Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Την ερχόμενη εβδομάδα συζήτηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
  • [02] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την εκλογή του νέου Πάπα
  • [03] Ιράκ: Δεν βρέθηκαν όμηροι σε πόλη νότια της Βαγδάτης
  • [04] Ενδεχομένως να καθυστερήσει η απόσυρση των Ισραηλινών από Γάζα και Δυτική Όχθη
  • [05] Επίσκεψη Ράις στη Μόσχα
  • [06] Ψηφοφορία για τον επίμαχο διορισμό Μπόλτον σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας
  • [07] H Ουάσιγκτον παρακολουθεί προσεκτικά νέες πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας
  • [08] Mη αναστρέψιμη η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ τους, δηλώνουν Ινδία και Πακιστάν
  • [09] Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ εξελέγη Πάπας

  • [01] ΕΕ: Την ερχόμενη εβδομάδα συζήτηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    19-04-2005

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαληνάκης

    Το θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ,θα τεθεί επίσημα για συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 και 26 Απριλίου, καθώς, μετά την ενημέρωσή των Υπουργών Εξωτερικών από τον υφυπουργό εξωτερικών κ. Βαληνάκη για την πρόταση Νίμιτς, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, που έγινε την Παρασκευή και Σάββατο στο Λουξεμβούργο, όλοι τάχθηκαν υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΦΥΡΟΜ, επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι το συνδέουν με την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων,που όπως είναι προγραμματισμένο θα ξεκινήσουν τις σχετικές συζητήσεις το ερχόμενο Φθινόπωρο.

    Απόδειξη της ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας, είναι η αναγγελία πρωτοβουλίας ότι εντός των προσεχών ημερών, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, θα έχει συνάντηση με την ηγεσία των Σκοπίων για το θέμα αυτό.

    Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Λουξεμβούργιος Υπουργός Εξωτερικών κ. Ζαν Ασελμπορν εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι η εξεύρεση λύσης θα συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαληνάκης, που εκμεταλλεύτηκε τον άτυπο χαρακτήρα της Συνόδου στο Λουξεμβούργο για να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων δήλωσε σχετικά: ' Είναι δεδομένο ότι πλέον η ελληνική πλευρά έχει απαντήσει στη πρόταση του ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και ότι καταβάλλεται προσπάθεια στην βάση των προτάσεων αυτών να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις'.

    Ο κ. Βαληνάκης, πάντοτε στο περιθώριο του Συμβουλίου, ενημέρωσε του Υπουργούς Eξωτερικών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά το ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη στην Άγκυρα και συναντήθηκε ιδιαίτερα με τον Τούρκο Υπουργό Επικρατείας Μεχμέτ Αιντιν. Ακόμη ο κ. Βαληνάκης ενημέρωσε τους ευρωπαίους υπουργούς εξωτερικών για την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος από το ελληνικό Κοινοβούλιο την ερχόμενη Τρίτη, η θετική ψήφιση του οποίου θα είναι γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στην δημιουργία θετικού κλίματος για την Ελλάδα.

    [02] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την εκλογή του νέου Πάπα

    19-04-2005

    Στο Βατικανό, το κονκλάβιο των καρδιναλίων απέτυχε χθες, κατά την πρώτη του ψηφοφορία, να εκλέξει τον νέο Πάπα. Μαύρος καπνός βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, σηματοδοτώντας ότι κανένας καρδινάλιος δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία δύο τρίτων, ή 77 από τις 115 ψήφους των καρδιναλίων που συμμετέχουν στο κονκλάβιο. Οι καρδινάλιοι θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους και σήμερα, οπότε και θα πραγματοποιηθούν μέχρι και 4 ψηφοφορίες.

    Οι καρδινάλιοι θα παραμείνουν στην Καπέλα Σιστίνα, χωρίς επαφές με τον υπόλοιπο κόσμο, μέχρις ότου εκλέξουν τον νέο προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στο μεταξύ χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, περιμένοντας τα αποτελέσματα.

