Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία των Αμερικανών θέλει έναν προοδευτικό Πάπα
  • [02] Τα συλληπητήρια και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για το θάνατο του Πάπα
  • [03] Αρχίζει αυτή την εβδομάδα η τελική φάση της αποχώρησης των Συριακών δυνάμεων απ' το Λίβανο
  • [04] Έντονη η αντίθεση των ΗΠΑ στη διεύρυνση των Εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη
  • [05] Ιράκ: Νέα βομβιστική επίθεση στις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ
  • [06] Κιργιστάν: Παραιτήθηκε και επίσημα ο Ασκάρ Ακάγιεφ
  • [07] Δέσμευση Μπούς για προσφορά βοήθειας προς την Ουκρανία με στόχο την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΠΟΕ
  • [08] Σε νέα ύψη οι τιμές πετρελαίου
  • [09] Ιράκ: Εντείνονται οι επιθέσεις ανταρτών
  • [10] Χιλιάδες κόσμου στη βασιλική του Αγίου Πέτρου
  • [11] Τέως πρόεδροι των ΗΠΑ θα παραστούν στη κηδεία του πάπα
  • [12] Λίβανος:Απεσταλμένος των ΗΕ ελέγχει την συριακή απόσυρση
  • [13] Την βοήθεια των ουκρανο-αμερικανών ζητά ο Γιουσένκο
  • [14] Η υπόθεση Νταρφούρ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

  • [01] Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία των Αμερικανών θέλει έναν προοδευτικό Πάπα

    05-04-2005

    Nέα δημοσκόπηση δείχνει ότι περίπου το 50% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος θα μείνει στην ιστορία σαν ένας από τους σημαντικότερους Ποντίφικες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Όμως, η πλειοψηφία δήλωσε ότι ο επόμενος Πάπας θα πρέπει να είναι περισσότερο προοδευτικός.

    Η δημοσκόπηση του πρακτορείου Associated Press, επισημαίνει ότι επτά στους δέκα Αμερικανούς θέλουν αλλαγή των ιερών κανόνων της εκκλησίας, έτσι ώστε να επιτραπεί ο γάμος των κληρικών. Επίσης δύο στους τρείς Αμερικανούς δήλωσαν ότι ο νέος Πάπας θα πρέπει να επιτρέψει την χειροτονία γυναικών, ενώ το 86% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο διάδοχος του Πάπα Ιωάννη Παύλου θα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τα σεξουαλικά σκάνδαλα που κλόνισαν την Καθολική Εκκλησία στις ΗΠΑ.

    Η σφυγμομέτρηση έδειξε επίσης ότι οι Αμερικανοί είναι διαιρεμένοι αναφορικά με την εθνικότητα του νέου Πάπα. Περίπου ένας στους τρεις πιστεύει ότι ο νέος Πάπας θα πρέπει να επιλεγεί από περιοχές όπου ο καθολικισμός εξαπλώνεται ταχύτερα, όπως η Αφρική ή η Λατινική Αμερική. Όμως, περίπου ίσος αριθμός ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα πρέπει να προέρχεται από την Ευρώπη, σύμφωνα με την παράδοση.

    [02] Τα συλληπητήρια και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για το θάνατο του Πάπα

    05-04-2005

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

    Σε ειδική ανακοίνωση της η αρχιεπισκοπή Αμερικής προσφέρει τα συλλυπητήρια της προς την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για τον θάνατο του ποιμένα της Ιωάννη Παύλου του Δευτέρου και εύχεται για ανάπαυση της ψυχής του, λέγοντας ότι 'καθ' όλη την θητεία του στο Παπικό Θρόνο, ο Ιωάννης Παύλος ηγήθηκε της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε χρόνους μεταμόρφωσης, παραμένοντας παράλληλα πιστός στις παραδοσιακές αξίες με αγάπη, συμπόνια και ελεημοσύνη'.

