Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-01-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος κατά των ανταρτών, δηλώνει αμερικανός στρατιωτικός διοικητής.
  • [02] Κυρώσεις κατά της Συρίας εξετάζει η Ουάσιγκτον.
  • [03] Ισραήλ: Υπερσυντηρητικό κόμμα Ορθόδοξων Εβραίων συμμετέχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
  • [04] Ανησυχίες για την υποψηφιότητα Γκονζάλες για το αξίωμα του υπουργού δικαιοσύνης.
  • [05] Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Το Ιρακ είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για δημοσιογράφους
  • [06] Οι ΗΠΑ στέλνουν επίσημη ομάδα παρατηρητών στις Παλαιστινιακές εκλογές.
  • [07] Γκιούλ: Μεσολάβηση της Τουρκίας για το μεσανατολικό
  • [08] Ορκίστηκε το νέο Αμερικανικό Κογκρέσο.
  • [09] Στη Βόρεια Κορέα μεταβαίνει αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου.
  • [10] Κυβερνητικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις αγωνίζονται να διοχετεύσουν βοήθεια

  • [01] Ιράκ: Έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος κατά των ανταρτών, δηλώνει αμερικανός στρατιωτικός διοικητής.

    06 Jan 2005, 02:12 UTC

    Ο αμερικανός υποστράτηγος, Πήτερ Τσιαρέλλι, ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί κάποια επιτυχία στις προσπάθειες εξουδετέρωσης των ανταρτών, που προσπαθούν να υπονομεύσουν τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου. Και πρόσθεσε ότι ο «ανηλεής εχθρός», όπως είπε χαρακτηριστικά, κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει την εκστρατεία βίας, καθώς πλησιάζει η μέρα των εκλογών. Τόνισε πάντως ότι υπάρχει μία γενική βελτίωση των συνθηκών στη Βαγδάτη. Νωρίτερα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, είχε τονίσει ότι η βία δεν θα σταθεί εμπόδιο στην διεξαγωγή των εκλογών. Όμως, οι αντάρτες συνέχισαν τις βομβιστικές τους επιθέσεις αυτοκτονίας την Τετάρτη. Στην πόλη Χίλλα, νότια της Βαγδάτης, βομβιστής αυτοκτονίας που επέβαινε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, σκότωσε 15 άτομα σε σχολή αστυνομικών, ενώ ένας άλλος βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε έξι αστυνομικούς στη Μπακούμπα. Στη δυτική Βαγδάτη, βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο που προοριζόταν για αυτοκινητοπομπή του αμερικανικού στρατού, σκότωσε δύο ιρακινούς αμάχους. Τέλος, στη Ραμάντι, 4 ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μάχης μεταξύ αμερικανικών στρατευμάτων και ανταρτών.

    [02] Κυρώσεις κατά της Συρίας εξετάζει η Ουάσιγκτον.

    06 Jan 2005, 02:49 UTC

    ’νταμ Ερελί

    Η κυβέρνηση Μπούς ήγειρε το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Συρίας, λέγοντας ότι η Δαμασκός δεν έλαβε μέτρα για να αποτρέψει ιρακινούς που εδρεύουν στη Συρία, από το να παράσχουν υποστήριξη προς τους αντάρτες του Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ανταμ Ερελί, είπε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ζητήσει απ τη Συρία να λάβει άμεσα μέτρα κατά μελών της πρώην κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσείν και πρόσθεσε ότι η Δαμασκός θα πρέπει να αποτρέψει τα στοιχεία αυτά από το υπονομεύουν την υπόσχεσή της να υποστηρίξει το Ιράκ και την Ιρακινή ακεραιότητα. Ο κ. Ερελί επεσήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαλέξουν από μια σειρά κυρώσεων, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει άρθρο της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με το οποίο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να βρεί τρόπους να σταματήσει τις αμερικανικές εμπορικές συναλλαγές με τράπεζες της Συρίας.

