέρνησης για τις κοινοτικές επιδοτήσεις του Β και Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης όσον αφορά στα έργα περιόδου 2000-2003 και στις παρατυπίες που καταγράφηκαν και που κινδυνεύουν να κοστίσουν στην Ελλάδα 1 δις ευρώ, ο κ. Φώλιας το διέψευσε. Ειδικότερα είπε ότι ο συμβιβασμός φθάνει στο ποσό απώλειας 500 εκ ευρώ.

    'Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται - είπε ο Υπουργός - αλλά κάθε μέρα δίνονται νούμερα άλλοτε μεγαλύτερα άλλοτε μικρότερα. Αλλά το να δίνονται νούμερα δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Κάθε άλλο μάλιστα. Θα έλεγα ότι δυσκολεύει και το έργο μας διότι αυτά τα νούμερα τα οποία δεν είναι οριστικά, αμετάκλητα και συμπεφωνημένα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί και να δημιουργήσουν προβλήματα τα οποία δεν μας είναι απαραίτητο να έχουμε'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 24 May 2005 - 1:18:13 UTC