Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλεπάλληλες επιθέσεις σε διάφορα σημεία του Ιράκ
  • [02] Πτώση σημείωσε ο αριθμός των νεοσύλλεκτων στις ΗΠΑ
  • [03] Ανεπαρκείς οι πληροφορίες των ΗΠΑ για το Ιράν
  • [04] Αννάν: Στόχος η δέσμευση για χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των Συριακών δυνάμεων
  • [05] Οι ΗΠΑ διαβλέπουν προοπτικές δημιουργίας βάσεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
  • [06] Σε αδιέξοδο οι Ισραηλο-Παλαιστινιακές συνομιλίες για μεταβίβαση εξουσίας σε πόλεις της Δυτικής Όχθης.
  • [07] Human Rights Watch: Πολιτικοποιημένη η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
  • [08] Κύκλος επισκέψεων Καραμανλή στην Ευρώπη
  • [09] Εντείνονται οι επιθέσεις στο Ιράκ
  • [10] Νέα έκθεση για την κακομεταχείριση κρατουμένων

  • [01] Αλλεπάλληλες επιθέσεις σε διάφορα σημεία του Ιράκ

    10-03-2005

    Oι ιρακινές αρχές εντόπισαν 41 πτώματα Ιρακινών, που πιστεύεται ότι εκτελέστηκαν από αντάρτες, σε δύο διαφορετικά σημεία της χώρας. Αξιωματούχοι είπαν ότι βρέθηκαν 26 πτώματα κοντά στην πόλη Καίμ, στα σύνορα με τη Συρία. Ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς είχαν πυροβοληθεί από κοντά, υπό τύπο εκτέλεσης, ενώ ορισμένοι άλλοι είχαν αποκεφαλιστεί.

    Την Τρίτη, οι αρχές βρήκαν 15 αποκεφαλισμένα πτώματα ανδρών και γυναικών, νότια της Βαγδάτης σε μία παλιά στρατιωτική βάση, κοντά στη Λατιφίγια.

    Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη, ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν κατά αυτοκινητοπομπής, στην οποία επέβαινε ο ιρακινός υπουργός Σχεδιασμού, ο οποίος δεν έπαθε τίποτε. Όμως, ένας από τους σωματοφύλακές του σκοτώθηκε.

    Επίσης, βόμβα τοποθετημένη στο οδόστρωμα στη Βαγδάτη, σκότωσε έναν Αμερικανό στρατιώτη και τραυμάτισε έναν άλλον.

    Τέλος, ανακοίνωση σε ισλαμική ιστοσελίδα, που αποδίδεται στην τρομοκρατική οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, αναφέρει ότι η εν λόγω οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό στη Βαγδάτη την Τετάρτη, κοντά στο ιρακινό υπουργείο Γεωργίας και σε ξενοδοχείο, στο οποίο καταλύουν δυτικοί επισκέπτες. Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και πολλοί αμερικανοί συμβασιούχοι που εργάζονται στο Ιράκ.

    [02] Πτώση σημείωσε ο αριθμός των νεοσύλλεκτων στις ΗΠΑ

    10-03-2005

    Ο αριθμός των νεοσύλλεκτων βρίσκεται πιο κάτω από το στόχο του αμερικανικού στρατού,

    Νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των αφρο-αμερικανών και των γυναικών που κατατάσσονται στον αμερικανικό στρατό έχει σημειώσει σημαντική πτώση τα τελευταία 5 χρόνια.

    Οι αφροαμερικανοί αποτελούν τώρα μόλις το 14% των νεοσύλλεκτων του αμερικανικού στρατού, ενώ το 2000, αποτελούσαν πάνω από το 23%. Οι στατιστικές δείχνουν επίσης παρόμοια μείωση των γυναικών που εισέρχονται στο στράτευμα, από 22% το 2000, σε 17% το 2005. Μελέτες του στρατού αποδίδουν τη μείωση αυτή στην αυξημένη αντίθεση στον πόλεμο κατά του Ιράκ ανάμεσα στους αφροαμερικανούς, που ενισχύεται από ένα γενικό φόβο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού, καθώς και στο ότι η ότι η οικονομία βελτιώνεται πράγμα που επιτρέπει σε νέους ανθρώπους να βρουν εργασία σε άλλους τομείς. Ο στρατός λέει ότι βρίσκεται κατά 6% πιο κάτω από το στόχο νεοσύλλεκτων που έχει θέσει για τη φετινή χρονιά.