    [03] Ισραήλ: Υπερσυντηρητικό κόμμα Ορθόδοξων Εβραίων συμμετέχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    06 Jan 2005, 02:56 UTC

    Στο Ισραήλ, ένα σημαντικό, υπερσυντηρητικό θρησκευτικό κόμμα, το κόμμα των Ηνωμένων Ιουδαϊστών της Τορά συμφώνησε να ενώσει τις δυνάμεις του με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα μπορέσει να προωθήσει το σχέδιο απόσυρσης από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Η κίνηση αυτή του κόμματος των Hνωμένων Ιουδαϊστών δίνει στο κύριο Σαρόν τουλάχιστον 66 ψήφους στη αποτελούμενη από 120 έδρες Κνεσσετ. Να υπενθυμίσουμε, ότι τη περασμένη εβδομάδα προσχώρησε και το κόμμα των Εργατικών στη κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    Λίγες ώρες μετά την απόφαση των Hνωμένων Ιουδαϊστών της Τορά ο κύριος Σαρόν δήλωσε ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει στη βουλή το τελικό σχήμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    [04] Ανησυχίες για την υποψηφιότητα Γκονζάλες για το αξίωμα του υπουργού δικαιοσύνης.

    06 Jan 2005, 03:05 UTC

    Ομάδα απόστρατων αξιωματικών του αμερικανικού στρατού εκφράζει βαθιά ανησυχία για το διορισμό από τον πρόεδρο Μπους του Αλμπέρτο Γκονζάλες ως επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι αξιωματικοί αυτοί ζητάνε να αναπτύξει ο κ. Γκονζάλες τις απόψεις του σε σχέση με τα βασανιστήρια και να εξηγήσει το ρόλο του στην πολιτική της κυβέρνησης Μπους σε σχέση με τη μεταχείρηση ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι τρομοκράτες. Υπό την ιδιότητά του ως νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου ο κ. Γκονζάλες έστειλε το 2002 στον πρόεδρο Μπους μνημόνιο το οποίο ανέφερε πως η προστασία που παρέχεται στους αιχμαλώτους πολέμου βάσει της Συνθήκης της Γενεύης δεν ισχύει στην περίπτωση του κάτω από αμερικανική ηγεσία πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Επίσης ενέκρινε ένα μνημόνιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που πρότεινε νομικά μέτρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για την υπεράσπισή τους αμερικανοί αξιωματούχοι στην περίπτωση που θα αντιμετώπιζαν κατηγορίες για βασανιστήρια. Ο Λευκός Οίκος λέει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργούν πάντα βάσει των αρχών της Συνθήκης της Γενεύης. Την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Δικαιοσύνης διεύρυνε τον ορισμό του περί βασανιστηρίων, λέγοντας πως τα βασανιστήρια αποτελούν αποτροπιαστικές ενέργειες που αντιβαίνουν προς τους αμερικανικούς νόμους και αξίες και προς το διεθνές δίκαιο.

    [05] Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Το Ιρακ είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για δημοσιογράφους

    05 Jan 2005, 21:04 UTC

    Ο Ντάνιελ Περλ, της Ουώλ Στρητ Τζούρναλ, δολοφονήθηκε στο Πακιστάν

    Για δεύτερη στη σειρά χρονιά το Ιράκ ήταν το δωδεκάμηνο που πέρασε η πιο επικίνδυνη για τους δημοσιογράφους χώρα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», 19 δημοσιογράφοι και 12 εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν πέρυσι καλύπτοντας την κάτω από αμερικανική ηγεσία στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ. Η έκθεση αναφέρει πως οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις, αν και οι θάνατοι 4 Αράβων δημοσιογράφων αποδίδονται στον αμερικανικό στρατό.

    Το 2004, 53 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν παγκοσμίως. Πρόκειται για το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό θανάτων στον κλάδο από το 1995. Οι δημοσιογράφοι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους όταν δημοσιεύουν άρθρα που έχουν σχέση με διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

    Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» λέει πως 997 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, 1146 δέχτηκαν επιθέσεις ή απειλές και 622 λογοκρίθηκαν από διάφορες κυβερνήσεις.

