Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-01-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Εντείνεται η βία ενόψει ...
  • [02] ΗΕ: Την άλλη εβδομάδα ο τελικός επίσημος αριθμός των νεκρών απ' το τσουνάμι
  • [03] Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα μετά ...
  • [04] Το Ισραήλ ζητά απ' τη Ρωσία να ακυρώσει συμφωνία πώλησης όπλων στη Συρία.
  • [05] Άνοδος των τιμών πετρελαίου.
  • [06] «Ένα Σύνταγμα για την Ευρώπη»
  • [07] Nέα προσπάθεια του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, κατά της παχυσαρκίας.
  • [08] 16 o συνολικός αριθμός των νεκρών απ' τις κατολισθήσεις στη Καλιφόρνια.
  • [09] Νέα βίαια επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων
  • [10] Σύλληψη 6 υπόπτων για την δολοφονία του κυβερνήτη της Βαγδάτης
  • [11] Πρωτοφανής η συνδρομή της διεθνούς κοινότητας

  • [01] Ιράκ: Εντείνεται η βία ενόψει ...

    14 Jan 2005, 21:40 UTC

    Στο Ιράκ, οι αντάρτες που προσπαθούν να διαταράξουν τις εθνικές εκλογές της 30ης Ιανουαρίου, σκότωσαν ένα ακόμα εκλογικό αξιωματούχο, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό των εκλογικών υπαλλήλων που σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα στους 7.

    Η αστυνομία είπε ότι άγνωστοι οπλοφόροι σκότωσαν την Πέμπτη τον αξιωματούχο καθώς έφευγε από εκλογικό τμήμα της Βαγδάτης. Επίσης την Πέμπτη, τρεις αξιωματούχοι ενός σημαντικού κουρδικού κόμματος σκοτώθηκαν σε ενέδρα στην κατεξοχήν κουρδική πόλη Μοσούλη.

    Νωρίτερα εξτρεμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία την Τετάρτη ανώτερου συνεργάτη του Μεγάλου Αγιατολλάχ Αλί αλ Σιστανί, που είναι ο ανώτερος σιίτης κληρικός στη χώρα. Η οργάνωση επίσης προειδοποίησε τους εκλογείς να μην προσέλθουν στις κάλπες για τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου, γιατί θα αντιμετωπίσουν φονικές επιθέσεις.

    Σε ξεχωριστή εξέλιξη, ένα μικρό λεωφορείο γεμάτο από ιρακινούς πολίτες, συγκρούστηκε με άρμα μάχης του αμερικανικού στρατού βόρεια της Βαγδάτης. Ο στρατός είπε ότι 6 ιρακινοί σκοτώθηκαν και 8 τραυματίστηκαν στο ατύχημα.

    Τέλος, Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως 28 κρατούμενοι στη φυλακή Αμπου Γκραίμπ της Βαγδάτης δραπέτευσαν καθώς μεταφέρονταν σε μια άλλη εγκατάσταση. Κανένας τους όμως δεν θεωρείται ύποπτος αντάρτης.

    [02] ΗΕ: Την άλλη εβδομάδα ο τελικός επίσημος αριθμός των νεκρών απ' το τσουνάμι

    14 Jan 2005, 02:10 UTC

    Ο επικεφαλής της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΕ, Γιαν Έγκελαντ, δήλωσε ότι θα χρειαστεί μια ακόμη εβδομάδα για να υπολογιστεί ο τελικός επίσημος αριθμός των νεκρών απ το καταστροφικό τσουνάμι στη νότια Ασία. Ο κ. Έγκελαντ δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων, που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στις 160 χιλιάδες, θα ήταν μεγαλύτερος αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδρούσε τόσο άμεσα στην συγκεκριμένη τραγωδία, αποτρέποντας, τουλάχιστον προς το παρόν, την εκδήλωση επιδημιών. Επίσης ο κ. Έγκελαντ εξέφρασε ανησυχία για τους περιορισμούς στις δραστηριότητες των ανθρωπιστικών οργανώσεων που ανακοινώθηκαν για την επαρχία Άτσε της Ινδονησίας. Αλλά και ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε χθες ότι αμερικανοί αξιωματούχοι θέτουν ερωτήματα αναφορικά με την προθεσμία τριών μηνών που δόθηκε σε ξένες δυνάμεις να αποχωρήσουν απ την Άτσε. Πάντως ανθρωπιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι τα νέα αυτά μέτρα δεν έχουν μέχρι στιγμής εμποδίσει την πραγμάτωση του έργου τους.

