Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-02-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισπανία: 18 νεκροί από διαρροή υγραερίου.
  • [02] Στο νοσοκομείο παραμένει ο Πάπας.
  • [03] Πρόεδρος Μπους: Πλησιάζει η επίλυση του μεσανατολικού
  • [04] Ανάν: Θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι
  • [05] Ουκρανία: Πρωθυπουργός η Γιούλια Τιμοσένκο
  • [06] ΗΠΑ: Εγκρίθηκε ο διορισμός του Αλμπέρτο Γκονζάλες παρά τις έντονες επικρίσεις
  • [07] Δύο φορές υπέβαλλε παραίτηση ο υπουργός Άμυνας Ν. Ράμσφελντ
  • [08] Υφυπ. εξωτερικών Π. Σκανδαλάκης: «Θα πρέπει να προσέξουμε στο χωνευτήρι της παγκοσμιοποίησης να μην αφομοιωθούμε».

  • [01] Ισπανία: 18 νεκροί από διαρροή υγραερίου.

    07 Feb 2005, 02:17 UTC

    18 νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική Ισπανία, προφανώς από διαρροή υγραερίου σε ξενώνα όπου παρέμειναν μετά από πάρτι γενεθλίων το Σάββατο στο χωριό Τοδολέγια, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι 18 πέθαναν στον ύπνο τους από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακος. Τα πτώματα τους βρέθηκαν την Κυριακή.

    [02] Στο νοσοκομείο παραμένει ο Πάπας.

    07 Feb 2005, 02:19 UTC

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος κατάφερε χθες, να εμφανιστεί στο παράθυρο του νοσοκομείου Τζέμελλι της Ρώμης όπου παραμένει, για να χαιρετήσει τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί απ έξω. Ο 84χρονος ποντίφικας φαινόταν καλύτερα, αλλά η φωνή του ακουγόταν αδύναμη. Αργότερα στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο μήνυμα του, που διάβασε σύμβουλος του, ο Πάπας τόνισε ότι θα συνεχίσει την αποστολή του προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και την ανθρωπότητα.

    [03] Πρόεδρος Μπους: Πλησιάζει η επίλυση του μεσανατολικού

    04 Feb 2005, 20:54 UTC

    O πρόεδρος Μπους είπε πως πιστεύει ότι η επίλυση της διένεξης μεταξύ ισραηλινών και Παλαιστινίων πλησιάζει. Μιλώντας την Παρασκευή σε πολιτική συγκέντρωση στη Νεμπράσκα, ο κ. Μπους είπε ότι η επιτυχία που σημείωσαν οι πρόσφατες Παλαιστινιακές εκλογές, δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι οι παλαιστινιακές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις θα προετοιμάσουν το δρόμο για την επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος.

    Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο κ. Μπους στέλνει την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στην περιοχή, πριν από την διάσκεψη κορυφής μεταξύ της ισραηλινής και Παλαιστινιακής ηγεσίας στην Αίγυπτο την επόμενη εβδομάδα. Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν είπε πως ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς πρέπει να κάνει περισσότερα για να σταματήσουν οι επιθέσεις εξτρεμιστών κατά ισραηλινών στόχων. Ο κ. Σαρόν έκανε το σχόλιο αυτό μετά από επιθέσεις Παλαιστίνιων εξτρεμιστών κατά ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 ισραηλινοί στρατιώτες και να σκοτωθεί ένας Παλαιστίνιος.

    [04] Ανάν: Θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι

    04 Feb 2005, 20:47 UTC

    Κόφι Ανάν

    Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν είπε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο οργανισμός είναι αποφασισμένοι να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για διαφθορά σε σχέση με το πρόγραμμα Πετρέλαιο για Τρόφιμα, στο Ιράκ. Ο κ. Ανάν δήλωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι δεν επιθυμεί να πλανάται η σκιά αυτή πάνω από τα ΗΕ. Ο γενικός γραμματέας διέταξε χθες την λήψη ποινικών μέτρων κατά ανώτερων αξιωματούχων του προγράμματος, μετά την δημοσίευση ανεξάρτητης έκθεσης.

    Η έκθεση ανέφερε ότι ο επικεφαλής του εν λόγω προγράμματος Μπένον Σεβάν, αμαύρωσε σημαντικά το κύρος του διεθνούς οργανισμού εξαιτίας της συμπεριφοράς του. Τα ποινικά μέτρα θα επιβληθούν στο κ. Σεβάν και ένα ακόμα ανώτερο αξιωματούχο, τον Τζόζεφ Στεφανίδη. Σύμφωνα με καταγγελίες, δισεκατομμύρια δολάρια αφαιρούνταν από το πρόγραμμα Πετρέλαιο για Τρόφιμα, που είχε επινοηθεί μετά τον πρώτο πόλεμο του Περσικού κόλπου, σε μία προσπάθεια να βοηθηθεί ο ιρακινός λαός.

