Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-01-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Συγκρούσεις δυνάμεων ασφάλειας και ανταρτών
  • [02] 2 νεκροί και 22 τραυματίες από σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία.
  • [03] Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας και στη νότια Λωρίδα της Γάζας.
  • [04] Συνομιλίες Πούτιν-Ασσάντ στο Κρεμλίνο.
  • [05] Τήν Πέμπτη ο εορτασμός για την 60η επέτειο απελευθέρωσης του Αουσβιτς
  • [06] Δεν αποσύρει τα στρατεύματά της η Τουρκία από την Κύπρο, άν δεν διευθετηθεί το κυπριακό
  • [07] Ανέβηκε ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή στις ΗΠΑ
  • [08] Το AVIATOR προηγείται στις προκρίσεις ...

  • [01] Ιράκ: Συγκρούσεις δυνάμεων ασφάλειας και ανταρτών

    26 Jan 2005, 01:21 UTC

    Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειες τους σε θέματα ασφάλειας ενόψει των εκλογών της Κυριακής, καθώς οι αντάρτες προειδοποιούν για νέες επιθέσεις. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον προσωρινό πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, και συζήτησε μαζί του τις προετοιμασίες για τις εκλογές και την ανάγκη να ενθαρρυνθούν οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες. Πάντως το υπουργείο εσωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 3 αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες σε σύγκρουση με αντάρτες στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον ανταρτών που μοίραζαν φυλλάδια προειδοποιώντας τον κόσμο να μην πάει να ψηφίσει. Επίσης χθες η Αραβική τηλεόραση μετέδωσε βιντεοταινία που δείχνει Αμερικανό όμηρο να παρακαλεί ’ραβες ηγέτες να μεσολαβήσουν για την απελευθέρωση του.

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπούς θα ζητήσει απ το Κογκρέσο επιπρόσθετα κονδύλια 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν φέτος. Αναμένεται ότι ο πρόεδρος Μπούς θα υποβάλλει το σχετικό αίτημα στο Κογκρέσο τον άλλο μήνα, ανεβάζοντας στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια το συνολικό κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων μέχρι στιγμής. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου επικρίνουν την κυβέρνηση Μπούς για το υπερβολικό κόστος του πολέμου στο Ιράκ. Επίσης η εφημερίδα Γουάσιγκτον Πόστ γράφει ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατού υπολογίζουν ότι περίπου 120 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ επί τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη. Επίσης η οικονομική υπηρεσία του Αμερικανικού Κογκρέσου υπολογίζει ότι το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ θα φτάσει φέτος τα 368 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην ιστορία των ΗΠΑ.

    [02] 2 νεκροί και 22 τραυματίες από σεισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    26 Jan 2005, 01:45 UTC

    Σειρά τουλάχιστον 6 σεισμικών δονήσεων μέτριας ισχύος πραγματοποιήθηκε στην νοτιοανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 2 άτομα, όταν κατέρρευσε το σπίτι τους και να τραυματιστούν άλλα 22, τα περισσότερα πηδώντας πανικόβλητα από παράθυρα και μπαλκόνια σπιτιών. Η ισχυρότερη απ τις σεισμικές δονήσεις ήταν 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Χακαρί κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κακές καιρικές συνθήκες εμποδίζουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

    [03] Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας και στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

    26 Jan 2005, 01:50 UTC

    Διοικητές Iσραηλινών και Παλαιστινιακών σωμάτων ασφάλειας ενέκριναν την ανάπτυξη Παλαιστινιακών δυνάμεων στη νότια Λωρίδα της Γάζας, για να αποτραπούν επιθέσεις εξτρεμιστών εναντίον ισραηλινών στόχων. Η σχετική συμφωνία επετεύχθη χθες, μετά από συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν σε συνοριακό φυλάκιο μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι Παλαιστινιακές δυνάμεις θα περιπολούν στην νότια Γάζα, για να αποφευχθούν τυχόν επιθέσεις με ρουκέτες κατά ισραηλινών στόχων. Περίπου 2,000 άνδρες των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας αναπτύχθηκαν στη βόρεια Γάζα την περασμένη εβδομάδα. Οι επιθέσεις ρουκετών από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές στη Γάζα έχουν σχεδόν σταματήσει τελείως, από τότε που ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διέταξε την πάταξη των εξτρεμιστικών οργανώσεων, νωρίτερα αυτό το μήνα.

