Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-01-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Χρυσό» του Θωμά Ξενάκη στην ...
  • [02] Αποκαλυπτήρια του νέου Σούπερ-Τζάμπο της Airbus.
  • [03] Τα ΗΕ ζητούν απ' τις πλούσιες ...
  • [04] Τιμάται η μνήμη του Μάρτιν Λούθερ ...
  • [05] Στις 170,000 τα θύματα του τσουνάμι ...
  • [06] Ο Μαχμούντ Αμπάς διέταξε την αποτροπή επιθέσεων κατά του Ισραήλ
  • [07] Επανεξελέγη ο πρόεδρος της Κροατίας ...
  • [08] Βυθίστηκε βορειοκορεατικό πλοίο ...
  • [09] Η PLO ζητά απ' τους εξτρεμιστές ...
  • [10] Ουάσιγκτον: Άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις ενόψει της ορκωμοσίας του προέδρου Μπούς.
  • [11] Μπούς: Η εκλογική νίκη επικύρωση της πολιτικής στο Ιράκ.

  • [01] «Χρυσό» του Θωμά Ξενάκη στην ...

    18 Jan 2005, 19:14 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www1.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Ακούστε τη συνέντευξη του Θ. Ξενάκη στη ΦτΑ[Stream]

    (RealAudio)

    Η γκαλερί Ντάντιαν της Ουάσινγκτον παρουσιάζει αυτές τις μέρες έργα του ελληνοαμερικανού ζωγράφου και αγιογράφου Θωμά Ξενάκη με τίτλο «Χρυσό». Με τον κ. Ξενάκη μίλησε η Βιργινία Βουτσινά. Ακολουθεί η συζήτηση που είχαν.

    B. Bουτσινά: Κύριε Ξενάκη, θέλετε να μας πείτε κάτι για την έκθεσή σας αυτή;

    Θ. Ξενάκης, Το Εγώ, 2003

    Θ. Ξενάκης: Βέβαια. Τα καινούργια έργα μου, το «Χρυσό», είναι μία σειρά που αποτελείται από πνευματικά έργα, στα οποία χρησιμοποιώ τεχνική που προέρχεται από την βυζαντινή εποχή. Μέσα από αυτά τα έργα, που είναι πολύ πνευματικά και προέρχονται από την εικόνα, προκύπτουν συνθέσεις αφηρημένης τέχνης.

    B. Bουτσινά: Δηλαδή, ξεφεύγετε αυτή τη φορά από την κλασσική βυζαντινή αγιογραφία που μας έχετε συνηθίσει και κάνετε κάτι το αλλιώτικο;

    Θ. Ξενάκης: Ναι, είναι κάτι άλλο. Αν και τα έργα αυτά είναι πνευματικά και μπορείς να κολλήσεις σ αυτά κάτι που σχετίζεται με την ψυχή. Τα έργα έχουν κάτι το έντονο, αλλά που δεν είναι ακριβώς όπως η παραδοσιακή εικόνα.

    B. Bουτσινά: Μάλιστα. Παρόλο που μου λέτε ότι τα έργα αυτά ανήκουν στη μοντέρνα τέχνη και τεχνοτροπία, χρησιμοποιείτε και εδώ κλασσικά υλικά που χρησιμοποιούνται και στην βυζαντινή αγιογραφία. Έτσι δεν είναι;

    Θ. Ξενάκης, Βυζαντινή Ανατομία, 1995

    Θ. Ξενάκης: Έτσι είναι. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι το ξύλο, τις κόλλες που χρησιμοποιούνται για την εικόνα, το χρυσό και ένα κεραμικό χρώμα κόκκινο, που βάζουμε από κάτω από το χρυσό για να κολλήσει στο μουσαμά, και όλα αυτά βέβαια προέρχονται από την βυζαντινή τέχνη, αλλά τα χρησιμοποιώ, ας πούμε, με ένα σύγχρονο τρόπο.

    B. Bουτσινά: Εσείς, κ. Ξενάκη, πού μάθατε την τέχνη της βυζαντινής αγιογραφίας, στην Αμερική, ή την Ελλάδα;

    Θ. Ξενάκης: Τα έμαθα ευτυχώς στην Ελλάδα. Σπούδασα αγιογραφία στο Άγιον Όρος. Έκατσα δύο εβδομάδες εκεί στην Νέα Σκήτη και μετά, γύρισα στη Θεσσαλονίκη και έκατσα με τον κ. Κωνσταντίνο Ξενόπουλο στην Κατερίνη και τα έμαθα εκεί. Μου άρεσε η ευκαιρία αυτή πάρα πολύ, διότι ήθελα από την αρχή να μάθω την αληθινή βυζαντινή τέχνη.