    [05] Ουκρανία: Πρωθυπουργός η Γιούλια Τιμοσένκο

    04 Feb 2005, 21:03 UTC

    Η πρωθυπουγός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο

    Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, με μεγάλη πλειοψηφία, επικύρωσε τον διορισμό της Γιούλια Τιμοσένκο, στο αξίωμα της πρωθυπουργού της χώρας και ενέκρινε το πρόγραμμά της. 373 βουλευτές από τους 450 ψήφισαν υπέρ του διορισμού της, ενώ 357 ενέκριναν το πρόγραμμα της νέας πρωθυπουργού.

    Νωρίτερα, ο νέος πρόεδρος Βίκτωρ Γιούσενκο δήλωσε σε μέλη του κοινοβουλίου στο Κίεβο ότι η κα Τιμοσένκο κέρδισε την δική του αλλά και την εθνική εμπιστοσύνη. Αποκαλώντας την «πολιτική του σύντροφο», ο κ. Γιούσενκο είπε ότι η κα Τιμοσένκο είναι απολύτως άξια να οργανώσει τη νέα κυβέρνηση. Το ουκρανικό κοινοβούλιο είχε αναβάλει την ακρόαση για την επικύρωση του διορισμού της κας Τιμοσένκο, επειδή δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί αρκετοί μεταρρυθμιστές.

    [06] ΗΠΑ: Εγκρίθηκε ο διορισμός του Αλμπέρτο Γκονζάλες παρά τις έντονες επικρίσεις

    04 Feb 2005, 20:38 UTC

    Αλμπέρτο Γκονζάλες

    Με 60 ψήφους υπέρ έναντι 36 κατά η αμερικανική γερουσία επικύρωσε το διορισμό του δικηγόρου του Λευκού Οίκου, Αλμπέρτο Γκονζάλες στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, παρά τις επικρίσεις που έχουν εκφράσει δημοκρατικά στελέχη του κογκρέσου για τον κύριο ρόλο που έπαιξε στη διαμόρφωση μιας πολιτικής, που, όπως λένε, οδήγησε στην κακομεταχείριση ξένων κρατουμένων.

    Ο δικαστής Γκονζάλες είναι ο πρώτος ισπανόφωνος που αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Τις 36 αρνητικές ψήφους τις έριξαν δημοκρατικοί γερουσιαστές μεταξύ των οποίων και ο Τεντ Κέννεντυ, ο οποίος είπε πως ο κ. Γκονζάλες ήταν ο κυρίως υπεύθυνος για τη διαβόητη απόφαση της κυβέρνησης να εξουσιοδοτήσει τις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν βασανιστήρια στη διάρκεια της ανάκρισης κρατουμένων στο Αφγανιστάν, στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα και στη φυλακή Αμπού Γκραίμ στο Ιράκ.

    Ένας άλλος δημοκρατικός γερουσιαστής, ο Καρλ Λεβίν , είπε πως εξ αιτίας του κ. Γκονζάλες και των όσων συνέβησαν στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν γίνει πιο ευάλωτα, γιατί η οργή και η αγανάκτηση που ορισμένοι αισθάνονται έναντι των ΗΠΑ οξύνθηκε με αποτέλεσμα να γίνει ακόμα πιο πρόσφορο το έδαφος για αντιαμερικανική προπαγάνδα.

    Όμως ρεπουμπλικανικά στελέχη του κογκρέσου λένε πως ο δικαστής Γκονζάλες δεν ενέκρινε ποτέ την εφαρμογή βασανιστηρίων και πως η κακοποίηση κρατουμένων ήταν έργο μιας χούφτας αμερικανών στρατιωτών που θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

    Ο ρεπουμπλιακνός γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ είπε πως ο δικαστής Γκονζάλες, ο πρόεδρος Μπους και η κυβέρνηση δεν υποστήριξαν ποτέ τα βασανιστήρια ή την απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων. Το να ισχυρίζεται κανείς κάτι τέτοιο, είπε, είναι τελείως παράλογο. Εξ άλλου ο αρχηγός της πλειοψηφίας των ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, γερουσιαστής Μπιλ Φριστ είπε πως ο δικαστής Γκονζάλες συγκεντρώνει όλα τα προσόντα για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.

