Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-01-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία κυβέρνησης-ανταρτών στο Σουδάν.
  • [02] Μέσα στις επόμενες μέρες τα τελικά επίσημα αποτελέσματα των Ουκρανικών εκλογών.
  • [03] Αθήνα: Συγκρούσεις φανατικών ποδοσφαιρόφιλων με 9 τραυματίες.
  • [04] Πάουελ και Ανάν επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές στη νότιο Ασία
  • [05] Σε 5 δισ. δολάρια ανέρχονται οι δωρεές στα θύματα του τσουνάμι
  • [06] Λίγες θέσεις εργασίας και σταθερή η ανεργία στις ΗΠΑ
  • [07] Στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών διορίζεται ο Ρόμπερτ Ζέλικ
  • [08] Σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας Ουκρανίας επιδιώκει ο Πούτιν

  • [01] Συμφωνία κυβέρνησης-ανταρτών στο Σουδάν.

    10 Jan 2005, 01:53 UTC

    Η κυβέρνηση του Σουδάν και οι αντάρτες στα νότια της χώρας υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία τερματίζοντας έτσι τον μακροσκελέστερο πόλεμο στην Αφρικανική ήπειρο. Ο αντιπρόεδρος του Σουδάν, Αλί Οσμάν Τάχα και ο επικεφαλής του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος του Σουδάν, Τζον Γκαράνγκ, υπέγραψαν την συμφωνία χθες στο Ναϊρόμπι της Κένυα. Στην τελετή παρέστη και ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος παρότρυνε όλες τις πλευρές να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται για να ευδοκιμήσει η ειρήνη στην περιοχή του Νταρφούρ στο δυτικό Σουδάν. Η συμφωνία προβλέπει πως στα επόμενα 6 χρόνια θα δημιουργηθεί ένας κοινός στρατός στο Σουδάν, θα συσταθεί κυβέρνηση συνασπισμού και θα δοθεί αυτονομία στο κυρίως Χριστιανικό νότιο τμήμα της χώρας, όπου στο μέλλον θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας.

    [02] Μέσα στις επόμενες μέρες τα τελικά επίσημα αποτελέσματα των Ουκρανικών εκλογών.

    10 Jan 2005, 02:09 UTC

    Στην Ουκρανία, αναμένεται πως μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν τα τελικά επίσημα αποτελέσματα των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της 26ης Δεκεμβρίου. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών της Ουκρανίας, Γιαροσλάβ Νταβίντοβιτς, δήλωσε ότι τα τελικά αποτελέσματα θα είναι τα ίδια με τα αρχικά, τα οποία διακήρυτταν νικητή τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Βίκτωρ Γιούσενκο, με διαφορά δύο εκατομμύρια ψήφους.

    [03] Αθήνα: Συγκρούσεις φανατικών ποδοσφαιρόφιλων με 9 τραυματίες.

    10 Jan 2005, 02:11 UTC

    Στην Αθήνα, τουλάχιστον 9 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από επεισόδια που ξέσπασαν στο γήπεδο ποδοσφαίρου της ομάδας του Πανιωνίου, μεταξύ φανατικών οπαδών της ομάδας της Νέας Σμύρνης και οπαδών του Ολυμπιακού. Σύμφωνα με τις αρχές τα επεισόδια ξέσπασαν όταν εκατοντάδες οπαδοί του Ολυμπιακού χωρίς εισιτήρια, εισέβαλαν στο γήπεδο, επιτέθηκαν σε αντίπαλους οπαδούς και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

    [04] Πάουελ και Ανάν επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές στη νότιο Ασία

    07 Jan 2005, 20:05 UTC

    Ο Κόλιν Πάουελ στην Ινδονησία

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Αναν επισκέφτηκαν παράκτιες πόλεις και χωριά στις κατεστραμμένες από τα τσουνάμι περιοχές στη νότιο Ασία. Μετά την επίσκεψη του στη επαρχία Άτσε της Ινδονησίας, ο κύριος Ανάν δήλωσε πως το μέγεθος της καταστροφής τον συγκλόνισε.

    Στο μεταξύ, η Ινδονησία επιβεβαίωσε άλλους 7000 θανάτους σήμερα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό νεκρών σε πάνω από 100 χιλιάδες, η πλειοψηφία των οποίων σημειώθηκαν στη Ατσε. Αυτή τη στιγμή το σύνολο των επιβεβαιωμένων νεκρών ανέρχεται σε πάνω από 153 χιλιάδες,

    Ο Κόφι Ανάν στην επαρχία Άτσε της Ινδονησίας

    Στη Σρι Λανκα, ο κύριος Πάουελ επισκέφτηκε κατεστραμμένα ψαροχώρια, στο νότο και επαίνεσε τις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση των κοινοτήτων. Ο κύριος Πάουελ είπε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στη Σρι Λάνκα και ότι είναι προσηλωμένες στο να βοηθήσουν στη ανοικοδόμηση του νησιού.

    Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής λένε ότι δεν έχουν εκδηλωθεί επιδημίες, αλλά μικροπροβλήματα όπως διάρροια, ή τραυματισμοί μπορεί να αποβούν θανατηφόρα.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι αν ξεσπάσουν επιδημίες, εξ αιτίας των ανθυγιεινών συνθηκών, ο αριθμός των νεκρών ίσως διπλασιαστεί.

    [05] Σε 5 δισ. δολάρια ανέρχονται οι δωρεές στα θύματα του τσουνάμι

    07 Jan 2005, 20:16 UTC

    Οι δωρεές οργανισμών και ιδιωτών για τα θύματα του τσουνάμι στη νότιο Ασία τώρα ανέρχονται σε σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Καθώς συνεχίζονται οι δωρεές από ιδιώτες και κυβερνήσεις, οι υπουργοί οικονομικών της Ομάδας των 7 μεγαλύτερων χωρών του κόσμου συμφώνησαν στην αναστολή της αποπληρωμής των εξωτερικών χρεών των χωρών που επλήγησαν.

    Τα ΗΕ ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις για δωρεές σε οργανώσεις αρωγής, διότι τα χρήματα που έχουν ληφθεί δεν ανταποκρίνονται στις αρχικές προσφορές.

    Η Ιαπωνία ανταποκρίθηκε αμέσως δίνοντας σε οργανώσεις αρωγής 259 εκατομμύρια δολάρια, το ήμισυ του συνολικού ποσού που έχει υποσχεθεί. Εξ άλλου, κυβερνήσεις άλλων χωρών επίσης εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής επιπρόσθετου στρατιωτικού δυναμικού για να συνδράμει στις προσπάθειες αρωγής.

    Σε άλλες περιοχές, ιδιώτες εξακολουθούν να δίνουν χρήματα και εφόδια. Στη Σαουδική Αραβία, ένας πανεθνικός τηλεμαραθώνιος απέφερε πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια.

    [06] Λίγες θέσεις εργασίας και σταθερή η ανεργία στις ΗΠΑ

    07 Jan 2005, 21:01 UTC

    Το Δεκέμβριο δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ 157.000 νέες εργασιακές θέσεις, που επειδή ήταν λιγοστές δεν επηρέασαν το ποσοστό ανεργίας, που παρέμεινε στα 5,4%. Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας το 2004 δημιουργήθηκαν σχεδόν 2.2 εκατομμύρια νέες εργασιακές θέσεις, σε αντίθεση με το 2003, που πάνω από 60.000 Αμερικανοί είχαν χάσει τη δουλειά τους. Αναλυτές λένε πως πρόκειται για την καλύτερη απόδοση του εργασιακού τομέα από το 1999. Πάντως δεν έχουν αντικατασταθεί όλες οι δουλειές που χάθηκαν στη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης του 2001.

    [07] Στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών διορίζεται ο Ρόμπερτ Ζέλικ

    07 Jan 2005, 21:15 UTC

    Ρόμπερτ Ζέλικ

    Ο Πρόεδρος Μπους λέει πως θα διορίσει στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών τον Εμπορικό Εκπρόσωπο της Αμερικής Ρόμπερτ Ζέλικ. Ο ηλικίας 51 ετών Ζέλικ, που χαρακτηρίζεται ως «πραγματιστής» και «σκληρός διαπραγματευτής», έχει πετύχει συμφωνίες ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με πολλές χώρες. Στη θέση του εμπορικού Εκπροσώπου των ΗΠΑ βρίσκεται από το 2000, που ο πρόεδρος Μπους ανέλαβε την εξουσία.

    Ο Ρόμπερτ Ζέλικ θα συνεργάζεται με την Κοντολίζα Ράϊς, η οποία διορίστηκε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο πρόεδρος Μπους λέει πως η ομάδα Ράϊς-Ζέλικ θα είναι η ισχυρότερη και ικανότερη ομάδα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που γνώρισε ποτέ η χώρα.

    [08] Σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας Ουκρανίας επιδιώκει ο Πούτιν

    07 Jan 2005, 21:26 UTC

    Βλαντίμιρ Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δεσμοί της χώρας του με την Ουκρανία θα εξακολουθήσουν να ενισχύονται υπό την ηγεσία του νεοεκλεγέντα φιλοδυτικού προέδρου Βίκτωρ Γιουστσένκο.

    Σχετική δήλωση ο κ. Πούτιν έκανε μετά από συνομιλίες έξω από τη Μόσχα με τον πρόεδρο της ουκρανικής Βουλής Βλαντίμιρ Λύτβυν. Οι δυο άνδρες δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τους τώρα που αναδείχτηκε ο νικητής των ουκρανικών προεδρικών εκλογών.

    Εξ άλλου ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ συνεχάρη τον κ. Γιουστσένκο για την εκλογική του νίκη, την οποία χαρακτήρισε ως νίκη της δημοκρατίας και της έννομης τάξης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 11 January 2005 - 2:18:10 UTC