Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ινδονησία: Έχει αρχίσει να καταφθάνει ανθρωπιστική βοήθεια
  • [02] Πρώην διπλωμάτες των ΗΠΑ κατά της υποψηφιότητας Μπόλτον για την θέση του πρέσβη της Ουάσιγκτον στα ΗΕ
  • [03] Φαρούκ Αλ Σάρα: Οι Συριακές δυνάμεις εκτός Λιβάνου πριν τις εκλογές του Μαΐου
  • [04] Επικρίσεις προς Κόφφι Αννάν για χειρισμό της υπόθεσης του προγράμματος Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα
  • [05] H Κνεσέτ ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου Σαρόν
  • [06] Νέα μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης μέσω των νοτίων αμερικανικών συνόρων
  • [07] Μεταξύ Νέας Υόρκης, Παρισιού και Λονδίνου ο αγώνας για το ποιος θα φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα του 2012
  • [08] H EE υποστηρίζει την υποψηφιότητα Γούλφοβιτς για την Παγκόσμια Τράπεζα
  • [09] Ελλείψεις τροφίμων, πόσιμου νερού, αλλά και περίθαλψης στο νησί Νίας
  • [10] Λίβανος: Επιμένει στο σχηματισμό κυβέρνησης ο Καράμι
  • [11] Ξανά στο δικαστήριο η υπόθεση Σκιάβο
  • [12] Κιργιστάν: Βελτιώθηκε η ασφάλεια αλλά η κατάσταση παραμένει ασταθής
  • [13] Ελλάδα: Νομοθεσία για τη χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων
  • [14] Νέα Υόρκη: 100 μέρες μέχρι την απόφαση

  • [01] Ινδονησία: Έχει αρχίσει να καταφθάνει ανθρωπιστική βοήθεια

    30-03-2005

    Στην Ινδονησία, έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια καταφθάνει στις περιοχές που επλήγησαν απ' τον ισχυρότατο σεισμό της Δευτέρας, ενώ οι αρχές φοβούνται ότι θα ξεπεράσει τους χίλιους ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Ανθρωπιστικές οργανώσεις στέλνουν σκηνές, τρόφιμα και άλλα εφόδια πρώτης ανάγκης στα νησιά Νίας και Σιμεούλου, που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό, ισχύος 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχει καταστραφεί περίπου το 80% των κτιρίων στην κύρια πόλη του νησιού Νίας. Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα στα ερείπια. Ο πρόεδρος Μπούς και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, καθώς και επίσης και χώρες της περιοχής όπως η Ινδία, η Κίνα, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Σιγκαπούρη, υποσχέθηκαν βοήθεια στους πληγέντες.

    Η σεισμική δόνηση της Δευτέρας σημειώθηκε 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του επικέντρου του ακόμα δυνατότερου σεισμού του Δεκεμβρίου, που είχε δημιουργήσει το τσουνάμι, από το οποίο είχαν σκοτωθεί περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι.

    [02] Πρώην διπλωμάτες των ΗΠΑ κατά της υποψηφιότητας Μπόλτον για την θέση του πρέσβη της Ουάσιγκτον στα ΗΕ

    30-03-2005

    59 πρώην διπλωμάτες των ΗΠΑ, απέστειλαν επιστολή στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας εκφράζοντας την αντίθεση τους στην υποψηφιότητα του υφυπουργού εξωτερικών για θέματα ελέγχου των εξοπλισμών, Τζον Μπόλτον, για το αξίωμα του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ. Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ο κ. Μπόλτον αποτελεί λάθος επιλογή γι' αυτή τη θέση, ενώ τονίζεται ότι επικριτικές για τον ΟΗΕ δηλώσεις του κ. Μπόλτον κατά το παρελθόν, έχουν φθείρει την ικανότητα του να διαπραγματευτεί με άλλους διπλωμάτες στα ΗΕ. Από τη πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Άνταμ Ερελί, δήλωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Μπόλτον και ότι ο κ. Μπόλτον μπορεί να βοηθήσει στην δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων στους κόλπους του ΟΗΕ. Οι ακροάσεις στην γερουσία για την υποψηφιότητα του Τζον Μπόλτον για την θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στα ΗΕ, θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο.

    [03] Φαρούκ Αλ Σάρα: Οι Συριακές δυνάμεις εκτός Λιβάνου πριν τις εκλογές του Μαΐου

    30-03-2005

    Σε επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, ο υπουργός εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ Αλ Σάρα, δήλωσε ότι η χώρα του θα αποσύρει όλες τις δυνάμεις της απ' το Λίβανο, πριν τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Μέσα στις ερχόμενες μέρες θα συνέλθει επίσης κοινή Λιβανο-Συριακή επιτροπή για να καθορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των Συριακών δυνάμεων.

