Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι δύο όψεις της συζήτησης για τις κοινωνικές ασφαλίσεις.
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή - Γιούνκερ
  • [03] Πλήρη αποχώρηση της Συρίας απ' το Λίβανο μέχρι το Μάιο.
  • [04] Ράις: Θα πρέπει να εξαρθρωθεί πλήρως το μυστικό δίκτυο του Πακιστανού Καντήρ Χάν.
  • [05] Μπούς: Η Ουάσιγκτον στο πλευρό της Βόρειας Ιρλανδίας για μόνιμη ειρήνη.
  • [06] Σε νέα ύψη οι τιμές πετρελαίου.
  • [07] Δ. Σιρρή: Μπορεί να διακινούνται παράνομα μέχρι και 20.000 γυναίκες και ανήλικα παιδιά, στην Ελλάδα
  • [08] Νέα μέτρα κατά του δουλεμπορίου
  • [09] Σκοποί και προβλήματα της μετανάστευσης
  • [10] Ο Ράμσφελντ εξαίρει τις αλλαγές στο Ιράκ
  • [11] Η Β. Κορέα στο επίκεντρο των συνομιλιών Ράις στην Ιαπωνία, Ν. Κορέα και Κίνα
  • [12] Κοντά στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ιράκ
  • [13] Μη ικανοποιητικοί οι όροι της εκεχειρίας για το Ισραήλ
  • [14] Παράνομη η εξαγωγή των Κρουζ από την Ουκρανία
  • [15] Παραιτήθηκε ο αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία
  • [16] Δύο ελληνικά ελικόπτερα στην ευρωπαϊκή δύναμη

  • [01] Οι δύο όψεις της συζήτησης για τις κοινωνικές ασφαλίσεις.

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον.

    18-03-2005

    Έτσι είναι οι κάρτες κοινωνικής ασφάλισης στις ΗΠΑ.

    Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες για το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το λεγόμενο Social Security, και την ανάγκη που ορισμένοι πολιτικοί πιστεύουν ότι υπάρχει για μεταρρύθμισή του.

    Η δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό έχει γίνει σχεδόν καθημερινή υπόθεση στα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών, περιλαμβανόμενης της 'Φωνής της Αμερικής'. Γι αυτό και έμενα με την εντύπωση ότι ύστερα από τα τόσα που έχουν ειπωθεί και γραφτεί γύρω από το θέμα, οι βασικοί πόλοι της σχετικής δημόσιας συζήτησης έπρεπε να ήταν γνωστοί τουλάχιστον στους περισσότερους μέσα και έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ένα τηλεφώνημα όμως που πήρα την εβδομάδα αυτή από συνάδελφο στην Ελλάδα με έκανε να αμφιβάλω για το κατά πόσον η εντύπωσή μου είναι πράγματι σωστή. Το πολλαπλό ερώτημα του συναδέλφου ήταν: Που ακριβώς έγκειται το πρόβλημα με το Αμερικανικό σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, τι προτείνει ο Πρόεδρος Μπους για την επίλυσή του και πως βλέπουν οι υπόλοιποι Αμερικανοί, τόσο από το ρεπουμπλικανικό όσο και από το δημοκρατικό κόμμα, τις προεδρικές προτάσεις;

    Παραθέτω πιο κάτω τις απαντήσεις που του έδωσα ύστερα από μια γρήγορη έρευνα, με τη σκέψη ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι που να τους απασχολούν σήμερα τα ίδια ερωτήματα.

    Κατ αρχήν, το Αμερικανικό σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι αυτή τη στιγμή αρκετά εύρωστο και, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρέχει κάθε διαβεβαίωση ότι το κράτος θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των συνταξιούχων αλλά και εκείνων που βρίσκονται κοντά στο στάδιο της συνταξιοδότησης. Όταν μιλάμε για κρατικές υποχρεώσεις στα πλαίσια του προγράμματος αυτού εννοούμε βέβαια κυρίως τις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τα δύο αυτά πράγματα λοιπόν είναι εγγυημένα για όλους τους πολίτες που γεννήθηκαν πριν το 1950.

    Το σύστημα όμως χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί για τα νεώτερα στελέχη του εργατικού δυναμικού, δηλαδή για τα παιδιά και τα εγγόνια των σημερινών συνταξιούχων. Κι αυτό γιατί με την πάροδο κάθε χρόνου αφ ενός μεν προστίθενται όλο και περισσότεροι δικαιούχοι στις τάξεις των συνταξιούχων αφ ετέρου δε αυξάνεται και η διάρκεια της ζωής τους. Οι πρόοδοι της ιατρικής μας έχουν κάνει, άνδρες και γυναίκες, μακροβιότερους. Σαν να μην είναι αυτά αρκετές πιέσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αυξάνονται παράλληλα τόσο τα ποσά των συντάξεων όσο και το κόστος των υπολοίπων κρατικών παροχών που απολαμβάνουν οι ασφαλισμένοι υπερήλικες.

    Για να πάρει κανείς μια καλύτερη εικόνα των πραγμάτων ας αναλογιστεί ότι το 1950 χρειάζονταν να συνεισφέρουν στο σύστημα 16 εργαζόμενοι για να μπορεί το κράτος να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του έναντι ενός ασφαλισμένου. Η αναλογία αυτή των 16 εργαζομένων προς έναν συνταξιούχο έχει γίνει τώρα τρεισήμισι προς έναν και μέσα σε τρία χρόνια θα είναι μόνον δύο προς έναν. Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη όταν οι σημερινοί τριαντάχρονοι εργαζόμενοι φθάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης. Επειδή τα έξοδα του συστήματος θα είναι τότε ακόμα μεγαλύτερα και τα έσοδά του ακόμα χαμηλότερα, οι συνταξιούχοι του 2040 και μετά θα αντιμετωπίσουν μείωση των απολαβών τους κατά περίπου ένα τρίτο.

    Γι αυτό και ο Πρόεδρος Μπους, όταν συνειδητοποίησε τι ακριβώς συμβαίνει άρχισε να χτυπά το κουδούνι του κινδύνου και να λεει πως κάτι πρέπει να γίνει τώρα για να αντιστραφεί η πορεία των πραγμάτων πριν αυτά φτάσουν σε σημείο που να μην επιδέχεται καμιά διορθωτική επέμβαση.

