Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-01-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρή χιονοθύελλα στις Βορειοανατολικές ...
  • [02] Πέθανε ο Τζόννυ Κάρσον.
  • [03] Ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις ...
  • [04] ΝΑΤΟ: Συνεργασία Ευρώπης και ΗΠΑ ...
  • [05] Ινδονησία: Στρατιώτες σκότωσαν ...
  • [06] Στην Ελλάδα το διεθνές συνέδριο ...

  • [01] Σφοδρή χιονοθύελλα στις Βορειοανατολικές ...

    24 Jan 2005, 02:01 UTC

    Σφοδρή χιονοθύελλα έχει ακινητοποιήσει μεγάλο μέρος των βορειοανατολικών ΗΠΑ, κλείνοντας αυτοκινητοδρόμους και αεροδρόμια. 60 εκατοστά χιόνι κάλυψαν ορισμένες περιοχές, ενώ το δριμύ ψύχος επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο απ τους ισχυρούς ανέμους ισχύος μέχρι και 97 χιλιομέτρων την ώρα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι πολιτείες Μασαχουσέτη και Ρόντ Άιλαντ, ενώ οι αρχές ζητούν απ το κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του, καθώς τα συνεργεία προσπαθούν να καθαρίσουν κεντρικές οδικές αρτηρίες. Λόγω της χιονοθύελλας ακυρώθηκαν εκατοντάδες αεροπορικές πτήσεις, ενώ μεταγωγικό αεροσκάφος γλίστρησε και βγήκε εκτός του αεροδιαδρόμου στο αεροδρόμιο Κένεντυ της Νέας Υόρκης, χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματισμοί.

    [02] Πέθανε ο Τζόννυ Κάρσον.

    24 Jan 2005, 02:07 UTC

    Πέθανε σε ηλικία 79 ετών από εμφύσημα, ένας απ τους διασημότερους αμερικανούς κωμικούς, ο Τζόννυ Κάρσον, του οποίου η βραδινή τηλεοπτική εκπομπή διασκέδαζε επί 30 χρόνια τη χώρα, αναδεικνύοντας παράλληλα πολλά απ τα κωμικά ταλέντα που απολαμβάνει η χώρα μέχρι σήμερα. Το τελευταίο επεισόδιο της εκπομπής του το 1992, που σηματοδότησε και την απομάκρυνση του Κάρσον απ τα φώτα της δημοσιότητας, αποτέλεσε εθνικό γεγονός, ενώ την παρακολούθησαν 50 εκατομμύρια τηλεθεατές. Λίγες μέρες πριν το θάνατο του αποκαλύφθηκε ότι τα τελευταία χρόνια συνέχισε να γράφει για τις εκπομπές άλλων κωμικών συναδέλφων του.

    [03] Ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις ...

    21 Jan 2005, 19:52 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους και η πρώτη κυρία της Αμερικής, Λώρα Μπους, εκκλησιάστηκαν την Παρασκευή, στον Εθνικό Μητροπολιτικό ναό της Ουάσινγκτον. Η εκδήλωση αυτή ήταν η τελευταία μίας σειράς εορτασμών για την χθεσινή ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου. Πάνω από 3,000 επίσημοι, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και άλλοι καλεσμένοι, παρακολούθησαν την διαθρησκευτική λειτουργία, η οποία περιελάμβανε προσευχές από Χριστιανούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους κληρικούς, καθώς και χορωδιακές συνθέσεις και ύμνους από σολίστες. Στη λειτουργία πρωτοστάτησε ο Ευαγγελιστής πάστορας Μπίλλυ Γκράχαμ, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε εννέα παρόμοιες εκδηλώσεις κατά τα τελευταία 40 χρόνια.

    Μετά την ορκωμοσία του την Πέμπτη, για την δεύτερη θητεία του, ο πρόεδρος Μπους είπε στον αμερικανικό λαό ότι η ελευθερία στις ΗΠΑ ολοένα και περισσότερο εξαρτάται από την εδραίωση της ελευθερίας σε άλλες χώρες. Ο κ. Μπούς τόνισε επίσης, ότι η αμερικανική πολιτική προβλέπει την υποστήριξη δημοκρατικών κινημάτων, οπουδήποτε στον κόσμο. Ο πρόεδρος και η Κα Μπούς, έκαναν την Πέμπτη το βράδυ ολιγόλεπτες εμφανίσεις σε 10 πολυτελείς χοροεσπερίδες, μετά από μία μέρα γεμάτη με δραστηριότητες και εορταστικές εκδηλώσεις.

    [04] ΝΑΤΟ: Συνεργασία Ευρώπης και ΗΠΑ ...

