Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-02-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Λίβανο εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για την δολοφονία Χαρίρι.
  • [02] Παλαιστίνιοι: Ορκίστηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο
  • [03] Ελλάδα: Πιέσεις για παραίτηση δέχεται ο Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος
  • [04] Ιράν: Ξεπέρασε τους 500 ο αριθμός των νεκρών.
  • [05] Αδύνατη η αναγνώριση 1.100 θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου

  • [01] Στο Λίβανο εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για την δολοφονία Χαρίρι.

    25 Feb 2005, 03:14 UTC

    Σύροι στρατιώτες στο Λίβανο

    Στο Λίβανο βρίσκεται ειδική επιτροπή των ΗΕ για την διερεύνηση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι. Η τριμελής επιτροπή Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων βρίσκεται στη Βηρυτό, ενώ εντείνονται οι πιέσεις προς το Λίβανο να βρεί τους υπεύθυνους για τη δολοφονία και προς τη Συρία να αποσύρει τις 14 χιλιάδες στρατιώτες της απ το Λίβανο. Η Συρία ανακοίνωσε χθες ότι ετοιμάζεται να αποσύρει τις δυνάμεις της απ τα παράλια του Λιβάνου μέχρι την κοιλάδα Μπεκάα, ενώ ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν ζήτησε την πλήρη αποχώρηση των Συριακών στρατευμάτων απ το Λίβανο μέχρι την 1η Απριλίου.

    [02] Παλαιστίνιοι: Ορκίστηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο

    24 Feb 2005, 21:28 UTC

    Μαχμούντ Αμπάς και Αχμέντ Κουρέια

    Το νέο Παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο ορκίστηκε σήμερα, λίγες ώρες μετά την έγκριση της σύστασής του, στην οποία κυριαρχούν οι τεχνοκράτες και οι μεταρρυθμιστές, από την Παλαιστινιακή εθνοσυνέλευση.

    Από τα 24 μέλη της κυβέρνησης, τα 17 είναι νέα πρόσωπα και σχεδόν όλα θεωρούνται ειδήμονες στον τομέα τους, ενώ κατέχουν ανώτερα πανεπιστημιακά διπλώματα. Η εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία, με ψήφους 54 υπέρ, 12 κατά και 4 αποχές. Οι βουλευτές πραγματοποίησαν διαβουλεύσεις αναφορικά με την σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου για πολλές μέρες, μέχρις ότου ο πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέια υποχώρησε στις πιέσεις να αντικαταστήσει αρκετούς υποψηφίους υπουργούς, που είχαν διασυνδέσεις με τον πρώην Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    Στο νέο συμβούλιο συμπεριλαμβάνονται αρκετοί σύμμαχοι του Αραφάτ, όπως ο Ναμπίλ Σαάθ, που αναλαμβάνει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και ο Νάσερ αλ Κίντβα, ανιψιός του εκλιπόντος, που αντικαθιστά τον κ. Σαάθ στο υπουργείο Εξωτερικών. Αναλυτές πιστεύουν ότι η νέα κυβέρνηση αποτελεί σημαντικό βήμα για τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να εφαρμόσει ο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Όμως, η θητεία των μελών της νέας κυβέρνησης μπορεί να είναι μικρής διάρκειας, επειδή από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου μπορεί να αναδειχθεί μια νέα κυβέρνηση.

    [03] Ελλάδα: Πιέσεις για παραίτηση δέχεται ο Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

    24 Feb 2005, 22:08 UTC

    Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

    Στην Ελλάδα, ο Aρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Χριστόδουλος αντιμετωπίζει εκκλήσεις για να παραιτηθεί, λόγω του τεράστιου σκανδάλου για διαφθορά στην εκκλησία. Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος δήλωσε την Πέμπτη στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Φλάς, ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να παραιτηθεί ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Μερικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα λένε ότι ο κ. Χριστόδουλος προσπάθησε να σκεπάσει το σκάνδαλο, στο οποίο ενέχονται καταγγελίες για κλοπές, δωροδοκίες, εκβιασμούς και ομοφυλοφιλία από επισκόπους.