    Ο Πρόεδρος Μπούς φαίνεται πως πιστεύει ότι είναι άδικο το κράτος να υποχρεώνει τους νέους εργαζόμενους να κάνουν μεγάλες συνεισφορές στο σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων όταν θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι σε κάποια στιγμή το σύστημα δεν θα έχει αρκετά στο ταμείο του για να τους ανταποδώσει τα ίσα. Προτείνει λοιπόν μια μερική ιδιωτικοποίηση του συστήματος, που θα επιτρέψει στους νέους εργαζόμενους να κρατούν σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ένα μέρος του ποσού που καταβάλουν κάθε μήνα για τη συνταξιοδότησή τους. Το επιχείρημα του είναι ότι τα χρήματα αυτά των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών θα μπορούν να επενδύονται πολύ πιο παραγωγικά και να αποφέρουν μεγαλύτερο κέρδος στον ιδιώτη απ ότι εάν έμεναν σε ένα κρατικό ταμείο και υπολογίζονταν έναντι μιας πλήρους σύνταξης.

    Με άλλα λόγια, ο Πρόεδρος Μπους υποστηρίζει πως με τα κέρδη που θα έχουν από τις ιδιωτικές επενδύσεις των χρημάτων τους και με μια μειωμένη κρατική σύνταξη, μειωμένη επειδή θα τους έχουνε γίνει μικρότερες κρατήσεις στα χρόνια της εργασίας τους, οι νέοι Αμερικανοί πολίτες θα είναι σε καλύτερη οικονομική θέση όταν βγουν στη σύνταξη από ότι είναι οι σημερινοί συνταξιούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η πρόταση όμως προσέκρουσε σε έντονες αντιρρήσεις. Πολλά μέλη του Κογκρέσου, τόσο από το αντιπολιτευόμενο δημοκρατικό κόμμα όσο και από το κυβερνών ρεπουμπλικανικό κόμμα, δηλαδή το κόμμα του προέδρου Μπους, λένε, και μαζί τους συμφωνεί αυτή τη στιγμή η μεγάλη πλειοψηφία του Αμερικανικού λαού, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ότι το βασικό πρόβλημα της πρότασης έγκειται στο γεγονός ότι αφαιρεί ένα σημαντικό παράγοντα τον οποίο προσφέρει το κρατικό σύστημα. Και ο παράγων αυτός είναι η ασφάλεια.

    Οι επικριτές αναγνωρίζουν ότι είναι δυνατόν πολλοί πολίτες να βγούνε κερδισμένοι από την πρόταση Μπους. Αλλά από την άλλη όμως, υπογραμμίζουν ότι θα υπάρξει και ένας επίσης μεγάλος, αν όχι μεγαλύτερος, αριθμός πολιτών που θα βγούνε χαμένοι. Αυτοί θα είναι οι πολίτες των οποίων οι επενδύσεις δεν θα πάνε καθόλου καλά και οι οποίοι θα έχουν εξασφαλίσει ουσιαστικά μόνο μια μειωμένη σύνταξη που δεν θα τους επιτρέπει να ζήσουν άνετα τα συντάξιμα χρόνια τους. Τι θα γίνει με τους πολίτες αυτούς; Θα τους αφήσουμε να ζουν με στερήσεις ή δίχως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επειδή έκαναν κακές επιλογές στις μετοχές που αγόρασαν; Γιατί χρηματιστήριο είναι αυτό, άλλοτε ανεβαίνει κι άλλοτε κατεβαίνει. Το να χάσει κανείς λεφτά εκεί, είναι απόλυτα φυσικό.

    Οι αντιτιθέμενοι λοιπόν στην πρόταση Μπους λένε ότι δεν χρειάζεται να καταστρέψουμε εντελώς το σύστημα συνταξιοδότησης προκειμένου να το διορθώσουμε ούτε και είναι καιρός να λάβουμε τόσο δραστικά μέτρα που να μετατρέψουν την κοινωνική ασφάλεια σε κοινωνική ανασφάλεια.

    Αφού άκουσε προσεκτικά τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς ο Πρόεδρος Μπους είπε ότι η πρότασή του για μερική ιδιωτικοποίηση του Social Security αναπτύχθηκε με σκοπό να προκαλέσει, και αυτό το πέτυχε, την έναρξη μιας δημόσιας συζήτησης γύρω από το θέμα, με την ελπίδα να αναδυθούν από τη δημόσια συζήτηση πρόσθετες νέες ιδέες που στο σύνολό τους θα μπορέσουν να δώσουν μια ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα. Γι αυτό, τόνισε, δεν προτίθεται να υποβάλει στο Κογκρέσο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προς εξέταση μέχρις ότου να διαμορφωθούν οι απαιτούμενες πρόσθετες νέες ιδέες. Κατά τον Πρόεδρο Μπους το πρόβλημα των κοινωνικών ασφαλίσεων δεν είναι υπόθεση μόνο των ρεπουμπλικάνων ή μόνο των δημοκρατικών γιατί αφορά όλους τους Αμερικανούς. Και για να θεσπιστεί ένα αποτελεσματικό μέτρο στο θέμα αυτό πρέπει να έχει υπερκομματική υποστήριξη.

    Πάντως εκείνο στο οποίο επιμένει ο Πρόεδρος Μπους είναι ότι εάν δεν γίνει κάτι στο άμεσο μέλλον και από τα δύο κόμματα για τη διάσωση του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων οι μόνες λύσεις που θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια θα είναι είτε μεγάλες αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος και στις συνεισφορές των εργαζομένων στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων είτε μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις και τα ευεργετήματα των συνταξιούχων.

    Η δημόσια συζήτηση γύρω από το καυτό αυτό θέμα αναμένεται πως θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα καιρό.

    [02] Συνάντηση Καραμανλή - Γιούνκερ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    18-03-2005

    Την υποστήριξή του προς στις προτάσεις και προσπάθειες της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Ζάν Κλωντ Γιούνκερ , κυρίως στο θέμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, και στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας . Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκει την πρόταση της ευρωπαϊκή επιτροπής για τα κοινοτικά κονδύλια πολύ ισορροπημένη, καθώς εξ αρχής υποστήριξε το κόστος της διεύρυνσης, υπολογίζοντας όμως ότι αυτό θα πρέπει να διανεμηθεί με το σωστό τρόπο έτσι ώστε να προαχθεί η κοινωνική συνοχή και η ανταγωνιστικότητα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι και στόχος της στρατηγικής της Λισσαβόνας, για την οποία όμως παραδέχτηκε ότι ο, τι έχει γίνει δεν είναι επαρκές. Όσο για το Σύμφωνο Σταθερότητας ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα καλωσόρισε την πρωτοβουλία της προεδρίας και συμφωνεί στην αναθεώρησή του καθώς θεωρεί ότι ορισμένες διατάξεις είναι πολύ άκαμπτες και δεν επιτρέπουν την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή σε ορισμένα κράτη μέλη που παρουσιάζουν ελλείμματα.

