Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λίβανος: Και νέα παραίτηση του Ομάρ Καράμι
  • [02] Ράις: Καταβάλλονται προσπάθειες για την απελευθέρωση του Αμερικανού ομήρου στο Ιράκ
  • [03] Σαρόν: Το Ισραήλ δεν θα εξαπολύσει μονομερή επίθεση σε βάρος του Ιράν
  • [04] Εμπειρογνώμονες: Το Κοσυφοπέδιο δεν θα επιστρέψει υπό Σερβικό έλεγχο
  • [05] Επίσκεψη του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ
  • [06] Νέα υποχώρηση των τιμών πετρελαίου
  • [07] Αισιόδοξος ο Γιώργος Βουλγαράκης μετά από επαφές στη Ουάσιγκτον
  • [08] Η κηδεία του πρώην αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ιακώβου

  • [01] Λίβανος: Και νέα παραίτηση του Ομάρ Καράμι

    14-04-2005

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ομάρ Καράμι, παραιτήθηκε και πάλι χθες, αφού δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση που θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές τον Μάιο. Ο κ. Καράμι δήλωσε ότι έφθασε σε αδιέξοδο, στις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο φιλο-σύρος πολιτικός είχε αρχικά παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, μετά από κύμα αντι-συριακών διαδηλώσεων. Διορίστηκε στην πρωθυπουργία και πάλι το Μάρτιο, αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μαζί με μέλη της αντι-συριακής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την τελευταία αυτή παραίτηση του κ. Καράμι και δήλωσε ότι αποτελεί ευκαιρία για το Λίβανο να ορίσει μόνος του το μέλλον του, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. Επίσης ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η παραίτηση του κ. Καράμι δεν θα πρέπει να καθυστερήσει τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου ή την πλήρη αποχώρηση των δυνάμεων της Συρίας απ' το Λίβανο. Στο μεταξύ, χθες ο Λίβανος γιόρτασε την επέτειο του 15ετούς εμφυλίου πολέμου του 1975, με μια μέρα εθνικής συμφιλίωσης, που τιμούσε την ενότητα Μουσουλμάνων και Χριστιανών.

    [02] Ράις: Καταβάλλονται προσπάθειες για την απελευθέρωση του Αμερικανού ομήρου στο Ιράκ

    14-04-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται πυρετωδώς για να επιτύχουν την απελευθέρωση Αμερικανού συμβασιούχου που έπεσε θύμα απαγωγής στο Ιράκ τη Δευτέρα και ο οποίος εμφανίστηκε σε βιντεοταινία που έδειξε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, να παροτρύνει τις αμερικανικές αρχές να αρχίσουν διάλογο με τους αντάρτες για να σωθεί η ζωή του. Στο μεταξύ οι Ρουμανικές αρχές δήλωσαν ότι βρίσκονται σε απ' ευθείας επαφή με τους αντάρτες οι οποίοι απήγαγαν τρεις Ρουμάνους δημοσιογράφους στο Ιράκ το περασμένο μήνα και προσπαθούν να επιτύχουν την απελευθέρωση τους.

    Εξάλλου χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλλικ, επισκέφθηκε την Βαγδάτη για συνομιλίες με την νέα Ιρακινή ηγεσία. Ο κ. Ζέλλικ επισκέφθηκε επίσης τη Φαλλούτζα, όπου συναντήθηκε με τοπικούς ηγέτες και συζήτησε μαζί τους τις προσπάθειες ανοικοδόμησης. Σε άλλες εξελίξεις, 9 αστυνομικοί σκοτώθηκαν κοντά στο Κιρκούκ, καθώς προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ στη Βαγδάτη, 5 Ιρακινοί σκοτώθηκαν από εκρήξεις.

    [03] Σαρόν: Το Ισραήλ δεν θα εξαπολύσει μονομερή επίθεση σε βάρος του Ιράν

    14-04-2005

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη δύο μέρες μετά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Μπούς στο Τέξας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να εξαπολύσει μονομερή επίθεση σε βάρος πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και τόνισε ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται να αναλάβει πρωτοβουλία κατά των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει σε διεθνές επίπεδο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι το Ιράν απέχει μερικά χρόνια απ' την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου, αλλά επεσήμανε ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε σε μερικούς μήνες να έχει επιλύσει τεχνικά προβλήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου.

