Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνωστισμός στον εναέριο χώρο της Νέας Υόρκης
  • [02] Επίσκεψη Μολυβιάτη στην Ουάσιγκτον
  • [03] 14 νεκροί από έκρηξη σε διυλιστήριο πετρελαίου στο Τέξας
  • [04] Πρωτοβουλίες σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας από Μεξικό, ΗΠΑ και Καναδά
  • [05] Τα πάντα έτοιμα για την φετινή Ερμής-Έξπο
  • [06] Έπεσε η κυβέρνηση του Κιργιστάν
  • [07] Και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απορρίπτει έφεση για την υπόθεση Σκιάβο
  • [08] Αστυνομία και στρατιώτες ανταλλάσσουν πυρά κοντά στη Μοσούλη
  • [09] 'Για μας δεν υπάρχει καλύτερος φίλος από την Ελλάδα'

  • [01] Συνωστισμός στον εναέριο χώρο της Νέας Υόρκης

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    24-03-2005

    Έρευνες στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης δείχνουν πως τα αεροπλάνα που έρχονται να προσγειωθούν στην πόλη πετούν σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους. Συγκεκριμένα μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2005 εκατόν δέκα επτά φορές αεροπλάνα βρέθηκαν σε απόσταση λιγότερη από 3 μίλια μεταξύ τους, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για δυσάρεστες εκπλήξεις. Σύμφωνα με την έρευνα ο αριθμός αυτός είναι κατά τέσσερις φορές υψηλότερος από την περυσινή χρονιά.

    Η ομοσπονδιακή διοίκηση αεροπορίας δηλώνει πως παρόλα αυτά, οι ουρανοί της Νέας Υόρκης είναι ασφαλείς ενώ την ίδια στιγμή διευκρινίζει πως αρκετά παράπονα έρχονται από τον τελικό έλεγχο προσέγγισης των ραντάρ στη περιοχή του Λονγκ Άιλαντ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής διοίκησης, Γκρεγκ Μάρτιν, γίνονται έρευνες έτσι ώστε να ερευνηθεί ο λόγος για τον οποίο εκατόν δέκα επτά φορές αεροπλάνα ήρθαν πολύ κοντά μεταξύ τους κατά την διάρκεια της προσέγγισής τους στο αεροδρόμιο.

    Αξιοσημείωτο βέβαια είναι το γεγονός πως οι εκπαιδευμένοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είναι πολλοί λιγότεροι από τους απαιτούμενους. Συγκεκριμένα απαιτούνται 270 ελεγκτές και υπάρχουν μόνο 205 ενώ το 2004 ήταν 212. Η εθνική ένωση ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση αρνείται να χορηγήσει τις υπερωρίες για να αυξήσει τον αριθμό ελεγκτών που καθοδηγούν τα αεροπλάνα στον εναέριο χώρο της Νέας Υόρκης.

    [02] Επίσκεψη Μολυβιάτη στην Ουάσιγκτον

    24-03-2005

    Ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρος Μολυβιάτης, συναντάται σήμερα, εδώ στην Ουάσιγκτον, με την αμερικανίδα ομόλογο του, Κοντολίζα Ράις και τον σύμβουλο του προέδρου Μπούς για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, για συνομιλίες που θα περιστραφούν σε διμερή και διεθνή θέματα. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε χθες ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι θαυμάσιες, ενώ χαρακτήρισε μακροχρόνιους και στενούς τους κοινούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μέσω Υόρκη για επαφές που θα περιστραφούν κυρίως στις συνομιλίες που διεξάγονται στον ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    [03] 14 νεκροί από έκρηξη σε διυλιστήριο πετρελαίου στο Τέξας

    24-03-2005

    Τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν και πολλά άλλα τραυματίστηκαν από έκρηξη στο τρίτο σε μέγεθος διυλιστήριο πετρελαίου στις ΗΠΑ, το διυλιστήριο της BP έξω απ' το Χιούστον του Τέξας. Απ' την έκρηξη έσπασαν επίσης τζάμια σε κτήρια γειτονικών περιοχών, ενώ απ' τη θερμότητα που προκάλεσε η έκρηξη ανατινάχθηκαν αυτοκίνητα στο χώρο του διυλιστηρίου. Αξιωματούχοι της BP δήλωσαν ότι συνεργεία ψάχνουν τώρα τα συντρίμμια για την εύρεση τυχόν επιζώντων. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το τι προκάλεσε την έκρηξη. Αξιωματούχοι τονίζουν πάντως ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

    [04] Πρωτοβουλίες σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας από Μεξικό, ΗΠΑ και Καναδά