    21 Jan 2005, 20:19 UTC

    Ο κ. ντε Χούπ Σέφερ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαάπ ντε Χούπ Σέφερ, παρότρυνε την Ευρώπη και την Αμερική να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Σε δηλώσεις του την Παρασκευή προς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο κ. ντε Χούπ Σέφερ είπε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να καταστρώσουν κοινή στρατηγική που να προβλέπει επιβράβευση του Ιράν, αν αυτό δεν προχωρήσει στην ανάπτυξη τέτοιων όπλων.

    Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία απέσπασαν την συμφωνία του Ιράν πέρυσι να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, ενώ διεξάγουν συνομιλίες για ένα μόνιμο τερματισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του, που έχουν στρατιωτικές προεκτάσεις. Οι ΗΠΑ έχουν λάβει σκληρότερη θέση έναντι του Ιράν, προειδοποιώντας το ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις από το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ. Ο πρόεδρος Μπους έχει πει πως δεν θα αποκλείσει κάτι τέτοιο, εάν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες.

    [05] Ινδονησία: Στρατιώτες σκότωσαν ...

    21 Jan 2005, 20:23 UTC

    Ο πρόεδρος Γουντχογιόνο

    Aντάρτες στην επαρχία της Ινδονησίας Ατσε, κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση σταμάτησε την Παρασκευή να τηρεί μία ανεπίσημη ανακωχή, όταν ο στρατός δήλωσε ότι σκότωσε πάνω από 100 αντάρτες, οι οποίοι παρεμπόδιζαν τις προσπάθειες αρωγής προς τα θύματα του τσουνάμι. Εκπρόσωπος των ανταρτών είπε ότι τα περισσότερα άτομα που σκοτώθηκαν από τα κυβερνητικά στρατεύματα ήταν πολίτες και όχι αντάρτες.

    Μετά τις προσευχές της Παρασκευής, ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γουντχογιόνο είπε σε χιλιάδες πιστών σε μουσουλμανικό τέμενος, όπου είχε μεταβεί για την γιορτή Είντ αλ Αντχά, ότι όλη η επαρχία Ατσε πρέπει να ενωθεί μετά από τις φοβερές καταστροφές που υπέστη, παρά το ανταρτικό κίνημα στην περιοχή που διαρκεί εδώ και 30 χρόνια και υποσχέθηκε την ανοικοδόμηση της περιοχής.

    Το τσουνάμι σκότωσε πάνω από 220,000 άτομα σε διάφορες χώρες του Ινδικού Ωκεανού. Πάνω από 160,000 από αυτά, σκοτώθηκαν στην επαρχία Ατσε.

    [06] Στην Ελλάδα το διεθνές συνέδριο ...

    Νανά Καπετανάκου, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Ουάσγκτον

    21 Jan 2005, 23:57 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www1.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Ακούστε τη συνέντευξη του Δημήτρη Μαργαριτούλη στη ΦτΑ[Stream]

    (RealAudio)

    Το 26ο Διεθνές Συνέδριο για την Προστασία της θαλάσσιας χελώνας θα διοργανωθεί του χρόνου στην Ελλάδα. Αυτό είπε στη ΦτΑ ο κ. Δημήτρης Μαργαριτούλης, μέλος του ελληνικού Συλλόγου «Αρχέλων», που συμμετείχε στο φετινό, 25ο συνέδριο, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 23 Ιανουαρίου στη Σαβάνα της πολιτείας Τζώρτζια.

    Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης.

    Ν. Καπετανάκου: Κύριε Μαργαριτούλη, με χαρά σας έχουμε πάλι στην εκπομπή μας. Μπορείτε να μας πείτε από το προηγούμενο συνέδριο μέχρι τώρα τί επιτεύχθηκε;

    Δ. Μαργαριτούλης: Έγιναν πάρα πολλά στον τομέα προστασίας των περιοχών ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών γενικά σ όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα με την ίδρυση του Θαλασσίου Πάρκου στη Ζάκυνθο και του φορέα διαχείρισης του Θαλασσίου Πάρκου. Τώρα η έμφαση δίνεται κυρίως στη θάλασσα, γιατί η μεγαλύτερη απειλή τελικά εμφανίζεται στη θάλασσα από την αλληλεπίδραση των χελωνών με τα αλιευτικά εργαλεία. Οι χελώνες πιάνονται, κυρίως τυχαία, στα αλιευτικά εργαλεία . Δε γίνεται σκόπιμα η σύλληψη, τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές του κόσμου και στη Μεσόγειο. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα να πιάνονται οι μεγάλες χελώνες . Για παράδειγμα μια θηλυκιά χελώνα που ζει πολλά χρόνια και γεννάει χιλιάδες αυγά στη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ζωής . Εάν η χελώνα αυτή πιαστεί στα αλιευτικά εργαλεία και σκοτωθεί είναι μια τρομερή απώλεια. Κάποια μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί έδειξαν ακριβώς ότι η απώλεια τέτοιων χελωνών κοστίζει πάρα πολλές χιλιάδες αυγά και χελωνάκια. Δηλαδή η προστασία που γίνεται στις παραλίες έχει μικρό όφελος σε σχέση με την προστασία των χελωνών στη θάλασσα.

