Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων επισημαίνει ο Γκρήνσπαν
  • [02] Επιδημία παχυσαρκίας στην Ευρώπη
  • [03] Ιράκ: Δεν αναμένεται σχηματισμός κυβέρνησης πριν την πρώτη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης.
  • [04] Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζητά την αποχώρηση των Ιταλικών δυνάμεων απ' το Ιράκ.
  • [05] Οι Ισραηλινοί παραδίδουν τον έλεγχο της Ιεριχούς.
  • [06] Η Κοντολίζα Ράις στην Ινδία.
  • [07] Απόπειρα δολοφονίας του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.
  • [08] Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν, την ερχόμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλες.
  • [09] Ιστορική η πρώτη συνεδρίαση της Ιρακινής εθνοσυνέλευσης
  • [10] Δημοκρατική πορεία για το Ιράν επιδιώκει ο πρόεδρος Μπους
  • [11] Η Yπ. Εξ. των ΗΠΑ επαινεί Ινδία και Πακιστάν
  • [12] Σύροι μυστικοί πράκτορες αποχώρησαν από τη Βηρυτό
  • [13] Συνέντευξη τύπου του Προέδρου Μπους για θέματα εξωτερικής πολιτικής

  • [01] Επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων επισημαίνει ο Γκρήνσπαν

    16-03-2005

    Άλαν Γκρήνσπαν

    Ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, Άλαν Γκρήνσπαν, προειδοποίησε ξανά το κογκρέσο πως η αμερικανική οικονομία θα αποτελματωθεί εάν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις στο κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα, το Social Security, και το σύστημα ιατρικής περίθαλψης υπερηλίκων, το Medicaid.

    O επικεφαλής της Φεντ είπε πως εάν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις, με το διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των Αμερικανών που θα συνταξιοδοτηθούν κατά τα επόμενα 20 χρόνια, το κόστος των προγραμμάτων θα αυξηθεί με αποτέλεσμα το ήδη μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, πράγμα που θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των δανειοδοτικών επιτοκίων και καθυστέρηση της οικονομικής ανάπτυξης.

    Ο κ. Γκρηνσπαν είπε πως το σχέδιο του προέδρου Μπους να επενδύεται ένα μέρος της σόσιαλ σεκούριτυ σε προσωπικούς λογαριασμού θα βοηθούσε. Επίσης είπε πως το κογκρέσο πρέπει να εξετάσει την περίπτωση αύξησης των φόρων και της συντάξιμης ηλικίας καθώς και την περικοπή των παροχών που προσφέρονται στους συνταξιούχους.

    [02] Επιδημία παχυσαρκίας στην Ευρώπη

    16-03-2005

    Νέα έρευνα, που πραγματοποίησε η Διεθνής Ομάδα Εργασίας κατά της Παχυσαρκίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει επιδημία παχυσαρκίας, αντίστοιχη με αυτή της Βόρειας Αμερικής. Και μάλιστα η παχυσαρκία αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, ιδιαίτερα στα παιδιά.

    Γι' αυτό το λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, Μάρκος Κυπριανού, αναφέρει σε νέα έκθεση του που δημοσιεύτηκε χθες, ότι ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται κατά 400 χιλιάδες το χρόνο. Και τονίζει ότι νέα ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι εταιρειών τροφίμων, οργανώσεων καταναλωτών και ειδικοί διατροφολόγοι, θα εργαστεί για την προώθηση των ιδεών της φυσικής άσκησης, του περιορισμού των διαφημίσεων σε παιδιά τροφίμων με υψηλό περιεχόμενο σε λιπαρά και την βελτίωση των ετικετών με το περιεχόμενο συσκευασμένων τροφίμων.

    [03] Ιράκ: Δεν αναμένεται σχηματισμός κυβέρνησης πριν την πρώτη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης.

    16-03-2005

    Στο Ιράκ, εντατικοποιούνται οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μετά την σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Iρακινής Eθνοσυνέλευσης.