    B. Bουτσινά: Εχετε υπάρξει δύο φορές υπότροφος του ιδρύματος Φούλμπράιτ, δεν είναι έτσι;

    Θ. Ξενάκης, Εξωτερική Ανατομία Ματιού, 1981

    Θ. Ξενάκης: Ναι, δύο φορές κέρδισα την υποτροφία από την Αμερική για να σπουδάσω στην Ελλάδα. Τη δεύτερη φορά, μελέτησα τα έργα του Θεόφιλου και άνοιξαν για μένα πολλές ευκαιρίες για να δω το έργο αυτού του μάστορα της λαϊκής τέχνης της Ελλάδας.

    B. Bουτσινά: Από ότι καταλαβαίνω και απ ότι βλέπω, κάθε έργο σας είναι αποτέλεσμα πνευματικής άσκησης.

    Θ. Ξενάκης: Όλα τα έργα μου προέρχονται από εκεί και παίρνει μία ολόκληρη ζωή για ένα ζωγράφο, για να καταλάβει τι τον τραβάει, για να πει κάτι για τον κόσμο και τον εαυτό του. Εγώ, έχω κολλήσει βέβαια σαυτά τα πνευματικά θέματα.

    B. Bουτσινά: Έχετε ζήσει στην Ελλάδα για διαστήματα μεγαλύτερα από αυτές τις δύο υποτροφίες Φουλμπράιτ που είχατε; Σας ρωτάω γιατί τα ελληνικά σας είναι πολύ ωραία.

    Θ. Ξενάκης: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Προσπαθώ ακόμα να μάθω την ελληνική γλώσσα, είναι δύσκολη γλώσσα, αλλά μόνο όταν είχα την υποτροφία έκατσα στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, για ένα χρόνο, δέκα μήνες και όταν έρχομαι στην Ελλάδα για τουρισμόαλλά η αλήθεια είναι ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα δεν είμαι τουρίστας.

    B. Bουτσινά: Δεν είστε ξένος εκεί

    Θ. Ξενάκης: Όχι, δεν είμαι ξένος στην Ελλάδα.

    B. Bουτσινά: Ας ξαναγυρίσουμε για λίγο στην έκθεσή σας το «Χρυσό». Αυτά τα έργα τα έχετε δείξει και αλλού, είναι πολύ καινούργια;

    Θ. Ξενάκης: Είχα μία έκθεση στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια. Ήταν αναδρομική και παρουσίαζε 25 χρόνια δουλειάς και τότε νομίζω έδειξα 6 από τα 31 έργα,που έχω στην σειρά «Χρυσό».

    B. Bουτσινά: Η έκθεση αυτή θα δειχθεί πουθενά αλλού; Σκοπεύετε να την μεταφέρετε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα;

    Θ. Ξενάκης: Ελπίζω στο μέλλον να έχω αυτά τα έργα στην Ελλάδα σε μία έκθεση. Δεν είμαι σίγουρος ακόμα, ελπίζω να κάνω κάτι στην Θεσσαλονίκη.

    B. Bουτσινά: Σας ευχόμαστε πολύ καλή επιτυχία και ανυπομονούμε να δούμε τα έργα σας στην έκθεση «Χρυσό». Αν θέλετε, για τους ακροατές μας, μπορείτε να μας πείτε πού μπορούν να δουν περισσότερα για την τέχνη σας και την έκθεση αυτή; Νομίζω έχετε δική σας ιστοσελίδα.

    Θ. Ξενάκης: Ναί, σας ευχαριστώ. Η ιστοσελίδα αν θέλετε να δείτε άλλα έργα είναι www.xenakisarts.com.

    B. Bουτσινά: Σας ευχαριστούμε και πάλι και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.

    Θ. Ξενάκης: Ευχαριστώ, να είστε καλά.

    [02] Αποκαλυπτήρια του νέου Σούπερ-Τζάμπο της Airbus.

