Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-02-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όσκαρ: "Million Dollar Baby" η ταινία της χρονιάς.
  • [02] Δημοσίευμα: Ανησυχία στη CIA για ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος στελεχών για θέματα ανακρίσεων κρατουμένων για τρομοκρατία.
  • [03] Βατικανό: Βελτιώθηκε η υγεία του Πάπα
  • [04] ΗΕ: Αύξηση κατά 40% θα σημειώσει ο πληθυσμός της γης μέχρι το 2050
  • [05] Υπό εξέταση η Νέα Υόρκη
  • [06] Ελλάδα: Συνάντηση Καραμανλή - Μπέκι

  • [01] Όσκαρ: "Million Dollar Baby" η ταινία της χρονιάς.

    28 Feb 2005, 04:52 UTC

    Η ταινία του Κλίντ Ήστγουντ, Million Dollar Baby είναι ο μεγάλος κερδισμένος των 77ων βραβείων Όσκαρ κερδίζοντας το τίτλο της ταινίας της χρονιάς. Απ την ίδια ταινία το διάσημο αγαλματίδιο κέρδισαν ο ηθοποιός Μόργκαν Φρήμαν για δεύτερο ανδρικό ρόλο, καθώς και η πρωταγωνίστρια, Χίλλαρυ Σουάνγκ. Το Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου κέρδισε η ηθοποιός Κέητ Μπλάντσετ για την ερμηνεία της στη ταινία The Aviator, ενώ τo Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Τζέιμυ Φόξ για την ερμηνεία του στη ταινία Ray. Καλύτερη ξένη ταινία επελέγη «H Θάλασσα Μέσα» απ την Ισπανία.

    [02] Δημοσίευμα: Ανησυχία στη CIA για ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος στελεχών για θέματα ανακρίσεων κρατουμένων για τρομοκρατία.

    28 Feb 2005, 02:45 UTC

    Άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρει αυξανόμενη ανησυχία στους κόλπους της Αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά υπαλλήλων καριέρας της υπηρεσίας, για την συμπεριφορά τους κατά τις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες. Το άρθρο φέρει πρώην και νυν κυβερνητικούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι ο γενικός επιθεωρητής της CIA διερευνά τουλάχιστον 7 υποθέσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς από μέρους υπαλλήλων της υπηρεσίας. Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες των υποθέσεων που διερευνώνται, δήλωσαν μόνο ότι προηγούμενη διερεύνηση του γραφείου του γενικού επιθεωρητή της CIA έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές των κανόνων που διέπουν την σύλληψη υπόπτων και τις ανακρίσεις κρατουμένων.

    [03] Βατικανό: Βελτιώθηκε η υγεία του Πάπα

    25 Feb 2005, 21:12 UTC

    Γυναίκα προσεύχεται για την ταχεία ανάρρωση του Πάπα

    Το Βατικανό δήλωσε ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β αναπνέει φυσιολογικά από μόνος του, μετά την τραχειοτομή στην οποία υπεβλήθη την Πέμπτη, εξαιτίας σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασε. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού είπε ότι ο ποντίφικας πέρασε ήσυχη νύχτα στο νοσοκομείο Τζέμελλι της Ρώμης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για πνευμονική λοίμωξη, όπως πνευμονία, που θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάρρωση του Πάπα, που είναι 84 ετών. Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι οι γιατροί του Πάπα, του συνέστησαν αφωνία για αρκετές μέρες, για να βοηθηθεί η ανάρρωσή του. Ο πρόεδρος και η κα Μπους ευχήθηκαν ήδη ταχεία ανάρρωση στον ποντίφικα.

    [04] ΗΕ: Αύξηση κατά 40% θα σημειώσει ο πληθυσμός της γης μέχρι το 2050

    25 Feb 2005, 21:27 UTC

    Τα ΗΕ υπολογίζουν ότι η Ινδία θα έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από αυτό της Κίνας έως το έτος 2030, που είναι 5 χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο. Νέα έκθεση αναφέρει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί σε πάνω από 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2050, που αποτελεί αύξηση κατά 40% του σημερινού πληθυσμού.

    Σχεδόν όλη η αύξηση θα σημειωθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες, και μερικές από αυτές θα παρουσιάσουν τριπλασιασμό του πληθυσμού τους. Μικρή ή καθόλου αύξηση αναμένεται για τις ανεπτυγμένες χώρες.

    Η έκθεση των ΗΕ πάντως τονίζει ότι η αύξηση πληθυσμού θα εξαρτηθεί από το αν θα εξαπλωθεί, ή όχι ο ιός του Ειντς και από το πώς οι αναπτυσσόμενες χώρες θα εφαρμόσουν προγράμματα πρόληψης των γεννήσεων. Μεταξύ των ετών 2005 και 2050, το 50% της αναμενόμενης αύξησης του πληθυσμού θα σημειωθεί στις εξής χώρες: Αφγανιστάν, Μπουρκίνα Φάσο, Μπουρούντι, Τσάντ, Κονγκό, Κεντρική Δημοκρατία του Κονγκό, Ανατολικό Τιμόρ, Γουινέα Μπισάου, Λιβερία, Μαλί, Νίγηρ και Ουγκάντα, που υπολογίζεται ότι θα τριπλασιάσουν τον πληθυσμό τους.