    Στο μεταξύ, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ομάρ Καράμι, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί, αφού δεν κατόρθωσε να πείσει την αντι-συριακή αντιπολίτευση να προσχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο κ. Καράμι είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της χώρας, Εμίλ Λαχούντ, κατά τη σημερινή τους συνάντηση. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το αν η απόφαση αυτή του κ. Καράμι θα καθυστερήσει τις βουλευτικές εκλογές. Πάντως ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν το γιατί θα πρέπει να αναβληθούν οι βουλευτικές εκλογές.

    [04] Επικρίσεις προς Κόφφι Αννάν για χειρισμό της υπόθεσης του προγράμματος Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα

    30-03-2005

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, απέρριψε αιτήματα για την παραίτηση του λόγω επικρίσεων από ειδική επιτροπή που εξετάζει το θέμα του σκανδάλου με το πρόγραμμα του ΟΗΕ στο Ιράκ πετρέλαιο-για-τρόφιμα.

    Σύμφωνα με την έκθεση δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο κύριος Αναν βοήθησε εταιρεία στην οποία εργαζόταν ο γιος του Κότζο, να αναλάβει συμβόλαιο για την επίβλεψη του προγράμματος.

    Η έκθεση όμως επιρρίπτει ευθύνες στο κύριο Αννάν για το ότι απέτυχε να διερευνήσει πλήρως το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί για σύγκρουση συμφερόντων.

    Η επιτροπή αναφέρει επίσης ότι αν ο κύριος Αννάν είχε εξετάσει καλύτερα την υπόθεση, είναι πιθανόν το συμβόλαιο με την Ελβετική εταιρεία, Κοτέκνα, να μην ανανεωνόταν, ενώ επισημαίνεται ότι ο Κότζο Αννάν εσκεμμένα δεν ενημέρωσε τον πατέρα του για την σχέση του με τη ελβετική εταιρεία.

    [05] H Κνεσέτ ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου Σαρόν

    30-03-2005

    Η Ισραηλινή βουλή ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό, για το 2005, απομακρύνοντας έτσι και το τελευταίο νομοθετικό εμπόδιο για την υλοποίηση του σχεδίου του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για την απομάκρυνση των εβραϊκών οικισμών από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Με 58 ψήφους υπέρ έναντι 36 κατά και μία αποχή, η Κνεσέτ ενέκρινε τον προϋπολογισμό, ο οποίος αν δεν εγκρινόταν θα ανάγκαζε τον κ. Σαρόν να παραιτηθεί.

    Στο μεταξύ, Εβραίοι έποικοι που πρόκειται σύντομα να απομακρυνθούν από τους οικισμούς τους στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησαν ότι θα καταφύγουν σε μαζικές διαδηλώσεις και βία.

    Οι έποικοι έχουν μέχρι τη τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου να δεχτούν την αποζημίωση και να αποχωρήσουν, αλλιώς θα τους γίνει έξωση.

    [06] Νέα μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης μέσω των νοτίων αμερικανικών συνόρων

    30-03-2005

    Το αμερικανικό υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας θα ανακοινώσει σήμερα νέα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης μέσω της νότιας μεθορίου με το Μεξικό, κυρίως στα σύνορα της αμερικανικής πολιτείας Αριζόνα με το Μεξικό. Το σχέδιο προβλέπει την τοποθέτηση περισσότερων φρουρών και από αέρος περιπολιών, καθώς και άλλων τεχνολογικών μέσων κατά μήκος της 420 χιλιομέτρων συνοριακής γραμμής. Η διείσδυση παράνομων μεταναστών μέσω των νοτίων συνόρων των ΗΠΑ αποτελεί θέμα που προβληματίζει ιδιαίτερα τις αμερικανικές αρχές, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν πληροφορίες ότι πράκτορες της Αλ Κάιντα ενδεχομένως να προσπαθήσουν να μπουν παράνομα στις ΗΠΑ μέσω των Αμερικανο-Μεξικανικών συνόρων.

