Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συρία και Λίβανος ανακοινώνουν σχέδιο στρατιωτικής αναδίπλωσης
  • [02] Διεθνής διάσκεψη για την τρομοκρατία στη Μαδρίτη.
  • [03] Αποτροπιασμό εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την συμπεριφορά της Τουρκικής αστυνομίας σε διαδηλώσεις στη Κωνσταντινούπολη.
  • [04] Ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας στο Λευκό Οίκο.
  • [05] Το διεθνές εμπόριο μικρών όπλων και η βία κατά των γυναικών
  • [06] Την πλήρη και άμεση απόσυρση των Συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο, ζητά ο πρόεδρος Μπους
  • [07] Μεγάλες διαδηλώσεις στη Βηρυτό
  • [08] Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για διάλογο για το μέλλον της Κύπρου
  • [09] Νεκρός ο Ασλάν Μασκάντωφ.
  • [10] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου
  • [11] Διεθνής μέρα της γυναίκας

  • [01] Συρία και Λίβανος ανακοινώνουν σχέδιο στρατιωτικής αναδίπλωσης

    08-03-2005

    Η Συρία και ο Λίβανος ανακοίνωσαν ότι οι Συριακές δυνάμεις θα υποχωρήσουν σε παραμεθόριες περιοχές του Λιβάνου μέχρι τα τέλη Μαρτίου, πριν οι δύο κυβερνήσεις καταλήξουν σε χρονοδιάγραμμα για την πλήρη απόσυρση των συριακών δυνάμεων από τη χώρα. Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ και ο Λιβανέζος ομόλογός του, Εμίλ Λαχούντ, ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι η αναδίπλωση θα αρχίσει αμέσως. Ο πρέσβης της Συρίας στην Ουάσινγκτον, Ιμάντ Μουσταφά, δήλωσε ότι οι συριακές δυνάμεις θα αποσυρθούν πλήρως από το Λίβανο σε λιγότερο από δύο με τρεις μήνες. Όμως, ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε την ανακοίνωση των προέδρων Ασάντ και Λαχούντ ημίμετρο και τόνισε ότι είναι καιρός η Συρία να αποσυρθεί 'πλήρως και αμέσως' απ' το Λίβανο. Ο πρόεδρος Μπούς συζήτησε επίσης το θέμα τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ και οι δύο ηγέτες επανέλαβαν ότι η Συρία θα πρέπει να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της απ' το Λίβανο. Στο μεταξύ, στη Βηρυτό, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της Συρίας συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στο κέντρο της πόλης, επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών εβδομάδων από την δολοφονία του τέως πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι.

    [02] Διεθνής διάσκεψη για την τρομοκρατία στη Μαδρίτη.

    08-03-2005

    Αρχίζει σήμερα στη Μαδρίτη Διεθνής Διάσκεψη για την Τρομοκρατία, τη Δημοκρατία και την Ασφάλεια, με τη συμμετοχή ηγετών και εμπειρογνωμόνων σε θέματα αντιτρομοκρατίας απ' όλο το κόσμο. Η διάσκεψη πραγματοποιείται καθώς η Ισπανία ετοιμάζεται να τιμήσει την επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Μαρτίου. Από αμερικανικής πλευράς στην διάσκεψη θα συμμετάσχει ο νέος υπουργός δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκονζάλες, ενώ περίπου 200 εμπειρογνώμονες από 50 χώρες θα εκφράσουν τις απόψεις τους στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Στην διάσκεψη θα μιλήσει τη Πέμπτη ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, ενώ τη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή προς τιμήν των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη.

    [03] Αποτροπιασμό εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την συμπεριφορά της Τουρκικής αστυνομίας σε διαδηλώσεις στη Κωνσταντινούπολη.

    08-03-2005

    Αξιωματούχοι της ΕΕ καταδίκασαν την δυσανάλογη χρήση βίας, όπως την χαρακτήρισαν, από μέρους της Τουρκικής αστυνομίας κατά διαδηλωτών, που πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας την Κυριακή. Ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ο Βρετανός υπουργός για Ευρωπαϊκές υποθέσεις και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα διεύρυνσης βρίσκονται στην Άγκυρα για συνομιλίες με θέμα τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Τουρκία για να επιτύχει την ένταξή της στην ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται και δεσμεύσεις για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη διέλυσε διαδήλωση που πραγματοποιείτο εν όψει της σημερινής Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. Η τηλεόραση έδειξε την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και γκλόμπ για να διαλύσει το πλήθος. Σε κοινή τους δήλωση, οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξέφρασαν σόκ για τις εικόνες που αντίκρισαν με αστυνομικούς να ξυλοκοπούν γυναίκες. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλλάχ Γκιούλ, εξέφρασε την λύπη του για το επεισόδιο και υποσχέθηκε την διερεύνηση της υπόθεσης.