    24-03-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς και οι ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά ανακοίνωσαν νέα πρωτοβουλία για την σύσφιξη των σχέσεων των χωρών τους στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας. Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Τετάρτη, καθώς ο πρόεδρος Μπούς, ο Μεξικανός ομόλογός του Βισέντε Φόξ και ο Καναδός πρωθυπουργός, Πώλ Μάρτιν, διεξήγαν συνομιλίες στο πανεπιστήμιο Μπέηλορ του Τέξας. Οι ηγέτες αποφάσισαν την δημιουργία δύο ομάδων εργασίας, μία για την ασφάλεια και μία για την οικονομική ανάπτυξη. Οι ομάδες θα εκπονήσουν διάφορες προτάσεις και σχέδιο δράσης, μέσα στις επόμενες 90 μέρες. Οι τρείς ηγέτες, με κοινό ανακοινωθέν τους, δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν κοινή στρατηγική για την ασφάλεια των συνόρων και να προωθήσουν την συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας. Συμφώνησαν επίσης στην μείωση των εμπορικών δασμών.

    [05] Τα πάντα έτοιμα για την φετινή Ερμής-Έξπο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    24-03-2005

    Λιγότερο από ένας μήνας έχει απομείνει μέχρις ότου η μεγάλη διεθνής εμπορική έκθεση Ερμής-Έξπο ανοίξει τις πύλες της στο Ατλάντικ Σίτι, την πρωτεύουσα της ψυχαγωγίας στην Ανατολική Ακτή της Αμερικής. Χιλιάδες άτομα, πολλά από την Ελλάδα και την Κύπρο κι ακόμη περισσότερα από τη δυναμική Ελληνοαμερικανική κοινότητα, αναμένεται να συγκεντρωθούν εκεί στις 16 και 17 Απριλίου για να συμμετάσχουν στην 14η ετήσια διοργάνωσή της.

    Ο Ιδρυτής της Ερμής-Έξπο και Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της, Παύλος Κοτρώτσιος, έχει ήδη φορέσει την ποδιά του οικοδεσπότη και δεν βλέπει την ώρα να αρχίσει να τους υποδέχεται. Η έκθεση είναι το επιστέγασμα πολύχρονων προσπαθειών και θυσιών που έχει κάνει. Γι αυτόν η Ερμής-Έξπο δεν τόσο μια αξιοσέβαστη βιοποριστική απασχόληση όσο ένας σημαντικός στόχος της ζωής του, με προεκτάσεις τεράστιες στο έργο και πολλών άλλων ανθρώπων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το ζητούμενο από την αρχή ήταν να βρεθεί ένας τρόπος με τον οποίο από την μια μεριά Έλληνες επιχειρηματίες να μπορούν να διοχετεύουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στη μεγάλη και επικερδή αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών και από την άλλη Αμερικανοί συνάδελφοί τους, περιλαμβανομένων και των Ελληνικής καταγωγής επιχειρηματιών, να καλλιεργούν τις επαφές που χρειάζονται είτε για την προώθηση της δικής τους πραμάτειας στην Ελληνική αγορά είτε για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    Η Ερμής-Έξπο έχει γίνει σήμερα ένας από τους πιο σημαντικούς φορείς μέσω των οποίων αναπτύσσεται η Ελληνοαμερικανική οικονομική και εμπορική συνεργασία. Από προηγούμενες διοργανώσεις της έχουν αναδυθεί συμφωνίες οι οποίες λέγεται ότι αύξησαν δραστικά τα κέρδη των επιχειρηματιών που συμβλήθηκαν σε αυτές. Ένα από τα πιο γνωστά επιτεύγματά της ήταν η αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με τη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνιας.