    Στην συζήτηση των δύο ανδρών όπως ήταν αναμενόμενο τέθηκε και το θέμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης β Τουρκίας και ο κ. Καραμανλής δήλωσε , ότι έχει έρθει η ώρα για την Τουρκία να αποδείξει έμπρακτα ότι προτίθεται να προσαρμοσθεί στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και το πρωτόκολλο που έχει συνυπογράψει.. Και σ' αυτό το σημείο ήταν σαφής και στις ανάλογες δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υποστήριξε πάντα την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά 'Εξυπακούεται ότι η Τουρκία', είπε ο κύριος Καραμανλής, 'όπως όλα τα υποψήφια κράτη, θα πρέπει να πληροί όλα τα κριτήρια και τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που τίθενται κάθε φορά, για κάθε βήμα προόδου τους. Στο πλαίσιο αυτό να τονίζω για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία θα πρέπει να υπογράψει έγκαιρα το πρωτόκολλο της Άγκυρας'.

    Την Δευτέρα το βράδυ ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν , ο οποίος λίγες μέρες πριν δήλωσε ότι περιμένει από τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Παπαδόπουλο και τον 'φίλο του' κ. Καραμανλή να διευκρινίσουν τις θέσεις τους και να πάρουν πρωτοβουλίες από κοινού .

    Σε ερώτηση της ΦτΑ για το ποιές είναι οι θέσεις του Πρωθυπουργού ως προς τις αλλαγές που αν μπορούσαν να γίνουν θα οδηγούσαν σε αποδεκτή λύση ο κ. Καραμανλής απάντησε: 'Τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση όσο και η Κυπριακή έχουμε δεσμευθεί για την επανενοποίηση της νήσου. Βεβαίως είναι θέμα προτεραιοτήτων της Κυπριακής Κυβέρνησης να διευκρινίσει τα σημεία εκείνα του Σχεδίου Ανάν, στα οποία θα επιθυμούσε να γίνουν τροποποιήσεις. Σε ότι αφορά τη συνάντηση μου με τον κ. Ερντογάν , όπως ανέφερα ήδη η ατμόσφαιρα έχει βελτιωθεί και υπάρχει αναμφίβολα μια καλή προσωπική σχέση. Νομίζω ότι αυτό είναι υποβοηθητικό, αλλά δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε πλήρως . Και δεν είναι αυτός λόγος για να μην συζητούμε με την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό μιας γειτονικής χώρας'.

    [03] Πλήρη αποχώρηση της Συρίας απ' το Λίβανο μέχρι το Μάιο.

    18-03-2005

    Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, ζήτησε από τη Συρία να αποσυρθεί πλήρως από το Λίβανο πριν τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

    Ο κ. Αννάν έκανε τη δήλωση αυτή την Πέμπτη, μετά από ενημέρωση που είχε από τον ειδικό του απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, Τεργιέ Ρέντ Λάρσεν, που την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ. O κ. Ρέντ Λάρσεν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Άσσαντ δεσμεύτηκε σε αναδίπλωση των Συριακών δυνάμεων σε δύο φάσεις, δηλαδή αρχικά όλες οι δυνάμεις της Συρίας θα υποχωρήσουν στην κοιλάδα Μπεκάα και ένα-τρίτο αυτών των δυνάμεων θα μεταφερθούν στην Συρία μέχρι την 1η Απριλίου. Ο κ. Άσσαντ δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για πλήρη αποχώρηση των Συριακών δυνάμεων απ' το Λίβανο. Από τη πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Λίβανο, Γουαλίντ Τζουμπλάτ, που αρνήθηκε συμμετοχή σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δήλωσε στην ΦτΑ ότι θα πρέπει να παραιτηθεί ο φιλο-Σύρος πρόεδρος του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ.

    [04] Ράις: Θα πρέπει να εξαρθρωθεί πλήρως το μυστικό δίκτυο του Πακιστανού Καντήρ Χάν.

    18-03-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι το μυστικό δίκτυο του

    Πακιστανού πυρηνικού επιστήμονα Αμπντουλ Καντήρ Χάν, που πωλούσε πυρηνική τεχνολογία στο εξωτερικό, θα πρέπει να διαλυθεί πλήρως. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ισλαμαμπάντ την Πέμπτη, μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, στα πλαίσια της εξαεθνούς περιοδείας της στην Ασία, η κ. Ράις τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να βεβαιωθεί ότι το δίκτυο Χάν έχει τελείως εξαρθρωθεί. Και πρόσθεσε ότι ο Χάν αποτελεί απειλή όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για την περιοχή της νότιας Ασίας και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το Πακιστάν είχε παραδεχτεί ότι το δίκτυο του Καντήρ Χάν πούλησε πυρηνική τεχνολογία και φυγοκεντρωτές στο Ιράν, τη Λιβύη και τη Βόρεια Κορέα. Ο κ. Χαν τελεί υπό κατ' οίκον κράτηση στην Ισλαμαμπάντ, αλλά το Πακιστάν δεν έχει επιτρέψει σε ξένους εμπειρογνώμονες να τον ανακρίνουν.

    [05] Μπούς: Η Ουάσιγκτον στο πλευρό της Βόρειας Ιρλανδίας για μόνιμη ειρήνη.

    18-03-2005

    Μπέρτι Άχερν και Τζωρτζ Μπούς στο Λευκό Οίκο.

    Ο πρόεδρος Μπους γιόρτασε χθες στο Λευκό Οίκο την Ημέρα του Αγίου Πατρίκιου, του προστάτη Αγίου της Ιρλανδίας, υποσχόμενος να βοηθήσει τη Βόρειο Ιρλανδία προς την επίτευξη τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Σε δηλώσεις χθες στο Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε στον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Μπέρτι Αχερν, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, ότι ' καθώς εργάζεστε για τη ειρήνη, ο αμερικανικός λαός στέκεται στο πλευρό σας'.

    Επίσης σε ειδική δεξίωση, ο αμερικανός πρόεδρος προσέφερε την υποστήριξη του προς την οικογένεια του Ρόμπερτ μαΚαρντει, που δολοφονήθηκε πρόσφατα στο Μπέλφαστ, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι ο ΙΡΑ ευθύνεται για την δολοφονία του. Ο κ. Μπούς δήλωσε στις 5 αδελφές του Μακ Καρντει που επισκέφτηκαν το Λευκό Οίκο ότι θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στην εύρεση και δίωξη των δολοφόνων.

