Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-12-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βελτιώθηκε η εμπιστοσύνη καταναλωτή
  • [02] Μπαρόσο: Η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο διότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις γίνονται και με τις 25 χώρες
  • [03] Ανακατατάξεις και στο υπουργείο ενέργειας
  • [04] Υποστήριξη προς το πρόσωπο του Κόφφι Αννάν, εκφράζει η κυβέρνηση Μπούς.

  • [01] Βελτιώθηκε η εμπιστοσύνη καταναλωτή

    10 Dec 2004, 21:34 UTC

    Oι τιμές χονδρικής πώλησης στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 0,5 τοις εκατό τον Νοέμβρίο, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να λένε ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης. Οι τιμές παραγωγού, σύμφωνα με το δείκτη του υπουργείου Εργασίας . που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, σημείωσαν το Νοέμβριο μικρότερη αύξηση, απ ότι τον Οκτώβριο.

    Ξεχωριστή έκθεση του Πανεπιστήμιου του Μίσιγκαν έδειξε ότι η εμπιστοσύνη καταναλωτή βελτιώθηκε κατά 3 τοις εκατό το Δεκέμβριο. Η εμπιστοσύνη του καταναλωτή καθορίζει πολλές φορές τις καταναλωτικές δαπάνες, από τις οποίες εξαρτάται ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής οικονομίας.

    [02] Μπαρόσο: Η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο διότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις γίνονται και με τις 25 χώρες

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Βρυξέλλες

    10 Dec 2004, 21:52 UTC

    Μπαρόσο και Ερντογάν

    Μία θετική αλλά και μια αρνητική για τα τουρκικά συμφέροντα δήλωση, έκανε ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, αμέσως μετά την πρώτη επίσημη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες

    Πρώτα, δήλωσε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας τονίζοντας ότι αναμένει πως οι 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσουν την έγκρισή τους, κατά την Σύνοδο Κορυφής στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Άρα θα υπάρξει για την Άγκυρα ένα θετικό αποτέλεσμα.

    Στην συνέχεια, όμως επεσήμανε ο κύριος Μπαρόσο, όπως εξήγησε και στο Τούρκο Πρωθυπουργό, ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθεί ότι, από τη στιγμή που η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να την αναγνωρίσει, διότι όπως είναι επόμενο οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις θα γίνονται και με τις 25 χώρες. Ο κ. Ερντογάν από την πλευρά του ,εξέφρασε κι αυτή τη φορά, την ανησυχία του, ότι νέοι όροι ετοιμάζονται να επιβληθούν στην Τουρκία , πέρα από τα κριτήρια της Κοπενχάγης, τα οποία η χώρα του έχει εκπληρώσει, παραδεχόμενος όμως σε δηλώσεις του, ότι οι νόμοι για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ψηφίσθηκαν σχετικά σύντομα, αλλά θα απαιτηθεί χρόνος για την εφαρμογή τους. Εκεί ακριβώς στάθηκε στις δηλώσεις του, εξ άλλου, και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ολλανδός πρωθυπουργός κ.Μπαλκενέντε, μετά το δείπνο εργασίας της Πέμπτης, επισημαίνοντας,ότι η Τουρκία έχει κάνει μεγάλες προόδους σε διάφορους τομείς, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για την ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου από τουρκικής πλευράς, κυρίως όσον αφορά στις θρησκευτικές ελευθερίες και στις συνέπειες για την αγορά εργασίας στην Ευρώπη.

    Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι αργά το ίδιο βράδυ σε συνέντευξή του σε τουρκικό κανάλι ερωτούμενος ο κ. Ερντογάν γύρω από την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, ύστερα από την αμφισβήτησή του που έχει προκύψει, ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς τα ζητήματα λατρείας του Πατριαρχείου του Φαναριού, το οποίο συνεχίζει την δραστηριότητά του στο πλαίσιο των νόμων. Απλώς το σύνταγμα της Τουρκίας δεν προβλέπει το τίτλο «οικουμενικό».

    Μια άλλη είδηση από τις Βρυξέλλες είναι και η πιθανή πρόσκληση των 25 ηγετών προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν να είναι παρών στην Σύνοδο Κορυφής.

    Το ότι ο ίδιος ετοιμάζει νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού και το ότι αναμένεται ο καθορισμός της ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας να είναι συμπτωματικό.

    [03] Ανακατατάξεις και στο υπουργείο ενέργειας

    10 Dec 2004, 21:01 UTC

    Σαμ Μπόντμαν

    Ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε επίσημα την επιλογή του για τη θέση του υπουργού Ενέργειας.

    Ο κ. Μπους διορίζει επικεφαλής του συγκεκριμένου υπουργείου τον τωρινό υφυπουργό Ενέργειας Σαμ Μπόντμαν, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Σπένσερ Έημπραχαμ.

    Ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως ο κ. Μπόντμαν διαθέτει εξαιρετικές διοικητικές ικανότητες και όλα τα προσόντα που είναι απαραίτητα για τη διεύθυνση του υπουργείου Ενέργειας, το οποίο, όπως είπε, επηρεάζει την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων Αμερικανών. Ο κ. Μπους είπε επίσης πως ένας από τους κύριους στόχους του είναι να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Αμερικής από διάφορα ασταθή σημεία του κόσμου.

    Το Υπουργείο Ενέργειας έχει 40.000 υπαλλήλους και λειτουργεί με ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από τις δύο Νοεμβρίου που ο πρόεδρος Μπους επανεξελέγη έχουν παραιτηθεί τα 9 από τα 15 μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

    [04] Υποστήριξη προς το πρόσωπο του Κόφφι Αννάν, εκφράζει η κυβέρνηση Μπούς.

    10 Dec 2004, 04:11 UTC

    Τζον Ντάνφορθ

    Η κυβέρνηση Μπούς δήλωσε ότι θέλει την παραμονή του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, στο πηδάλιο του διεθνούς οργανισμού, παρά τα αιτήματα ορισμένων μελών του αμερικανικού κογκρέσου να παραιτηθεί ο κ. Αννάν λόγω του σκανδάλου αναφορικά με το πρόγραμμα Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα του ΟΗΕ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Ντάνφορθ, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προέδρου Μπούς στο πρόσωπο του κ. Αννάν και διέψευσε φήμες ότι η αμερικανική κυβέρνηση στοχεύει στην απομάκρυνση του γενικού γραμματέα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 13 December 2004 - 2:18:10 UTC