    Η Ελληνική Υπηρεσία της 'Φωνής της Αμερικής' ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο ιστορικό αυτό γεγονός το οποίο και αποθανάτισε πριν δύο περίπου χρόνια σε ένα βίντεο, που βρίσκεται ακόμα καταχωρημένο στην ιστοσελίδα της και στην ιστοσελίδα της Ερμής-Έξπο, και το οποίο δείχνει τούς δημάρχους των δύο πόλεων, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και Τζων Στρητ, να υπογράφουν το συμφωνητικό της αδελφοποίησης. Στην φετινή διοργάνωση, τη Θεσσαλονίκη θα εκπροσωπήσει και πάλι ο Δήμαρχος της κ. Παπαγεωργόπουλος, τον οποίο θα συνοδεύουν διάφοροι υψηλόβαθμοι συνεργάτες του όπως ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης Γιώργος Τσέντος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης Θέμης Καρτσιώτης. Η Τιμώμενη Περιφέρεια στην 14η Ερμής-Έξπο θα είναι της Δυτικής Μακεδονίας, την οποία θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας της Ανδρέας Λεούδης. Τιμώμενη Νομαρχία θα είναι της Αχαΐας με παρόντα τον Νομάρχη Δημήτρη Κατσικόπουλο. Θα έρθουν ακόμα ο Δήμαρχος της Λάρισας Κωνσταντίνος Τζανακούλης και o Διευθυντής του Εμπορικο-βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Εύβοιας, Μανώλης Μελέτης. Ο κατάλογος των προσκεκλημένων της Ερμής-Έξπο περιλαμβάνει φέτος και διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο των Ελληνικών ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Μεταξύ αυτών είναι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, Διευθυντής του πρώτου σε ακροαματικότητα ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού της Αθήνας, του Ράδιο ΣΚΑΙ, που είναι επίσης και αρθρογράφος της έγκυρης εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Άλλος προσκεκλημένος δημοσιογράφος είναι η Ντέμη Καραγιάννη, Αρχισυντάκτρια Διεθνών Ειδήσεων στο τηλεοπτικό κανάλι ΑΛΦΑ, που θεωρείται ένα από τα τρία μεγαλύτερα με Πανελλαδική εμβέλεια. Η κυρία Καραγιάννη είναι ιδιαίτερα γνωστή από την παρουσίαση που κάνει, μαζί με τον εξ ίσου εκλεκτό δημοσιογράφο Πέτρο Γκάτζια, του δημοφιλούς προγράμματος 'Πέρα από τον Ορίζοντα', κάθε Σάββατο μεσημέρι στον ΑΛΦΑ. Επίσης, για δεύτερη κατά σειρά χρονιά θα επιστρέψουν στο Ατλάντικ Σίτυ τα αστέρια του Ελληνικού τηλεοπτικού καναλιού ΜΕΓΑ, Χρήστος Νέζος και Λίζα Κοντογιάννη, που πέρυσι παρουσίασαν από τον χώρο της διεθνούς έκθεσης μια από τις εκπομπές της σειράς 'Ορίζοντες', την οποία επιμελούνται. Ακόμα ο κύριος Νέζος και η κυρία Κοντογιάννη έχουν προσφερθεί και θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα της απονομής των βραβείων Ερμής-Έξπο 2005, στα πλαίσια ειδικού δείπνου που θα παρατεθεί το Σάββατο 16 Απριλίου. Ο πέμπτος δημοσιογράφος που καλέστηκε από την Ελλάδα να παραστεί στην έκθεση του Ατλάντικ Σίτι είναι η Χρύσα Σάμου της ΕΡΤ-3. Ο Παύλος Κοτρώτσιος, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, τόνισε ότι με το να συμμετέχει κανείς ενεργά στην Ερμής-Έξπο βοηθά στην υποστήριξη της μεγάλης Ελληνικής κληρονομιάς, επιβραβεύει τα αξιόλογα επιτεύγματα της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και παράλληλα διευρύνει τους επαγγελματικούς του ορίζοντες και την δικτύωση του με προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου. Εκτός από όλα αυτά έχει τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσει μέσα στις πολυτελείς αίθουσες του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Τραμπ Μαρίνα ό,τι καλύτερα εκθέματα έχουν να προσφέρουν Έλληνες και Ελληνοαμερικανοί παραγωγοί -- από κοσμήματα και έργα παραδοσιακής τέχνης μέχρι μαρμάρινα προϊόντα, τεχνολογικά αγαθά και πολλών ειδών τρόφιμα. Προσκεκλημένοι σε παλαιότερες διοργανώσεις της Ερμής-Έξπο μας είπαν ότι ένα από τα πράγματα που χάρηκαν περισσότερο ήταν η ευχάριστη φιλοξενία της οποίας έτυχαν κατά τη διήμερη παραμονή τους στο Ατλάντικ Σίτι. Πράγματι, με το χαμόγελο πάντα στα χείλη και με ρεζέρβες καλής θέλησης και ενθουσιασμού στην καρδιά, ο Παύλος Κοτρώτσιος και οι τέσσαρες γυναίκες της ζωής του, η σύζυγός του Λίντα και οι τρεις κόρες του Αφροδίτη, Σταυρούλα και Ιωάννα φροντίζουν μαζί με το επιτελείο της Ερμής-Έξπο να διατηρούν ανεβασμένο στα ψηλότερα σημεία του δοκαριού τον πήχη της φημισμένης Ελληνοαμερικανικής φιλοξενίας.