    Επίσης ο κύριος Μπους, σπάζοντας την παράδοση και σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αρνήθηκε να συναντηθεί φέτος με ηγέτες της Σιν Φέιν, της πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού.

    [06] Σε νέα ύψη οι τιμές πετρελαίου.

    18-03-2005

    Tην Πέμπτη, οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο σε νέα ύψη ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι με την αυξανόμενη ζήτηση θα εξαντληθούν τα αποθέματα του μαύρου χρυσού. Η τιμή του πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Ουώλ Στρήτ έφθασε τα 57,60 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη το πρωί, για να κλείσει τελικά στα 56,40 δολάρια. Η μεγάλη αυτή αύξηση της τιμής του πετρελαίου σημειώθηκε παρόλο που ο ΟΠΕΚ συμφώνησε στην αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του κατά τη διάρκεια διάσκεψης του καρτέλ στο Ιράν την Τετάρτη. Αναλυτές λένε ότι η Κίνα, η Ινδία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες ζητούν επιπλέον πετρέλαιο για να καλύψουν τις ανάγκες των αναπτυσσόμενων οικονομιών τους, όμως ο ΟΠΕΚ δεν διαθέτει τα περιθώρια να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Ο ΟΠΕΚ καλύπτει περίπου το 40% των παγκόσμιων αναγκών σε πετρέλαιο.

    [07] Δ. Σιρρή: Μπορεί να διακινούνται παράνομα μέχρι και 20.000 γυναίκες και ανήλικα παιδιά, στην Ελλάδα

    Νανά Καπετανάκου

    Ουάσινγκτον

    09-07-2004

    Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Στην έκθεση αναφέρεται πως η Ελλάδα τελεί υπό παρακολούθηση, διότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου. Η Νανά Καπετανάκου μίλησε για το θέμα αυτό με την καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας κ. Δέσποινα Σιρρή, που είναι μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης 'Ανθρωπιστική ΚΌμυνα', η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

    Ν. Καπετανάκου: Κα Σιρρή σας ευχαριστώ που δεχτήκατε να συμμετάσχετε στην εκπομπή μας. Η τελευταία έκθεση του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών κατατάσσει την Ελλάδα στη β΄ κατηγορία και μάλιστα στον κατάλογο των χωρών υπό παρακολούθηση, που σημαίνει ότι εάν παραστρατήσουν, περισσότερο απ ότι ήδη έχουν παραστρατήσει θ υποστούν κυρώσεις. Δικαιολογημένα έχει η Ελλάδα τοποθετηθεί σ αυτή την κατηγορία;

    Δ. Σιρρή: Κοιτάξτε. Υπάρχει ένα ολόκληρο ιστορικό της υπόθεσης. Τα τελευταία χρόνια το θέμα της εμπορίας και της παράνομης διακίνησης προσώπων έχει ενταθεί και αυξηθεί στην Ελλάδα, όπως και σε όλα τα Βαλκάνια και γίνεται διαρκώς μια προσπάθεια από την πλευρά των μη κυβερνητικών οργανισμών, της κοινωνίας των πολιτών, και από την πλευρά της πολιτείας να αντιμετωπισθεί αυτό το φαινόμενο. Δηλαδή από το 1996 και μετά, υπάρχει επίγνωση του φαινομένου. Τώρα, με πόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα και επιτυχία έχουν παρθεί διάφορα μέτρα, αυτό είναι συζητήσιμο.

    Δηλαδή το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο ορίστηκε μόλις το 2002. Είναι ο νόμος 30-64. Μετά υπήρξε και ένα προεδρικό διάταγμα, το 233, το οποίο καθόριζε ακόμα περισσότερο τα ζητήματα. Εκεί που υπάρχει σημαντικό πρόβλημα είναι στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Και νομίζω ότι από κει προκύπτει και η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα σε χώρες, όπως η Τουρκία, η Σερβία, η Ιαπωνία και η Ρωσία.

    Είναι ενδεικτικό ότι πέρσυ η Ελλάδα είχε τοποθετηθεί στη χειρότερη, την γ΄ κατηγορία. Το Σεπτέμβριο είχε πιστοποιηθεί από τον πρόεδρο Μπους ότι υπήρξε κάποια πρόοδος, οπότε ανέβηκε σε κατηγορία η Ελλάδα, αλλά φέτος διαπιστώθηκε ότι οι προσπάθειες, οι οποίες όντως έχουν καταβληθεί, δεν είναι επαρκείς.

    Το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης είναι δυστυχώς εξαιρετικά δύσκολο να ερευνηθεί και να τεκμηριωθεί και επιστημονικά και στην πράξη. Υπάρχουν εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου, οι οποίοι διατείνονται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στις 20.000 παράνομα διακινούμενες γυναίκες και ανήλικα παιδιά στην Ελλάδα. Αυτοί όμως οι αριθμοί δεν τεκμηριώνονται με στοιχεία. Είναι ένα πολύ σύνθετο φαινόμενο . Η αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος είναι μέρος του και είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν τεκμηριωμένες στατιστικές.

    Ν. Καπετανάκου: Ποιος είναι ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων;

    Δ. Σιρρή: Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις προσπαθούν να καλύψουν το κενό που υπάρχει στο θέμα της προστασίας, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Σύμφωνα με τη συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη υπάρχουν 14 ελληνικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην προσπάθεια υποστήριξης, κυρίως των θυμάτων της παράνομης διακίνησης. Μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με τέτοια θέματα υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη , στα Γιάννενα και στην Αθήνα.

    Έγινε προσπάθεια από μη κυβερνητικές οργανώσεις να λειτουργήσουν κάποιες στέγες-καταφύγια για τα θύματα παράνομης διακίνησης προσώπων. Στην προσπάθεια αυτή, που περιλαμβάνει τη Στέγη της Εκκλησίας, στην Αθήνα, στην οποία στέλνει τα θύματα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και ένα κέντρο που υπάρχει στο Γαλάτσι, που διαχειρίζονται αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις μαζί. Υπάρχει, επίσης μια πρόσφατη διαπραγμάτευση της Ελληνικής κυβέρνησης με το Σύμφωνο Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ώστε να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη, που είναι και η εναλλακτική έδρα του Συμφώνου, κομβικό σημείο επαφής για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης προσώπων. Συγκεκριμένα, να γίνει εκεί μία Στέγη, η οποία ενδεχομένως, θα φιλοξενεί θύματα από όλα τα Βαλκάνια. Όπως ξέρετε, οι δρόμοι του παράνομου εμπορίου πολλές φορές χρησιμοποιούν τις χώρες των Βαλκανίων σαν χώρες 'τράνζιτ' (πέρασμα),στέλνοντας θύματα από χώρες όπως η Ουκρανία, η Ρωσία και η Μολδαβία μέσω της Αλβανίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας πολλές φορές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