    [04] Εμπειρογνώμονες: Το Κοσυφοπέδιο δεν θα επιστρέψει υπό Σερβικό έλεγχο

    14-04-2005

    Διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής του Κοσσυφοπεδίου υπό απ' ευθείας Σερβικό έλεγχο. Ο γερμανός διπλωμάτης, Μάικλ Σέφφερ, δήλωσε την Τετάρτη εκ μέρους της εξαεθνούς ομάδας εργασίας, ότι η τελική απόφαση για την επαρχία αυτή μπορεί να προκύψει μόνο μετά από συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. Ο κ. Σέφφερ είπε επίσης ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία του, όμως απέκλεισε την πιθανότητα ένωσής του με την Αλβανία, λέγοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν πρέπει να διασπαστεί απ' τις εθνικές του μειονότητες. Πολλοί αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου ζητούν ανεξαρτησία, αλλά η Σερβία αντιτίθεται σθεναρά. Στο μεταξύ, οι εισαγγελικές αρχές των ΗΕ απήγγειλαν κατηγορίες για φόνο κατά Αλβανόφωνου, για την βομβιστική επίθεση το 2001 εναντίον λεωφορείου που μετέφερε Σέρβους. Από την επίθεση είχαν σκοτωθεί 12 άτομα και τραυματιστεί πάνω από 20.

    [05] Επίσκεψη του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ

    14-04-2005

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα φιλοξενήσει στις 24 Απριλίου στο ράντσο του στο Τέξας, τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντουλλάχ. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην βελτίωση των πολιτικών και αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλέλλαν, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο πρόεδρος Μπούς σχεδιάζει να συζητήσει επίσης και τις προσπάθειές του για την προώθηση της δημοκρατίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [06] Νέα υποχώρηση των τιμών πετρελαίου

    14-04-2005

    Oι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 εβδομάδων, δηλαδή στα 50,06 δολάρια το βαρέλι, μετά από έκθεση του υπουργείου ενέργειας των ΗΠΑ που έδειξε ότι η αμερικανική αγορά διαθέτει επαρκή αποθέματα αργού πετρελαίου.

    Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ σε αργό πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 3 εκατομμύρια 600 χιλιάδες βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, φθάνοντας τα 321 εκατομμύρια βαρέλια. Επίσης αυξήθηκαν και τα αποθέματα βενζίνης.

    [07] Αισιόδοξος ο Γιώργος Βουλγαράκης μετά από επαφές στη Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    14-04-2005

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης

    Η Ουάσιγκτον δέχτηκε την εβδομάδα αυτή την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη, ο οποίος είχε σειρά συναντήσεων με αμερικανούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Ελληνική εμπειρία από την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και να εντοπιστούν τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκτήσει η Ελλάδα εκμεταλλευόμενη αυτή την, όπως τη χαρακτήρισε, βσπουδαία και μεγάλη εμπειρίαβ.

    Λόγω της τεράστιας σημασίας που έχει το θέμα συναντήσαμε τον κ. Βουλγαράκη σε ένα διάλειμμα των επαφών του και μιλήσαμε για λίγο μαζί του. Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής είναι αφιερωμένο στη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Ο κύριος Βουλγαράκης συμφώνησε ότι 'πραγματικά η πολύ μεγάλη εμπειρία που αποκτήσαμε εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ένα εξαγώγιμο είδος, είναι δηλαδή κάτι το οποίο μπορούμε να το μεταλαμπαδεύσουμε στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου και ήδη έχουμε δεχτεί πάρα πολλές προσκλήσεις και πάρα πολλοί δικοί μας άνθρωποι είναι σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου, προτείνοντας και συμβουλεύοντας κυβερνήσεις για μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουν, προκειμένου να διαχειριστούν παρόμοια μεγάλου μεγέθους γεγονότα'.

    Ο Υπουργός Δημόσιας τάξης επισήμανε κατόπιν ότι 'ένα μεγάλο κομμάτι απ' αυτή την εμπειρία την αποκτήσαμε επειδή ακριβώς οι ποιο εκπαιδευμένοι στο κόσμο εκπαίδευσαν και εμάς'. Κατά την εκτίμησή του 'η Ελλάδα σήμερα είναι ένα άθροισμα, κατά κάποιο τρόπο, αυτών των εκπαιδεύσεων οι οποίες μεταλαμπαδεύτηκαν στη χώρα μας όλη αυτή την προ-Ολυμπιακή περίοδο και τις είδαμε να εφαρμόζονται την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων'.

    Στη συνέχεια ο κύριος Βουλγαράκης τόνισε ότι 'η Ελλάδα είναι σήμερα στην πολύ ευχάριστη θέση να μπορεί αυτό το πράγμα, που σ' όλο το κόσμο έδειξε πως γίνεται, να το συμβουλεύσει για να το κάνουν και άλλοι'. Και αυτό, πρόσθεσε, 'είναι κάτι το οποίο είναι το όριο απ' το οποίο ξεκινάει η χώρα για να μπορέσει να πάει σε άλλα βήματα ποιο ψηλά και ποιο αποφασιστικά'.