    'Στη διάρκεια της θητείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου', τονίζει η Ελληνο-ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, 'βελτιώθηκε επίσης σημαντικά και η σχέση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με την Ορθοδοξία. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο πνευματικός ηγέτης ενάμισι εκατομμυρίου Ελληνορθοδόξων Χριστιανών της Αμερικής, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τον Πάπα στο Βατικανό, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όπου κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής ο Πάπας επέστρεψε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου. Μ' αυτό το τρόπο', καταλήγει η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, 'επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η επιθυμία του Πάπα Ιωάννη Παύλου για συμφιλίωση και ενότητα μεταξύ των δύο Εκκλησιών'.

    [03] Αρχίζει αυτή την εβδομάδα η τελική φάση της αποχώρησης των Συριακών δυνάμεων απ' το Λίβανο

    05-04-2005

    Λιβανέζοι και Σύροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το τελευταίο στάδιο της απόσυρσης των Συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο, θα αρχίσει την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου.

    Το χρονοδιάγραμμα ανακοινώθηκε χθες, καθώς τα Συριακά στρατεύματα άρχισαν να ξεστήνουν φυλάκια, και ο απεσταλμένος των ΗΕ, Τεριέ Ρεντ-Λάρσεν, διεξήγαγε συνομιλίες στην περιοχή. Ο κύριος Ρέντ-Λαρσεν δήλωσε ότι τα ΗΕ θα επαληθεύσουν την απόσυρση, όταν αυτή ολοκληρωθεί.

    Ο εκπρόσωπος των ΗΕ συναντήθηκε την Δευτέρα στη Βηρυτό με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Εμιλ Λαχούντ, και τόνισε την σπουδαιότητα ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών στο Λίβανο το Μάιο. Στη συνάντηση εξετάστηκε επίσης ο αφοπλισμός των πολιτοφυλακών στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης και της Χεζμπολά, αλλά δεν ανακοινώθηκε πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα.

    Στην Ουάσινγκτον, ο Πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε το χρονοδιάγραμμα ευπρόσδεκτο και τόνισε ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν απ' το Λίβανο και όλοι οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας.

    [04] Έντονη η αντίθεση των ΗΠΑ στη διεύρυνση των Εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη

    05-04-2005

    Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στη διεύρυνση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, ενώ αποσύρονται οι οικισμοί απ' τη Λωρίδα της Γάζας. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλέλλαν, δήλωσε ότι το θέμα αυτό θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που ο πρόεδρος Μπούς θα έχει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριελ Σαρόν, την άλλη εβδομάδα. Πέρυσι, ο κ. Μπούς είχε πεί ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να κρατήσει ορισμένους από τους κύριους οικισμούς του, εφόσον θα κατέληγε σε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους. Όμως, την περασμένη εβδομάδα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, τόνισε ότι το σχέδιο του Ισραήλ να προσθέσει 3,500 κατοικίες στον οικισμό Μααλέ Αντουμίμ, έξω απ' την Ιερουσαλήμ, έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική των ΗΠΑ.

    [05] Ιράκ: Νέα βομβιστική επίθεση στις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ

    05-04-2005

    Στο Ιράκ, βομβιστής αυτοκτονίας τραυμάτισε τουλάχιστον 4 πολίτες, στην δεύτερη επίθεση από το Σάββατο, κατά της φυλακής Αμπού Γκραίμπ. Η ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι ο βομβιστής κατηύθυνε το φορτηγό που οδηγούσε κοντά στη φυλακή και στη συνέχεια, αυτοανατινάχθηκε. Το Σάββατο, στα πλαίσια μεγαλύτερης επίθεσης κατά της φυλακής, είχαν τραυματιστεί 23 αμερικανοί στρατιώτες και 13 ιρακινοί κρατούμενοι. Στο μεταξύ ο αμερικανικός στρατός δήλωσε τη Δευτέρα ότι από συμπλοκή μέσα στη φυλακή στη στρατιωτική βάση Μπούκα, στο Ιράκ, τραυματίστηκαν 4 αμερικανοί φρουροί και 12 ιρακινοί κρατούμενοι. Οι κρατούμενοι εκτόξευαν πέτρες και έβαλαν φωτιά σε σκηνές στις οποίες διαμένουν, πριν τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο. Στο μεταξύ, Ιρακινοί Σιίτες και Κούρδοι διαπραγματευτές διεξάγουν συνομιλίες με θέμα την σύσταση της νέας κυβέρνησης, εν όψει της επόμενης συνεδρίασης της Ιρακινής Εθνοσυνέλευσης, την Τετάρτη.