    Ν. Καπετανάκου: Συνεπώς έγινε ένα βήμα.

    Δ. Μαργαριτούλης: Έγινε ένα βήμα. Δυστυχώς όμως θα πρέπει να πω εδώ ότι η ελληνική κυβέρνηση ενώ έκανε το μεγάλο αυτό βήμα, το οποίο το διαφημίσαμε σ όλο τον κόσμο κι ήταν μια πολύ καλή αρχή, δηλαδή η ίδρυση του φορέα διαχείρισης στη Ζάκυνθο, που είναι η καλύτερη παραλία ωοτοκίας σε σπουδαιότητα στη Μεσόγειο, δεδομένου ότι το 30% όλων των χελωνών της Μεσογείου γεννάει στη Ζάκυνθο, σταμάτησε την προσπάθεια, διότι έκοψε τη χρηματοδότηση. Βέβαια τώρα πιστεύουμε, απ ό,τι είπαν οι υπουργοί κ.λ.π., ότι θα ξαναρχίσει η λειτουργία του φορέα διαχείρισης.

    Ν. Καπετανάκου: Μπορείτε να επεκταθείτε λίγο στους στόχους του φετεινού συνεδρίου;

    Δ. Μαργαριτούλης: Κατ αρχήν είναι το 25ο συνέδριο, δηλαδή είναι περίπου ένα τέταρτο του αιώνα που γίνεται αυτή η δουλειά σε όλο τον κόσμο . Στόχο έχει ακριβώς να δει τις κυριότερες απειλές των χελωνών σε βάθος χρόνου. Γιατί πολλές φορές, επειδή οι χελώνες είναι μακρόβια όντα, βραχυχρόνια προγράμματα δε δείχνουν ακριβώς τί πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου. Μετά λοιπόν από 25 τέτοια συνέδρια έχουμε καταλάβει πλέον κάποια πράγματα, σαν αυτό που σας είπα πριν, ότι δηλαδή η κυριότερη απειλή είναι στη θάλασσα.

    Ν. Καπετανάκου: Η Ελλάδα επελέγη για το ετήσιο συνέδριο του 2006. Ποια κριτήρια χρησιμοποιήθηκαν για την επιλογή αυτή;

    Δ. Μαργαριτούλης: Τα κριτήρια ήταν τα εξής. Αφ ενός μεν είναι μια περιοχή πάρα πολύ σπουδαία η Μεσόγειος και πιο έξω λίγο η Αφρική και πολλοί επιστήμονες που εργάζονται στα μέρη αυτά δεν μπορούσαν να έρθουν εύκολα στην Αμερική, όπου παραδοσιακά γίνεται το συνέδριο. Τα περισσότερα συνέδρια έχουν γίνει στην Αμερική . Έχει γίνει βέβαια ένα και στο Μεξικό, ένα στη Μαλαισία κι ένα στην Κόστα Ρίκα. Η ευρύτερη λοιπόν περιοχή της Μεσογείου δεν αντιπροσωπευόταν στα συνέδρια αυτά. Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε να γίνει αυτή τη φορά στη Μεσόγειο, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, όπου μπορεί να συγκεντρώσει επιστήμονες κι από χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης.

    Ν. Καπετανάκου: Το συνέδριο θα γίνει στη Ζάκυνθο; Έχει επιλεγεί ο τόπος ;

    Δ. Μαργαριτούλης: Δεν έχουμε επιλέξει ακόμα τον τόπο. Θα το κάνουμε πάρα πολύ σύντομα . Χρειάζονται όμως μεγάλες εγκαταστάσεις. Στη Ζάκυνθο δεν υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις. Περιμένουμε περίπου 800 επιστήμονες . Μάλλον πιο πολύ κλίνουμε προς την Κρήτη.

    Ν. Καπετανάκου: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Μαργαριτούλη και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις επιδιώξεις σας.

    Δ. Μαργαριτούλης: Νάστε καλά. Ευχαριστώ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 25 January 2005 - 2:18:10 UTC