    Ο κύριος Βουλγαρακης με τον διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μιούλλερ

    Σε σχέση με την επίσκεψή του στη Ουάσιγκτον ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι οι λόγοι για τους οποίους πραγματοποιήθηκε ήταν 'ακριβώς για να συζητήσουμε την αξιοποίηση όλης αυτής της εμπειρίας που αποκτήσαμε, να διευρύνουμε την διαδικασία συνεργασίας που έχουμε με την Αμερικανική κυβέρνηση σε σειρά ζητημάτων, τα οποία βοήθησαν τη χώρα, αλλά και εμείς με τη σειρά μας βοηθήσαμε από πλευράς εμπειρίας, η οποία δίδεται αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι μπαίνουν οι βάσεις μιας ακόμη καλύτερης συνεργασίας, όπως άλλωστε είναι σαφές ότι έχει τελευταία αρχίσει να αναπτύσσεται'.

    Κατά την παραμονή του στη Ουάσιγκτον ο Υπουργός παρέστη επίσης σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Γιώργος Σαββαΐδης. Πριν αναχωρήσει για το ταξίδι της επιστροφής στην Ευρώπη, ο κύριος Βουλγαράκης είπε ότι η επίσκεψή του 'ήταν πολύ παραγωγική' και ότι φεύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες 'με πολύ καλές εντυπώσεις' και το κυριότερο 'με πάρα πολλή αισιοδοξία'.

    [08] Η κηδεία του πρώην αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ιακώβου

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    14-04-2005

    Η μεγάλη αυλαία έκλεισε για τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, χτες Πέμπτη, στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας της Νέας Υόρκης.

    Εκατοντάδες πιστοί και φίλοι του εκλιπόντος ήρθαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ιεράρχη, που επι 37 έτη, ηγείτο της ελληνοαμερικανικής κοινωνίας.

    Στην νεκρώσιμη ακολουθία, παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της Εκκλησίας από όλες τις πολιτείες της Αμερικής,

    παράγοντες της ομογένειας αλλά και των τοπικών αρχών. Παρόντες και οι τρεις δήμαρχοι της Νέας Υόρκης. Ο τωρινός κ. Μπλούμπεργκ, ο Τζουλιάνι και ο Ντίκινς, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η απουσία εκπροσώπων από την επίσημη αμερικανική κυβέρνηση.

    Μετά την νεκρώσιμη ακολουθία, σε δήλωση του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Χριστόδουλος, χαρακτήρισε τον Ιάκωβο ως έναν ηγέτη που δύσκολα θα βρεθεί αντικαταστάτης του, έναν υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε σε απόδοση τιμής σε έναν άνθρωπο το έργο του οποίου είναι αξιοθαύμαστο και επιβλητικό σε μέγεθος. Χαρακτήρισε τον Ιάκωβο ως άνθρωπο με ακατάβλητο θάρρος, ασίγαστο πάθος, με συνείδηση του χρέους να μάχεται υπέρ της ομογένειας και να στηρίζει το έργο της. 'Είχε συνείδηση', είπε χαρακτηριστικά, 'ότι πέραν της ποιμαντικής του ιδιότητας έπρεπε α υπερασπίζεται την ελληνικότητα στις ψυχές των πιστών'.

    Ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος είπε χαρακτηριστικά πως ο Ιάκωβος κέρδισε το δίπλωμα του μεγάλου και πως οι μεγάλοι δεν πεθαίνουν ποτέ. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν αναφέρθηκε στον κοινό τόπο καταγωγής του την Ίμβρο.

    Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Τσιαρτσιώνης στην ομιλία του ανέφερε πως ο πρώην αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος αποτελεί την ενσάρκωση της οικουμενικής ορθοδοξίας, και το μεγαλείο του Ελληνισμού. Υπηρέτησε τις αξίες της ελευθερίας με πάθος και σθένος, και έχαιρε της καθολικής αποδοχής λόγω μεγαλείου της ψυχής και του πνευματικού του κύρους.

    Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ ο κ. Νιώτης είπε χαρακτηριστικά 'Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος ήταν μεγάλος ηγέτης υπέρμαχος των εθνικών ιδεών, της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού'.

    Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης κ. Μπλούμπεργκ, με την σειρά του, αναφερόμενος σε αυτόν τον χαρακτήρισε ως τον πιο ισχυρό αντιπρόσωπο στο προσκήνιο της ελληνικής κοινότητας τις τελευταίες δεκαετίες. Λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως ο Ιάκωβος ήταν ένας μετανάστης σε πόλη μεταναστών με αφοσίωση στα ιδανικά της ελευθερίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 15 April 2005 - 1:18:22 UTC