Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-11-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κόλιν Πάουελ στη Μέση Ανατολή
  • [02] Διάσκεψη στην Αίγυπτο για το μέλλον του Ιράκ.
  • [03] Σύγκρουση επίσημων αποτελεσμάτων-exit poll στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.
  • [04] To Ιράν δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί με την προθεσμία τερματισμού των παράνομων πυρηνικών δραστηριοτήτων του.
  • [05] Βερχόϊγκεν: Αναγκαιότητα ο Ευρωστρατός. ...
  • [06] Γκρήνσπαν: το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα μπορεί να βλάψει την αμερικανική οικονομία
  • [07] Επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης στην ΕΕ για το κυπριακό
  • [08] Κέρρυ και Έντουαρντς μετά τις εκλογές
  • [09] Επιδρομή σε τζαμί στη Βαγδάτη
  • [10] Ο Σαρόν ζητά από τους Παλαιστίνιους να δείξουν ότι θέλουν την ειρήνη
  • [11] Το Ιράν παράγει αέριο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων
  • [12] Σιράκ: ισχυροί οι δεσμοί Γαλλίας Βρετανίας

  • [01] Ο Κόλιν Πάουελ στη Μέση Ανατολή

    22 Nov 2004, 01:58 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, πραγματοποιεί σήμερα συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους στα πλαίσια νέας πρωτοβουλίας για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή μετά το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ. Κατά την άφιξη του χθες στο Ισραήλ ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να βοηθήσουν στην αναθέρμανση της αποτελματωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι θα ζητήσει και απ τις δύο ενδιαφερόμενες πλευρές να επιτρέψουν σ όσους περισσότερους Παλαιστίνιους γίνεται να ψηφίσουν στις εκλογές του Ιανουαρίου τον αντικαταστάτη του Γιασέρ Αραφάτ. Ισραηλινές εφημερίδες γράφουν ότι ο κ. Πάουελ θα ζητήσει απ το Ισραήλ να αποσύρει στρατιώτες του από Παλαιστινιακές περιοχές με στόχο την μεγιστοποίηση της Παλαιστινιακής προσέλευσης στις κάλπες. Εκτός απ τον κ. Πάουελ, διπλωμάτες απ τη Ρωσία και ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να μεταβούν στο εγγύς μέλλον στην Μέση Ανατολή, με στόχο την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    [02] Διάσκεψη στην Αίγυπτο για το μέλλον του Ιράκ.

    22 Nov 2004, 02:08 UTC

    Αρχίζει σήμερα στην Αίγυπτο διάσκεψη αξιωματούχων του Ιράκ και γειτονικών του χωρών, όπως το Ιράν, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία, η Συρία, η Τουρκία, η Ιορδανία και η Αίγυπτος, για θέματα ασφάλειας και άλλες πολιτικές εξελίξεις στο Ιράκ. Κατά την πρώτη μέρα των διαβουλεύσεων θα συζητηθεί το αίτημα του Ιράκ για βελτίωση της συνοριακής ασφάλειας και την πρόληψη της διείσδυσης τρομοκρατών στη χώρα. Αύριο στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν και αξιωματούχοι απ τις ΗΠΑ, τα ΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Οι αυριανές διαβουλεύσεις θα επικεντρωθούν σε θέματα διεθνούς υποστήριξης προς το Ιράκ και τις εκλογές του Ιανουαρίου.

    Στο μεταξύ, η λεγόμενη «Λέσχη των Παρισίων» που αποτελείται από 19 χώρες πιστωτές του Ιράκ, συμφώνησε τελικά στην παραγραφή του 80% του εξωτερικού χρέους της χώρας που ανέρχεται στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε ικανοποίηση για την συμφωνία, χαρακτηρίζοντας την σημαντική διεθνή συνεισφορά στο μέλλον του Ιράκ. Πριν την επίτευξη της συμβιβαστικής αυτής συμφωνίας χθες, οι ΗΠΑ επιδίωκαν παραγραφή του 95% του εξωτερικού χρέους του Ιράκ, ενώ κύρια μέλη της «Λέσχης των Παρισίων», όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ζητούσαν παραγραφή του 50% μόνο του χρέους και επανεξέταση του θέματος σε τρία χρόνια.