    Το χειρότερο μητρώο στην καταπίεση των μέσων ενημέρωσης το έχουν η Βόρεια Κορέα, η Βιρμανία, το Βιετνάμ, το Λάος και η Κίνα.

    [06] Οι ΗΠΑ στέλνουν επίσημη ομάδα παρατηρητών στις Παλαιστινιακές εκλογές.

    05 Jan 2005, 02:01 UTC

    Γερουσιαστής Τζ. Μπάιντεν

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν επίσημη ομάδα παρατηρητών στις Παλαιστινιακές εκλογές της Κυριακής. Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τους γερουσιαστές Τζον Σινούνου και Τζόσεφ Μπάιντεν, θα περιλαμβάνει επίσης σημαίνοντα στελέχη της Παλαιστινιακής κοινότητας στις ΗΠΑ. Η αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί εκλογικά κέντρα και θα έχει επαφές με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η επιτυχία των εκλογών θα εξαρτηθεί και απ την συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινίων. Πάντως σήμερα τα ξημερώματα Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο, όταν ομάδα εξτρεμιστών άνοιξε πυρ στο συνοριακό φυλάκιο Ερέζ μεταξύ Γάζας και Ισραήλ. Επίσης χθες Ισραηλινά τάνκς έπληξαν στόχους στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 Παλαιστίνιοι, 6 απ τους οποίους ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας.

    [07] Γκιούλ: Μεσολάβηση της Τουρκίας για το μεσανατολικό

    04 Jan 2005, 20:16 UTC

    Αμπντουλλάχ Γκιούλ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι η Συρία και το Ισραήλ θα μπορέσουν να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία και πρόσφερε την βοήθεια της χώρας του να μεσολαβήσει στις ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο κ. Γκιούλ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σήμερα στην Ιερουσαλήμ, όπου βρισκόταν σε αποστολή αποκατάστασης των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ, που είχαν ενταθεί εξαιτίας των πρόσφατων κατηγοριών του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ.

    Ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ επιδίδεται σε τρομοκρατικές ενέργειες κατά των Παλαιστινίων, με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Ο κ. Γκιούλ συναντήθηκε σήμερα με τον ισραηλινό πρόεδρο Μοσέ Κατσάβ, που δήλωσε αργότερα ότι η τουρκική μεσολάβηση θα πρέπει να εστιάζεται στο να πειστούν οι Παλαιστίνιοι να σταματήσουν τις τρομοκρατικές τους επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων. Αργότερα σήμερα, ο κ. Γκιούλ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

    [08] Ορκίστηκε το νέο Αμερικανικό Κογκρέσο.

    05 Jan 2005, 03:08 UTC

    Ορκίστηκε το νέο αμερικανικό κογκρέσο και το πρώτο πράγμα στην ημερησία διάταξη των εργασιών της γερουσίας ήταν η έγκριση σχεδίου ψηφίσματος στο οποίο εκφράζεται συμπόνοια προς τα θύματα του τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία. Παρόμοιο ψήφισμα ενέκρινε λίγο αργότερα και η Βουλή. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο αρχηγός της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μπιλ Φριστ ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της φοβερής θεομηνίας. Αναμένεται πως το κογκρέσο θα εγκρίνει και ίσως αυξήσει το ποσό των 350 εκατομ. δολαρίων που ο πρόεδρος Μπους ζήτησε να διατεθεί για τα θύματα του τσουνάμι. Οι νομοθέτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει τη διάθεση κι άλλων κονδυλίων για τους σεισμοπαθείς κατά τις επόμενες εβδομάδες. Ο αρχηγός της μειοψηφίας των δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρυ Ρηντ εξήρε τον αμερικανικό στρατό που αντέδρασε αμέσως στην ανθρωπιστική κρίση στην Ασία λέγοντας πως η αντίδραση αυτή θα βοηθήσει στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας γιατί ο κόσμος θα δει τους αμερικανούς στρατιώτες κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα.