    [03] Ιράκ: Δεν βρέθηκαν όμηροι σε πόλη νότια της Βαγδάτης

    19-04-2005

    Ιρακινές και Αμερικανικές δυνάμεις, δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τους πάνω από 100 Σιίτες, που φέρονταν ότι είχαν πέσει θύματα απαγωγέων στην πόλη Μανταΐν, νότια της Βαγδάτης. Η φημολογούμενη κρίση των ομήρων ξέσπασε την Κυριακή, όταν κάποιοι ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Σουνίτες στην Μανταΐν, κρατούσαν Σιίτες ομήρους και απειλούσαν ότι θα τους σκοτώσουν. Όμως, στρατιωτική έφοδος στην πόλη και η έρευνα που ακολούθησε, δεν απέφερε αποτελέσματα ή ενδείξεις ύπαρξης ομήρων. Μερικοί κάτοικοι της πόλης και αξιωματούχοι χαρακτήρισαν υπερβολικές τις αρχικές εκτιμήσεις της κατάστασης.

    Δυτικοί δημοσιογράφοι μετέδωσαν ότι η Μανταΐν ήταν κατά μεγάλο μέρος εγκαταλελειμμένη πόλη, όταν εισέβαλαν οι ένοπλες δυνάμεις. Επίσης χθες στη Βαγδάτη ένοπλοι σκότωσαν ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου άμυνας του Ιράκ.

    [04] Ενδεχομένως να καθυστερήσει η απόσυρση των Ισραηλινών από Γάζα και Δυτική Όχθη

    19-04-2005

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να καθυστερήσει την προγραμματισμένη απόσυρση από την Λωρίδα της Γάζας και 4 οικισμούς της Δυτικής Όχθης και πρόσθεσε ότι το Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει σήμερα αν θα επιτρέψει την μετατόπιση της ημερομηνίας αποχώρησης από τα τέλη Ιουλίου στα μέσα Αυγούστου. Στο μεταξύ το Ισραήλ ανήγγειλε μειοδοτικό διαγωνισμό για την κατασκευή 50 νέων κατοικιών σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης, παρά τα επανειλημμένα αμερικανικά αιτήματα για τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι εξακολουθεί να αντιτίθεται στη Ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη και ότι θα ζητήσει από το Ισραήλ να αποσαφηνίσει τα νέα εποικιστικά σχέδια του.

    Στο μεταξύ, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνιος ακροβολιστής πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο Ισραηλινούς. Συνασπισμός Παλαιστίνιων εξτρεμιστών ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

    [05] Επίσκεψη Ράις στη Μόσχα

    19-04-2005

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι, κατά την επίσκεψη της στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, θα ζητήσει από το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να σεβαστεί την δημοκρατική πορεία της χώρας του.

    Κατά τη διήμερη επίσκεψη της στη Μόσχα, όπου βρίσκεται από χθες, η κ. Ράις θα προλειάνει το έδαφος για την επίσκεψη Μπους στις 9 Μαΐου, επ' ευκαιρία της επετείου της λήξης της Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η κυρία Ράις είπε σε ομιλία της την περασμένη εβδομάδα ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας εμπεριέχουν 'τεράστιες δυνατότητες' και πρόσθεσε ότι μία δημοκρατική και ευημερούσα Ρωσία είναι προς όφελος ολόκληρου του κόσμου.

    Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, ζητά από τη κυρία Ράις να ζητήσει από τον Πρόεδρο Πούτιν μεγαλύτερη ελευθέρια για τον τύπο, και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για επιθέσεις σε βάρος δημοσιογράφων. Και η κυβέρνηση Μπους έχει εκφράσει ανησυχία για το ίδιο θέμα.