    [05] Υπό εξέταση η Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    25 Feb 2005, 22:02 UTC

    Την επίσκεψή της στην υποψήφια για διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 πόλη της Νέας Υόρκης, ολοκλήρωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Για τέσσερις ημέρες η επιτροπή αξιολόγησης της ΔΟΕ επισκέφθηκε τους προτεινόμενους ολυμπιακούς τόπους συναντήσεων στο νησί Στάτεν, την πολιτεία της Νέας Υερσέης και το Μπρούκλιν. Πριν την αναχώρησή τους τα μέλη της ΔΟΕ πρόκειται να προγραμματίσουν διάσκεψη τύπου.

    Η επίσκεψή τους ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα με συναντήσεις στο ξενοδοχείο Πλάζα της Νέας Υόρκης με θέα τις πύλες του Κρίστο και της Ζαν-Κλωντ στο Σέντραλ Πάρκ. Την Τρίτη οι αρμόδιοι της επιτροπής 2012 τους ξενάγησαν στις σημαντικότερες περιοχές ολυμπιακών χώρων αλλά και στο σημείο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το Ολυμπιακό στάδιο το οποίο θα κοστίσει 1.7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αξίζει να αναφερθεί πως κατά την διάρκεια της ξενάγησης ο αντιδήμαρχος κ. Ντάν Ντοκτόροφ δήλωσε πως πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές ημέρες όσον αφορά στην εικόνα που παρουσιάζει η Νέα Υόρκη ως υποψήφια οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

    Να υπενθυμίσουμε ότι παρά την υποστήριξη τόσο του Προέδρου Μπους αλλά και καλλιτεχνών μεγάλου βεληνεκούς όπως o Πωλ Σάιμον, υπάρχουν πολλοί που εναντιώνονται στα μεγαλεπήβολα σχέδια για την ανέγερση του ολυμπιακού σταδίου. Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της επίσκεψης της ΔΟΕ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη διαδήλωση « αντι-σταδιακή» έξω από τα γραφεία της Μητροπολιτικής Αρχής Μεταφορών, στην οποία ανήκει το οικόπεδο που πρόκειται να ανεγερθεί το στάδιο.

    [06] Ελλάδα: Συνάντηση Καραμανλή - Μπέκι

    Γιώργος Βραχνής, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Αθήνα

    25 Feb 2005, 21:47 UTC

    Τάμπο Μπέκι

    Με τον Πρόεδρο της Ν. Αφρικής κ. Τάμπο Μπέκι συναντήθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρώτου στην Αθήνα, όπου επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων των δύο πλευρών και εξετάζονται οι δυνατότητες ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας.

    «Συζητήσαμε για τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς, μιας συνεργασίας που έχει, εκτός των άλλων, ως γέφυρα φιλίας τη σημαντική εκεί ελληνική ομογένεια» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Κ. Καραμανλής

    Η Ελλάδα, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και έχει εντάξει την Ν. Αφρική στις χώρες προτεραιότητας για την αναπτυξιακή συνεργασία, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τον κ. Μπέκι άξιο συνεχιστή της πολιτικής του Νέλσον Μαντέλα για τη Ν. Αφρική και τόνισε ότι η χώρα άφησε ειρηνικά πίσω της μια σκοτεινή εποχή και κατάφερε γρήγορα να δημιουργήσει μια ισχυρή δημοκρατία που συμβάλει σημαντικά στην αναγέννηση της Αφρικανικής Ηπείρου.

    «Με τον Πρόεδρο Μπέκι συζητήσαμε επίσης για τις ιδιαίτερα σημαντικές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που καταβάλλει η Ν. Αφρική, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, για να βοηθήσει στην επίλυση σοβαρών κρίσεων που υπάρχουν, δυστυχώς ακόμα, στην Αφρικανική Ήπειρο» είπε ο κ. Καραμανλής και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα από την θέση του μέλους του Σ.Α. του ΟΗΕ θα συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη και την προώθηση των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών της Πρετόριας.

    Την ικανοποίησή του για το επίπεδο των σχέσεων με την Αθήνα εξέφρασε και ο κ. Μπέκι που τόνισε χαρακτηριστικά ότι αισθάνεται πως η Ελλάδα λειτουργεί και ως σημαντικός εκπρόσωπος της Αφρικής στην Ε.Ε.

    «Το μεγάλο πλεονέκτημα που διαθέτει η Ελλάδα», δήλωσε ο κύριος Μπέκι «είναι ότι και εμείς αισθανόμαστε πως εσείς μας εκπροσωπείτε, κάθε φορά που συνέρχεται κάποιο όργανο της Ε.Ε. διότι ξέρουμε ότι στις προτεραιότητές σας βρίσκονται τα θέματα που αφορούν την αφρικανική Ήπειρο».

    Κύριο αίτημα του κ. Μπέκι είναι η Ε.Ε. να δεσμευτεί για την οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής και να γίνει αρωγός στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ηπείρου όπως αυτά των προβλημάτων υγείας και αντιμετώπισης της πείνας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 1 March 2005 - 2:18:11 UTC