    [06] Έπεσε η κυβέρνηση του Κιργιστάν

    24-03-2005

    Στο Κιργιστάν, ο ανώτερος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κουρμανμπέκ Μπακίγιεβ, λεει ότι ο Πρωθυπουργός Νικολάι Τανάγιεβ παραιτήθηκε και ότι ο Πρόεδρος Ακσάρ Ακάγιεβ εγκατέλειψε τη χώρα. Ο κ. Μπακίγιεβ έκανε την ανακοίνωση αυτή στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, λίγες ώρες αφού αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν τα γραφεία της κυβέρνησης και απελευθέρωσαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Φελίξ Κουλόφ.

    Το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Νοβόστι φέρεται να μετέδωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Κιργιστάν ακύρωσε τις βουλευτικές εκλογές που προκάλεσαν τις διαδηλώσεις.

    Το Ασοσιέτεντ Πρες φέρει ηγέτη της αντιπολίτευσης να λεει ότι η παλαιά βουλή θα συνέλθει σήμερα το βράδυ, η αύριο για να συζητήσει το θέμα των πιθανών ημερομηνιών για τη διεγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών.

    [07] Και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απορρίπτει έφεση για την υπόθεση Σκιάβο

    24-03-2005

    Τέρυ Σκιάβο

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την έκτατη έφεση των γονέων της Τερυ Σκιάβο για την επανασύνδεση της κόρης τους με το σωλήνα σίτισης. Οι γονείς της κυρίας Σκιάβο υπέβαλαν αργά χθες το βράδυ ένσταση στο Ανώτατο Δικαστήριο, μετά την απόρριψη σχετικής έφεσης από ομοσπονδιακό εφετείο και την απόφαση της Βουλής της Φλώριδα να μην παρέμβει. Σε σημερινή μονοσέλιδη ανακοίνωση του το Ανώτατο Δικαστήριο δεν δίνει εξηγήσεις για την απόφαση του.

    Ο κυβερνήτης της Φλοριδας, Τζεμπ Μπους και αδελφός του Αμερικανού Προέδρου, εξακολουθεί να ζητά άδεια από τοπικό δικαστήριο για να αναλάβει την κηδεμονία της κύριας Σκιάβο, λέγοντας ότι αμφισβητεί τη διάγνωση ότι η κυρία Σκιάβο βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση φυτού.

    Ο σωλήνας σίτισης αφαιρέθηκε από την, ηλικίας 41 ετών, Σκιαβο την περασμένη Παρασκευή. Ο σύζυγος της Μάϊκλ λέει ότι η Τερυ δεν θα ήθελε να παραμείνει στη ζωή με τεχνητά μέσα.

    [08] Αστυνομία και στρατιώτες ανταλλάσσουν πυρά κοντά στη Μοσούλη

    24-03-2005

    Ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιώτες, εκλαμβάνοντας οι μεν τους δε για αντάρτες, αντάλλαξαν πυρά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 και να τραυματιστούν 8. Αξιωματούχοι λένε ότι 3 στρατιώτες και 2 αστυνομικοί σκοτώθηκαν κατά την σύγκρουση στη βόρεια πόλη Ράμπια , κοντά στη Μοσούλη. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι ένας κρατούμενος πέθανε σε φυλακή των συμμαχικών δυνάμεων. Αξιωματούχοι λένε ότι η υπόθεση διερευνάται.

    [09] 'Για μας δεν υπάρχει καλύτερος φίλος από την Ελλάδα'

    24-03-2005

    Πέτρος Μολυβιάτης

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρος Μολυβιάτης, δήλωσαν ότι διεξήγαγαν συζήτηση για διεθνή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένων του Κοσσυφοπεδίου και του Κυπριακού. Η κύρια Ράις είπε ότι συμφώνησε με το έλληνα ομόλογο της στη σπουδαιότητα της σταθεροποίησης της κατάστασης στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Και εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ τόνισε την ανάγκη ένταξης των Βαλκανίων στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε από κοινου στο Στέητ Ντηπαρτμεντ με τον κ. Μολυβιάτη , η κα Ράις είπε: 'Η Ελλάδα υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του έργου μας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στο Αφγανιστάν και επίσης συμμερίζεται το ενδιαφέρον μας για το λαό του Ιράκ, που ανησυχεί και που προσβλέπει σ ένα καλύτερο μέλλον, με βάση τις εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα του. Επίσης μας δόθηκε μια θαυμάσια ευκαιρία να μιλήσουμε για τα Βαλκάνια, μια περιοχή στην οποία πιστεύουμε πως σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά και όπου, φυσικά, υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Για μας δεν υπάρχει καλύτερος φίλος από την Ελλάδα για την αντιμετώπιση αυτών και άλλων προκλήσεων'.

    Την Παρασκευή ο κύριος Μολυβιάτης θα επισκεφτεί τα ΗΕ, όπου αναμένεται να συζητήσει το θέμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 14:01:11 UTC