    [03] Σύγκρουση επίσημων αποτελεσμάτων-exit poll στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

    22 Nov 2004, 02:19 UTC

    Βίκτωρ Γιουτσένκο

    Στην Ουκρανία, τα επίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών δείχνουν τον πρωθυπουργό, Βίκτορ Γιανούκοβιτς να κερδίζει την λαϊκή ψήφο, ενώ τα exit poll δείχνουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Βίκτωρ Γιουτσένκο, να προηγείται. Με καταμετρημένο το 63% της ψήφου, η Κεντρική Επιτροπή Εκλογών, δείχνει τον υποστηρικτή της Μόσχας κ. Γιανούκοβιτς να προηγείται ελαφρά με σχεδόν 3 εκατοστιαίες μονάδες, αλλά τα exit poll που πραγματοποιήθηκαν από ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων της Ουκρανίας δείχνουν τον φιλο-δυτικό προεδρικό υποψήφιο, Βίκτωρ Γιουτσένκο, να προηγείται με 11 εκατοστιαίες μονάδες. Η προεκλογική εκστρατεία του κ. Γιανούκοβιτς απέρριψε τα exit poll χαρακτηρίζοντας τα «ανακριβή και μη επιστημονικά», ενώ ο κ. Γιουτσένκο κατηγόρησε τις αρχές για απάτη και κάλεσε τους υποστηρικτές του να προβούν σε πορείες διαμαρτυρίας. Η Κεντρική Επιτροπή Εκλογών της Ουκρανίας ανακοίνωνε τα πρώτα αποτελέσματα καθώς χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώνονταν στο κέντρο του Κιέβου, ζητώντας απ τις αρχές να παραδεχτούν την νίκη του κ. Γιουτσένκο.

    [04] To Ιράν δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί με την προθεσμία τερματισμού των παράνομων πυρηνικών δραστηριοτήτων του.

    22 Nov 2004, 03:04 UTC

    Το Ιράν δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την σημερινή προθεσμία για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων του εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τον τερματισμό αυτό εθελούσιο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών του Ιράν, Χαμίντ Τεζά Ασεφί, χαρακτήρισε τις αμερικανικές καταγγελίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, προπαγάνδα, που στοχεύει στο να βλάψει τις σχέσεις της χώρας του με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    [05] Βερχόϊγκεν: Αναγκαιότητα ο Ευρωστρατός. ...

    22 Nov 2004, 03:07 UTC

    Γκ. Βερχόϊγκεν

    Σε συνέντευξη του προς Γερμανική εφημερίδα ο νέος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας, Γκούντερ Βερχόιγκεν, υπογράμμισε την αναγκαιότητα δημιουργίας Ευρωστρατού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος δεν ρωτά πόσοι διπλωμάτες μπορούν να σταλούν, αλλά πόσοι στρατιώτες μπορούν να υποστηρίξουν μια διπλωματική πρωτοβουλία». Ο κ. Βερχόιγκεν δήλωσε ότι πριν 10 χρόνια θα έλεγε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρειάζεται το δικό της στρατό, αλλά σήμερα τονίζει ότι ο Ευρωστρατός αποτελεί αναγκαιότητα, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζεται σαν μια δύναμη που δεν μπορεί να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις της.

    [06] Γκρήνσπαν: το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα μπορεί να βλάψει την αμερικανική οικονομία

    19 Nov 2004, 21:38 UTC

    Άλαν Γκρήνσπαν

    Ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρήνσπαν λέει ότι το υπέρογκο και συνεχιζόμενο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μπορεί να βλάψει την αμερικανική οικονομία.

    Ο κύριος Γκρήνσπαν σε ομιλία του σε Γερμανούς τραπεζικούς παράγοντες είπε ότι η αμερικανική οικονομία, μέχρι στιγμής, έχει αποδειχτεί ανθεκτική, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρέπει κανείς να εφησυχάζει.

    Το εμπορικό έλλειμμα, στις αρχές του χρόνου, έφτασε σε ύψη ρεκόρ στα 166 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά το δεύτερο τετράμηνο. Μέχρι στιγμής, ξένοι επενδύτες φαίνονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν να δανείζουν χρήματα στις ΗΠΑ για την κάλυψη της διαφοράς.