    [03] Ανεπαρκείς οι πληροφορίες των ΗΠΑ για το Ιράν

    10-03-2005

    Προεδρική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι μυστικές πληροφορίες που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με τις οπλικές δυνατότητες του Ιράν είναι ανεπαρκείς. Δημοσίευμα της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάϊμς αναφέρει πως η επιτροπή που διερεύνησε τις αμερικανικές μυστικές πληροφορίες σε σχέση με την διάδοση των πυρηνικών όπλων θα υποβάλει την απόρρητη έκθεσή της στον πρόεδρο Μπους, στο τέλος αυτού του μήνα.

    Πιστεύεται πως η έκθεση της επιτροπής θα είναι επικριτική για τις πληροφορίες που διαθέτουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα. Ιδιαίτερες επικρίσεις όμως και ανησυχίες θα εκφράζονται για την έλλειψη πληροφοριών αναφορικά με τις δυνατότητες της Τεχεράνης. Το έγγραφο αναφέρει πως η Αμερική δεν διαθέτει αρκετές πληροφορίες για το οπλοστάσιο του Ιράν για να μπορεί να εκφέρει με σιγουριά γνώμη για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αυτής. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να αναπτύξει μυστικά πυρηνικά όπλα. Η Τεχεράνη εμμένει στο ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα εξυπηρετεί αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς. Η Διεθνής Ατομική Ενέργεια έχει εκφράσει σκεπτικισμό σε σχέση με τον ισχυρισμό αυτό της Τεχεράνης, αλλά λέει πως δεν έχει δει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η το Ιράν εφαρμόζει πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων.

    [04] Αννάν: Στόχος η δέσμευση για χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των Συριακών δυνάμεων

    10-03-2005

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ειδικός απεσταλμένος του, Τεριέ Ρέντ Λάρσεν, θα μπορέσει να πείσει τους προέδρους της Συρίας και του Λιβάνου να δεσμευτούν σε χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των Συριακών δυνάμεων απ' το Λίβανο. Ο κ. Αννάν δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες ο κ. Ρεντ-Λάρσεν θα συναντηθεί με τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Ασσάντ και τον πρόεδρο του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, για να συζητήσει μαζί τους το θέμα. Στο μεταξύ, η βουλή του Λιβάνου έδωσε και πάλι εντολή στον πρώην πρωθυπουργό, Ομάρ Καράμι, που πρόσκειται στη Συρία, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, παρόλο που πριν δύο περίπου εβδομάδες είχε παραιτηθεί απ' την πρωθυπουργία, μετά από μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση δεν είχε δικό της υποψήφιο για την πρωθυπουργία, αλλά αντ' αυτού υπέβαλε κατάλογο αιτημάτων της για μεταρρυθμίσεις.

    [05] Οι ΗΠΑ διαβλέπουν προοπτικές δημιουργίας βάσεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

    10-03-2005

    Στρατηγός Τζόουνς

    Ο ανώτερος διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, δήλωσε ότι έχει έρθει η στιγμή για την έναρξη επίσημων συνομιλιών με στόχο τη δημιουργία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ο στρατηγός Τζόουνς δήλωσε σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι το Πεντάγωνο προσβλέπει στην δημιουργία βάσεων στο έδαφος δύο νέων συμμάχων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία 'εξαιρετικά συνεργάσιμες' και τόνισε ότι και οι δύο αυτές χώρες έχουν εκφράσει την διάθεση να φιλοξενήσουν τμήματα της Αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη. Πάντως ο στρατηγός Τζόουνς δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη τέτοιων συνομιλιών.

    [06] Σε αδιέξοδο οι Ισραηλο-Παλαιστινιακές συνομιλίες για μεταβίβαση εξουσίας σε πόλεις της Δυτικής Όχθης.

