Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-12-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στεφανόπουλος: «Η χώρα μας καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός παγκόσμιου περιβάλλοντος ρευστού και ανταγωνιστικού.»
  • [02] Ουκρανία: 52% Γιουσένκο, 44% Γιανούκοβιτς
  • [03] Ιράκ: Συνεχίζονται τα επεισόδια βίας στη Βαγδάτη
  • [04] Ιράκ: Οι αρχές απορρίπτουν πρόταση για πλεονεκτική μεταχείριση των Σουνιτών.
  • [05] Ο Πρόεδρος Μπους ευχαριστεί τις ένοπλες δυνάμεις
  • [06] Άλαν Λίτσμαν: Οι δημοκρατικοί καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τον φιλελευθερισμό
  • [07] Αφγανιστάν: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση

  • [01] Στεφανόπουλος: «Η χώρα μας καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός παγκόσμιου περιβάλλοντος ρευστού και ανταγωνιστικού.»

    27 Dec 2004, 21:50 UTC

    Κ. Στεφανόπουλος

    «Η χώρα μας καλείται στη σημερινή εποχή και στο κατώφλι του νέου έτους, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός παγκόσμιου περιβάλλοντος ρευστού και ανταγωνιστικού. Και συνεπώς θα χρειαστεί η καταβολή συνεχών προσπαθειών για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα»,τονίζει σε μήνυμά του προς τους απόδημους Έλληνες με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος προς τους αποδήμους μεταξύ άλλων αναφέρει:

    "Σκεφτόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε προτού μπορέσετε να αποκατασταθείτε επαγγελματικά και κοινωνικά, και τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλετε μέσα σε μια ανταγωνιστική κοινωνία,ώστε να διατηρήσετε και βελτιώσετε ακόμη περισσότερο,όσα έχετε επιτύχει.

    Την πρόοδό σας θεωρούμε ως αιτία υπερηφάνειας,όλων ημών που σας παρακολουθούμε από μακριά. Αλλά και σεις έχετε λόγους εθνικής υπερηφάνειας γιατί η χώρα μας μπορεί να επιτυγχάνει μεγάλους στόχους. Το 2004 αναγνωρίστηκε παγκοσμίως η ικανότης της να διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βεβαίως έχετε λόγους και προσωπικής ικανοποίησης, γιατί στην επιτυχία αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων συμβάλατε αποφασιστικά.

    Στη σημερινή εποχή και στο κατώφλι του νέου έτους, η χώρα μας καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός παγκόσμιου περιβάλλοντος ρευστού και ανταγωνιστικού. Θα χρειαστεί η καταβολή συνεχών προσπαθειών για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Είμαι αισιόδοξος και για σας τους απόδημους και για την πορεία της χώρας μας. Για σας διότι γνωρίζω τις αρετές σας και την αδιάκοπη προσπάθεια σας να διατηρείτε άσβεστη μέσα σας τη φλόγα της εθνικής και γλωσσικής μας παράδοσης και ιστορίας μεταφέροντάς την και στα παιδιά σας. Οι αξίες αυτές αποτελούν το σπουδαιότερο εχέγγυο για την προκοπή σας και ολόκληρου του Έθνους".

    [02] Ουκρανία: 52% Γιουσένκο, 44% Γιανούκοβιτς

    27 Dec 2004, 21:05 UTC

    Βίκτωρ Γιουσένκο

    Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βίκτωρ Γιανούκοβιτς λέει ότι θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής και θα αποταθεί στο ανώτατο Δικαστήριο.

    Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα τελικά αποτελέσματα , αλλά ο Βίκτωρ Γιουσένκο φαίνεται να προηγείται με τουλάχιστον 52 τοις εκατό έναντι 44 τοις εκατό του πρώην πρωθυπουργού Βίκτωρ Γιανουκόβιτς.

    O επικεφαλής του οργανισμού για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη λέει ότι οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής έφεραν την Ουκρανία πλησιέστερα στις διεθνείς προδιαγραφές και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία μπορεί να είναι περήφανη για έκανε ένα μεγάλο βήμα για τη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

    Ο κύριος Γιανούκοβιτς , που υποστηρίζεται από τη Μόσχα, δεν παραδέχτηκε ακόμη την ήττα ,αλλά δήλωσε ότι, αν χάσει, θα ηγηθεί σκληρής αντιπολίτευσης κατά της φιλοδυτικής πολιτικής του κύριου Γιουσένκο.

    Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις νοθείας στις εκλογές της Κυριακής που επιτηρούνταν από 12 χιλιάδες διεθνείς παρατηρητές.

    [03] Ιράκ: Συνεχίζονται τα επεισόδια βίας στη Βαγδάτη

    27 Dec 2004, 21:09 UTC

    Οι Ιρακινές αρχές λένε ότι τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη που στόχευε τον ηγέτης Σιιτικού πολιτικού κόμματος.

    Η αστυνομία λέει ότι ο ηγέτης του κόμματος Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική επανάσταση στο Ιράκ, Αμπντούλ Αζίζ αλ Χακίμ, δεν τραυματίστηκε από τη έκρηξη έξω από τα γραφεία του κόμματος του. Οι αρχές λένε ότι πάνω από 50 άτομα τραυματίστηκαν στη επίθεση που έγινε σε ώρες αιχμής, και από τη οποία καταστράφηκαν επίσης δεκάδες αυτοκίνητα.

    Σε μία άλλη εξέλιξη, ανώτερη Μουσουλμανική οργάνωση των Σουνιτών, το Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Ιανουαρίου.

    Ο ηγέτης του κόμματος Μοχσέν Αμπντέλ Χαμίντ επέρριψε τις ευθύνες στη κατάσταση ασφάλειας, λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη βία σε περιοχές όπου επικρατεί το σουνιτικό στοιχείο θα φοβίσει τους πολίτες και δεν θα προσέλθουν στις κάλπες.

    Η Ιρακινή κυβέρνηση απέρριψε αιτήματα των σουνιτών για τη εξάμηνη αναβολή των εκλογών.

    [04] Ιράκ: Οι αρχές απορρίπτουν πρόταση για πλεονεκτική μεταχείριση των Σουνιτών.

    27 Dec 2004, 02:46 UTC

    Στο Ιράκ, η Επιτροπή Εκλογών χαρακτήρισε απαράδεκτη την χορήγηση στους Σουνίτες μουσουλμάνους συγκεκριμένου αριθμού κοινοβουλευτικών εδρών, καθώς και εγγυήσεις για συμμετοχή στη κυβέρνηση. Αξιωματούχοι της επιτροπής δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την ακεραιότητα των εκλογών της 30ης Ιανουαρίου στο Ιράκ. Εδώ να σημειωθεί ότι οι Τάιμς της Νέας Υόρκης γράφουν πως οι ΗΠΑ θα ήθελαν να διασφαλίσουν ορισμένες ανώτερες κυβερνητικές θέσεις για τους Σουνίτες. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι αμερικανικές αρχές ανησυχούν πως τα αιτήματα για μποϋκοτάζ των εκλογών από μέρους των Σουνιτών, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ελλιπή εκπροσώπηση της Ιρακινής αυτής μειονότητας στην μελλοντική κυβέρνηση της χώρας. Στο μεταξύ η οργάνωση Στρατός του Ανσάρ Αλ Σούνα, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τον βομβιστή καμικάζι που προκάλεσε το θάνατο 22 ατόμων την περασμένη εβδομάδα σε αμερικανική στρατιωτική βάση στη Μοσούλη.

    [05] Ο Πρόεδρος Μπους ευχαριστεί τις ένοπλες δυνάμεις

    24 Dec 2004, 19:58 UTC

    Ο Πρόεδρος Μπους τηλεφώνησε σε 10 στρατιώτες

    Ο Πρόεδρος Μπους σε τηλεφωνική συνομιλία με μέλη του αμερικανικού στρατού, τους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες τους και τους ευχήθηκε καλές γιορτές. Ο κύριος Μπους και η οικογένεια τους βρίσκονται στο προεδρικό θέρετρο στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου και θα περάσουν σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων.

    Ο Λευκός Οίκος λέει ότι ο κύριος Μπους τηλεφώνησε σε 10 στρατιώτες συνολικά, έξη στο Ιράκ, ένα στη Κορέα και τρεις στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, επίσης, στο καθιερωμένο του Χριστουγεννιάτικο μήνυμα, ευχαρίστησε τα μέλη των ένοπλων δυνάμεων και ζήτησε από τους Αμερικανούς να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, που έχουν ανάγκη.

    [06] Άλαν Λίτσμαν: Οι δημοκρατικοί καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τον φιλελευθερισμό

    24 Dec 2004, 21:39 UTC

    Ο Πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα, καθώς ετοιμάζεται για την τελετή ορκωμοσίας του για τη δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο.. Στο μεταξύ, οι δημοκρατικοί προσπαθούν να αναδιοργανωθούν, μετά την επανεκλογή του κ. Μπους το Νοέμβριο και τον μειωμένο αριθμό εδρών τους στο Κογκρέσο.