    [07] Μεταξύ Νέας Υόρκης, Παρισιού και Λονδίνου ο αγώνας για το ποιος θα φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα του 2012

    30-03-2005

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή περιόρισε τις επιλογές της για την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Η Μαδρίτη και η Μόσχα, αποκλείστηκαν. Η επιτροπή πέρασε 4 μέρες σε κάθε μία από τις 5 υποψήφιες πόλεις, για να μελετήσει τις τεχνικές δυνατότητες της κάθε μίας για τη διοργάνωση των αγώνων. Η επιτροπή δεν έχει ακόμα βάλει σε σειρά προτεραιότητας τις ενδιαφερόμενες πόλεις, ενώ η τελική της έκθεση αναμένεται ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα έως τις 6 Ιουνίου, ένα μήνα πριν την σύνοδο της ΔΟΕ στην Σιγκαπούρη, όπου και θα επιλεγεί η νικήτρια πόλη.

    [08] H EE υποστηρίζει την υποψηφιότητα Γούλφοβιτς για την Παγκόσμια Τράπεζα

    30-03-2005

    Πωλ Γούλφοβιτς

    Ο Πωλ Γούλφοβιτς, του οποίου η υποψηφιότητα για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, εξασφάλισε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από συνάντηση στις Βρυξέλλες με ανώτερους κοινοτικούς αρμόδιους για θέματα ανάπτυξης. Ο κ. Γούλφοβιτς, που θεωρείται από πολλούς Ευρωπαίους ως ο ιθύνων νους της επέμβασης στο Ιράκ, διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους αξιωματούχος ότι είναι προσηλωμένος στην ιδέα της καταπολέμησης της φτώχειας.

    Ο Πωλ Γούλφοβιτς, που αυτή τη στιγμή είναι υφυπουργός άμυνας, πραγματοποίησε το ταξίδι του στο αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια μέρα πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας, εδώ στην Ουάσινγκτον, κατά την οποία θα επιλεγεί ο νέος πρόεδρος του οικονομικού οργανισμού.

    Παραδοσιακά οι ΗΠΑ επιλέγουν τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας ενώ οι Ευρωπαίοι διορίζουν τον πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Όμως, ο διορισμός του κ. Γούλφοβιτς από τον πρόεδρο Μπους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των Ευρωπαίων, λόγω του ότι είχε υποστηρίξει ένθερμα την ανάληψη μονομερούς στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

    Εξ άλλου, μη κυβερνητικοί οργανισμοί, που ασχολούνται με αναπτυξιακά θέματα έχουν εγείρει το ερώτημα του κατά πόσο ο κ. Γούλφοβιτς διαθέτει τα προσόντα για να ηγηθεί ενός πολυεθνικού οργανισμού, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.

    Πάντως φαίνεται μάλλον απίθανο να παρεμποδισθεί ο διορισμός του από τους Ευρωπαίους. Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν πως είναι ικανοποιημένοι από την οικονομική ατζέντα που ο κ. Γούλφοβιτς λέει πως θα επιδιώξει για την Παγκόσμια Τράπεζα. Στη διάρκεια σύντομης δημοσιογραφικής συνέντευξης μετά από συνάντηση με ευρωπαίους αξιωματούχους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Λουξεμβουργιανός πρωθυπουργός Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, αναφέρθηκε στον κ. Γούλφοβιτς ως ο επερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Από την πλευρά του ο κ. Γούλφοβιτς είπε πως ανυπομονεί να αναλάβει τα ηνία του διεθνούς δανειοδοτικού οργανισμού , εάν ο διορισμός του εγκριθεί αύριο.

    'Το καταλαβαίνω πως έχω γίνει επίμαχο πρόσωπο', είπε ο κύριος Γούλφοβιτς. 'Ελπίζω όμως ότι ο κόσμος θα αντιληφθεί καθώς θα με γνωρίζει ολοένα και περισσότερο, πως πιστεύω πραγματικά στην αποστολή της Τράπεζας. Είναι ευγενές έργο το να βοηθάς ανθρώπους να βγουν από τη φτώχεια και τη δυστυχία και δεν υπάρχει τίποτα που να ικανοποιεί περισσότερο από το να προσφέρεις τη βοήθειά σου στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Όμως δεν είναι μόνο η υλική πλευρά της ζωής που βελτιώνεται με την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης . Είναι και η ειρήνη και η ελευθερία που ενισχύονται όταν ο κόσμος ευημερεί και ζει με αξιοπρέπεια.'

    Οι Ευρωπαίοι ζητάνε μεγαλύτερο ρόλο στη διοίκηση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Γαλλία έχει προτρέψει τον κ. Γούλφοβιτς να διορίσει Ευρωπαίο στη θέση του αντιπροέδρου της Τράπεζας που προτείνεται ν' ανοίξει.