    [03] Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα μετά ...

    14 Jan 2005, 03:48 UTC

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ισραηλινά ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους στην Λωρίδα της Γάζας, αμέσως μετά την επίθεση δύο Παλαιστίνιων βομβιστών αυτοκτονίας, που κόστισε τη ζωή σε 5 ισραηλινούς στο πολυσύχναστο πέρασμα Κάρνι, μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δύο ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τον προσφυγικό καταυλισμό Ντεϊρ αλ Μπαλάχ και επισήμαναν ότι στόχος ήταν κτίριο που ανήκε σε φιλανθρωπική οργάνωση με διασυνδέσεις με εξτρεμιστική οργάνωση. Μια ώρα νωρίτερα οι οργανώσεις Χαμάς και Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά ανέλαβαν την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Κάρνι. Η εντατικοποίηση των βιαιοτήτων σημειώνεται καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε και πάλι τον τερματισμό των επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων. Από τη πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν, που αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Αμπάς τις προσεχείς μέρες, επιμένει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν μπορούν να ξαναρχίσουν, άν η Παλαιστινιακή πλευρά δεν λάβει μέτρα κατά των εξτρεμιστών.

    [04] Το Ισραήλ ζητά απ' τη Ρωσία να ακυρώσει συμφωνία πώλησης όπλων στη Συρία.

    14 Jan 2005, 03:52 UTC

    Σιλβάν Σαλόμ

    To Iσραήλ ζήτησε από τη Ρωσία να ακυρώσει πώληση πυραύλων της στη Συρία, παρόλο που η Μόσχα και η Δαμασκός διαψεύδουν την δοσοληψία. Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε ότι η φημολογούμενη συμφωνία πώλησης θα υποσκάψει την σταθερότητα στην περιοχή και θα μειώσει τις πιθανότητες επίτευξης ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ ζήτησε από τη Ρωσία να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με τη Συρία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η πώληση φορητών πυραύλων, που το Ισραήλ φοβάται ότι μπορεί να περιέλθουν στα χέρια ανταρτών της Χεζμπολλάχ για να χρησιμοποιηθούν εναντίον ισραηλινών στόχων. Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα αργότερα αυτό το μήνα, και ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι σκοπεύει να υπογράψει και την συμφωνία.

    [05] Άνοδος των τιμών πετρελαίου.

    14 Jan 2005, 03:58 UTC

    Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 εβδομάδων έφτασαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι προβλέψεις για την επιδείνωση του καιρού και η σχεδιαζόμενη μείωση της παραγωγής εκ μέρους του ΟΠΕΚ δημιούργησε ανησυχίες στους επενδυτές. Η τιμή του αργού πετρελαίου με μελλοντική ημερομηνία παράδοσης έφθασε την Πέμπτη τα 48 δολάρια και 40 σέντς στη Νέα Υόρκη. Αναλυτές δηλώνουν ότι αναμένεται κύμα σφοδρής κακοκαιρίας στις βορειοανατολικές πολιτείες της Αμερικής, μια απ τις μεγαλύτερες αγορές για πετρέλαιο θέρμανσης. Στο μεταξύ, και ο ΟΠΕΚ ανήγγειλε ότι θα μειώσει την παραγωγή του, που είχε φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

    [06] «Ένα Σύνταγμα για την Ευρώπη»

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Στρασβούργο

    13 Jan 2005, 16:27 UTC

    «Ένα Σύνταγμα για την Ευρώπη» Αυτό θα είναι πλέον το σύνθημα της εκστρατείας ενημέρωσης, που αναλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την υπερψήφιση, την Τετάρτη, της ιστορικής Πρώτης Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την Ολομέλεια του Σώματος, στο Στρασβούργο.. . Υπέρ του Συντάγματος ψήφισαν 500 ευρωβουλευτές, 137 απέρριψαν το κείμενο , ενώ υπήρξαν και 40 αποχές. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που ήταν ονομαστική, χειροκροτήθηκε θερμά από τους ευρωβουλευτές, πολλοί από τους οποίους τοποθέτησαν στα έδρανά τους την εθνική τους σημαία, ενώ αντίπαλοι του συντάγματος, από τους ανεξάρτητους και την ενωτική αριστερά, σήκωσαν και πανό με το σύνθημα «αυτό το σύνταγμα αντιπροσωπεύει το θάνατο της Ευρώπης.»