    10-03-2005

    Άκαρπες απέβησαν και οι χθεσινές συνομιλίες μεταξύ Iσραηλινών και Παλαιστινίων, για την μεταβίβαση στις Παλαιστινιακές αρχές της εξουσίας σε θέματα ασφάλειας στις πόλεις Ιεριχώ και Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη. Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών δήλωσαν ότι οι συνομιλίες περιέπεσαν σε αδιέξοδο, για το αν το Ισραήλ θα επιτρέψει την απομάκρυνση του κυρίου σημείου ελέγχου στην είσοδο της Ιεριχούς. Αναμενόταν ότι η μεταβίβαση της Ιεριχούς και της Τουλκαρέμ θα γινόταν μέσα στις επόμενες μέρες, αλλά τώρα δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα πραγματοποιηθεί.

    [07] Human Rights Watch: Πολιτικοποιημένη η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

    10-03-2005

    Η αμερικανική οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χιούμαν Ράιτς Ουώτς, δήλωσε ότι η συνεχής πολιτικοποίηση της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία ολόκληρου του διεθνούς οργανισμού. Η Χιούμαν Ράιτς Ουώτς τόνισε ότι, άν το όργανο αυτό των ΗΕ θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία του, θα πρέπει να αποκαλύπτει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο διευθυντής της οργάνωσης, Κέννεθ Ρόθ, έκανε τις δηλώσεις αυτές χθες ενόψει της ετήσιας διάσκεψης της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ, στη Γενεύη. Ο κ. Ρόθ τόνισε ότι το Σουδάν δεν θα πρέπει να συμμετέχει στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μετά από τις φρικαλεότητες στην περιοχή του Νταρφούρ και παρότρυνε την επιτροπή να καταδικάσει τις ΗΠΑ για τις εξαφανίσεις, βασανισμούς και άλλους τρόπους κακοποίησης υπόπτων, όπως είπε, στα πλαίσια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

    [08] Κύκλος επισκέψεων Καραμανλή στην Ευρώπη

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    10-03-2005

    Κώστας Καραμανλής

    Νέο κύκλο επισκέψεων εργασίας θα κάνει την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κώστας Καραμανλής στην Ευρώπη, λίγες μέρες πριν από την εαρινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 22 και 23 Μαρτίου.

    Η αρχή θα γίνει από το Λουξεμβούργο, στις 17 Μαρτίου, όπου θα συναντηθεί με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ζάν Κλώντ Γιούνκερ, ο οποίος στις προτεραιότητες της προεδρίας της χώρας του, έχει την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας - που συναντά σοβαρές δυσκολίες - και ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, λόγω του υψηλού ελλείμματος και δημόσιου χρέους της.

    Ο κ. Καραμανλής αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες , όπου στις 18 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μπαρόζο, με τον οποίο, οι πληροφορίες λένε, ότι θα συζητήσει και το νόμο για τον 'βασικό μέτοχο' μετά τις πρόσθετες διευκρινήσεις, που εστάλησαν ήδη από τον αρμόδιο έλληνα υπουργό στην Επιτροπή και με στόχο να αποφευχθεί η παραπομπή του θέματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα αναχωρήσει στις 21 Μαρτίου για το Βερολίνο, όπου θα συναντήσει τον Καγκελάριο Γκέρχαρτ Σρέντερ, με αντικείμενο συζήτησης και πάλι το Σύμφωνο Σταθερότητας καθώς την προηγούμενη 20 του μηνός ,οι Υπουργοί Οικονομίας σε έκτακτη συνεδρίαση, θα έχουν αποφασίσει, ή όχι, τις αλλαγές που έχει προτείνει ο γερμανογαλλικός άξονας, προκειμένου να υπάρξει μια μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του, κυρίως από χώρες που παρουσιάζουν ελλείμματα όπως η Γαλλία, η Γερμανία. η Ιταλία και η Ελλάδα. Εν όψει όμως της Συνόδου Κορυφής ο κ. Καραμανλής θα συζητήσει επίσης και το θέμα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, που δεν είναι στην ημερησία διάταξη αλλά σίγουρα θα υπάρξει κάποια συζήτηση στο γεύμα εργασίας των ηγετών των 25.