    Όμως,αναλυτές ανησυχούν ότι οι ξένοι επενδυτικοί οργανισμοί μπορεί ξαφνικά να αποφασίζουν να σταματήσουν τις επενδύσεις σε αμερικανικές μετοχές και ομόλογα και αυτό μπορεί να προκαλέσει πτώση της χρηματαγοράς και κατακόρυφη άνοδο των επιτοκίων, κλονίζοντας έτσι σοβαρά την αμερικανική οικονομία.

    [07] Επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης στην ΕΕ για το κυπριακό

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    19 Nov 2004, 21:26 UTC

    Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση έχει βρεθεί η Ολλανδική Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την επιστολή που έλαβε από την Τουρκική Κυβέρνηση σχετικά με το κυπριακό. Η επιστολή εστάλη μετά από την δήλωση του τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγιπ Ερντογάν στο Λουξεμβούργο, σε σχετική ερώτηση της ανταποκρίτριας της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, ότι δεν προτίθεται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, που θα γίνει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Κορυφής, το οποίο και θα αποφασίσει για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    Την αντίδραση της Ολλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε η επιστολή της Τουρκικής Κυβέρνησης, στην οποία επισημαίνεται ότι το νέο σύνταγμα της Ευρώπης δεν συνεπάγεται και αλλαγή της πολιτικής της Άγκυρας για το Κυπριακό. Η Ολλανδική προεδρεία αναγκάσθηκε, και είναι ίσως η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, να θεωρήσει την επιστολή ως μη ληφθείσα ,λόγω του περιεχομένου της.

    Την σκυτάλη, με σχετικές δηλώσεις, πήρε τη Πέμπτη και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ,. Γκιούλ , που επανέλαβε την ίδια θέση με τον τούρκο πρωθυπουργό, προειδοποιώντας μάλιστα τους ευρωπαίους ηγέτες ότι η χώρα του θα αρνηθεί κάθε άλλη λύση εκτός από την πλήρη και ολοκληρωτική ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Από ελληνικής πλευρά ήταν φυσικό να υπάρξει αντίδραση και ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε τις δηλώσεις σαν « πολιτικό και θεσμικό παράλογο» , τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία θα γίνει μέλος της Ευρώπης εάν υπάρξει πλήρης εκπλήρωση των προϋποθέσεων και κριτηρίων στο τέλος αυτής της διαδικασίας και ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα διαρκέσει.

    Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης, συνεχίζει εξ άλλου, από την ερχόμενη Τρίτη, το νέο γύρο επισκέψεων σε πρωτεύουσες ευρωπαϊκών χωρών για την προώθηση των ελληνικών θέσεων, στην διατύπωση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με πρώτο σταθμό του την Μαδρίτη.

    Την ερχόμενη Τετάρτη ,στις Βρυξέλες θα γίνει το προγραμματισμένο Συμβούλιο Σύνδεσης της ευρωπαϊκής Τρόικα με την Τουρκία όπου αναμένεται να συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

    [08] Κέρρυ και Έντουαρντς μετά τις εκλογές

    19 Nov 2004, 21:51 UTC

    Ο δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος, Τζών Κέρρυ, επιστρέφει στη γερουσία, μετά την ανεπιτυχή προσπάθειά του να αντικαταστήσει τον Τζώρτζ Μπούς στο Λευκό Οίκο. Ο εκλογικός του εταίρος και υποψήφιος για την αντιπροεδρία, Τζών Εντουαρντς, θα αποχωρήσει απο τη γερουσία, όμως το πολιτικό του μέλλον διαγράφεται λαμπρό.

    Ο γερουσιαστής Κέρρυ λέει πως παρόλο που δεν κέρδισε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, θα συνεχίσει τον αγώνα του για τα θέματα που κυριάρχησαν κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

    T. Kέρρυ

    Λίγες μέρες μετά τις εκλογές, ο κ. Κέρρυ τόνισε τις προθέσεις του κατά τη διάρκεια συνάντησής του με δημοκρατικά στελέχη του κογκρέσου: «Χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι και να έχουμε μια ξεκάθαρη ατζέντα. Εγώ, προσωπικά, θα συνεχίσω να δίνω μάχη για την ατζέντα αυτή, με όλη την ενέργεια που διαθέτω και όλο το πάθος που χαρακτήρισε την προεκλογική μου εκστρατεία.»