    Την ανεπιφύλακτη επικύρωση του συντάγματος πρότειναν στην έκθεσή τους ο Βρετανός Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, Ρίτσαρντ Κόρμπετ, και ο Iσπανός, Ινιγκο Μέντες ντε Βίγκο του Λαϊκού Κόμματος, η οποία υιοθετήθηκε, αφού χθες το βράδυ έγινε μια πολύωρη συζήτηση με έντονες αντιπαραθέσεις.

    Στο ψήφισμα τονίζεται ότι, το Σύνταγμα έχει τεράστιες βελτιώσεις σε σχέση με τις ισχύουσες συνθήκες ,και από την στιγμή που θα εφαρμοσθεί θα φέρει ορατά οφέλη στα κράτη μέλη και στους πολίτες, καθώς θα έχουν περισσότερα δικαιώματα, ενώ θα συντελέσει στην αποτελεσματική λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ένωσης και επομένως ολόκληρης της Ευρώπης.

    Βέβαια, η υιοθέτηση του Συντάγματος από το Ευρωκοινοβούλιο είναι συμβολική.. Μέχρι το τέλος του 2006 καλούνται οι λαοί και των 25 κρατών μελών να το επικυρώσουν, είτε μέσω των κοινοβουλίων τους, όπως έχει ήδη κάνει η Λιθουανία και η Ουγγαρία, είτε με δημοψήφισμα, το πρώτο από τα οποία θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου στην Ισπανία. Σε περίπτωση απόρριψης, η διαδικασία εφαρμογής του Συντάγματος παγώνει καθώς δεν υπάρχει σχετική διάταξη στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης.

    Μιλώντας σε ένα « Φόρουμ για νέους», μία μέρα πριν, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου , Χοσε΄Μπορέλ είπε χαρακτηριστικά. «Το Σύνταγμα αυτό έχει μια ιδιαιτερότητα. Γεννήθηκε χωρίς ρήξεις και δράματα, αλλά στο πιο ήρεμο κλίμα στην ιστορία της Ευρώπης. Ο κίνδυνος που υπάρχει σ αυτές τις περιπτώσεις είναι να αντιμετωπισθεί με αδιαφορία και άγνοια. .Κι αυτό δεν πρέπει να γίνει.» Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε ακόμη στην πλειοψηφία της για την επανεκλογή του κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου στην θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή , για τα επόμενα 5 χρόνια. Ο κ. Διαμαντούρος του οποίου αναγνωρίστηκε η προσφορά, ανέλαβε καθήκοντα διαμεσολαβητή τον Απρίλιο του 2003, όταν αποχώρησε ο Φιλανδός προκάτοχός του και ήταν τώρα συνυποψήφιος με τον ιταλό Τζουζέπε Φορτουνάτο. Ο κ. Διαμαντούρος έλαβε 564 ψήφους από τις 643.

    Τέλος με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, καταδικάστηκε η Τουρκία, με αφορμή τη δίωξη και καταδίκη σε φυλάκιση του δημοσιογράφου Ατίλα Χάλις, που έγραψε άρθρο για βιβλίο που γράφτηκε από τον Οτσαλάν. Ο δημοσιογράφος διώχθηκε με την κατηγορία ότι ασκούσε προπαγάνδα, που σχετίζονταν με απαγορευμένη αυτονομιστική οργάνωση και τον καταδίκασε στρατιωτικός δικαστής.

    [07] Nέα προσπάθεια του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, κατά της παχυσαρκίας.

    13 Jan 2005, 03:45 UTC

    Η αμερικανική κυβέρνηση ζητάει από τους Αμερικανούς να τρώνε λιγότερο και να ασκούνται περισσότερο για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της παχυσαρκίας στη χώρα, που έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις. Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε αναθεωρημένες διαιτολογικές συστάσεις, που δίνουν έμφαση στη σωστή διατροφή, στις σωματικές ασκήσεις και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί από την αμερικανική κυβέρνηση να αναθεωρεί κάθε πέντε χρόνια τις διαιτολογικές κατευθυντήριες γραμμές, προσαρμόζοντάς τες στα πιο τελευταία επιστημονικά πορίσματα.