    Την Τετάρτη, η ελληνική αστυνομία συνέλαβε ιερέα που κατηγορείται ότι έκλεβε εκκλησιαστικά κειμήλια. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η αστυνομία συνέλαβε έναν άλλο κληρικό, τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, για κλοπή. Ο Γιοσάκης κατηγορείται επίσης για δωροδοκία δικαστικών, ώστε να αθωώσουν άτομο που κατηγορείται για λαθρεμπορία ναρκωτικών, το οποίο τώρα καταζητείται.

    [04] Ιράν: Ξεπέρασε τους 500 ο αριθμός των νεκρών.

    23 Feb 2005, 20:42 UTC

    Στο Ιράν, τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ξεπέρασε ήδη τους 500 ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό της Τρίτης, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους, παρά την παγωμένη βροχή και τους απανωτούς μετασεισμούς. Οι κακές καιρικές συνθήκες κατέστησαν την επιχείρηση διάσωσης δυσκολότερη, ενώ εκφράζονται παράπονα από τους σεισμοπαθείς για έλλειψη τροφίμων και στέγης. Ο ιρανός πρόεδρος, Μωχάμεντ Χαταμί, δήλωσε ότι η χώρα του θα δεχθεί διεθνή βοήθεια, αν και δεν θα την ζητήσει απ ευθείας, όπως είπε. Σε ανακοίνωσή του από την Γερμανία, όπου βρισκόταν, ο πρόεδρος Μπους είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια. Επίσης η Ιαπωνία δήλωσε ότι θα στείλει κουβέρτες, σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς.

    [05] Αδύνατη η αναγνώριση 1.100 θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική υπηρεσία της ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    23 Feb 2005, 21:40 UTC

    Είναι αδύνατη η αναγνώριση πάνω από χίλιων θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το τελικό πόρισμα του αρμόδιου γραφείου για την εξακρίβωση της ταυτότητας αυτών που σκοτώθηκαν στο Κέντρο Παγκοσμίου Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Το ιατροδικαστικό γραφείο ολοκλήρωσε ένα μεγάλο μέρος της έρευνας μέσω DNA για την εξακρίβωση της ταυτότητας όλων των ανθρώπινων μελών που βρέθηκαν μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Η έρευνα διήρκεσε περισσότερα από τρεισήμισι χρόνια, εξαντλώντας όλες τις υπάρχουσες τεχνολογικές μεθόδους. Περισσότερα από 1.100 θύματα θα παραμείνουν άγνωστα, δηλαδή σχεδόν τα μισά από τα συνολικά 2.749 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης.

    Κατά την διάρκεια των τελευταίων τρεισήμισι χρόνων είχε πιστοποιηθεί η ταυτότητα 1600 θυμάτων, αλλά η πρόοδος που είχε σημειωθεί άρχισε να επιβραδύνεται τους τελευταίους μήνες. Από τον Σεπτέμβριο του 2004 πιστοποιήθηκε η ταυτότητα μόνο 8 θυμάτων.

    Σήμερα η πόλη φυλάσσει σε ειδικούς ψύκτες, 10 χιλιάδες οστά και ιστούς που δεν αντιστοιχούν σε κανένα απ' τα θύματα στον κατάλογο των νεκρών. Η προσπάθεια συνταιριάσματος του DNA ήταν αδύνατη στις περισσότερες περιπτώσεις, και λόγω της θερμότητας, της υγρασίας και της παρόδου του χρόνου, είχαν μεταλλαχθεί πολλά στοιχεία κρίσιμα για την εξακρίβωση της ταυτότητας. Η είδηση, όπως ήταν αναμενόμενο, αναστάτωσε τις οικογένειες των θυμάτων που περίμεναν όλα αυτά τα χρόνια. Πάντως η πολιτεία τους διαβεβαίωσε πως οι έρευνες θα επαναληφθούν μόλις υπάρξουν νέες πιο εξελιγμένες επιστημονικές μέθοδοι.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 26 February 2005 - 2:18:08 UTC