    Μετά τη Μόσχα η κυρία Ράις θα μεταβεί στο Βίλνιους, της Λιθουανίας για να συμμετάσχει στην σύνοδο των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

    [06] Ψηφοφορία για τον επίμαχο διορισμό Μπόλτον σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας

    19-04-2005

    Τζον Μπόλτον

    Η επιτροπή διεθνών σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας θα ψηφίσει σήμερα αναφορικά με τον επίμαχο διορισμό του υφυπουργού εξωτερικών για θέματα ελέγχου των εξοπλισμών, Τζον Μπόλτον, στο αξίωμα του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ. Χθες η εφημερίδα Washington Post έφερε πηγές του Στέητ Ντηπάρτμεντ να δίνουν λεπτομέρειες τουλάχιστον 10 περιπτώσεων κατά τις οποίες ο κ. Μπόλτον αρνήθηκε να διαβιβάσει πληροφορίες στους ανωτέρους του στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του στο αξίωμα του υφυπουργού εξωτερικών. Επίσης ο κ. Μπόλτον έχει κατηγορηθεί ότι προσπάθησε να απομακρύνει αναλυτή που διαφώνησε μαζί του για το αν η Κούβα διαθέτει απαγορευμένα όπλα. Πάντως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλήλαν, χαρακτήρισε τον κ. Μπόλτον ικανό και αποτελεσματικό διπλωμάτη.

    [07] H Ουάσιγκτον παρακολουθεί προσεκτικά νέες πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας

    19-04-2005

    To πυρηνικό εργοστάσιο της Γιονμπιόν

    Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι παρακολουθούν συνέχεια δραστηριότητες στο πυρηνικό συγκρότημα της Γιονμπιον, στη Βόρεια Κορέα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η Πιονγιάνγκ κινείται προς την παραγωγή περισσότερου πλουτωνίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη παραγωγή πυρηνικών όπλων.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θέλησαν να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, πιστεύουν ότι η Πιονγιανγκ έκλεισε τον κύριο αντιδραστήρα της Γιόνμπιον για να αποσπάσει ράβδους πυρηνικών καυσίμων που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε σχάσιμο υλικό.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ζήτησε από τη Βόρεια Κορέα να επανέλθει στο τραπέζι των εξαεθνών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, λέγοντας ότι οι εν λόγω συνομιλίες αποτελούν τον μόνο τρόπο για την επίλυση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της Πιονγιανγκ.

    Ο αμερικανός αναλυτής σε θέματα Βόρειου Κορέας, Σέλιγκ Χάρισον, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του στη περιοχή τον πληροφόρησαν ότι η Βόρεια Κορέα θα παράγει περισσότερο πλουτώνιο για να εξαναγκάσει τη Ουάσινγκτον να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους για τη Πιονγιανγκ.

    [08] Mη αναστρέψιμη η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ τους, δηλώνουν Ινδία και Πακιστάν

    19-04-2005

    Μετά από συνομιλίες στο Νέο Δελχί, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σινγκ και ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, χαρακτήρισαν μη αναστρέψιμη την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των χωρών τους. Σε κοινό τους ανακοινωθέν αναφέρονται στα θέματα στα οποία κατέληξαν σε συμφωνία, όπως το άνοιγμα της λεγόμενης "γραμμής ελέγχου" στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ, την ενίσχυση των εμπορικών και επιχειρηματικών δεσμών και την ίδρυση προξενείων στις χώρες τους το 2006.

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, εξέφρασε ικανοποίηση για αυτές τις εξελίξεις, τις οποίες χαρακτήρισε 'ενθαρρυντικές'.

    [09] Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ εξελέγη Πάπας

    19-04-2005

    O νέος Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ'

    Στο Βατικανό, ο γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ εξελέγη προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, παίρνοντας το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ. Ο καρδινάλιος Χόρχε Αρτούρο Μεντίνα Εστέβες παρουσιάστηκε στον εξώστη της βασιλικής του Αγίου Πέτρου για να ανακοινώσει την εκλογή του νέου πάπα. Στη συνέχεια, ο νέος ποντίφικας εμφανίστηκε στον εξώστη, για να ευλογήσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους πιστούς, ο νέος πάπας χαρακτήρισε τον εαυτό του σαν ένα απλό καλλιεργητή στο αμπέλι του Θεού, και ζήτησε από τους πιστούς να τον μνημονεύουν στις προσευχές τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 20 April 2005 - 1:18:13 UTC