    Αν Βένεμαν

    Η υπουργός Γεωργίας Αν Βένεμαν, η υπηρεσία της οποίας είναι υπεύθυνη για την προώθηση της υγιούς διατροφής, λέει πως οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στο να αναστραφεί μια κατάσταση κατά την οποία τα δύο τρία των Αμερικανών είναι υπέρβαροι. «Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν μέρος της προσπάθειας να βοηθηθούν οι Αμερικανοί να υιοθετήσουν ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της παχυσαρκίας, που εκτός από τους ενήλικες έχει αρχίσει να παίρνει επιδημικές διαστάσεις και μεταξύ των παιδιών», είπε η κ. Βένεμαν. Η κ. Βένεμαν παραδέχεται πως οι συστάσεις για καλή διατροφή δεν έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια και ότι η συμβουλή που δίνεται στον κόσμο είναι να τρώει αρκετά λαχανικά και φρούτα και μη επεξεργασμένα δημητριακά και να περιορίζει τις λιπαρές τροφές και το αλάτι. Φέτος όμως, λέει, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη σπουδαιότητα της εξισορρόπησης της ενέργειας που εισάγεται στον οργανισμό και αυτής που καταναλίσκεται. Δηλαδή των θερμίδων που βάζει κανείς με το φαγητό και αυτών που αποβάλει με τη σωματική άσκηση. Οι κατευθυντήριες λοιπόν γραμμές προτρέπουν τους Αμερικανούς να τρώνε λογικά και να ασκούνται περισσότερο. Οι ενήλικες προτρέπονται να ασκούνται όχι λιγότερο από μισή ώρα την ημέρα και τα παιδιά μία ώρα.

    Τόμμυ Τόμσον

    Ο υπουργός Υγείας, Τόμυ Τόμπσον, λέει πως πολλοί Αμερικανοί περιμένουν να χάσουν βάρος χωρίς να κάνουν καμία προσπάθεια, ελπίζοντας πως θα βρεθεί κάποιο μαγικό διαιτητικό χάπι. «Τέτοιο χάπι, λέει, δεν υπάρχει ούτε και θα υπάρξει. Από την άλλη δεν είναι μυστικό το τί πρέπει να κάνει κανείς για να είναι υγιής και να διατηρήσει το βάρος του σε λογικά επίπεδα». Ο κ. Τόμπσον λέει πως ορισμένες αμερικανικές εταιρείες έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται στην ανάγκη για ένα πιο υγιεινό διαιτολόγιο, κυρίως για τα παιδιά, κατασκευάζοντας υγιεινότερα προϊόντα. Καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εξέδιδε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές βιομηχανίες τροφίμων, η Κραφτ, ανακοίνωνε πως θα περιορίσει τις διαφημίσεις για «σνακ» που απευθύνονται σε παιδιά κάτω των 12 χρονών και θα αυξήσει τις διαφημίσεις που αφορούν πιο υγιεινά προϊόντα..

    [08] 16 o συνολικός αριθμός των νεκρών απ' τις κατολισθήσεις στη Καλιφόρνια.

    13 Jan 2005, 03:43 UTC

    Μέλη σωστικών συνεργείων που συνεχίζουν να ψάχνουν μέσα στη λάσπη που συσσωρεύτηκε από τις κατολισθήσεις στη νότια Καλιφόρνια, εντόπισαν τα πτώματα μίας μητέρας και των τριών παιδιών της, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της κακοκαιρίας των τελευταίων 5 ημερών, στους 16. Τα σωστικά συνεργεία έσκαβαν με φτυάρια και έκαναν χρήση βίντεο για να ψάξουν ανάμεσα σε συντρίμμια της παραλιακής πόλης Λα Κοντσίτα, όπου καταστράφηκαν 15 σπίτια, όταν οι καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή δημιούργησαν κατολισθήσεις λάσπης, βάθους 9 μέτρων. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Αρνολντ Σβάρτσενέγκερ επιθεώρησε την περιοχή με ελικόπτερο και πρόκειται να συναντηθεί με κατοίκους της Λα Κοντσίτα. Σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, οι βροχοπτώσεις στην περιοχή του Λος Αντζελες είναι οι ισχυρότερες που έχουν σημειωθεί στα χρονικά, όμως αναμένεται βελτίωση του καιρού μέσα στις επόμενες μέρες.