    Ν. Καπετανάκου: Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις;

    Δ. Σιρρή: Η βασική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι ότι στην Ελλάδα δεν είναι ανεπτυγμένο το ζήτημα της κοινωνίας των πολιτών. Δεν υπάρχει η κατάλληλη νοοτροπία, δεν υπάρχει η υποδομή. Είναι ένα αρκετά καινούργιο φαινόμενο, που σίγουρα θέλει το χρόνο του για να μπορέσει να διαμορφωθεί. Επίσης κάποιες φορές αντιμετωπίζουν τη δυσπιστία των ελληνικών αρχών, δηλαδή του Ελληνικού κράτους, που μπορεί να μην έρχεται από την κεντρική διοίκηση , αν και πολλές φορές συμβαίνει κι αυτό , αλλά μπορεί στις κατά τόπους αρχές να υπάρχει μια αρκετή δυσπιστία.

    Ν. Καπετανάκου: Τι απομένει να γίνει από την Ελληνική κυβέρνηση, εκτός από το να τεθεί σε εφαρμογή η ήδη υπάρχουσα νομοθεσία ;

    Δ. Σιρρή: Νομίζω, ότι εάν η Ελληνική κυβέρνηση δώσει σημασία στις προδιαγραφές του νόμου και στην τήρησή του, δηλαδή εάν μπορέσει να προχωρήσει όχι μόνο σε συλλήψεις ενόχων αλλά και σε καταδίκες σύμφωνα με το νόμο και το προεδρικό διάταγμα, με άλλα λόγια εάν υπάρξει η πολιτική βούληση και το θάρρος να γίνει η θεωρία πράξη, θα βρεθεί σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση.

    Ήδη υπογράφτηκε η διμερής συμφωνία με την Αλβανία για τον επαναπατρισμό των ανηλίκων παιδιών, που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Ήταν μια διμερής συμφωνία που εκκρεμούσε χωρίς λόγο και αιτία. Από κει και πέρα, σίγουρα, η σωστή συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, δηλαδή ο αυστηρός έλεγχος των μη κυβερνητικών οργανώσεων για να διαπιστώνεται ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους, εφόσον χρηματοδοτηθούν. Το να γίνει αυτό και το να υπάρχει εμπιστοσύνη στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, από την πλευρά του κράτους, νομίζω ότι είναι αρκετά σημαντικό.

    Ν. Καπετανάκου: Ευχαριστώ πολύ κ. Σιρρή.

    Δ. Σιρρή: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

    [08] Νέα μέτρα κατά του δουλεμπορίου

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    18-03-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τα "Νέα μέτρα κατά του δουλεμπορίου" - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τα "Νέα μέτρα κατά του δουλεμπορίου"

    Η Αμερικανική Βουλή εξέτασε το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα, κατά τη διάρκεια ακροάσεων στις οποίες πήραν μέρος τόσο θύματα όσο και οργανώσεις που αγωνίζονται για την εξάλειψη του φαινομένου.

    Κάθε χρόνο κάπου 800 χιλιάδες άνθρωποι διακινούνται παράνομα από χώρα σε χώρα για να εξυπηρετήσουν μια επιχείρηση που στηρίζουν σπείρες του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και μεμονωμένοι πολίτες. Ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος αν σε αυτά προστεθούν και οι δούλοι που δεν διακινούνται μέσω διεθνών συνόρων αλλά προέρχονται από τον ντόπιο πληθυσμό. Η πλεκτάνη του δουλεμπορίου πιάνει ως επί το πλείστον γυναίκες και μικρές κοπέλες, νέους άνδρες αλλά και ανήλικα αγόρια, κυρίως από χώρες της Νότιας και της Ανατολικής Ασίας καθώς και της Αφρικής.

    Ο Τζων Μίλερ, Διευθυντής της Υπηρεσίας του Στέητ Ντηπάρτμαντ για την πάταξη του δουλεμπορίου, περιέγραψε την έκταση του προβλήματος σε κατάθεση του σε αρμόδια επιτροπή της Αμερικανικής Βουλής. Όπως είπε: 'Οι κατηγορίες δουλείας είναι οι ίδιες για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Έχουμε δουλεία υποχρεωτικής εργασίας σε σπίτια, εργοστάσια και αγροκτήματα, δουλεία για προσφορά σεξουαλικών υπηρεσιών, δουλεία για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και άλλες μορφές δουλείας. Άνθρωποι πουλιούνται ως δούλοι ακόμα και για να χρησιμοποιούνται σαν καμηλιέρηδες στην έρημο. Όμως πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη κατηγορία είναι αυτή της σεξουαλικής δουλείας'.

    Πολλές χώρες ενεργούν τώρα αποφασιστικά για να εξαλείψουν το δουλεμπόριο από τον πλανήτη μας και παράλληλα ιδιωτικές οργανώσεις εντείνουν τις προσπάθειες τους για την επισήμανση θυμάτων και την παροχή βοήθειας σε αυτά. 24 κράτη έχουν ήδη θεσπίσει νόμους για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων ενώ δεκάδες άλλα βαδίζουν προς τη διαμόρφωση τέτοιας νομοθεσίας. Κάπου 8.000 δουλέμποροι έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη και σχεδόν 3.000 από αυτούς έχουν καταδικαστεί. Αλλά πολλά ακόμα χρειάζεται να γίνουν.

    Η Βεατρίκη Φερνάντο, που κάποτε ήταν θύμα της δουλεμπορίας στη γενέτειρα της, τη Σρι Λάνκα, λεει πως πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες δίωξης των δουλεμπόρων και επίσης να κρίνεται αυστηρά η συμμετοχή κάθε χώρας στις προσπάθειες αυτές. Κατά την έκφρασή της: 'Η ετήσια έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ πρέπει να δείχνει τι κονδύλια αφιερώνει η κάθε χώρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η βοήθεια που χορηγούμε πηγαίνει για τον σκοπό που δίνεται; Τι κάνει κάθε κυβέρνηση για να πατάξει το δουλεμπόριο; Πόσο σοβαρά παίρνουν το θέμα χώρες σαν τη Μαυριτανία;'