    Ηγέτες των Κούρδων και των Σιιτών, που διεξάγουν επι μερες τώρα μαραθώνιες συνομιλίες, δηλώνουν ότι θα πρέπει ακόμη να εξεταστούν οι τελικές λεπτομέρειες.

    Σιιτες και Κούρδοι πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για να εξασφαλίσουν τα δύο τρίτα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που χρειάζεται για την εκλογή προεδρικού συμβουλίου, το οποίο θα επιλέξει τον νέο πρωθυπουργό του Ιράκ. Σιιτες και Κούρδοι επίσης συζητούν με Σουνίτες Άραβες πολιτικούς σε μία προσπάθεια η κυβέρνηση που θα αναδειχτεί να είναι αντιπροσωπευτική των εθνικών μειονοτήτων της χώρας.

    Στο μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και 6 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βαγδάτη. Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης και ορισμένοι Ιρακινοί.

    [04] Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζητά την αποχώρηση των Ιταλικών δυνάμεων απ' το Ιράκ.

    16-03-2005

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε ότι η απόσυρση των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ θα αρχίσει το Σεπτέμβριο.

    Ο κύριος Μπερλουσκόνι δήλωσε στη ιταλική τηλεόραση ότι η αποχώρηση των τριών χιλιάδων στρατιωτών εξαρτάται από την ικανότητα της Ιρακινής κυβέρνησης να αναλάβει την ασφάλεια της χώρα.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνωφ, ζήτησε χθες την απόσυρση των 460 στρατιωτών της χώρας του από το Ιράκ, στο τέλος του χρόνου.

    Επίσης χθες η πρώτη ομάδα Ουκρανών στρατιωτών έφτασαν στη πατρίδα τους. Οι υπόλοιποι αναμένεται να αποχωρήσουν από το Ιράκ μέχρι το τέλος του 2005.

    [05] Οι Ισραηλινοί παραδίδουν τον έλεγχο της Ιεριχούς.

    16-03-2005

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο στρατός θα αποχωρήσει σήμερα απ' την Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, παραδίδοντας τον έλεγχο της πόλης στους Παλαιστίνιους. Η μεταβίβαση αυτή της εξουσίας στην Ιεριχώ πραγματοποιείται μετά από μέρες συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων επί θεμάτων ασφάλειας. Πάντως ενόψει της απόσυρσης των Ισραηλινών δυνάμεων ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους να μην αφήσουν ελεύθερους εξτρεμιστές που βρίσκονται στις φυλακές της Ιεριχούς, συμπεριλαμβανομένου και του Αχμέντ Σααντάτ, που το Ισραήλ πιστεύει ότι διέταξε την δολοφονία υπουργού το 2001.

    Στο μεταξύ, Αιγύπτιοι και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι άρχισαν χθες συνομιλίες στο Κάιρο με ηγέτες Παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων, με θέμα πρόταση του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, για εκεχειρία ενός χρόνου των Παλαιστινιακών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών στόχων. Ορισμένοι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές ζητούν απ' το Ισραήλ να απελευθερώσει κι άλλους κρατούμενους και να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον ηγετικών στελεχών εξτρεμιστικών οργανώσεων. Από τη πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, εκτός απ' την επίτευξη εκεχειρίας, ζητά απ' τους Παλαιστίνιους να διαλύσουν πλήρως τις εξτρεμιστικές οργανώσεις.

    [06] Η Κοντολίζα Ράις στην Ινδία.

    16-03-2005

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, βρίσκεται στη Ινδία, πρώτο σταθμό της εξαενθούς περιοδείας της σε χώρες της Ασίας.

    Οι συνομιλίες στο Νέο Δελχί με τον Ινδό πρωθυπουργό, Μανμοχάν Σινγκ, αναμένεται να επικεντρωθούν στις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν. Η κύρια Ράις δήλωσε ότι οι στενές σχέσεις των δύο αυτών χωρών με τις ΗΠΑ, συνετέλεσαν στην χαλάρωση των μεταξύ τους εντάσεων.

