Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-02-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράν: 420 οι νεκροί απ' τον τελευταίο σεισμό.
  • [02] Ιράκ: Ο Ιμπραχίμ Τζααφάρι υποψήφιος ...
  • [03] O Αχμέντ Κουρέια συμφώνησε σε αλλαγές στο υπουργικό του συμβούλιο.
  • [04] Διατεθειμένη να επιστρέψει στις ...
  • [05] Η Γαλλία ζητά την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κίνα
  • [06] Αντι-νατοϊκή διαδήλωση στην Ουκρανία
  • [07] Απέρριψε τις ξένες πιέσεις προς την Τεχεράνη, ο Καμάλ Χαραζί
  • [08] Μούσα: Ο Άσαντ τον διαβεβαίωσε πως τα Συριακά στρατεύματα θα αποχωρήσουν απ' το Λίβανο.
  • [09] To Ισραήλ απελευθέρωσε άλλους 500 Παλαιστίνιους κρατούμενους.
  • [10] Ιράκ: 3 Αμερικανοί στρατιώτες ...

  • [01] Ιράν: 420 οι νεκροί απ' τον τελευταίο σεισμό.

    23 Feb 2005, 02:03 UTC

    Ισχυρός σεισμός 6,4ων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε πριν τα ξημερώματα της Τρίτης στο ορεινό νοτιοκεντρικό Ιράν, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 420 άτομα, τραυμάτισε εκατοντάδες άλλα και κατέστρεψε αρκετά χωριά. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς τα σωστικά συνεργεία φθάνουν σε απομακρυσμένα χωριά. Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε εικόνες ισοπεδωμένων χωριών και πλάνα από την μεταφορά νεκρών και τραυματιών. Αμερικανοί γεωλόγοι υπολόγισαν το επίκεντρο του σεισμού στα 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Κερμάν. Υπάρχουν πάνω από 40 χωριά στην πληγείσα περιοχή και οι αρχές λένε ότι ισχυρές βροχοπτώσεις και κλεισμένοι δρόμοι, καθιστούν την επιχείρηση διάσωσης ακόμα δυσκολότερη. Η περιοχή Κερμάν βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της αρχαίας πόλης Μπάμ, όπου το Δεκέμβριο του 2003, είχαν 30,000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από σεισμό της ίδιας ισχύος. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να στείλει βοήθεια στην πληγείσα περιοχή, αλλά περιμένει να πληροφορηθεί από τις υπηρεσίες αρωγής, τί είδους βοήθεια χρειάζονται.

    [02] Ιράκ: Ο Ιμπραχίμ Τζααφάρι υποψήφιος ...

    23 Feb 2005, 02:12 UTC

    Στο Ιράκ, μετά από τριήμερες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, ο κύριος πολιτικός συνασπισμός Σιιτών επέλεξε τον μεταβατικό αντιπρόεδρο, Ιμπραχίμ Τζααφάρι, ως υποψήφιο του για το πρωθυπουργικό αξίωμα. Ο άλλος επίδοξος Σιίτης υποψήφιος, ο Αχμέντ Τσαλαμπί, απέσυρε την υποψηφιότητά του. Οι Σιίτες εξασφάλισαν το 48% των ψήφων στις εκλογές του περασμένου μήνα, αλλά χρειάζονται τα δύο-τρίτα της Εθνοσυνέλευσης για την έγκριση του υποψηφίου τους για το σχηματισμό κυβέρνησης. Κύριος αντίπαλος του κ. Αλ Τζααφάρι είναι ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, του οποίου το κόμμα πήρε μόνο το 14% της ψήφου. Στο μεταξύ χθες έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βαγδάτη κόστισε τη ζωή σε 2 Ιρακινούς στρατιώτες και τραυμάτισε πάνω από 20 άλλους. Επίσης το Αμερικανικό υπουργείο άμυνας διέψευσε δημοσίευμα του περιοδικού TIME που αναφέρει ότι αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται με Ιρακινούς αντάρτες για να τους πείσουν να καταθέσουν τα όπλα.

    [03] O Αχμέντ Κουρέια συμφώνησε σε αλλαγές στο υπουργικό του συμβούλιο.