    [04] Ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας στο Λευκό Οίκο.

    08-03-2005

    Τον Λευκό Οίκο επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπούς για διμερή και διεθνή θέματα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την κατάσταση στο Ιράκ, την προώθηση της δημοκρατίας στην ανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο ίδιος εκπρόσωπος χαρακτήρισε την Τσεχία 'στενό φίλο και σύμμαχο' των ΗΠΑ και αναφέρθηκε στην συμμετοχή των Τσεχικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

    [05] Το διεθνές εμπόριο μικρών όπλων και η βία κατά των γυναικών

    08-03-2005

    Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι γυναίκες υφίστανται δυσανάλογα τις συνέπειες της παγκόσμιας εμπορίας μικρών όπλων, αν και οι ίδιες ως επί το πλείστον, δεν αγοράζουν και δεν χρησιμοποιούν τέτοια όπλα. Αυτά επισημαίνει έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

    Οι ιστορίες είναι το ίδιο ανατριχιαστικές και προέρχονται από πολλά μέρη του κόσμου. Μία 19άχρονη ιρακινή, πυροβολήθηκε στα πόδια από το σύζυγό της, επειδή ήθελε να ξεφύγει από την βίαιη σχέση μαζί του. Μία γυναίκα στις νήσους του Σολομώντα βιάστηκε, υπό την απειλή όπλου, από αστυνομικό διοικητή. Μαθήτρια στη Βραζιλία, έμεινε παράλυτη από σφαίρες που την έπληξαν, όταν βρέθηκε κατά λάθος εν μέσω πυρών την ώρα που γινόταν ένοπλη ληστεία.

    H έκθεση, που υπογράφεται από αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Οξφαμ και το Διεθνές Δίκτυο Δράσης κατά των Μικρών Όπλων, εξετάζει δύο ανησυχητικές τάσεις και πώς σχετίζονται μεταξύ τους: την βία κατά των γυναικών και το διεθνές εμπόριο μικρών όπλων.

    Η Ντενίζ Σήρλ, διευθυντικό στέλεχος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων 'Διεθνής Αμνηστία', παραδέχεται ότι τα περισσότερα θύματα από την βία με μικρά όπλα είναι άνδρες, ειδικά νέοι άνδρες. Παράλληλα όμως υπενθυμίζει ότι το παγκόσμιο εμπόριο μικρών όπλων βρίσκεται στα χέρια ανδρών.

    'Το θέμα' λέει η κα Σηρλ, 'είναι ότι οι γυναίκες υποφέρουν δυσανάλογα από την βία που προέρχεται από μικρά όπλα, δεδομένου ότι σχεδόν ποτέ δεν αγοράζουν, διαθέτουν ή χρησιμοποιούν τέτοια όπλα.'

    Για παράδειγμα, στη Νότια Αφρική, λέει η κα Σήρλ, μία γυναίκα σκοτώνεται κάθε 18 λεπτά από τον πρώην σύζυγο, ή εραστή της. Σύμφωνα με την έκθεση, στη Νότια Αφρική και τη Γαλλία, ένα τρίτο των γυναικών που σκοτώνεται από τους συζύγους τους, πυροβολούνται με μικρά όπλα. Στις ΗΠΑ, πρόκειται για τα δύο τρίτα.

    'Όμως τα μικρά όπλα', λέει η κα Σηρλ, 'δεν προκαλούν μόνο θανάτους μεταξύ των γυναικών. Με την απειλή των όπλων αυτών οι γυναίκες εκφοβίζονται, βιάζονται και δέχονται σεξουαλικές επιθέσεις στο σπίτι και γενικά στις κοινότητές τους. Ο φόβος τέτοιων επιθέσεων περιορίζει σημαντικά την καθημερινή ζωή των γυναικών σε πολλά μέρη του κόσμου, αποτρέποντάς τες από του να εργάζονται, να σπουδάζουν, ή να επιδίδονται σε άλλες σημαντικές δραστηριότητες.'