    Άλλοι από αυτούς που κατέθεσαν στις βουλευτικές ακροάσεις μίλησαν για τις προκλήσεις που προβάλει η συνεχώς διογκούμενη βιομηχανία του δουλεμπορίου, όπως ακριβώς είπε η Λίντα Σμίθ, Προέδρος της διεθνούς οργάνωσης Shared Hope. Κατά την κ. Σμίθ πρέπει να ασκηθεί πίεση σε όλες τις κυβερνήσεις να ξεριζώσουν το αποτροπιαστικό αυτό έγκλημα. Τόνισε μεταξύ άλλων: 'Υπάρχουν δίκτυα στην Ευρώπη στα οποία κρύβονται νέες κοπέλες για να μη σταλούν πίσω σε χώρες στις οποίες κινδυνεύει η ζωή τους. Ορισμένες από τις χώρες όπου έχουν αναπτυχθεί παζάρια δούλων είναι φίλες ή σύμμαχοι μας. Η κυβέρνησή μας πρέπει να τους πει καθαρά ότι δεν θέλουμε φιλίες με όσους θέλουν να έχουν δούλους'.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων στη Ουάσιγκτον εξετάζει τώρα τρόπους για να συμπεριλάβει στην σχετική νομοθεσία που θέσπισε το 2000 και μέτρα για τη δίωξη μελών των Αμερικανικών διπλωματικών ή στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό, σε περίπτωση ανάμιξής τους σε δραστηριότητες παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει νομοθεσία για τη δίωξη αμερικανών πολιτών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση αθώων ανθρώπων σε άλλες χώρες.

    [09] Σκοποί και προβλήματα της μετανάστευσης

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    18-03-2005

    Ο Βουλευτής Tόμας Τανκρέντο

    Ο Βουλευτής Tόμας Τανκρέντο από την Πολιτεία του Κολοράντο, μιλώντας την εβδομάδα αυτή από το βήμα της Αμερικανικής Βουλής, ζήτησε να καταχωρηθεί στα πρακτικά άρθρο του που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα πλαίσια ειδικού αφιερώματος το οποίο έκανε έγκυρο περιοδικό στο θέμα της Μετανάστευσης, των σκοπών που αυτή εξυπηρετεί αλλά και των προβλημάτων που δημιουργεί.

    Ο Βουλευτής Τανκρέντο εξήρε την πρωτοβουλία του περιοδικού αυτού, που εκδίδεται στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου Ντιούκ, υπό την αρχισυνταξία του διακεκριμένου Ελληνοαμερικανού καθηγητή πολιτικών επιστημών Νικόλαου Σταύρου, με το όνομα 'Mediterranean Quarterly'.

    Όπως είπε ο κύριος Τανκρέντο, η Ιστορία διδάσκει πολλά μαθήματα σε όσους ενδιαφέρονται να την μελετήσουν αλλά επιφυλάσσει και μεγάλες εκπλήξεις σε εκείνους που προτιμούν να την αγνοούν. Οι αρχισυντάκτες του περιοδικού βMediterranean Quarterlyβ, συνέχισε ο Αμερικανός βουλευτής, έχοντας πλήρη επίγνωση και των μαθημάτων αλλά και των εκπλήξεων της Ιστορίας, αποφάσισαν να εξετάσουν περιεκτικά ένα ιστορικό φαινόμενο που φαίνεται πως αποτελεί τη ρίζα της σημερινής παγκόσμιας αστάθειας. Το φαινόμενο αυτό είναι η μαζική μετανάστευση ανθρώπων που είτε επιδιώκουν την εξασφάλιση των απολύτως απαραίτητων μέσων για επιβίωση είτε επιχειρούν να γλιτώσουν από την τυραννία βάναυσων ηγεμόνων.

    Ο Βουλευτής από το Κολοράντο έδωσε στη συνέχεια τα εξής συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία:

    Κάθε χρόνο, κάπου εκατό εκατομμύρια άτομα αφήνουν τα πατρογονικά εδάφη ή επιδιώκουν να τα εγκαταλείψουν μη γνωρίζοντας προκαταβολικά που και πως θα καταλήξουν. Πάνω από δέκα εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και μόνο από την εποχή της τελευταίας 'αμνηστίας' το 1986 και πολλοί άλλοι εξακολουθούν να μπαίνουν παράνομα στη χώρα αυτή με την ελπίδα ότι θα βρουν ένα καλύτερο μέλλον.

    Κάπου ένα εκατομμύριο Αλβανοί, που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο περίπου του συνολικού πληθυσμού της Αλβανίας, έχουν βρει καταφύγιο σε γειτονικά κράτη της Βαλκανικής από τότε που κατέρρευσε το κομμουνιστικό σύστημα της χώρας τους. Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι εγκαταλείπουν κάθε χρόνο τα πάτρια εδάφη για να εξασφαλίσουν κάποια δουλειά στη Δυτική Ευρώπη, παρά τις πολιτιστικές διακρίσεις που ξέρουν ότι θα υποστούν στην προσπάθειά τους αυτή.

    Επίσης πολλές νέες κοπέλες από τις φτωχότερες περιοχές της άλλοτε 'Σοβιετικής Αυτοκρατορίας' έχουν χαθεί μέσα στη ζούγκλα του ανθρώπινου δουλεμπορίου και έχουν γίνει καταναλώσιμα προϊόντα ενός αποτροπιαστικού εμπορίου που διευθύνουν σπείρες του επικίνδυνου υπόκοσμου. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία των Ελληνικών αρχών, κάπου δεκαεπτά χιλιάδες γυναίκες πέφτουν κάθε χρόνο στην πλεκτάνη σωματεμπόρων που δρουν στα Βαλκάνια και μόνο. Αλβανοί μαφιόζοι, σε συνεργασία με άλλοτε εχθρούς τους και με διακλαδώσεις που εκτείνονται μέχρι το Αφγανιστάν, ελέγχουν επικερδείς επιχειρήσεις λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων καθώς επίσης και παράνομης διακίνησης ανθρώπων κατά μήκος διεθνών συνόρων σχεδόν ατιμωρητί. Και όπως συνέβαινε σε παλαιότερες εποχές, η Μεσόγειος έχει γίνει και πάλι σταυροδρόμι ανθρώπινων περασμάτων αλλά επίσης και σκηνή στην οποία σε σχεδόν καθημερινή βάση παίζεται εκ του φυσικού μια μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία.