    [06] Κιργιστάν: Παραιτήθηκε και επίσημα ο Ασκάρ Ακάγιεφ

    05-04-2005

    Ασκάρ Ακάγιεφ

    Στο Κιργιστάν, παραιτήθηκε και επίσημα ο εκδιωχθείς πρόεδρος Ασκάρ Ακάγιεφ, απομακρύνοντας έτσι και το τελευταίο εμπόδιο για την πραγματοποίηση νέων προεδρικών εκλογών στη χώρα. Ο κ. Ακάγιεφ υπέγραψε χθες επιστολή παραίτησης στην πρεσβεία του Κιργιστάν στη Μόσχα, δίνοντας έτσι τη σκυτάλη της εξουσίας στην νέα μεταβατική ηγεσία της χώρας του. Στα πλαίσια της συμφωνίας με την Βουλή του Κιργιστάν, ο κ. Ακάγιεφ ηχογράφησε και διάγγελμα που θα μεταδοθεί σήμερα στο λαό του Κιργιστάν στο οποίο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, ο κ. Ακάγιεφ ζητά συγνώμη απ' το λαό της χώρας του και τονίζει ότι δεν σκοπεύει να αντιταχθεί στην νέα κυβέρνηση του Κιργιστάν.

    [07] Δέσμευση Μπούς για προσφορά βοήθειας προς την Ουκρανία με στόχο την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΠΟΕ

    05-04-2005

    Στην διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιούσενκο, ο πρόεδρος Μπούς δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην σύσφιξη των σχέσεων της Ουκρανίας με την Ευρώπη και στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ο κ. Μπούς εξέφρασε το θαυμασμό του για την Δημοκρατική Επανάσταση που ανέδειξε τον κ. Γιούσενκο στην προεδρεία της Ουκρανίας και τόνισε ότι θα ζητήσει απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της ελευθερίας του τύπου και των μέσων ενημέρωσης. Επίσης ο πρόεδρος Μπούς ευχαρίστησε την Ουκρανία για την αποστολή στρατιωτικών της δυνάμεων στο Ιράκ και τόνισε ότι καταλαβαίνει την απόφαση του κ. Γιούσενκο να αποσύρει τις δυνάμεις του απ' το Ιράκ σε μερικούς μήνες.

    [08] Σε νέα ύψη οι τιμές πετρελαίου

    05-04-2005

    Σε ύψη ρεκόρ έφτασαν χθες οι τιμές αργού πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η τιμή του μαύρου χρυσού έφτασε τα 58,28 δολάρια το βαρέλι, για να μειωθεί αργότερα και να κλείσει τελικά στα 57,01 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν φέτος σημειώσει αύξηση της τάξης του 75% περίπου, σε σύγκριση με πέρυσι. Αναλυτές δηλώνουν ότι η αύξηση αυτή των τιμών πετρελαίου οφείλεται σε ανησυχίες των επενδυτών ότι η βιομηχανία πετρελαίου δεν θα μπορέσει να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι το καρτέλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης και πάλι της παραγωγής του με στόχο την εξισορρόπηση των τιμών.