    Η έκθεση συνιστά σε διάφορες χώρες να εφαρμόσουν αυστηρότερα νομικά μέτρα για το έλεγχο των μικρών όπλων και να απαιτούν ειδική άδεια από όσους θέλουν να αποκτήσουν όπλα. Προτείνει επίσης την εκπαίδευση αστυνομικών και άλλων μελών των υπηρεσιών ασφαλείας, έτσι ώστε να καταλαβαίνουν καλύτερα και να σέβονται την κατάσταση των γυναικών, αναφορικά με τα μικρά όπλα.

    Η έκθεση κάνει επίσης έκκληση για την υπογραφή διεθνούς συμφωνίας για τον έλεγχο του διεθνούς εμπορίου μικρών όπλων, απαγορεύοντάς τα σε περιοχές όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εγκληματικούς σκοπούς.

    Όμως, ο ερευνητής της εμπορίας όπλων της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία, Μπράιαν Γουντ, λέει ότι ο παγκόσμιος έλεγχός τους δεν είναι εύκολη υπόθεση.

    'Υπάρχουν τουλάχιστον 40 χώρες που χρειάζονται αυστηρότερους ελέγχους', λεει ο κος Γουντ. 'Αν όμως οι χώρες αυτές δεν δεχθούν ένα παγκόσμιο ελεγκτικό όργανο, δεν θα μπορέσει να γίνει τίποτε το ουσιαστικό.'

    Ο κ. Γουντ λέει επίσης ότι τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, είναι επίσης και οι μεγαλύτεροι παραγωγοί συμβατικών όπλων, επομένως θα ήταν δύσκολο να περιμένει κανείς ότι θα ελέγχουν τους εαυτούς τους.

    [06] Την πλήρη και άμεση απόσυρση των Συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο, ζητά ο πρόεδρος Μπους

    08-03-2005

    Ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από τη Συρία να αποσύρει όλα της τα στρατεύματα και τους πράκτορές της από το Λίβανο, πριν από τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών, που προγραμματίζονται για την άνοιξη. Μιλώντάς σήμερα στη Ουάσιγκτον , ο κύριος Μπους είπε ότι οι εκλογές του Μαΐου θα είναι δίκαιες και ελεύθερες μόνο εάν δεν υπάρχει παρεμβατισμός εκ των έξω.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι η Δαμασκός πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις από το Λίβανο, διαφορετικά θα έχει να αντιμετωπίσει διαρκώς αυξανόμενη απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα. Ο κύριος Μπους είπε ότι η ελευθερία θα επικρατήσει στο Λίβανο και πρόσθεσε ότι 'κρίσιμης σημασίας γεγονότα', όπως είπε επί λέξει, στρέφουν τη Μέση Ανατολή σε μία νέα ελπιδοφόρα κατεύθυνση. Και ο κύριος Μπους κατέληξε λέγοντας ότι η διάδοση της δημοκρατίας είναι απαραίτητη για να κερδιθεί ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ.

    [07] Μεγάλες διαδηλώσεις στη Βηρυτό

    08-03-2005

    Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα την πρωτεύουσα του Λίβανου σε ένδειξη υποστήριξης προς τη Συρία. Η διαδήλωση, η οποία οργανώθηκε από την σιτική εξτρεμιστική οργάνωση Χεζμπολά, που υποστηρίζεται από την Συρία, παρέλυσε το κέντρο της Βηρυτού. Ο ηγέτης της Χεζμπολα Σείχης Χασσάν Νασραλλά προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην επεμβαίνουν στις υποθέσεις του Λιβάνου. Σε μία θυελλώδη τριαντάλεπτη ομιλία, ο Νασραλλά ευχαρίστησε τη Δαμασκό, που επί χρόνια παρείχε σταθερότητα στο Λίβανο και είπε ότι κανείς δεν μπορεί να εξαναγκάσει τη Συρία να αποσυρθεί από τα πατρικά της εδάφη .

    Όμως κατά την διάρκεια της ομιλίας του ηγέτη της Χεζμπολα , άρχισαν να αποσύρονται από ορισμένες περιοχές κοντά στη Βηρυτό και να μετακινούνται προς τη συριακή μεθόριο, οι πρώτοι, από τους υπολογιζόμενους σε 14 χιλιάδες, Σύροι στρατιώτες.