    18 Jan 2005, 03:54 UTC

    Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών στο κόσμο, η Airbus, παρουσιάζει σήμερα το νέο της αεροπλάνο που θεωρείται το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στο κόσμο. Πρόκειται για το A-380 το οποίο θα δει για πρώτη φορά σήμερα το φως της δημοσιότητας, ενώπιον χιλιάδων κόσμου και Ευρωπαίων πολιτικών προσωπικοτήτων, σε ειδική τελετή στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Airbus στην Τουλούζη της Γαλλίας. Το A-380 είναι τετρακινητήριο, διώροφο αεροσκάφος, βάρους 280 τόνων, το οποίο μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 550 επιβάτες. Η Airbus έχει ήδη πάρει 139 παραγγελίες για το νέο της αυτό δημιούργημα. Στο μεταξύ, η αμερικανική Μπόινγκ αναπτύσσει νέο μετρίου μεγέθους και οικονομικό ως προς τα καύσιμα αεροσκάφος, το 7E7, για το οποίο, σύμφωνα με την Μπόινγκ, υπάρχει μεγαλύτερη αγορά, απ ότι για το σούπερ-τζάμπο της Airbus.

    [03] Τα ΗΕ ζητούν απ' τις πλούσιες ...

    18 Jan 2005, 03:49 UTC

    Έκθεση των ΗΕ αναφέρει ότι πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σ ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούσαν να ξεφύγουν από την μεγάλη φτώχεια, άν οι πλούσιες χώρες κρατούσαν την υπόσχεσή τους και διπλασίαζαν την οικονομική βοήθεια σε περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια, εντός της επόμενης δεκαετίας. Η έκθεση που υποβλήθηκε την Δευτέρα στον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφφι Αννάν, λέει ότι οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες πλούσιες χώρες, ξοδεύουν τώρα μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος τους σε αναπτυξιακή βοήθεια. Η έκθεση λεει επίσης ότι ανέρχονται στα 500 εκατομμύρια δολάρια οι επενδύσεις που χρειάζονται για να επιτευχθεί ο στόχος των ΗΕ για περιορισμό στο ήμισυ του αριθμού των ανθρώπων που ζούν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Ένας άλλος στόχος που υιοθετήθηκε από ηγέτες χωρών όλου του κόσμου το 2000, είναι η αντιστροφή της εξάπλωσης του Ειντς και της ελονοσίας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αν και η έκθεση του ΟΗΕ επισημαίνει ότι ο κόσμος δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους αυτούς μέχρι το 2015, ο κ. Αννάν τόνισε ότι οι εν λόγω στόχοι είναι απόλυτα πραγματοποιήσιμοι.

    [04] Τιμάται η μνήμη του Μάρτιν Λούθερ ...

    17 Jan 2005, 19:38 UTC

    Πολλοί Αμερικανοί θα τιμήσουν σήμερα τη μνήμη του δολοφονηθέντα ηγέτη του κινήματος για πλήρη ισοπολιτεία λευκών και μαύρων, του πάστορα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που αφιέρωσε τη ζωή του στο σκοπό αυτό. Η σημερινή μέρα είναι ομοσπονδιακή αργία και τιμά την μνήμη του δόκτωρα Κίνγκ, καθώς δημόσιες υπηρεσίες, οικονομικοί οργανισμοί και σχολεία παραμένουν κλειστά. Ο πρόεδρος Μπούς θα είναι ομιλητής σε ειδική τελετή στην Ουάσινγκτον, ενώ το ετήσιο μνημόσυνο για τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ θα εκτελεστεί στην εκκλησία Βαπτιστών Εμπενήζερ στην Ατλάντα, της Γεωργίας, όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ ιερουργούσε μαζί με τον πατέρα του. Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ δεν ήταν μόνο κορυφαίος ηγέτης του κινήματος κατά των φυλετικών διακρίσεων, αλλά επίσης προωθούσε την αρχή της μή χρήσης βίας στον αγώνα για την επίτευξη κοινωνικών αλλαγών στις ΗΠΑ. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη το 1964, 4 χρόνια πριν τη δολοφονία του στο Μέμφις. Αν ο Κινγκ ζούσε, θα ήταν σήμερα 76 ετών.

    [05] Στις 170,000 τα θύματα του τσουνάμι ...