    Κατά τις επόμενες μέρες θα μεταβούν στη Νότια Ασία αρκετοί Αμερικανοί νομοθέτες για να δουν τις ζημιές που προκλήθηκαν. Ανάμεσά τους θα είναι και ο γερουσιαστής Φριστ, που είναι γιατρός και που όπως είπε θα προσφέρει τις υπηρεσίες του ενόσω θα βρίσκεται στη Σρι Λάνκα και την Ινδία. Μια άλλη αντιπροσωπεία του κογκρέσου, που θα συμπεριλαμβάνει το ρεπουμπλικανό βουλευτή Τζιμ Λήτς από την ’ϊοβα και το δημοκρατικό βουλευτή Τζον Κορζίν από το Νιου Τζέρσεϋ, θα επισκεφθεί και αυτή τη Σρι Λάνκα και την Ινδία και επίσης την Ινδονησία και την Ταϋλάνδη. Τους 100 γερουσιαστές όρκισε ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένυ, υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της Γερουσίας, ενώ τα μέλη της νέας βουλής ώρκισε ο πρόεδρος του σώματος Ντένις Χάστερτ.

    Μεταξύ των κύριων θεμάτων που θ' απασχολήσουν το κογκρέσο φέτος είναι το αίτημα της κυβέρνησης για αύξηση των κονδυλίων για την αμερικανική αποστολή στο Ιράκ καθώς και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, γνωστού σαν Σόσιαλ Σεκιούριτυ.

    [09] Στη Βόρεια Κορέα μεταβαίνει αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Κογκρέσου.

    05 Jan 2005, 02:54 UTC

    Βουλευτής Κ. Γουέλντον

    Αντιπροσωπεία αμερικανών βουλευτών μεταβαίνει την άλλη εβδομάδα στη Βόρεια Κορέα σε μια προσπάθεια διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής, Κέρτ Γουέλντον, ανακοίνωσε χθες ότι θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας αυτής που αναχωρεί για την Πιονγιάνγκ την Κυριακή, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιχειρήσει διαπραγματεύσεις με τους Βορειοκορεάτες. Στόχος του είναι μόνο να «δείξει το πρόσωπο της Αμερικής», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μετά τις συνομιλίες με ανώτερους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους, η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Ρωσία, δηλαδή τις χώρες που συμμετέχουν στις εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Πιονγιάνγκ.

    [10] Κυβερνητικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις αγωνίζονται να διοχετεύσουν βοήθεια

    05 Jan 2005, 01:46 UTC

    Στη Νότια Ασία, κυβερνήσεις και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις αγωνίζονται να βοηθήσουν τους επιζώντες της τραγικής θεομηνίας της περασμένης εβδομάδας. Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών έφτασε τις 150 χιλιάδες και αναμένεται πως θα αυξηθεί καθώς ανακαλύπτονται όλο και περισσότερα πτώματα. Αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι αυτό που έχουν ζητήσει όλες οι πληγείσες χώρες είναι βοήθεια για την αναγνώριση και ενταφιασμό των νεκρών. Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων επικεντρώνεται στην Ινδονησία όπου οι νεκροί έφτασαν τις 94 χιλιάδες.

    Χθες καταρρακτώδεις βροχές στη Σρί Λάνκα προξένησαν πλημμύρες, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες τροφοδότησης με τα απαραίτητα εφόδια χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν ούτε τροφή, ούτε στέγη. Στην Ινδονησία, το κύριο αεροδρόμιο της Σουμάτρας έκλεισε για αρκετές ώρες, επειδή μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε τρόφιμα, έπεσε πάνω σε νεροβούβαλο κατά τη διάρκεια της προσγείωσής του. Το έργο του μεταγωγικού ανέλαβαν πάντως ελικόπτερα, που μετέφεραν εφόδια στους πληγέντες.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή απειλούνται από χολέρα και άλλες ασθένειες, λόγω έλλειψης πόσιμου νερού, φαρμάκων και άλλων εφοδίων. Ο οργανισμός υπολογίζει επίσης ότι πάνω από 500,000 άτομα τραυματίστηκαν κατά την θεομηνία της περασμένης εβδομάδας και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 7 January 2005 - 2:18:12 UTC