    Ο κ. Γούλφοβιτς διαβεβαιώνει τους Ευρωπαίους ότι θα ασκήσουν σημαντική επιρροή στον οργανισμό. Δεν έχει όμως προβεί σε υποσχέσεις σχετικά με συγκεκριμένες θέσεις. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες λένε πως κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ο κ. Γούλφοβιτς δεν έδωσε καμία υπόσχεση σε αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή υποστήριξη.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για το διορισμό του πρώην εμπορικού επιτρόπου της Κοινότητας Πασκάλ Λαμύ στη θέση του προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    [09] Ελλείψεις τροφίμων, πόσιμου νερού, αλλά και περίθαλψης στο νησί Νίας

    30-03-2005

    Μέλη σωστικών συνεργείων στη βόρεια Ινδονησία, μάχονται για να φθάσουν χιλιάδες θύματα του φοβερού σεισμού, ισχύος 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την περιοχή. Ο σεισμός ισοπέδωσε κτίρια και κατέστρεψε την υποδομή των πληγέντων περιοχών, με αποτέλεσμα η διακίνηση τροφίμων και εφοδίων να γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Έλλειψη τροφίμων, πόσιμου νερού και άλλων εφοδίων σημειώθηκε στο νησί Νίας, που ήταν στο επίκεντρο του σεισμού. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι πεινασμένου επιζώντες, επιδίδονται σε λεηλασίες. Μέλη οργανισμών αρωγής λένε ότι χιλιάδες άνθρωποι χρίζουν ιατρικής περίθαλψης.

    Η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη στέλνουν στρατιωτικά αεροσκάφη στη Νίας σήμερα, γεμάτα με εφόδια και υπαλλήλους αρωγής. Στρατιώτες και σωστικά συνεργεία από την Ινδονησία έχουν ήδη φθάσει στην περιοχή, ψάχνοντας για επιζώντες και προσφέροντας βοήθεια στους τραυματίες. Αξιωματούχοι της Ινδονησίας υπολογίζουν ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του σεισμού μπορεί να φθάσει τους 1.000, αλλά μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί μόνο μερικές εκατοντάδες πτώματα.

    [10] Λίβανος: Επιμένει στο σχηματισμό κυβέρνησης ο Καράμι

    30-03-2005

    Ομάρ Καράμι

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου Ομάρ Καράμι είπε ότι ανέβαλε την προσφορά της παραίτησής του στον πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ, λέγοντας ότι πρώτα θέλει να μιλήσει με τους πολιτικούς του συμμάχους πριν χάσει κάθε ελπίδα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο κ. Καράμι δήλωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τους φιλο-σύρους πολιτικούς του συμμάχους μέσα στις επόμενες δυο μέρες. Ο κ. Καράμι είπε την Τρίτη ότι θα υπέβαλε την παραίτησή του για δεύτερη φορά.

    Στο μεταξύ, η Συρία δεσμεύτηκε την Τρίτη στα ΗΕ να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το Λίβανο, πριν από τις εκλογές στη χώρα αυτή τον Μάιο. Η Συρία διαμαρτυρήθηκε για την πρόσφατη έκθεση των ΗΕ, σχετικά με την δολοφονία Χαρίρι, που επέκρινε τη Δαμασκό. Η Συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε την έκθεση 'κάθε άλλο παρά αντικειμενική.'

    [11] Ξανά στο δικαστήριο η υπόθεση Σκιάβο

    30-03-2005

    Οι γονείς της Σκιάβο, Μπομπ και Μαίρη Σιίντλερ

    Στις ΗΠΑ, ομοσπονδιακό εφετείο συμφώνησε να εξετάσει αίτηση που υπέβαλαν οι γονείς της Τέρυ Σκιάβο για τη διεξαγωγή νέας ακρόασης σχετικά με την επανασύνδεση της κόρης τους με το σωλήνα με τον οποίο τρέφεται παρεντερικά. Η απόφαση εξεδόθη σήμερα το πρωί, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την αποσύνδεση του σωλήνα της κας Σκιάβο, κατόπιν απόφασης δικαστηρίου της Φλόριδας. Το ομοσπονδιακό εφετείο της Ατλάντα έχει ήδη απορρίψει δύο εφέσεις που είχαν υποβάλει οι γονείς της κας Σκιάβο, στην προσπάθειά τους να την κρατήσουν στη ζωή. Το βράδυ της Τρίτης, η οικογένειά της ζήτησε δημόσια από τον άνδρα της, Μάικλ Σκιάβο, την κηδεμονία της Τέρυ.