    [07] Δύο φορές υπέβαλλε παραίτηση ο υπουργός Άμυνας Ν. Ράμσφελντ

    04 Feb 2005, 20:41 UTC

    Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι υπέβαλε δύο φορές την παραίτησή του πέρυσι στον πρόεδρο Μπους, αλλά εκείνος την απέρριψε και τις δύο φορές. Σε συνέντευξή του την Πέμπτη προς τον τηλεοπτικό σταθμό Σι-Εν-Εν, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι προσφέρθηκε να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια του σκανδάλου σε σχέση με την κακοποίηση ιρακινών κρατουμένων από αμερικανούς στρατιώτες στην φυλακή Αμπού Γκραίμπ. Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο να αποφασίσει αν έπρεπε ή όχι να παραμείνει στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και πρόσθεσε «ο πρόεδρος πήρε την απόφαση και είπε ότι ήθελε να παραμείνω.» Η δημοκρατική αντιπολίτευση είχε επανειλημμένα ζητήσει πέρσι την παραίτηση του κ. Ράμσφελντ.

    [08] Υφυπ. εξωτερικών Π. Σκανδαλάκης: «Θα πρέπει να προσέξουμε στο χωνευτήρι της παγκοσμιοποίησης να μην αφομοιωθούμε».

    Zωή Λεουδάκη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσιγκτον

    04 Feb 2005, 01:16 UTC

    Παναγιώτης Σκανδαλάκης

    Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο υφυπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Παναγιώτης Σκανδαλάκης. Ο κύριος Σκανδαλάκης παραβρέθηκε χθες στο Πρόγευμα Προσευχής, στο οποίο συμμετέχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, γερουσιαστές και βουλευτές καθώς και αξιωματούχοι από χώρες του εξωτερικού. Μιλώντας για τους στόχους της επίσκεψης του ο κύριος Σκανδαλάκης τόνισε ότι ήρθε η ώρα για διαρθρωτικές αλλαγές στους κόλπους του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού με σκοπό τη διεύρυνση και την αναβάθμισή του. Συγκεκριμένα είπε: «Ήρθα να κουβεντιάσω με τη βάση του απόδημου ελληνισμού ως προς τον νέο εκτελεστικό νόμο, ο οποίος θα έρθει τους επόμενους μήνες, για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, και να δω ορισμένους ανθρώπους εδώ στη Ουάσιγκτον, μεταξύ των οποίων βέβαια και το γερουσιαστή τον κύριο Σαρμπάνη».

    «Έχω ζητήσει από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού», συνέχισε ο κ. Σκανδαλάκης, «από τη ηγεσία του, να μου δώσουν προτάσεις. Έχουμε κουβεντιάσει με τον κύριο Αθενς, και με όλο το δεκαμελές συμβούλιο, τί νομίζουν ότι θα πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει να αλλάξει ο χρόνος των συνεδρίων; Θα πρέπει να παραταθεί ο χρόνος μεταξύ των συνεδρίων στην τριετία ή τετραετία; Θα πρέπει να γίνονται πιο συχνά περιφερειακά συμβούλια, τα οποία θα ασχολούνται με θέματα της καθημερινότητας; Και θα πρέπει επίσης να βάλουμε ορισμένους στόχους για την επόμενη δεκαετία».

    Άλλο ένα θέμα σημαντικό για τον κύριο Σκανδαλάκη είναι αυτό της παιδείας και της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τους Έλληνες του εξωτερικού. Πέρα από την ανυπολόγιστη συνεισφορά της Εκκλησίας στο θέμα, θα πρέπει να υπάρξει και μία ευρύτερη πολιτική εκπαίδευσης και επιμόρφωσης της ομογένειας.

    «Οι καιροί έχουν αλλάξει», τόνισε ο κύριος Σκανδαλάκης. «Η παγκοσμιοποίηση καλπάζει και θα πρέπει να προσέξουμε στο χωνευτήρι της παγκοσμιοποίησης να μην αφομοιωθούμε. Η ελληνική γλώσσα, η οποία ήταν και παραμένει η ωραιότερη και η αρχαιότερη γλώσσα, θα πρέπει να είναι ελκυστική όχι μόνο για τα ελληνόπουλα, αλλά και για τους ξένους».

    Το Μάρτιο, ο κύριος Σκανδαλάκης πρόκειται να έρθει στις ΗΠΑ με την υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, για να προωθήσει θέματα εκπαίδευσης της ομογένειας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 8 February 2005 - 2:18:10 UTC