    Οι πρόεδροι της Συρίας και του Λιβανου λενε ότι η αναδιπλωση στην πεδιάδα Μπεκακα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μηνα, εν οψει των συνομιλιών για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την πλήρη απόσυρση των συριακών στρατευμάτων.

    [08] Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για διάλογο για το μέλλον της Κύπρου

    08-03-2005

    Mεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Mεχμέτ Αλί Ταλάτ ανακοίνωσε συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού. Ο κ. Ταλάτ θα ηγηθεί του συνασπισμού αυτού, μεταξύ του Δημοκρατικού κόμματος και το Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, στο οποίο ανήκει. Ο κ. Ταλάτ, που έχει ταχθεί υπέρ του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού, συναντήθηκε σήμερα στη Λευκωσία με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ και πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Μετά από τις συνομιλίες ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για διάλογο, με στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για 'εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις' για το μέλλον της Κύπρου.

    [09] Νεκρός ο Ασλάν Μασκάντωφ.

    09-03-2005

    Ασλάν Μασκάντωφ

    Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι σκοπεύουν να διενεργήσουν ιατροδικαστική εξέταση για να επιβεβαιώσουν το θάνατο του ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών, Ασλάν Μασκάντωφ.

    Η ρωσική τηλεόραση έδειξε το πτώμα ενός άνδρα, που έμοιαζε με τον Μασκάντωφ, να κείτεται αιμόφυρτος. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκοτώθηκε κατά της διάρκεια επιδρομής Ρώσων στρατιωτών στο χωριό Τολστόϊ-Γιουρτ της Τσετσενίας.

    Ο θάνατος του Μασκάντωφ ανακοινώθηκε από τον Τσετσένο απεσταλμένο στο Λονδίνο , Ακχμεντ Ζακάγιεβ, ο οποίος είπε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας των Τσετσενων για ανεξαρτησία.

    [10] Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου

    08-03-2005

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάϊ, να παραιτηθεί μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, είπε πως η απόφαση του κ. Χαραντινάϊ καταδεικνύει το ενδιαφέρον του για το μέλλον και το λαό του Κοσσυφοπεδίου.

    Την απόφαση επεκρότησαν επίσης και αξιωματούχοι της διεθνούς κοινότητας . Ο διοικητής των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο, Σόρεν Γιέσεν Πέτερσεν, δήλωσε πως σέβεται την απόφαση του κ. Χαρντινάϊ, αλλά παράλληλα επισήμανε πως η αποχώρησή του θ αφήσει ένα μεγάλο κενό στην πολιτική διαδικασία. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιάαπ ντε Χούπ Σέφερ χαρακτήρισε την παράιτηση ένδειξη συνεργασίας με το δικαστήριο της Χάγης. Ο αρμόδιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα διεύρυνσης , Όλι Ρεν, είπε ότι η απόφαση του κ. Χαραντινάϊ να παραιτηθεί ήταν τολμηρή και συνετή και προέτρεψε το λαό του Κοσσυφοπεδίου να παραμείνει ήρεμος.

    [11] Διεθνής μέρα της γυναίκας

    08-03-2005

    Ηγετικά στελέχη του γυναικείου κινήματος για ισότητα εξυμνούν σήμερα, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, τις προόδους και τα επιτεύγματα των τελευταίων 100 χρόνων. Στα Ηνωμένα Έθνη χιλιάδες εκπρόσωποι από 130 χώρες συναντώνται για να εκτιμήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί αναφορικά με ένα σχέδιο που είχε υιοθετηθεί σε συνέδριο στο Πεκίνο πριν 10 χρόνια. Το σχέδιο εκείνο ζητούσε τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης των γυναικών, τη μείωση της εναντίον τους βίας και την ενίσχυση των ευκαιριών για την οικονομική και πολιτική προώθηση των γυναικών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε πως πρέπει να αλλάξουν οι τάσεις των ανδρών για να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

    Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε το 1910 στην Κοπεγχάγη της Δανίας με στόχο την προώθηση σε όλο τον κόσμο του δικαιώματος ψήφου των γυναικών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 11 April 2005 - 13:57:17 UTC