    Παρά την αποτυχία του στην κατάκτηση του Λευκού Οίκου, ο κ. Κέρρυ φέρεται ότι είναι έτοιμος και πρόθυμος να κρατήσει ένα δυναμικό ρόλο στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα και μάλιστα, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει ξανά υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2008.

    Όμως, ορισμένοι από τους αρμόδιους για τη χάραξη της στρατηγικής του Δημοκρατικού κόμματος, διερωτώνται αν ο κ. Κέρρυ διαθέτει τα προσόντα για να αναδειχθεί σε νικηφόρο υποψήφιο των προεδρικών εκλογών, υποστηρίζοντας ότι δεν κατόρθωσε να πείσει πολλούς ψηφοφόρους, σε θέματα που παραδοσιακά προωθούνται από τους δημοκρατικούς, όπως οι θέσεις εργασίας και η υγειονομική περίθαλψη.

    Ο Ρόμπερτ Μποροσάζ, που είναι συνδιευθυντής του προοδευτικού οργανισμού Εκστρατεία για το Μέλλον της Αμερικής, λέει: «Η προεκλογική εκστρατεία του Τζων Κέρρυ, δεν μπόρεσε να διατηρήσει μία αρκετά δριμεία επίθεση κατά των αποτυχιών του κ. Μπους, σε θέματα οικονομίας και σε άλλα θέματα, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η δημιουργία θέσεων εργασίας, που έχουν απευθείας αντίκτυπο στην ζωή των πολιτών.»

    Τ. Εντουάρντς

    Στο μεταξύ, ενώ ο κ. Κέρρυ επιστρέφει στο έδρανό του στη γερουσία, ο γερουσιαστής Έντουαρντς είναι έτοιμος να αποχωρήσει, αφού αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή τον Ιανουάριο, που λήγει η εξαετής του θητεία. Όμως, σε ομιλία του στην οποία δήλωσε ότι αποχωρεί από τη γερουσία, διαφάνηκε ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει και από την πολιτική σκηνή. «Θέλω να πλησιάσω τα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί μας, που πιστεύουν στην αποστολή μας και που μας υποστήριξαν. Κανείς μπορεί να νοιώθει απογοήτευση, αλλά δεν πρέπει και να εξαφανιστεί. Αυτή η μάχη μόλις άρχισε,» είπε ο κύριος Έντουαρντς.

    Μερικοί δημοκρατικοί πιστεύουν ότι ο γερουσιαστής Έντουαρντς θα επιδιώξει και αυτός το χρίσμα των δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2008.

    Αν το πράξει, μπορεί να αντιμετωπίσει επικρίσεις γιατί δεν μπόρεσε να κερδίσει στις φετινές εκλογές ούτε την δική του πολιτεία, τη Βόρεια Καρολίνα, αφού οι ρεπουμπλικανοί κέρδισαν 13 μονάδες περισσότερες από τους δημοκρατικούς στην πολιτεία αυτή. Η Βόρεια Καρολίνα ψηφίζει από το 1980, τους ρεπουμπλικανούς, όμως υπήρχε η ελπίδα, ότι η παρουσία του κ. Έντουαρντς, που είναι ο γερουσιαστής της εν λόγω πολιτείας, θα βοηθούσε τον κ. Κέρρυ.

    Στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2008, αναμένεται ότι ο κ. Έντουαρντς θα είναι μία από τις σημαντικότερες φωνές μέσα στο δημοκρατικό κόμμα. Η θετική του παρουσία κατά την φετινή προεκλογική εκστρατεία, έδειξε ότι έχει ρητορικές ικανότητες, που μπορούν να ενεργοποιήσουν την φιλελεύθερη βάση του κόμματος.

    [09] Επιδρομή σε τζαμί στη Βαγδάτη

    19 Nov 2004, 20:47 UTC

    Ιρακινοί εθνοφρουροί υποστηριζόμενοι από Αμερικανικά στρατεύματα διεξήγαγαν επιδρομή σε σημαντικό μουσουλμανικό τέμενος Σουνιτών στη Βαγδάτη, διενεργώντας συλλήψεις και σκοτώνοντας τουλάχιστον 2 άτομα.

    Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί γιατί έγινε για η επίθεση, στο τζαμί Αμπου Χανίφα που είναι γνωστό για υποκίνηση αντι-αμερικανικών ενεργειών και για την υποστήριξη του πρώην καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.