    Ο πρόεδρος Μπους νίκησε τον υποψήφιο των δημοκρατικών, Γερουσιαστή Τζων Κέρρυ με σχετικά μικρή διαφορά ψήφων: 51% με 48%. Αλλά ο Πρόεδρος δεν δίστασε να ανακοινώσει, αμέσως μετά τη επανεκλογή του ότι θα χρησιμοποιήσει τη ψήφο εμπιστοσύνης του αμερικανικού λαού για να προωθήσει το πρόγραμμά του, που προβλέπει πάνv απ όλα μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και το σύστημα συνταξιοδότησης , το λεγόμενο Σοσιαλ Σεκιούριτι. O κύριος Μπους τόνισε: «Με τις εκλογές αυτές κέρδισα πολιτικό κεφαλαίο. Και σκοπεύω να ξοδέψω το κεφάλαιο αυτό. Αυτό είναι το στυλ μου.»

    Εκτός από το ότι κέρδισαν το Λευκό Οίκο, οι ρεπουμπλικανοί, αύξησαν επίσης τις έδρες τους τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία, καθιστώντας το έτσι δυσκολότερο για τους δημοκρατικούς να παρεμποδίζουν ορισμένες πρωτοβουλίες τους.

    Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστήμιου Κάθολικ, της Ουάσιγκτον, Τζων Ουάιτ, λέει ότι η τελευταία φορά που οι ρεπουμπλικανοί είχαν την πλειοψηφία εδρών και στα δύο σώματα του κογκρέσου ήταν στη δεκαετία του 1920. «Και το 2002, και το 2004 οι ρεπουμπλικανοί κέρδισαν έδρες στο κογκρέσο και πιστεύω ότι θα χρησιμοποιήσουν την πλειοψηφία αυτή εδρών και όπως λέει και ο Πρόεδρος, θα ξοδέψουν όσο πολιτικό κεφάλαιο διαθέτουν.»

    Ορισμένοι αναλυτές ήδη προειδοποιούν ότι ο πρόεδρος Μπους θα πρέπει να ξοδέψει με σύνεση το πολιτικό του κεφάλαιο. Ο Στουαρτ Ρόθεμπεργκ , εκδότης ενός πολιτικού ενημερωτικού φυλλαδίου εδώ στη Ουάσιγκτον, που παρακολουθεί προσεκτικά τα αποτελέσματα των προεδρικών και των ενδιάμεσων εκλογών, λεει: «Νομίζω, ότι αυτό που συνέβη ήταν ότι οι Ρεπουμπλικανοί έκαναν πολύ καλά την δουλειά τους, στο να κινητοποιήσουν τον πυρήνα των υποστηρικτών τους, και να εστιάσουν την προεκλογική εκστρατεία τους σε θέματα ηθικής και τρομοκρατίας, παρά στο Ιράκ και στο θέμα της εργασίας. Και κέρδισαν με μικρή διαφορά. Δεν θεωρώ ότι αυτό αποτελεί μία φοβερή αλλαγή στη αμερικανική πολιτική, ή στη αμερικανική κυβέρνηση.»

    Ο Πρόεδρος Μπους λέει ότι θα προσεγγίσει του δημοκρατικούς, που έχουν τους ίδιους στόχους με αυτόν. Ηγέτες των Δημοκρατικών αφήνουν να διαφανεί ότι θα αντισταθούν σε θέματα για τα οποία πιστεύουν πως αξίζει να αγωνισθούν. Η ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή, βουλευτής της Καλιφόρνιας Νανσυ Πελόσι λέει: «Ξέρουμε όμως ποιά είναι η ψυχή του δημοκρατικού κόμματος. Έχει να κάνει με την ευημερία, την κοινότητα, τις ευκαιρίες και τη δικαιοσύνη. Έχει να κάνει με την υπευθυνότητα και την προστασία της χώρας μας.»

    Εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι ένα από τα προβλήματα των δημοκρατικών, στο εγγύς μέλλον, είναι να βρουν ένα ηγέτη που να μπορεί να διευκρινίσει όχι μόνο σε τι αντιτίθεται το κόμμα , αλλά και σε τί πιστεύει.