    Μετά το νέο Δελχί η κυρία Ράις θα μεταβεί στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα και τη Κίνα. Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η νέα κινεζική νομοθεσία που εξουσιοδοτεί την χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Ταιβάν, ενδεχομένως να οδηγήσει την Ευρώπη σε επανεξέταση της απόφασης της να ξαναρχίσει πωλήσεις όπλων στη Κίνα.

    Το θέμα των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας αναμένεται να μονοπωλήσει τις συνομιλίες της κυρίας Ράις στο Τόκιο, τη Σεούλ και το Πεκίνο. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως οι εξαεθνείς συνομιλίες είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του θέματος.

    [07] Απόπειρα δολοφονίας του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

    16-03-2005

    Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης καταδίκασαν την κατά τα φαινόμενα απόπειρα δολοφονίας του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχήμ Ρουγκόβα. Νωρίς την Τρίτη, βόμβα τοποθετημένη σε κάδο απορριμμάτων, εξερράγη καθώς η αυτοκινητοπομπή του κ. Ρουγκόβα περνούσε από δρόμο της Πρίστινα. Οι αρχές είπαν ότι η βόμβα πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό. Ο κ. Ρουγκόβα δεν έπαθε τίποτε , αλλά δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ ένα αυτοκίνητο υπέστη ζημίες. Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε την χαρά του που δεν έπαθε τίποτε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμα άτομα που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν το Κοσσυφοπέδιο. Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, που αργότερα συναντήθηκε με τον κ. Ρουγκόβα, δήλωσε συγκλονισμένος από το συμβάν. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση και είπε ότι δεν θα μπορέσει να εκτροχιάσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή.

    [08] Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν, την ερχόμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλες.

    Γιώργος Βραχνής

    Αθήνα

    16-03-2005

    Κώστας Καραμανλής

    Αναβαθμισμένες συνομιλίες στις Βρυξέλλες φέρεται να έχουν προγραμματίσει για την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Οι δύο πρωθυπουργοί θα μεταβούν στις Βρυξέλες για το Ενδιάμεσο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συμπίπτει χρονικά με το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο μετέχουν τόσο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όσο και το κόμμα του κ. Ερντογάν, με την ιδιότητα του παρατηρητή.

    Αρχικά οι δύο πρωθυπουργοί επρόκειτο να συναντηθούν ιδιαιτέρως στο περιθώριο του συνεδρίου, αλλά προτίμησαν να δειπνήσουν μαζί, προφανώς για μεγαλύτερη άνεση χρόνου στη συζήτηση των θεμάτων.

    Η συνάντηση των δύο ηγετών είναι η πρώτη ευκαιρία από το καλοκαίρι για ανταλλαγή απόψεων σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, του ζητήματος της Κύπρου αλλά και των σχέσεων ΕΕβΆγκυρας.

    Το πλέον ακανθώδες ζήτημα αναμένεται να είναι το Κυπριακό, καθώς εκκρεμεί εκ μέρους της Τουρκίας η υπογραφή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής σύνδεσης με τα δέκα νέα μέλη της Ε.Ε.

    Παράλληλα αυξάνονται οι διπλωματικές κινήσεις προκειμένου να επανέλθει το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού στο τραπέζι των συνομιλιών πριν από την έναρξη των τουρκικών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου.

    Να σημειώσουμε ότι οι συνομιλίες των δύο ηγετών γίνονται μερικές μέρες πριν την πραγματοποίηση της επίσκεψης εργασίας στην Ουάσιγκτον, που θα πραγματοποιήσει στις 24 Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Πέτρος Μολυβιάτης.

    Για την προετοιμασία αυτής της συνάντησης, είχαν επαφές νωρίτερα σήμερα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρις και ο κ. Μολυβιάτης.

    [09] Ιστορική η πρώτη συνεδρίαση της Ιρακινής εθνοσυνέλευσης

    17-03-2005

    Η πρώτη συνεδρίαση της Ιρακινής εθνοσυνέλευσης

    Ιστορική ήταν η χθεσινή μέρα στο Ιράκ, καθώς συνεδρίασε για πρώτη φορά, η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη εθνοσυνέλευση των τελευταίων 50 ετών. Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπους συνεχάρη τον Ιρακινό λαό και την μεταβατική εθνοσυνέλευση, λέγοντας ότι επρόκειτο για λαμπρή στιγμή στην ιστορία της χώρας. Η εθνοσυνέλευση, που απαρτίζεται από 275 μέλη, ορκίστηκε την Τετάρτη στο συνεδριακό κέντρο της Βαγδάτης, μέσα στην αυστηρά φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη.