    Ενδιαφέρον, εξ άλλου, παρουσιάζει και η επίσκεψη του έλληνα υπουργού εξωτερικών κ. Πέτρου Μολυβιάτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακριβώς μετά την Σύνοδο Κορυφής, στις 24 Μαρτίου Ο κ. Μολυβιάτης θα συναντηθεί την ίδια μέρα στην Ουάσιγκτον με την αμερικανίδα ομόλογό του κ .Κοντολίζα Ράις και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Στίβεν Χάρντλει ενώ την Δευτέρα 20 Μαρτίου θα συναντηθεί στην Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Ανάν.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η πορεία του Κυπριακού , οι ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις , καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων.

    [09] Εντείνονται οι επιθέσεις στο Ιράκ

    11-03-2005

    Στο Ιράκ, εντείνεται η εκστρατεία βίας των ανταρτών με επίθεση χθες εναντίον κηδείας Σιιτών στη Μοσούλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 47 άτομα και να τραυματιστούν 80. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι βομβιστής αυτοκτονίας μπήκε στο τέμενος, όπου γινόταν η κηδεία και πυροδότησε τα εκρηκτικά του. Στη Βαγδάτη, ένοπλοι σκότωσαν αστυνομικό διοικητή και δύο συναδέλφους του, ενώ πήγαιναν στην εργασία τους. Επίσης ένας τέταρτος αστυνομικός, σκοτώθηκε σε άλλη συνοικία της Βαγδάτης. Στο μεταξύ, οι κύριοι πολιτικοί συνασπισμοί Σιιτών και Κούρδων πλησιάζουν προς την επίτευξη συμφωνίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα διοριστεί μετά την πρώτη συνεδρίαση της Ιρακινής Εθνοσυνέλευσης, την ερχόμενη Τετάρτη. Και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι η συμφωνία προετοιμάζει το έδαφος για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Σιίτη πολιτικό Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, ενώ την προεδρία θα αναλάβει ο Κούρδος ηγέτης, Τζαλάλ Ταλαμπανί. Επίσης οι Σιίτες συμφώνησαν να λάβουν υπόψη τους, στο νέο σύνταγμα της χώρας, τις κουρδικές ανησυχίες για το Κιρκούκ.

    [10] Νέα έκθεση για την κακομεταχείριση κρατουμένων

    10-03-2005

    Νέα έκθεση αναφέρει πως οι ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δεν κατηύθυναν ούτε και ενθάρρυναν την κακομεταχείριση κρατουμένων. Κυβερνητικοί αρμόδιοι που διάβασαν την έκθεση του στρατού λένε πως στο έγγραφο η ευθύνη επιρρίπτεται σε κατώτερους αξιωματικούς και στη σύγχυση που δημιούργησαν οι απανωτές αλλαγές των κανονισμών. Επικεφαλής της έρευνας, που διενεργήθηκε σε σχέση με τις μεθόδους ανάκρισης αμερικανικών κρατουμένων, στην οποία και στηρίχτηκε η έκθεση, ήταν ο αντιναύαρχος Άλμπερτ Τσερτς, που παρουσίασε την Πέμπτη τα σχετικά πορίσματα καταθέτοντας ενώπιον της αρμόδιας για τις Ένοπλες δυνάμεις επιτροπής της Γερουσίας.

    Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόουστ γράφει πως η έκθεση, στην οποία συνοψίζονται προηγούμενες έρευνες του στρατού, ελάχιστα διαφωτίζει σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαμάχη για τον τρόπο μεταχείρισης κρατουμένων.

    Δύο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μήνυσαν πρόσφατα τον υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, λέγοντας πως ο κ. Ράμσφελντ ενέκρινε μια σειρά σκληρών ανακριτικών μεθόδων και ότι δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την κακομεταχείριση κρατουμένων, αμέσως μόλις έμαθε τί συνέβαινε.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 13:57:54 UTC