    Ανθρώπινα φορτία μετακινούνται από το ένα νησί του Ανατολικού Αιγαίου σε άλλο πάνω σε σαπιοκάραβα των οποίων το πλήρωμα καραδοκεί για ευκαιρίες που θα του επιτρέψουν να ξεφορτώσει τις δυστυχισμένες υπάρξεις που μεταφέρει σε κάποια ξηρά και να τις ξεφορτωθεί μια και καλή αφού τους έχει πια απομυζήσει και την τελευταία δεκάρα που είχαν σε αντάλλαγμα για το ταξίδι τους αυτό. Στις Αφρικανικές ακτές του Γιβραλτάρ, χιλιάδες αφρικανοί περιμένουν υπομονετικά για την πρώτη ευκαιρία που θα τους δοθεί να διασχίσουν την στενή λωρίδα θάλασσας που εκτείνεται μπροστά τους και να πατήσουν το πόδι τους στην Ευρώπη. Πολλοί παράνομοι μετανάστες από την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και το Μπάνγκλα Ντές κατάφεραν και μπήκαν στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία στα τελευταία χρόνια. Η άνθρωποι αυτοί κουβάλησαν μαζί τους την φτώχια και τη δυστυχία που τους κυνήγαγε στη χώρα της προέλευσής τους αλλά επίσης έφεραν πολύ προσωπικό δυναμισμό και ακόμα πιο πολλές ελπίδες. Ο ερχομός τους δημιούργησε καινούργιες κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες και πιο πρόσφατα ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας.

    Ο Τόμας Τανκρέντο δήλωσε στην Αμερικανική Βουλή ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού Μediterranean Quarterly εξετάζουν τα προβλήματα της μετανάστευσης τόσο στις χώρες προορισμού των μεταναστών όσο και στις χώρες προέλευσής τους. Μεταξύ άλλων εξετάζουν την κοινωνική υποδομή των χωρών προέλευσης σε μια προσπάθεια να προσδιορίσει σε τι οφείλεται η αδυναμία των χωρών αυτών να εκμεταλλευθούν τους φυσικούς πόρους που έχουν για την ικανοποίηση των προσδοκιών των πολιτών τους. Κατά τον Βουλευτή Τανκρέντο, με το να εξετάζουν οι εκδότες του περιοδικού το πρόβλημα μέσα από το πρίσμα και των δύο πλευρών του διαχωρίσματος, βοηθούν στη διεξαγωγή ενός διαλόγου γύρω από την πραγματικότητα της σιωπηρής μεταναστευτικής εισβολής, πού εάν συνεχιστεί ανεξέλεγκτα, θα μπορούσε να αναστατώσει την παγκόσμια πολιτική σκηνή και να προκαλέσει οικουμενική αναταραχή για πολλές επερχόμενες γενεές.

    [10] Ο Ράμσφελντ εξαίρει τις αλλαγές στο Ιράκ

    18-03-2005

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ εξήρε τις πραγματικά καταπληκτικές αλλαγές, όπως είπε χαρακτηριστικά, που σημειώθηκαν στο Ιράκ τα τελευταία δύο χρόνια. Το Σάββατο είναι η δεύτερη επέτειος της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. Σε ομιλία του προς τους υπάλληλους του Πενταγώνου, την Παρασκευή, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι ο ιρακινός λαός κτίζει ένα μέλλον που εγγυάται την προστασία των ελευθεριών του και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ πρέπει σταδιακά να μειωθεί, αλλά να αυξάνεται σε περιόδους-κλειδιά, όπως την περίοδο των εκλογών αργότερα φέτος.

    Τον Οκτώβριο θα διενεργηθεί στο Ιράκ δημοψήφισμα σχετικά με το νέο σύνταγμα της χώρας και στα μέσα Δεκεμβρίου θα γίνουν εκλογές για μια νέα κυβέρνηση. Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα θα ρυθμίζεται ανάλογα με τις δυνατότητες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της έναρξης του πολέμου στο Ιράκ, πολλές αντιπολεμικές οργανώσεις ετοιμάζουν το Σάββατο μεγάλα συλλαλητήρια και εκδηλώσεις στην Νέα Υόρκη και αρκετές άλλες αμερικανικές πόλεις.

    [11] Η Β. Κορέα στο επίκεντρο των συνομιλιών Ράις στην Ιαπωνία, Ν. Κορέα και Κίνα

    18-03-2005

    Ηυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις βρίσκεται στο Τόκιο για να συζητήσει την επανέναρξη των εξαεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και για την άρση της απαγόρευσης εισαγωγών βοδινού κρέατος από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία.

    Η κα Ράις θα έχει συναντήσεις με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι.

    Η Βόρεια Κορέα έχει δηλώσει ότι δεν θα επανέλθει στις εξαεθνείς διαπραγματεύσεις, εάν η κα Ράις δεν ζητήσει συγγνώμη που την αποκάλεσε προπύργιο της τυραννίας. Επίσης αναμένεται πως η κα Ράις θα προτρέψει την Ιαπωνία να άρει το πάγωμα των εισαγωγών αμερικανικού βοδινού κρέατος, που επιβλήθηκε το 2003, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην Αμερική της ασθένειας των τρελών αγελάδων. Η κα Ράις έχει ήδη επισκεφθεί την Ινδία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν κατά την διάρκεια της περιοδείας της στην Ασία, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη Νότια Κορέα και την Κίνα. Στην Ουάσινγκτον επιστρέφει τη Δευτέρα.

    [12] Κοντά στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ιράκ

    18-03-2005

    H πρώτη συνεδρίαση της Ιρακινής Εθνοσυνέλευσης

    Σιίτες και Κούρδοι πολιτικοί ηγέτες στο Ιράκ είπαν ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να έχει σχηματιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς συνεχίζονται οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για την σύνθεσή της.

    Εκπρόσωπος του Σιιτικού Ενωμένου Ιρακινού Συνασπισμού είπε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η εθνοσυνέλευση θα συναντηθεί κατά πάσα πιθανότητα και πάλι την Πέμπτη, για να ψηφίσει αναφορικά με την ανάδειξη προέδρου, πρωθυπουργού και των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

    Όμως ορισμένοι άλλοι πολιτικοί λένε ότι η διαδικασία θα πάρει περισσότερο χρόνο, δεδομένου ότι η επόμενη σύνοδος της εθνοσυνέλευσης θα είναι το επόμενο Σάββατο. Μερικοί Ιρακινοί εξέφρασαν δυσφορία για τις παρατεταμένες ζυμώσεις, αφού χιλιάδες αψήφησαν την απειλή επιθέσεων από αντάρτες, για να συμμετάσχουν στις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου.

    [13] Μη ικανοποιητικοί οι όροι της εκεχειρίας για το Ισραήλ

    18-03-2005

    Το Ισραήλ επικρότησε την δέσμευση Παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων που επεκτείνουν την άτυπη εκεχειρία τους μέχρι το τέλος του έτους, αλλά πρόσθεσε ότι οι όροι της εκεχειρίας δεν είναι αρκετά ικανοποιητικοί. Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ είπε ότι οι Παλαιστινιακές οργανώσεις κάνουν προσπάθειες για να σταματήσουν τις τρομοκρατικές δραστηριότητες, αλλά πρέπει να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο αφοπλίζοντας τους μαχητές τους.