    [09] Νέα βίαια επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

    12 Jan 2005, 21:30 UTC

    Στο Ισραήλ, ένας Εβραίος έποικος σκοτώθηκε ενώ τουλάχιστον 3 ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησαν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ είπε ότι οι δύο εξτρεμιστές που έκαναν την επίθεση, σκοτώθηκαν από τους στρατιώτες. Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη της σημερινής επίθεσης, κοντά στη Ράφα. Στο μεταξύ, στη Δυτική Οχθη, ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε δύο ύποπτους για τρομοκρατία στην διάρκεια επιδρομής σε Παλαιστινιακό χωριό, βόρεια της Ραμάλλα.

    [10] Σύλληψη 6 υπόπτων για την δολοφονία του κυβερνήτη της Βαγδάτης

    12 Jan 2005, 21:32 UTC

    Ο κ. Αλλάουι

    Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι συνέλαβε 6 υπόπτους για την δολοφονία την περασμένη εβδομάδα του επαρχιακού κυβερνήτη της Βαγδάτης, Αλί αλ Χαϊντάρι. Μετά από πληροφορία που πήραν από κατοίκους της περιοχής, οι στρατιώτες συνέλαβαν τους υπόπτους το πρωί της Τρίτης σε κατοικία, που βρισκόταν στην ίδια γειτονιά της δυτικής Βαγδάτης, όπου πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ο αξιωματούχος. Στο μεταξύ, κοντά στην βόρεια πόλη Μοσούλη, δύο ιρακινοί εθνοφρουροί σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σήμερα από βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Ιρακινοί αξιωματούχοι, αστυνομικοί και εθνοφρουροί αποτελούν τον κύριο στόχο των ανταρτών που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη χώρα, εν όψει των εκλογών της 30ης Ιανουαρίου. Παρά τα περιστατικά βίας, ο προσωρινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλλάουι καθώς και ο πρόεδρος Μπούς είπαν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    [11] Πρωτοφανής η συνδρομή της διεθνούς κοινότητας

    12 Jan 2005, 02:00 UTC

    Γιαν Έγκελαντ

    Ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Γιαν Έγκελαντ, χαρακτήρισε πρωτοφανή την άμεση ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας στην κρίση στην νότια Ασία. Κατά την ολοκλήρωση χθες της διεθνούς διάσκεψης δωρητριών χωρών στην Γενεύη, ο κ. Έγκελαντ ανακοίνωσε ότι οι δωρητές έδωσαν αμέσως 700 εκατομμύρια δολάρια και εξέφρασε σιγουριά ότι τα ΗΕ θα συγκεντρώσουν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια που χρειάζονται για την ικανοποίηση των αναγκών των πληγέντων τους επόμενους 6 μήνες. Υπολογίζεται ότι κυβερνήσεις και ιδιώτες έχουν υποσχεθεί ποσό που ξεπερνά τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια μακροπρόθεσμης βοήθειας για τις 12 χώρες που επλήγησαν απ το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου.

    Στο μεταξύ, εφόδια των ΗΕ έφτασαν και στο ποιο απομακρυσμένο ψαροχώρι της Ινδονησίας που επλήγη απ το τσουνάμι και που μέχρι τώρα ήταν αδύνατη η πρόσβαση σ αυτό. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ινδονησίας δημιουργεί 24 καταυλισμούς με σκηνές για τους εκατοντάδες χιλιάδες πληγέντες απ τις θεομηνίες που έχασαν τα σπίτια τους, ενώ ανακοινώθηκε και προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τους αντάρτες στην Άτσε. Οι προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων συνεχίζονται επίσης και στις υπόλοιπες χώρες της νότιας Ασίας που επλήγησαν απ το τσουνάμι. Σωστικά συνεργεία ανασύρουν ακόμη πτώματα, καθαρίζουν συντρίμμια και αποκαθιστούν την υποδομή με στόχο να αποτραπούν επιδημίες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 15 January 2005 - 2:18:11 UTC