    Η συνεδρίαση ήταν κυρίως εθιμοτυπική, καθώς συνεχίζονται οι ζυμώσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    Στο μεταξύ, οι αντάρτες σημάδεψαν την ημέρα με ισχυρές εκρήξεις στη Βαγδάτη, πριν και μετά την συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

    Επίσης, βόρεια της Βαγδάτης, στην Μπακούμπα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 4 ιρακινοί στρατιώτες. Τέλος, ο αμερικανικός στρατός είπε ότι ένας άνδρας του σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας νότια της Βαγδάτης.

    [10] Δημοκρατική πορεία για το Ιράν επιδιώκει ο πρόεδρος Μπους

    16-03-2005

    O πρόεδρος Μπους, κατά τη διάρκεια σημερινής του συνέντευξης τύπου στον Λευκό Οίκο, είπε μεταξύ άλλων ότι το Ιράν πρέπει να υιοθετήσει δημοκρατικό πολίτευμα, αλλά δεν έφθασε στο σημείο να πει ότι πρέπει να πέσει η κυβέρνηση της Τεχεράνης. Δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κ. Μπους ποιές είναι οι πιθανότητες ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, με στόχο την καθεστωτική αλλαγή στη χώρα αυτή, αλλά ο κ. Μπους δεν απάντησε στα ερωτήματα αυτά. Είπε μόνο ότι οι ΗΠΑ έχουν ως διπλωματικό τους στόχο το να πειστεί το Ιράν να τερματίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Ο κ. Μπους χαιρέτησε επίσης την εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας ιρακινής εθνοσυνέλευσης και εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του προς τον υφυπουργό Άμυνας Πώλ Γούλφοβιτς, τον οποίο διόρισε στην προεδρία της Διεθνούς Τράπεζας.

    [11] Η Yπ. Εξ. των ΗΠΑ επαινεί Ινδία και Πακιστάν

    16-03-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις βρίσκεται στο Πακιστάν για συνομιλίες με τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους. Η κα Ράις έφθασε το βράδυ της Τετάρτης από το Νέο Δελχί, που ήταν ο πρώτος σταθμός της εξαεθνούς περιοδείας της στην Ασία, όπου συζήτησε θέματα περιφερειακής ασφάλειας με την ινδική ηγεσία.

    Σε κοινή συνέντευξη με τον Ινδό ομόλογό της Νατουάρ Σίνγκ, η κα Ράις είπε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια πώλησης αμερικανικών αεροσκαφών τύπου F-16, είτε στο Πακιστάν, είτε στην Ινδία. Το Πακιστάν έχει πει ότι χρειάζεται F-16 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όμως το Νέο Δελχί εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον του.

    Η κα Ράις επαίνεσε την Ινδία και το Πακιστάν για την πρόοδο που σημείωσαν στις ειρηνευτικές τους συνομιλίες και επανέλαβε την αμερικανική αντίθεση αναφορικά με την προτεινόμενη κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, που θα ξεκινά από το Ιράν και θα καταλήγει στην Ινδία, μέσω Πακιστάν.

    [12] Σύροι μυστικοί πράκτορες αποχώρησαν από τη Βηρυτό

    16-03-2005

    Σύροι μυστικοί πράκτορες αποχωρούν απο τη Βηρυτό

    Σύροι μυστικοί πράκτορες αποχώρησαν από την Βηρυτό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και της λιβανικής αντιπολίτευσης για τον τερματισμό της συριακής στρατιωτικής παρουσίας στο Λίβανο. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι Σύροι πράκτορες έκλεισαν τα γραφεία τους στη Βηρυτό και έφυγαν νωρίς σήμερα. Σύροι πράκτορες φέρονται από αποχώρησαν και από άλλα σημεία του Λιβάνου.

    Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ είπε ότι σύντομα θα επισκεφθεί επίσημα την Συρία, όμως λεπτομέρειες της επίσκεψης δεν έγιναν γνωστές.

    Τη Δευτέρα ο αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία, Ερικ Εντελμαν, έκανε έκκληση προς τη χώρα να υποστηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για να πειστεί η Συρία να αποχωρήσει από το Λίβανο.

    Σε άλλες εξελίξεις, η επιτροπή των ΗΕ που διερευνά την δολοφονία του τέως πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι ολοκλήρωσε το έργο της και αποχώρησε από το Λίβανο. Στη συνέχεια, η επιτροπή να ανακοινώσει τα πορίσματά της προς τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    [13] Συνέντευξη τύπου του Προέδρου Μπους για θέματα εξωτερικής πολιτικής

    16-03-2005

    Ο Πρόεδρος Μπους μιλά στα ΜΜΕ

    O πρόεδρος Μπους είπε πως το Ιράν θα πρέπει να υιοθετήσει τη δημοκρατία. Δεν έκανε όμως έκκληση για αλλαγή της κυβέρνησης στην Τεχεράνη.

    Ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης και αλλαγής του καθεστώτος στο Ιράν. Είπε μόνο πως στόχος των ΗΠΑ είναι να πεισθεί η Τεχεράνη με διπλωματικά μέσα να σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο. Επίσης είπε πως εάν το Ιράν απορρίψει την ευρωπαϊκή πρόταση που του παρέχει εμπορικά κίνητρα, τότε θα επιδιώξει την εναντίον του επιβολή κυρώσεων από μέρους της διεθνούς κοινότητας.

    Σε σχέση με το Ιράκ κ. Μπους εξέφρασε ικανοποίηση για την έναρξη της συνόδου του νεοεκλεγέντος Κοινοβουλίου της χώρας, λέγοντας πως 'αποτελεί μια λαμπρή στιγμή στην προσπάθεια σχηματισμού μιας δημοκρατικής ιρακινής κυβέρνησης'.

    Σε σχέση με την απόφαση της Ιταλίας να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ, ο κ. Μπους είπε πως αποτελεί πλήγμα για το συνασπισμό, που υποστηρίζει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Βαγδάτη.

    Ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως καταλαβαίνει γιατί οι εταίροι της Αμερικής στο συνασπισμό ανυπομονούν να αποτραβήξουν τους στρατιώτες τους από το Ιράκ. Όμως τους ενθαρρύνει να μην προβούν σε μια τέτοια ενέργεια μέχρις ότου το Ιράκ θα είναι σε θέση να υπερασπισθεί τον εαυτό του καλύτερα.

    Ο κ. Μπους τηλεφώνησε στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι την Τετάρτη. Την Τρίτη ο κ. Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε πως η χώρα του σχεδιάζει ν αρχίσει να αποσύρει τους 3.000 στρατιώτες της από το Ιράκ το Σεπτέμβριο, εάν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας μπορέσουν μέχρι τότε να επωμισθούν το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών για την ασφάλεια της χώρας.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι , που ήταν μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τους πολίτες της χώρας του μετά από το θάνατο ενός Ιταλού πράκτορα από αμερικανικά πυρά.

    Ο κ. Μπους είπε πως ο κ. Μπερλουσκόνι τον διαβεβαίωσε πως ότι η απόφαση ν' αρχίσει να προγραμματίζεται μια στρατηγική εξόδου δεν αλλάζει την προσήλωση της Ιταλίας στο μέλλον του Iράκ.

    Στην ερώτηση του εάν η απόφαση της Ιταλίας σημαίνει πως ο συνασπισμός καταρρέει ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε πως αντίθετα πιστεύει ότι τα μέλη του συνασπισμού εμψυχώθηκαν από την ψηφοφορία στο Ιράκ γιατί βλέπουν πως σημειώνεται πρόοδος προς μια νέα κυβέρνηση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 13:59:04 UTC