Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-03-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και νέα άνοδος της τιμής πετρελαίου στη Νέα Υόρκη.
  • [02] Οι ειρηνοφρουροί του ΝΑΤΟ επεκτείνονται στο Αφγανιστάν
  • [03] ΗΠΑ: Μάλλον θα καθυστερήσει η μεταρρύθμιση του συστήματος κρατικών συντάξεων
  • [04] Ράις: Οι καλύτερες, εδώ και χρόνια, συνθήκες για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
  • [05] Ιράκ: Δολοφονήθηκε ένας απ' τους δικαστές της υπόθεσης του Σαντάμ Χουσεΐν.
  • [06] To Ιράν αρνείται να επιτρέψει είσοδο επιθεωρητών της ΔΥΑΕ σε ύποπτες πυρηνικές εγκαταστάσεις.

  • [01] Και νέα άνοδος της τιμής πετρελαίου στη Νέα Υόρκη.

    03 Mar 2005, 02:50 UTC

    Πάνω από ένα δολάριο το βαρέλι αυξήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη η τιμή του πετρελαίου, κυρίως λόγω ανησυχιών των επενδυτών για την πτώση της τιμής του δολαρίου, την αύξηση της ζήτησης του μαύρου χρυσού, καθώς και την αβεβαιότητα που επικρατεί για τις μελλοντικές αποφάσεις του ΟΠΕΚ. Στα 53,15 δολάρια έφτασε η τιμή του αργού πετρελαίου. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή απ τα τέλη Οκτωβρίου. Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ έχει προγραμματιστεί για τι; 16 Μαρτίου στο Ιράν, οπότε και θα συζητηθούν τα θέματα της παραγωγής του καρτέλ και της τιμής του μαύρου χρυσού.

    [02] Οι ειρηνοφρουροί του ΝΑΤΟ επεκτείνονται στο Αφγανιστάν

    02 Mar 2005, 21:45 UTC

    Ειρηνοφρουροί του ΝΑΤΟ

    Oι ειρηνοφρουροί του ΝΑΤΟ, επεκτείνουν την επιχείρησή τους στο Αφγανιστάν, εν όψει των βουλευτικών εκλογών της χώρας που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος. Ο Τούρκος διοικητής της Διεθνούς Δύναμης Ασφάλειας στο Αφγανιστάν, είπε ότι ήδη άρχισαν να αναπτύσσονται Ιταλοί στρατιώτες στην κύρια δυτική πόλη Χεράτ. Θα ακολουθήσουν στρατιώτες από την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Λιθουανία. Το ΝΑΤΟ ανέλαβε την διοίκηση της Διεθνούς Δύναμης Ασφάλειας στο Αφγανιστάν το 2003. Μέχρι τώρα, οι ειρηνοφρουροί ήταν ανεπτυγμένοι μόνο στην πρωτεύουσα Καμπούλ και το βόρειο τμήμα της χώρας. Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ που συναντήθηκαν στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα ενέκριναν την επέκταση της ειρηνευτικής επιχείρησης. Οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει πίεση για την επέκταση αυτή, ώστε να ανακουφισθούν οι βεβαρυμένες αμερικανικές δυνάμεις.

    [03] ΗΠΑ: Μάλλον θα καθυστερήσει η μεταρρύθμιση του συστήματος κρατικών συντάξεων

    02 Mar 2005, 21:49 UTC

    Ο κ. Φρίστ

    Ο αρχηγός της πλειοψηφίας των ρεπουμπλικανών στη γερουσία, γερουσιαστής Μπίλ Φρίστ, άφησε να εννοηθεί ότι το κονγκρέσσο μπορεί να καθυστερήσει την λήψη δράσης σχετικά με την εισήγηση του προέδρου Μπούς για την αναμόρφωση του συστήματος κρατικών συντάξεων, του Σόσιαλ Σεκιούριτυ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τρίτη, ο κ. Φρίστ είπε ότι η έγκριση νομοθεσίας για την μεταρρύθμιση του Σόσιαλ Σεκιούριτυ μπορεί να πάρει μία εβδομάδα, ένα μήνα ή ένα χρόνο. Οι στατιστικές δείχνουν ότι ο αμερικανικός λαός είναι ως επί το πλείστον αντίθετος στα σχέδια του προέδρου Μπούς, που θα επιτρέπουν σε νεώτερους εργαζομένους να επενδύουν μέρος των φόρων τους σε ατομικές επενδύσεις. Οι ρεπουμπλικανοί νομοθέτες συνάντησαν σθεναρή αντίσταση για το σχέδιο αυτό από τους ψηφοφόρους τους. Ο κ. Μπούς ισχυρίζεται ότι το σύστημα κρατικών συντάξεων πρέπει να αλλάξει σύντομα, πριν να εξανεμιστούν οι πόροι του.