    [09] Ιράκ: Εντείνονται οι επιθέσεις ανταρτών

    05-04-2005

    Καταστραμμένο αυτοκίνητο απο βόμβα στη Βασόρα

    Αντάρτες στο Ιράκ ενέτειναν τις επιθέσεις τους εναντίον αξιωματούχων της κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας σήμερα, σκοτώνοντας ή απάγοντας τουλάχιστον 5 άτομα. Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στη Βασόρα, καθώς επίσης ένας τοπικός αξιωματούχος στη Χίλλα και ένας Σουνίτης κληρικός στη Βαγδάτη.

    Εξάλλου, βιντεοταινία σε ισλαμικής ιστοσελίδας, παρουσιάζει τον αποκεφαλισμό ιρακινού στρατιώτη. Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη σημειώθηκε έκρηξη βόμβας, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης και να τραυματιστούν 4 άλλοι.

    Όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις, η ιρακινή εθνοσυνέλευση θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη για να εκλέξει τον πρόεδρο της χώρας, δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό. Την Κυριακή, οι νομοθέτες επέλεξαν σουνίτη πολιτικό στη προεδρία της εθνοσυνέλευσης.

    [10] Χιλιάδες κόσμου στη βασιλική του Αγίου Πέτρου

    06-04-2005

    Δεκάδες χιλιάδες κόσμου περιμένει επί ώρες στην ουρά για να περάσει μπροστά απ' την σορό του πάπα Ιωάννη Παύλου του Δευτέρου, που εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στην βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή το πρωί. Αξιωματούχοι του Βατικανού είπαν ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει μπροστά από τη σορό του ποντίφικα από τη Δευτέρα τo βράδυ, που άρχισε το λαϊκό προσκύνημα. Πριν την κηδεία η σορός του Πάπα θα μεταφερθεί σε ξύλινο φέρετρο μέσα στο οποίο και θα ενταφιαστεί στην κρύπτη της βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Περίπου 2 εκατομμύρια κόσμος και πάνω από 200 ηγέτες κρατών και ξένοι επίσημοι θα παρευρεθούν στην κηδεία.

    Από αμερικανικής πλευράς ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εκτός απ' τον πρόεδρο και την κυρία Μπούς, στην κηδεία του Πάπα θα παρευρεθούν οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και Τζώρτζ Μπούς ο πρεσβύτερος και η υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις. Ο πρόεδρος Μπούς θα αναχωρήσει σήμερα για τη Ρώμη, όπου θα έχει επαφές με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και άλλους ξένους ηγέτες που θα βρίσκονται εκεί για την κηδεία του Πάπα.

    Στο μεταξύ, καρδινάλιοι της καθολικής εκκλησίας συναντήθηκαν για δεύτερη μέρα, όμως ακόμα δεν όρισαν την ημερομηνία που το λεγόμενο κονκλάβιο που θα επιλέξει τον νέο προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

    [11] Τέως πρόεδροι των ΗΠΑ θα παραστούν στη κηδεία του πάπα

    05-04-2005

    Ο Πρόεδρος Μπους και η σύζυγος του Λώρα.

    Ο Λευκός Οίκος ανήγγειλε ότι οι τέως πρόεδροι των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και Τζωρτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, καθώς και η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, θα συνοδεύσουν τον πρόεδρο και την κα Μπους στη Ρώμη, για την κηδεία του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β.

    Ο πρόεδρος Μπους θα αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για τη Ρώμη την Τετάρτη. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συναντηθεί με δύο αρχηγούς κρατών, πριν από την κηδεία του ποντίφικα, την Παρασκευή το πρωί. Ο πάπας είχε επικρίνει την απόφαση του κ. Μπους να εισβάλει στο Ιράκ και μάλιστα, του έκανε μία φορά δριμύτατη παρατήρηση για τις κακοποιήσεις ιρακινών κρατουμένων που κρατούνταν από αμερικανούς.

    Παρόλα αυτά, ο κ. Μπους επανειλημμένα εξήρε τον πάπα την εβδομάδα αυτή, αποκαλώντας τον υπέρμαχο της ελευθερίας, ο οποίος ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους.