    [04] Συνομιλίες Πούτιν-Ασσάντ στο Κρεμλίνο.

    26 Jan 2005, 01:56 UTC

    Οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασσάντ, πραγματοποίησαν συνομιλίες χθες στο Κρεμλίνο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για επίμαχες πωλήσεις όπλων μεταξύ των δύο πλευρών. Στην κοινή τους διακήρυξη μετά τις συνομιλίες οι κύριοι Πούτιν και Ασσάντ αναφέρονται σε ανάπτυξη «παραδοσιακής συνεργασίας», όπως χαρακτηρίζεται, σε θέματα στρατιωτικού εξοπλισμού. Επίσης η Ρωσία συμφώνησε στην παραγραφή περίπου 10 δισεκατομμυρίων, απ τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια εξωτερικού χρέους της Συρίας προς τη Μόσχα, ενώ ο κ. Ασσάντ δήλωσε ότι θα ήθελε ενισχυμένο ρόλο της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή. Επίσης σε ομιλία του σε φοιτητές ο Σύρος ηγέτης δήλωσε ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να αγοράσει αντιαεροπορικούς πυραύλους για την βελτίωση της άμυνας της.

    [05] Τήν Πέμπτη ο εορτασμός για την 60η επέτειο απελευθέρωσης του Αουσβιτς

    25 Jan 2005, 20:50 UTC

    Ο Γερμανός καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εξέφρασε ντροπή για τα εκατομμύρια ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί, στη διάρκεια του Δευτέρου παγκοσμίου Πολέμου.

    Μιλώντας σε συγκέντρωση στο Βερολίνο, με την ευκαιρία της 60ης επετείου της απελευθέρωσης των κρατουμένων στο στρατόπεδο θανάτου του Αουσβιτς, ο κ. Σρέντερ είπε πως η χώρα του έχει ηθικό καθήκον να μην ξεχάσει ποτέ τις φρικαλεότητες που διαπράχτηκαν στη διάρκεια της ναζιστικής εποχής.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εγκαινίασε ένα νέο μνημείο για το Ολοκαύτωμα στο Παρίσι και χαρακτήρισε τον αντισημιτισμό "διαστροφή," που δεν θα γίνει ανεκτή στη Γαλλία.

    Ηγέτες από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του ’ουσβιτς στην Πολωνία την Πέμπτη για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν εκεί τη ζωή τους. Στα θύματα περιλαμβάνονταν πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίοι.

    [06] Δεν αποσύρει τα στρατεύματά της η Τουρκία από την Κύπρο, άν δεν διευθετηθεί το κυπριακό

    25 Jan 2005, 20:38 UTC

    Ανώτερος Τούρκος στρατιωτικός διοικητής δήλωσε πως η χώρα του δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο χωρίς οριστική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

    Τη δήλωση αυτή την έκανε ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιακανίτ, διοικητής των χερσαίων τουρκικών δυνάμεων στη διάρκεια επιθεώρησης των 20.000 Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται στον τουρκικό τομέα της Κύπρου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφήσει να διαφανεί πως ενέργειες καλής θέλησης από μέρους της Κύπρου, θα μπορούσαν να βοηθήσουν την τουρκική θέση τον Οκτώβριο, που θ' αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    [07] Ανέβηκε ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή στις ΗΠΑ

    25 Jan 2005, 20:45 UTC

    Οικονομικός δείκτης, που παρακολουθείται στενά εδώ στις ΗΠΑ, ανέβηκε αναπάντεχα τον Ιανουάριο στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξη μηνών. Πρόκειται για το δείκτη της εμπιστοσύνης καταναλωτή, που κέρδισε αυτό το μήνα επτά δέκατα του ενός τοις εκατό. Σε συνέντευξη με τη "Φωνή της Αμερικής", ο Λύν Φράνκο, διευθυντής έρευνας του οικονομικού οργανισμού Κόνφερενς Μπόουρντ, που συντάσσει το δείκτη, είπε πως η αύξηση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή ακολουθείται συνήθως από αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και αυτό είναι σημαντικό γιατί οι δαπάνες καταναλωτή καθορίζουν κατά ένα μεγάλο μέρος τη δραστηριότητα της αμερικανικής οικονομίας.