    23 Feb 2005, 02:55 UTC

    Παλαιστίνιοι βουλευτές δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέϊα, συμφώνησε να αλλάξει την προτεινόμενη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου και να συμπεριλάβει φιλο-μεταρρυθμιστές τεχνοκράτες, μετά τις αντιδράσεις μελών της Φατάχ που χαρακτήρισαν διεφθαρμένους πολλούς απ τους υπουργούς της αρχικής σύνθεσης του συμβουλίου. Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, αντιμετωπίζει και αυτός προβλήματα από βουλευτές του κόμματος του που αντιτίθενται στο σχέδιο του για την απομάκρυνση των Εβραίων εποίκων απ τη Γάζα. 26 απ τους 40 βουλευτές του κόμματος Λικούντ στη Κνεσέτ υπέγραψαν έγγραφη διαμαρτυρία που ζητά δημοψήφισμα για το θέμα της αποχώρησης απ τη Γάζα.

    [04] Διατεθειμένη να επιστρέψει στις ...

    22 Feb 2005, 21:29 UTC

    O ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κίμ Γιόνγκ Ιλ λέει ότι η κυβέρνησή του θα επιστρέψει στις εξαεθνείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, εάν οι συνομιλίες γίνουν κάτω από «ώριμες συνθήκες,» όπως είπε επί λέξει. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι ο κ. Κίμ είπε σε Κινέζο διπλωμάτη ότι οι συνομιλίες μπορεί να αρχίσουν πάλι ανά πάσα στιγμή, εφόσον οι ΗΠΑ επιδείξουν αξιόπιστη ειλικρίνεια, όπως είπε. Ο κ. Κίμ φέρεται να είπε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη σε μία μη πυρηνικοποιημένη κορεατική χερσόνησο. Ερωτηθείς για τα σχόλια του κ. Κίμ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τρέντ Ντάφφυ δε σχολίασε τους αδιευκρίνιστους όρους του βορειο-κορεάτη ηγέτη, αλλά επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την επιστροφή της Βόρειας Κορέας στο τραπέζι των εξαεθνών συνομιλιών. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι τόσο η Βόρεια Κορέα, όσο και οι ΗΠΑ πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για επίδειξη καλής θέλησης και ευελιξίας για την επίλυση του πυρηνικού προβλήματος της Πιονγιάνγκ.

    [05] Η Γαλλία ζητά την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κίνα

    22 Feb 2005, 21:35 UTC

    Ο κ. Σιράκ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ ζήτησε τήν άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Κίνα, αλλά πρόσθεσε ότι θα λάβει υπόψη του τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο διατάραξης της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή. Ο κ. Σιράκ, μιλώντας μετά από δηλώσεις του προέδρου Μπούς, που είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με την άρση του εμπάργκο, επισήμανε ότι η απαγόρευση δεν είναι πλέον δικαιολογημένη. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είχαν επιβάλει κοινό εμπάργκο σε σχέση με τις πωλήσεις όπλων στην Κίνα μετά από τα επεισόδια του 1989, εναντίον φιλοδημοκρατικών στοιχείων στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Σι Αι Ει, Πόρτερ Γκός, είπε ότι η συσσώρευση εξοπλισμών εκ μέρους της Κίνας, διαταράσσει την ισορροπία δυνάμεων στα στενά της Ταιβάν και απειλεί τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

    [06] Αντι-νατοϊκή διαδήλωση στην Ουκρανία

    22 Feb 2005, 21:37 UTC

    Στην Ουκρανία, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο Κίεβο, κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Τουλάχιστον 300 άτομα έλαβαν μέρος στη διαδήλωση, φωνάζοντας αντι-νατοϊκά συνθήματα και καίγοντας σημαία της συμμαχίας. Νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιούσενκο επανέλαβε την επιθυμία της χώρας του να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