    Ο Τζων Φόρτιερ γράφει για την πολιτική των ΗΠΑ στα Ινστιτούτο American Enterprise της Ουάσιγκτον: «Στο τέλος της ημέρας πηγαίνεις σπίτι σου και δεν έχει στα χεριά σου τη προεδρία. Και για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, που είναι προεδρικό, και όχι κοινοβουλευτικό, αυτό σημαίνει ότι το δημοκρατικό κόμμα για τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα έχει ηγέτη μέχρις ότου επιλέξει ένα άλλο προεδρικό υποψήφιο.»

    O Tζων Ουάιτ, του Πανεπιστημίου Κάθολικ, λέει ότι οι δημοκρατικοί χρειάζεται να κάνουν δύο πράγματα, κατά τους επόμενους μήνες, καθώς θα αρχίσουν τη διαδικασία επανενεργοποίησης των οπαδών του κόμματος: «Πρώτον πρέπει να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα και συγκεκριμένες ιδέες. Πρέπει στη πραγματικότητα να ξεκινήσουν εκ του μηδενός. Δεύτερον, είναι το αντιπολιτευόμενο κόμμα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφασίσουν σε τι θέματα θα αντιταχθούν στον Πρόεδρο και στους Ρεπουμπλικανούς και σε τι θέματα θα συμφωνήσουν μαζί τους.»

    Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η τρομοκρατία έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στις εκλογές του 2004. Όμως ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, που ερωτήθηκαν κατά την αποχώρησης τους από τα εκλογικά κέντρα, ανέφεραν ότι του προβληματιζουν θέματα ηθικής.

    Ο καθηγητής του πανεπιστήμιου Αμέρικαν, Άλαν Λίτσμαν, που εξειδικεύεται στη ιστορία των Προέδρων των ΗΠΑ, λέει ότι οι δημοκρατικοί πρέπει να βρουν ένα τρόπο να προσελκύσουν τις πιο συντηρητικές περιοχές της χώρας, ειδικά το νότο, και τις δυτικές και μεσοδυτικές πολιτείες. Συγκεκριμένα ο κύριος Λίτσμαν είπε: «Οι δημοκρατικοί πρέπει να πάρουν το φιλελευθερισμό του Φράκλίν Ρούσεβελτ και του Λίντον Τζόνσον και να τον επαναπροσδιορίσουν για το 21ο αιώνα δίνοντάς του κυρίως ηθική χροιά. Οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να αποφεύγουν τα θέματα ηθικής. Αντίθετα πρέπει να τα ενστερνιστούν.»

    Και ενώ οι ρεπουμπλικανοί ανυπομονούν να χρησιμοποιήσουν την δύναμη τους στη Βουλή και Γερουσία για να προωθήσουν μία συντηρητική ατζέντα, ιστορικοί αναλυτές τονίζουν ότι συνήθως οι δεύτερες προεδρικές θητείες συχνά αντιμετωπίζουν ανεπάντεχες πολιτικές δυσκολίες. Μάλιστα οι τρεις τελευταίοι πρόεδροι που επανεκλέγησαν, συγκεκριμένα ο Μπιλ Κλίντον, ο Ρόναλντ Ρήγκαν και ο Ριτσαρντ Νίξον, αντιμετώπισαν σκάνδαλα κατά την δεύτερη θητεία τους στο Λευκό Οίκο.

    [07] Αφγανιστάν: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση

    24 Dec 2004, 21:03 UTC

    Χαμίντ Καρζάι

    Στο Αφγανιστάν, ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Χαμίντ Καρζάι, στη οποία κυριαρχούν μορφωμένα και επιφανή στελέχη, ενώ περιλαμβάνει ελάχιστους φύλαρχους.

    Η τελετή ορκωμοσίας έγινε την Παρασκευή, στην Καμπούλ, περίπου δύο εβδομάδες με την ανάληψη του προεδρικού αξιώματος από τον κύριο Καρζάι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του Αφγανιστάν.

    Ο κύριος Καρζάι, που διοικεί το Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλεμπάν το 2001, απομάκρυνε αρκετούς φυλάρχους από τον υπουργικό του συμβούλιο, που απαρτίζεται από 27 άτομα. Κράτησε όμως και μερικά στελέχη από την παλιά του κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του Αλή Αχμάντ Τζαλαλί, στη θέση του υπουργού Εσωτερικών. Ο Αφγανός πρόεδρος διόρισε και μία γυναίκα, την Μασούντα Τζαλάλ, στη θέση του υπουργού για Θέματα Γυναικών.

    Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησαν από τον κύριο Καρζάι να μην συμπεριλάβει φυλάρχους στο νέο του κυβερνητικό σχηματισμό, κατηγορώντας τους για συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 29 December 2004 - 2:18:10 UTC