    Μετά την κηδεία, ο κ. Μπους θα μεταβεί στο ράντσο του στο Τέξας, όπου θα έχει συνάντηση τη Δευτέρα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν.

    [12] Λίβανος:Απεσταλμένος των ΗΕ ελέγχει την συριακή απόσυρση

    05-04-2005

    Τέριε Ρούντ Λάρσεν

    Ο απεσταλμένος των ΗΕ Τέριε Ρούντ Λάρσεν πραγματοποίησε τον πρώτο του έλεγχο σήμερα, για να διαπιστώσει αν όντως η Συρία αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις και τους μυστικούς της πράκτορες από το Λίβανο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ψηφίσματος 1559 του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ. Ο κ. Ρούντ Λάρσεν επισκέφθηκε σήμερα κτιριακό συγκρότημα στη δυτική Βηρυτό, που οι Σύροι μυστικοί πράκτορες εγκατέλειψαν πριν λίγες εβδομάδες. Ο απεσταλμένος είπε ότι υποστηρίζει το αίτημα της λιβανικής αντιπολίτευσης, που ζητά οι βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 31 Μαίου.

    Την Κυριακή, η Συρία υποσχέθηκε να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της και τους πράκτορες των μυστικών της υπηρεσιών από το Λίβανο, έως τις 30 Απριλίου.

    [13] Την βοήθεια των ουκρανο-αμερικανών ζητά ο Γιουσένκο

    05-04-2005

    O Βίκτωρ Γιούσενκο στο Σικάγο

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιούσενκο ζήτησε από Ουκρανο-αμερικανούς να βοηθήσουν τη χώρα καταγωγής τους να κινηθεί προς τη δημοκρατία. Η ουκρανική παροικία στο Σικάγο επιφύλαξε υποδοχή ήρωα το βράδυ της Δευτέρας στον κ. Γιούσενκο, όπου έδωσε ομιλία ενώπιον περίπου 1,400 ατόμων, ευχαριστώντας τους συμπατριώτες του για την υποστήριξή τους κατά τις εκλογές και επισημαίνοντας ότι η αδελφική τους βοήθεια χρειάζεται ακόμα. Ο Ουκρανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα εξαλείψει την διαφθορά, θα δημιουργήσει ελεύθερη αγορά και θα προάγει την ελευθερία του λόγου.

    Νωρίτερα χθες, ο κ. Γιούσενκο είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπους. Σήμερα ο Ουκρανός ηγέτης θα επισκεφθεί τη Βοστόνη, ενώ θα μιλήσει αύριο ενώπιον του αμερικανικού κογκρέσου στην Ουάσινγκτον.

    [14] Η υπόθεση Νταρφούρ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

    05-04-2005

    Ο γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν έδωσε στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πόλεμου κατάλογο 51 ονομάτων ατόμων που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή του Νταρφούρ στο δυτικό Σουδάν.

    Στο σφραγισμένο κατάλογο περιλαμβάνονται ανώτεροι αξιωματούχοι της Σουδανικής κυβέρνησης και του στρατού, Άραβες πολιτοφύλακες και αντάρτες.

    Τα ΗΕ παρουσίασαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αποδεικτικά στοιχεία για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην περιοχή του Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν.

    Τα στοιχεία θα αναλυθούν, για να διευκρινιστεί αν οι εν λόγω περιπτώσεις διάπραξης εγκλημάτων πολέμου εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του δικαστηρίου. Ο εισαγγελέας Σέρζ Μπράμερτζ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί αν και πότε θα αρχίσει επίσημη έρευνα για τα στοιχεία αυτά.

    Την περασμένη εβδομάδα, το συμβούλιο ασφαλείας αποφάσισε την παραπομπή υπόπτων εγκληματιών πολέμου από την περιοχή του Νταρφούρ, στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

    Η σουδανική κυβέρνηση είπε ότι δεν θα επιτρέψει την παραπομπή κανενός Σουδανού πολίτη σε δίκη στο εξωτερικό.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 14:03:58 UTC