    [08] Το AVIATOR προηγείται στις προκρίσεις ...

    25 Jan 2005, 22:12 UTC

    H Aμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε στο Λος ’ντζελες τις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ. Η ταινία THE AVIATOR έρχεται πρώτη με 11 προκρίσεις. Ο πρωταγωνιστής της, Λεονάρντο ντι Κάπριο, που ενσαρκώνει τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο αμερικανό Χάουαρντ Χιούζ, στη ζωή του οποίου στηρίχθηκε το φιλμ προτάθηκε για το βραβείο Όσκαρ του καλύτερου ανδρικού ρόλου, ενώ οι ’λαν ’λντα και Κέητ Μπλανσέτ για το Όσκαρ του καλύτερου δεύτερου ανδρικού και του καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου αντίστοιχα. Ο Μάρτιν Σκορσέζε, που δεν έχει πάρει ποτέ Όσκαρ παρόλο που έχει προκριθεί έξη φορές, προτείνεται για το Όσκαρ της καλύτερης σκηνοθεσίας. ’λλες ταινίες που διεκδικούν την πρωτιά είναι οι MILLION DOLLAR BABY, η RAY, που εξιστορεί τη ζωή του Ρέη Τσαρλς, η FINDING NEVERLAND και η κωμωδία SIDEWAYS, Πλαγίως. Για το Όσκαρ της καλύτερης σκηνοθεσίας θα συναγωνιστούν με το Σκορσέζε, οι Κλιντ Ήστγουντ για το MILLION DOLLAR BABY, Τέηλορ Χάκφορντ για το RAY, Μάϊκ Λή για τη ΒΕΡΑ ΝΤΡΕΗΚ και Αλεξάντερ Πέην για το SIDEWAYS. To βραβείο του καλύτερου α΄ανδρικού ρόλου θα διεκδικήσουν εκτός από το ΝτιΚάπριο, ο Κλίντ Ήστγουντ, που δεν είναι μόνο ο σκηνοθέτης αλλά και ο πρωταγωνιστής του ΜILLION DOLLAR BABY, ο Τζόνυ Ντεπ τoυ FINDING NEVERLAND , ο Tζέημυ Φοξ για το RA και ο Don Cheadle για το HOTEL RWANDA. Στην κατηγορία του καλύτερου α΄ γυναικείου ρόλου προτείνονται η Ανέτ Μπένινγκ για το ρόλο της ηλικιωμένης ντίβας στην ταινία BEING JULIA , η Καταλίνα Σαντίνο Μορένο , για την ερμηνεία της στην ΜΑRΙΑ FULL OF GRACE, η Ιμέλντα Στόντον, που πρωταγωνιστεί στη Βέρα Ντρέηκ, η Χίλαρυ Σουάνκ που συμπρωταγωνιστεί με τον Κλίντ Ήστγουντ στο MILLION DOLLAR BABY και η Κέητ Γουίνσλετ για το ρόλο της στο AΙΩΝΙΑ ΛΙΑΚΑΔΑ ΕΝΟΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΜΥΑΛΟΥ. Ο ηθοποιός Αντριέν Μπρόουντυ ανακοίνωσε τις ταινίες που θα διεκδικήσουν το Όσκαρ του καλύτερου ξένου φιλμ. AS IT IS IN HAEVEN, SWEDEN. «AS IT IS IN HAEVEN», Σουηδία, «LES CHORISTES», Γαλλία, DOWNFALL, Γερμανία, MAR ADENTRO, Ισπανία, και YESTERDAY, Νότιος Αφρική. Τα βραβεία Όσκαρ θα απονεμηθούν στις 27 Φεβρουαρίου σε ειδική τελετή στο Λος ’ντζελες, την οποία θα παρουσιάσει ο κωμικός Κρις Ροκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 27 January 2005 - 2:18:10 UTC