    [04] Ράις: Οι καλύτερες, εδώ και χρόνια, συνθήκες για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    02 Mar 2005, 01:20 UTC

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι συνθήκες για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή είναι τώρα οι καλύτερες, εδώ και χρόνια και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να επικρατήσει η ειρήνη στη περιοχή. Η κ. Ράις έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά την ομιλία της στην διάσκεψη στο Λονδίνο με στόχο να διασφαλιστεί διεθνής υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις σε θέματα ασφάλειας στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής. Επίσης ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δεσμεύτηκε πως θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις των δυνάμεων ασφάλειας με στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης περιλαμβάνει δέσμευση από Παλαιστινιακής πλευράς για την διάλυση των εξτρεμιστικών οργανώσεων, τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ και την συγχώνευση των δέκα και πλέον ανταγωνιστικών Παλαιστινιακών ομάδων ασφάλειας. Σε αντάλλαγμα οι δωρήτριες χώρες δεσμεύτηκαν να χρηματοδοτήσουν το νέο Παλαιστινιακό σώμα ασφάλειας και την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων.

    [05] Ιράκ: Δολοφονήθηκε ένας απ' τους δικαστές της υπόθεσης του Σαντάμ Χουσεΐν.

    02 Mar 2005, 02:49 UTC

    Στο Ιράκ, αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι δολοφονήθηκε χθες στη Βαγδάτη ένας απ τους δικαστές που θα συμμετείχε στην δίκη του πρώην ηγέτη της χώρας, Σαντάμ Χουσεΐν. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν έδωσαν το όνομα του δικαστή, είπαν όμως ότι δεν αληθεύουν οι αρχικές πληροφορίες που ανέφεραν ότι είχε δολοφονηθεί ο επικεφαλής της ομάδας δικαστών υπεύθυνων για την δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν. Στο μεταξύ, ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Τζών Αμπιζέιντ, δήλωσε ότι είναι μετρημένες οι μέρες του πλέον καταζητούμενου τρομοκράτη στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι. Ο στρατηγός Αμπιζέιντ δήλωσε χθες σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι η βελτίωση των απόρρητων πληροφοριών απ το Ιράκ, καθώς και πληροφοριοδότες στους κόλπους του δικτύου του αλ Ζαρκάγουι, έχουν επιφέρει πρόοδο προς την εξουδετέρωση της ομάδας αυτής. Των δηλώσεων του κ. Αμπιζέιντ είχε προηγηθεί δημοσίευση ανακοίνωσης σε ισλαμική ιστοσελίδα ότι η ομάδα του αλ Ζαρκάγουι αναλάμβανε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Δευτέρας στην πόλη Χίλλα, από την οποία σκοτώθηκαν 125 άτομα.

    [06] To Ιράν αρνείται να επιτρέψει είσοδο επιθεωρητών της ΔΥΑΕ σε ύποπτες πυρηνικές εγκαταστάσεις.

    02 Mar 2005, 02:55 UTC

    Έκθεση επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αναφέρει ότι το Ιράν αρνήθηκε να τους επιτρέψει να επισκεφτούν την στρατιωτική βάση Παρτσίν, όπου, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η Τεχεράνη πραγματοποιεί εικονικές δοκιμές πυρηνικών όπλων. Ο αναπληρωτής γ.γ. της Διεθνούς Υπηρεσίας, Πιέρ Γκόλντσμιτ, δήλωσε ότι Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πως η επίσκεψη των επιθεωρητών τον Ιανουάριο στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είχε ικανοποιήσει τα αιτήματα τους. Επίσης ο κ. Γκόλντσμιτ δήλωσε πως το Ιράν καθυστέρησε να ενημερώσει για εκτενές σύστημα τούνελ που κατασκευάζεται κάτω από πυρηνικό εργοστάσιο στο Ισφαχάν, ενώ συνεχίζει να κατασκευάζει αντιδραστήρα βαρέως ύδατος, παρά το αίτημα να σταματήσει. Ο εκπρόσωπος της Τεχεράνης στην διάσκεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη δήλωσε ότι το Ιράν σκοπεύει να συνεχίσει να παράγει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 4 March 2005 - 2:18:12 UTC