    17 Jan 2005, 19:42 UTC

    O συνολικός αριθμός των θυμάτων από το τσουνάμι που έπληξε χώρες της νότιας Ασίας ανήλθε την Δευτέρα στις 170,000, καθώς η Σρι Λάνκα ανέφερε άλλους 7,000 θανάτους. Από το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου, 38,000 έχασαν τη ζωή τους στη χώρα αυτή, που έρχεται δεύτερη σε απώλειες μετά την Ινδονησία, όπου υπήρξαν και τα περισσότερα θύματα. Ο αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Πώλ Γούλφοβιτς, ολοκληρώνοντας περιοδεία του στην πληγείσα περιοχή, είπε ότι η επιχείρηση αρωγής προχωρά ικανοποιητικά στην Σρί Λάνκα και ότι δύο μεγάλα σκάφη ανεφοδιασμού του αμερικανικού στρατού θα μεταβούν στις Μαλδίβες, για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στην περιοχή. Στο μεταξύ, ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να καταφθάνει στην επαρχία Ατσε της Ινδονησίας, που υπέστη μεγάλες καταστροφές. Σήμερα η κυβέρνηση της Ινδονησίας είπε ότι η χώρα μπορεί να χρειαστεί ακόμα και 150 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, για να μπορέσει να ανοικοδομήσει δρόμους, εργοστάσια ηλεκτροδότησης και άλλα μέσα υποδομής που καταστράφηκαν από το τσουνάμι και τον ισχυρό υποθαλάσσιο σεισμό που το προκάλεσε.

    [06] Ο Μαχμούντ Αμπάς διέταξε την αποτροπή επιθέσεων κατά του Ισραήλ

    17 Jan 2005, 19:53 UTC

    Ο νέος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας του να αποτρέψουν οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ισραηλινών στόχων. O Παλαιστίνιος υπουργός Καντούρα Φάρες είπε ότι η διαταγή δόθηκε μετά από συνάντηση που ο κ. Αμπάς είχε την Κυριακή το βράδυ με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Η εκτελεστική επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης παρότρυνε εξτρεμιστές να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον ισραηλινών στόχων. Ομως, η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων αλ Ακσά, απέρριψαν την έκκληση του κ. Αμπάς και ορκίστηκαν να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους, έως ότου το Ισραήλ σταματήσει τις βίαιες επιδρομές εναντίον Παλαιστινίων. Ο κ. Αμπάς θα επισκεφθεί την Τρίτη τη Γάζα, όπου θα αρχίσει εκστρατεία για την εξασφάλιση οικειοθελούς συνεργασίας από εξτρεμιστικές ομάδες.

    [07] Επανεξελέγη ο πρόεδρος της Κροατίας ...

    17 Jan 2005, 20:12 UTC

    Ο πρόεδρος Μέσιτς

    Ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς υποσχέθηκε μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με τη Δύση μετά την επανεκλογή του, για δεύτερη θητεία, στο χθεσινό δεύτερο γύρο εκλογών. Εκλογικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο κ. Μέσιτς έλαβε το 66% των ψήφων, ενώ η συντηρητική αντίπαλός του, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της χώρας Γιαντράνκα Κοσόρ, πήρε το 34%. Στη επινίκεια ομιλία του ο πρόεδρος Μέσιτς είπε πως η Κροατία «βαδίζει ολοταχώς προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στην προεκλογική του εκστρατεία ο κ. Μέσιτς υποσχέθηκε πως θα εντάξει την Κροατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σ αυτή τη δεκαετία. Επίσης υποσχέθηκε πως θα συνεργαστεί με το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου, που είναι ένας από τους όρους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υπόσχεσή του αυτή μπορεί να τον φέρει σε σύγκρουση με μερικά σκληροπυρηνικά στελέχη του Συντηρητικού κόμματος, που θεωρούν ως εθνικούς ήρωες ορισμένους από τους πλέον καταζητούμενους του Διεθνούς Δικαστηρίου.

    [08] Βυθίστηκε βορειοκορεατικό πλοίο ...

    17 Jan 2005, 20:27 UTC

    Ελληνες αξιωματούχοι λένε ότι το πλοίο «Λέηντυ Οου», που έφερε σημαία της Βόρειας Κορέας βυθίστηκε στο βορειοανατολικό Αιγαίο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 μέλη του πληρώματος. Η ελληνική ακτοφυλακή είπε ότι Ελληνικά και τουρκικά ελικόπτερα εκτελούν έρευνες για τον εντοπισμό 5 μελών του πληρώματος, των οποίων η τύχη αγνοείται. Τρείς ναυτικοί διεσώθηκαν. Τα περισσότερα μέλη τους πληρώματος ήταν Αιγύπτιοι. Οι αρχές είπαν ότι το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου λίγο πρίν βυθιστεί το πρωί της Δευτέρας έξω από τις ακτές της Χίου. Το πλοίο μετέφερε φορτίο σιδήρου από την Ελλάδα στην Τουρκία. Δεν είναι γνωστός ο λόγος βύθισης του πλοίου, άν και εκείνη την ώρα επικρατούσε σφοδρή θαλασσοταραχή από τους ισχυρούς ανέμους.