    Την Πέμπτη, 13 Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις συμφώνησαν να σταματήσουν τις επιθέσεις τους, αν το Ισραήλ σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους εναντίον των Παλαιστινίων και εάν αφήσει ελεύθερους και άλλους κρατούμενους.

    Στο μεταξύ, ο στρατός απαγόρευσε την μετακόμιση Εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω φόβων ότι η παρουσία τους μπορεί να δυσκολέψει την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων αργότερα φέτος. Επίσης την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν θα επισκεφθεί τον πρόεδρο Μπους στο ράντσο του στο Τέξας στις 11 Απριλίου, για να συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και άλλα θέματα.

    [14] Παράνομη η εξαγωγή των Κρουζ από την Ουκρανία

    18-03-2005

    Λεονίντ Κούτσμα

    To γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 18 πύραυλοι, τύπου Κρουζ, εξήλθαν παράνομα το 2001 από τη χώρα για να καταλήξουν στο Ιράν και την Κίνα. Η Γενική Εισαγγελία διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση του τέως προέδρου Λεονίντ Κούτσμα, δεν είχε δώσει την έγκρισή της για την εν λόγω πώληση.

    Η σχετική ανακοίνωση έγινε με αφορμή άρθρο στο σημερινό φύλο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, που αναφέρει ότι η Ουκρανία εξήγαγε πυραύλους τύπου Εξ-55 που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Σύμφωνα με το άρθρο, 12 από τους πυραύλους πήγαν στο Ιράν, ενώ οι υπόλοιποι 6, στην Κίνα. Οι πύραυλοι έχουν αρκετό βεληνεκές για να πλήξουν στόχους στο Ισραήλ από το Ιράν και στην Ιαπωνία, από την Κίνα. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει το φόβο ότι πύραυλοι, που κάποτε ανήκαν στο μεγάλο οπλοστάσιο της τότε Σοβιετικής Ένωσης, θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια εχθρικών κυβερνήσεων.

    [15] Παραιτήθηκε ο αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία

    18-03-2005

    Έρικ Έντελμαν

    Ο αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Έρικ Έντελμαν, υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους, όπως είπε. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο κ. Έντελμαν, που είναι διπλωμάτης καριέρας, σκοπεύει να αποχωρήσει από την θέση του στην Άγκυρα, έως το τέλος Ιουνίου και πρόσθεσαν ότι έστειλε την επιστολή παραίτησής του στον πρόεδρο Μπους, την περασμένη Παρασκευή, στην οποία αναφέρει ότι αποχωρεί τελείως από το διπλωματικό σώμα.

    Αξιωματούχοι είπαν ότι η παραίτησή του δεν έχει σχέση με τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, που έχουν σημειώσει αυξημένες εντάσεις. Ο κ. Έντελμαν ανέλαβε την πρεσβεία στην Άγκυρα τον Αύγουστο του 2003, αφού οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να εισβάλουν στο Ιράκ από το Τουρκικό έδαφος.

    Πρόσφατα, η Άγκυρα εξέφρασε ανησυχία για τις εντάσεις από τις κουρδικές περιοχές στο βόρειο Ιράκ. Πριν την ανάληψη της πρεσβείας στην Άγκυρα, ο κ. Έντελμαν ήταν σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας του αντιπροέδρου Ντίκ Τσέηνυ, ενώ προηγουμένως υπήρξε πρέσβης των ΗΠΑ στη Φινλανδία.

    [16] Δύο ελληνικά ελικόπτερα στην ευρωπαϊκή δύναμη

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    18-03-2005

    Δύο μεταφορικά ελικόπτερα Σινούκ του Ελληνικού Στρατού προστέθηκαν από την Παρασκευή στην ευρωπαϊκή δύναμη που σταθμεύει στην Τούζλα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Η διάθεση των ελικόπτερων αυτών είχε δηλωθεί από την Ελλάδα, στην διάσκεψη συγκρότησης δυνάμεων, τον περασμένο Δεκέμβριο και στα πλαίσια της επιχείρησης ΑΛΘΕΑ, που διαδέχθηκε την δύναμη του ΝΑΤΟ, προκειμένου να βοηθήσει στην διατήρηση μιας βιώσιμης σταθερότητας στην πολυεθνική αυτή χώρα, ώστε να συνεργάζεται ειρηνικά με τις γείτονες χώρες και να δεσμευτεί με τρόπο καθοριστικό στην προοπτική της ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η ανακοίνωση αυτή έγινε από τον έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο στο Λουξεμβούργο κατά την διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και επικροτήθηκε η Ελλάδα από τον προεδρεύοντα και τους Υπουργούς για την ταχεία ανταπόκρισή της στην συμφωνία.

    Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη επιχείρηση στην οποία μετέχουν και 11 χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης , ο κ. Σπηλιωτόπουλος μας είπε: 'Το καλό με την ΑΛΘΕΑ, την ευρωπαϊκή αυτή δύναμη είναι ότι οι τοπικοί πληθυσμοί την έχουνε αποδεχθεί και είναι πολύ καλό αυτό και βεβαίως η Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά δείχνει την δυναμική που έχει να αναλαμβάνει επιτυχώς τέτοιες αποστολές'.

    Εξ άλλου, οι 25 Υπουργοί Άμυνας συζήτησαν τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αναληφθούν για μεγαλύτερη συνεισφορά των εθνικών ενόπλων δυνάμεων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, συμπληρωματικά προς τις δράσεις των πολιτικών αρχών και πάντα υπό τον έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας. Ένα θέμα που είχε ξεκινήσει μετά από μια πρωτοβουλία του έλληνα υπουργού, πέρυσι του Μάιο, που ευαισθητοποίησε τους ομολόγους του με αποτέλεσμα να διατυπωθεί ένα Πλαίσιο Αντίληψης, που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και πλέον βρισκόμαστε στο στάδιο της εφαρμογής των δράσεων της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων:

    - αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ στρατιωτικών και μη στρατιωτικών υπηρεσιών

    -βελτίωση της συνεργασίας στο τομέα των πληροφοριών και

    -Σχεδιασμό προστασίας των στρατιωτικών δυνάμεων και έναντι της ασύμμετρης απειλής της τρομοκρατίας


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 13:59:40 UTC