    [12] Κιργιστάν: Βελτιώθηκε η ασφάλεια αλλά η κατάσταση παραμένει ασταθής

    30-03-2005

    O Ασκάρ Ακάγιεφ δίνει συνέντευξη στη Ρωσσική τηλεόραση

    Ο μεταβατικός πρόεδρος της Κιργισίας Κουμανμπέκ Μπακίγιεφ, παρότρυνε τον ανατραπέντα πρόεδρο της χώρας Ασκάρ Ακάγιεφ να μην επιστέψει στο Μπισκέκ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε νέα βίαια περιστατικά. Ο κ. Μπακίγιεφ δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ότι τα πάθη δεν έχουν καταλαγιάσει ακόμα και ότι η επιστροφή του κ. Ακάγιεφ θα μπορούσε να προκαλέσει βίαια επεισόδια όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε όλη τη χώρα. Τα σχόλιά του ακολούθησαν κατά λίγες ώρες την παραίτηση του μεταβατικού αρχηγού των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας και τέως ηγέτη της αντιπολίτευσης, Φελίξ Κουλόφ. Ο κ. Κούλοφ είπε ότι παραιτήθηκε επειδή η κατάσταση ασφάλειας στη χώρα έχει βελτιωθεί.

    [13] Ελλάδα: Νομοθεσία για τη χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων

    30-03-2005

    H Eλληνική Kυβέρνηση εκπόνησε νομοσχέδιο καθορίζοντας το πώς θα χρησιμοποιούνται στο μέλλον οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Οι Ολυμπιακοί της Αθήνας ήταν οι ακριβότεροι στην ιστορία των αγώνων. Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά είπε ότι σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται από Έλληνες πολίτες και τόνισε ότι δεν πρόκειται να πουληθούν. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις θα στεγάσουν εστιατόρια, καφέ και καταστήματα. Μερικά ξενοδοχειακά δωμάτια θα προστεθούν στο κέντρο ιστιοπλοϊας του Αγίου Κοσμά, ενώ το ιππικό κέντρο στο Μαρκόπουλο θα αποκτήσει ένα γήπεδο γκόλφ. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης τη μετατροπή του γηπέδου γυμναστικής σε αίθουσα παραστάσεων. Στο πρώην γήπεδο του μπάντμιντον έχουν ήδη οργανωθεί αρκετές επιτυχείς παραστάσεις.

    Η Ελλάδα ξόδεψε πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια για τους Ολυμπιακούς του 2004, με συνέπεια το έλλειμμα του προϋπολογισμού της να υπερβεί το όριο του 3% του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος, όπως προβλέπει ο κανονισμός της ΕΕ.

    Η κυβέρνηση ανήγγειλε σχέδια για την αύξηση της φορολογίας στα οινοπνευματώδη ποτά και στα τσιγάρα, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα αυτό.

    [14] Νέα Υόρκη: 100 μέρες μέχρι την απόφαση

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    30-03-2005

    100 ημέρες μετρά η Νέα Υόρκη μέχρι την στιγμή όπου θα αποφασιστεί η πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012.

    Aπό την προηγούμενη Δευτέρα ήδη άρχισαν να φιγουράρουν σε περίοπες θέσεις τα νέα διαφημιστικά ταμπλό καλώντας τους Νεοϋορκέζους και τουρίστες να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της πόλης τους. Μια τεράστια οθόνη έχει αναρτηθεί στην φημισμένη πλατεία Times Square στην οποία αναγράφονται οι μέρες, ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα που απομένουν από την μέρα της απόφασης. Παράλληλα, τεράστια πανό και διαφημιστικά ταμπλό έχουν στηθεί στα πέντε μεγάλα πάρκα της Νέας Υόρκης, στα οποία φυσικά συμπεριλαμβάνονται το Central Park, Prospect Park και το Flushing Meadows.

    Oπως είναι γνωστό, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρόκειται να αποφασίσει τον Ιούλιο, στην Σιγκαπούρη, για την πόλη που θα αναλάβει τους Ολυμπιακούς του 2012. Οι τελευταίες αντιδράσεις για το Στάδιο στο West Side της πόλης και αν τελικά αυτό θα χτιστεί έχουν φέρει αρκετούς πονοκεφάλους στους ιθύνοντες.

    Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην τελική ευθεία της απόφασης μαζί με άλλες δυνατές πόλεις που διεκδικούν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012, όπως το Παρίσι, Λονδίνο, Μαδρίτη και Μόσχα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 14:02:36 UTC