    [09] Η PLO ζητά απ' τους εξτρεμιστές ...

    17 Jan 2005, 01:02 UTC

    Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ζήτησε απ τις εξτρεμιστικές οργανώσεις να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, τονίζοντας ότι οι βιαιότητες βλάπτουν τα Παλαιστινιακά εθνικά συμφέροντα γιατί επιτρέπουν στο Ισραήλ να περιορίζει την ασφάλεια των Παλαιστινίων. Λίγες ώρες νωρίτερα η Ισραηλινή κυβέρνηση είχε δώσει εντολή στον στρατό να ενεργεί χωρίς περιορισμούς εναντίον εξτρεμιστών στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, κατηγόρησε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ότι δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τις επιθέσεις κατά Ισραηλινών. Από τη πλευρά του ο κ. Αμπάς καταδίκασε κάθε είδος βίας από μέρους και των δύο πλευρών, ενώ θα συναντηθεί με εξτρεμιστές στη Γάζα τη Τετάρτη. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, ζήτησε απ το Ισραήλ να μην ακυρώσει την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών λόγω των Παλαιστινιακών επιθέσεων.

    [10] Ουάσιγκτον: Άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις ενόψει της ορκωμοσίας του προέδρου Μπούς.

    17 Jan 2005, 01:14 UTC

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τις εορταστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Μπούς για άλλη μια τετραετία στο Λευκό Οίκο. Οι αρχές έκλεισαν χθες ορισμένους δρόμους στο κέντρο της Ουάσιγκτον για την γενική πρόβα των εορταστικών εκδηλώσεων, ενώ χιλιάδες επισκέπτες έρχονται απ όλη τη χώρα για να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις που αρχίζουν τη Τρίτη. Η επίσημη τελετή ορκωμοσίας του κ. Μπούς θα γίνει τη Πέμπτη στα σκαλιά του αμερικανικού Καπιτωλίου και στη συνέχεια ο κ. Μπούς θα επιστρέψει στο Λευκό Οίκο όπου σε εξέδρα επισήμων θα παρακολουθήσει την εορταστική παρέλαση μετά το τέλος της οποίας θα επισκεφτεί τις 9 επίσημες χοροεσπερίδες που έχουν προγραμματιστεί. 6 χιλιάδες αστυνομικοί έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Μπούς, ενώ μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση έχει προγραμματιστεί να γίνει παράλληλα με την εορταστική παρέλαση.

    [11] Μπούς: Η εκλογική νίκη επικύρωση της πολιτικής στο Ιράκ.

    17 Jan 2005, 01:22 UTC

    Σε συνέντευξη του προς την εφημερίδα Washington Post ενόψει της ορκωμοσίας του αυτή την εβδομάδα για άλλη μια τετραετία στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπούς χαρακτήρισε τη νίκη του στις εκλογές του Νοεμβρίου, επικύρωση της πολιτικής του στο Ιράκ. Και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να τιμωρηθεί οποιοσδήποτε κυβερνητικός αξιωματούχος για λάθη που έγιναν στο Ιράκ γιατί, όπως είπε, «υπήρξε στιγμή λογοδοσίας, οι εκλογές του 2004». Ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι ο αμερικανικός λαός άκουσε διάφορες απόψεις για το Ιράκ, εξέτασε και τους δύο υποψηφίους και επέλεξε αυτόν. Ενόψει των εκλογών στο Ιράκ σε δύο εβδομάδες ο κ. Μπούς παραδέχτηκε ότι η πορεία προς τη δημοκρατία δεν υπήρξε ομαλή, αλλά ζήτησε απ τους Αμερικανούς να επιδείξουν υπομονή και τόνισε ότι όσο ποιο γρήγορα οι Ιρακινοί αρχίσουν να πολεμούν τους τρομοκράτες που βρίσκονται στη χώρα τους, τόσο ποιο γρήγορα οι αμερικανικές δυνάμεις θα αρχίσουν αν αποχωρούν απ το Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 19 January 2005 - 2:18:13 UTC