    Χθες, η Ιρακινή μεταβατική κυβέρνησης προειδοποίησε ότι μουσουλμάνοι κληρικοί που υποκινούν βιαία επεισόδια θα θεωρηθούν συνεργοί σε τρομοκρατικές ενέργειες.

    Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη, βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε περίπολο ιρακινής αστυνομίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1 άτομα και τραυματίζοντας 4 άλλα.

    Εξάλλου, άλλη μία διεθνής οργάνωση αρωγής κλείνει τα γραφεία της στο Ιράκ. Πρόκειται για την World Vision Australia, που αναφέρει ότι η κατάσταση ασφάλειας είναι πολύ επικίνδυνη για να παραμείνει το προσωπικό της στη περιοχή. Η απόφαση αυτή έπεται της δολοφονίας της διευθύντριας της οργάνωσης CΑRE International, Μάργκαρετ Χασάν.

    [10] Ο Σαρόν ζητά από τους Παλαιστίνιους να δείξουν ότι θέλουν την ειρήνη

    19 Nov 2004, 20:58 UTC

    Αριέλ Σαρόν

    O Ισραηλινός Πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ζήτησε από την νέα Παλαιστινιακή ηγεσία να δείξει ότι επιθυμεί την επικράτηση ειρήνης, δίνοντας τέλος στην προπαγάνδα κατά του Ισραήλ.

    Ο κύριος Σαρόν δήλωσε σε μέλη του κόμματος του, Λικούντ, ότι η αντι-Ισραηλνή προπαγάνδα σε παλαιστινιακά σχολεία και μέσα ενημέρωσης είναι πιο επικίνδυνη από οποιοδήποτε όπλο. Ο κύριος Σαρόν ζήτησε από την ηγεσία των παλαιστινίων να σταματήσει να παρουσιάζει με αρνητικό τρόπο το Ισραήλ και τους εβραίους, και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί και το κύριο αίτιο για την επικράτηση της τρομοκρατίας και των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας.

    Ο προσωρινός ηγέτης των Παλαιστινίων, Μαχμούτ Αμπάς, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θέμα των εξτρεμιστών πρέπει να συζητηθεί κατά την διάρκεια μελλοντικών επαφών με το Ισραήλ.

    [11] Το Ιράν παράγει αέριο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων

    19 Nov 2004, 21:02 UTC

    Εγκατάσταση επεξεργασίας ουρανίου στο Ιράν

    Δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι το Ιράν παράγει σημαντική ποσότητα αερίου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, ενώ η Τεχεράνη υποσχέθηκε ότι σε λίγες μέρες θα παγώσει όλες τις πυρηνικές της δραστηριότητες.

    Οι διπλωμάτες, που ζήτησαν να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα τους, δήλωσαν σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, στη Βιέννη, ότι το αέριο χρησιμοποιείται για την επεξεργασία ουρανίου για να μεταχειριστεί σαν καύσιμο σε πυρηνικά εργοστάσια. Τη Δευτέρα , που θα αρχίσει και η επιβολή της άρσης των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης, το Ιράν πρέπει να σταματήσει την παραγωγή αυτού του αερίου.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ιράν ανακοίνωσε συμφωνία με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες.

    [12] Σιράκ: ισχυροί οι δεσμοί Γαλλίας Βρετανίας

    19 Nov 2004, 21:32 UTC

    Μπλέαρ και Σιράκ

    Ο γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ λέει ότι οι δεσμοί της χώρας του με τη Βρετανία είναι πολύ ισχυροί, ανεξάρτητα με τις διαφορές τους σχέση με το Ιράκ.

    Ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψη του στη Βρετανία ο κύριος Σιράκ δήλωσε, σε φοιτητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ότι χώρες έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε άλλες χώρες για λόγους ασφάλειας αλλά και ανθρωπιστικούς σκοπούς. Αλλά τόνισε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης πρέπει πάντα να έχει την υποστήριξη των ΗΕ.

    Ο γάλλος ηγέτης αναφέρθηκε στις διαφορές του με την Βρετανία για τον πόλεμο στο Ιράκ, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, αλλά τόνισε τη σπουδαιότητα της Γαλλο-Βρετανικής συνεργασίας στη Μέση Ανατολή, τη Ανατολική Αφρική και στην ΕΕ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 23 November 2004 - 2:18:13 UTC