    [07] Απέρριψε τις ξένες πιέσεις προς την Τεχεράνη, ο Καμάλ Χαραζί

    22 Feb 2005, 21:39 UTC

    Ο κ. Χαραζί

    O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, απέρριψε τις αυξανόμενες πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ευρώπης προς την Τεχεράνη, για να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Μιλώντας σε μέλη μίας δεξαμενής σκέψης για θέματα εξωτερικής πολιτικής στο Νέο Δελχί την Τρίτη, ο κ. Χαραζί είπε ότι το Ιράν έχει κάθε δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς και επομένως δεν παραβιάζει την διεθνή νομοθεσία. Ο κ. Χαραζί που ολοκληρώνει διήμερη επίσκεψη στην Ινδία, υπογράμμισε ότι η χώρα του συνεργάζεται με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για το θέμα αυτό. Η Ουάσινγκτον υποψιάζεται πως το Ιράν αναπτύσσει μυστικά πυρηνικά όπλα και δεν έχει αποκλείσει την χρήση στρατιωτικών μέσων, άν η Τεχεράνη δεν εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    [08] Μούσα: Ο Άσαντ τον διαβεβαίωσε πως τα Συριακά στρατεύματα θα αποχωρήσουν απ' το Λίβανο.

    22 Feb 2005, 01:23 UTC

    Αμρ Μούσα

    O πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωσε ότι o πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, τον διαβεβαίωσε πως σύντομα θα ενεργήσει για την απόσυρση των Συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο. Ο κ. Μούσα έκανε τη δήλωση αυτή την Δευτέρα, μετά από συνάντησή του με τον κ. αλ Ασαντ, στη Δαμασκό και πρόσθεσε ότι ο Σύρος ηγέτης τόνισε «επανειλημμένα» την πρόθεσή του να θέσει σε εφαρμογή την συμφωνία Ταίφ του 1989 και να αποσύρει τους 14,000 Σύρους στρατιώτες απ το Λίβανο. Στη Βηρυτό, εν τω μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τον Λίβανο και την παραίτηση της φιλο-συριακής κυβέρνησης.

    [09] To Ισραήλ απελευθέρωσε άλλους 500 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

    22 Feb 2005, 01:44 UTC

    Το Ισραήλ άφησε ελεύθερους 500 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος αντιμετώπισε κρίση αναφορικά με τις επιλογές του για διάφορα υπουργικά αξιώματα. Οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι σε φυλάκια ελέγχου της δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας ενώ τους περίμενε πλήθος Παλαιστίνιων που ζητωκραύγαζε. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αφήσει ελεύθερους άλλους 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους σύντομα. Πάντως χιλιάδες άλλοι παραμένουν σε Ισραηλινές φυλακές. Στο μεταξύ στη Ραμάλα διακόπηκε ξαφνικά συνεδρίαση της Παλαιστινιακής Βουλής, όταν ορισμένοι βουλευτές κατηγόρησαν υποψήφιους για το νέο υπουργικό συμβούλιο του κ. Αμπάς για διαφθορά. Η συνεδρίαση της Βουλής για το θέμα θα συνεχιστεί σήμερα.

    [10] Ιράκ: 3 Αμερικανοί στρατιώτες ...

    22 Feb 2005, 01:48 UTC

    Στο Ιράκ, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 8 τραυματίστηκαν τη Δευτέρα, από βομβιστική επίθεση στη νοτιοδυτική Βαγδάτη. Στο μεταξύ, συνεχίζεται μεγάλη επιχείρηση του Αμερικανικού και του Ιρακινού στρατού, που στοχεύει στην εξουδετέρωση των ανταρτών στην επαρχία αλ Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με μάρτυρες, έχουν σημειωθεί διάσπαρτες μάχες, ενώ παρατηρείται διαρκής παρουσία αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών. Εξάλλου, στη Βαγδάτη ξανάρχισαν οι συνομιλίες για την επιλογή του νέου πρωθυπουργού της χώρας. Ως επικρατέστερος υποψήφιος θεωρείται ο Σιίτης προσωρινός αντιπρόεδρος, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι . Ηγέτες της μειονότητας των Σουνιτών, που είχε μποϋκοτάρει τις εκλογές, ζητούν συμμετοχή στην νέα κυβέρνηση και στην κατάρτιση του νέου συντάγματος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 24 February 2005 - 2:18:11 UTC