Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-11-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις στο κέντρο της Φαλλούτζα
  • [02] N. Σαάθ: Η τύχη του Γιασέρ Αραφάτ ...
  • [03] Η επόμενη μέρα για τον Τζον Κέρρυ.
  • [04] Ενδεχόμενες συνομιλίες Πάουελ με Ιρανούς αξιωματούχους.
  • [05] Συγχαρητήρια Σιράκ προς Μπούς.
  • [06] Πτώση των τιμών πετρελαίου.
  • [07] Το Στέητ Ντηπάρτμεντ συγχαίρει τα Σκόπια
  • [08] Πάουελ: Θα συνεχιστεί η "επιθετική" εξωτερική πολιτική Μπούς και στην δεύτερη τετραετία.
  • [09] O Τόνυ Μπλέαρ την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον.
  • [10] Ελ Μπαραντέϊ: Επιφυλακτικά αισιόδοξος για την συμφωνία με το Ιράν
  • [11] ΟΑΣΕ: Mε τάξη και ηρεμία διεξήχθη το δημοψήφισμα στα Σκόπια.
  • [12] ΕΚΟΦΙΝ: Στις αρχές Δεκεμβρίου ...
  • [13] Μεγάλες διαδηλώσεις στην Ακτή του Ελεφαντοστού
  • [14] Στο Πακιστάν ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ. ...

  • [01] Ιράκ: Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις στο κέντρο της Φαλλούτζα

    10 Nov 2004, 02:23 UTC

    Αμερικανικά και Ιρακινά στρατεύματα εισέβαλλαν στο κέντρο της Φαλούτζα, αλλά ανώτεροι αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι έπονται σκληρές μάχες για τη ανάκτηση της πόλης από τους αντάρτες Ο αντιστράτηγος Τομας Μετζ δήλωσε ότι τις τελευταίες 2 μέρες οι συμμαχικές δυνάμεις έσπασαν τον εξωτερικό κλοιό αντίστασης και πρόσθεσε ότι χιλιάδες στρατιώτες τώρα συγκρούονται με μικρές ομάδες ανταρτών στους δρόμους της πόλης. Πάντως ο αντιστράτηγος Μετζ είπε ότι ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης Αμπου Μουσαμπ Αλ Ζαρκάουι είχε εγκαταλείψει τη Φαλούτζα πριν από την επίθεση. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 10 αμερικανοί στρατιώτες και 2 ιρακινοί, ενώ αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο αριθμός νεκρών ανταρτών είναι μεγαλύτερος απ ότι αναμένονταν, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Πρόεδρος Μπους επαίνεσε το έργο των Αμερικανικών και Ιρακινών στρατευμάτων που στοχεύει, όπως είπε, στο να αποτρέψει τους αντάρτες να εμποδίσουν την προώθηση της δημοκρατίας στο Ιράκ. Να σημειωθεί, ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Φαλούτζα εγκατέλειψε την πόλη πριν την εισβολή.

    Εξάλλου, Σουνίτες μουσουλμάνοι ζητούν το μποϋκοτάζ των εκλογών του Ιανουαρίου στο Ιράκ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μαζική επίθεση των Αμερικανικών και Ιρακινών δυνάμεων στη Φαλλούτζα. Ο επικεφαλής της Ένωσης Μουσουλμάνων Διανοουμένων προέβη σ αυτή τη δήλωση χθες. Στο μεταξύ συνεχίστηκαν οι μάχες και σ άλλα σημεία του Ιράκ. Οι αντάρτες πήραν υπό τον έλεγχο τους τη Ραμαντί, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων απ το κέντρο της πόλης, ενώ στη Βαγδάτη, ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουι, επέβαλε επ αόριστον απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά την δύση του ήλιου. Επίσης έξω απ τη Μπακούμπα, 4 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον δύο αστυνομικών σταθμών, ενώ από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Κιρκούκ σκοτώθηκαν δύο εργάτες.

    [02] N. Σαάθ: Η τύχη του Γιασέρ Αραφάτ ...

    10 Nov 2004, 02:44 UTC

    Ναμπίλ Σαάθ

    O υπουργός εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σαάθ, δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του Γιάσερ Αραφάτ επιδεινώνεται αλλά δεν πρόκειται να αποσυνδεθεί από το μηχάνημα υποστήριξης.

    Ο κ. Σαάθ έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά από επίσκεψη, μαζί με τον πρωθυπουργό Αχμεντ Κουρέια, στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται o κ. Αραφάτ. Στη συνέχεια μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, ο κ. Σαάθ δήλωσε ότι ο παλαιστίνιος ηγέτης έχει περιπέσει σε βαθύτερο κώμα και ότι η τύχη του είναι πλέον στα χέρια του θεού. Ο κύριος Σαάθ πρόσθεσε ότι οι γιατροί πιστεύουν πως η ηλικία του κυρίου Αραφάτ, οι δύσκολες συνθήκες ζωής του και η απομόνωση στο αρχηγείο του τα τρία τελευταία χρόνια τον κατέβαλλαν.

    Νωρίτερα, ο Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχίμ, ανώτερος σύμβουλος του κυρίου Αραφάτ, στη Δυτική Όχθη είχε δηλώσει ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία και ότι αποφασίστηκε ο Γιασέρ Αραφάτ να ταφεί στο αρχηγείο του στη Ραμάλλα.

    [03] Η επόμενη μέρα για τον Τζον Κέρρυ.

    10 Nov 2004, 02:53 UTC

    O πρώην προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Τζον Κέρυ, επέστρεψε χθες στο γραφείο του στην Αμερικανική γερουσία και συμμετείχε σε συνεδρίαση των Δημοκρατικών του Κογκρέσου για την χάραξη της νέας στρατηγικής του κόμματος. Πάντως ο κ. Κέρρυ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να θέσει και πάλι υποψηφιότητα το 2008. Φίλοι και σύμβουλοι του γερουσιαστή Τζον Κέρυ λένε πως ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ εκτιμά τα υπέρ και τα κατά μιας επανόδου του για τη διεκδίκηση ξανά του Λευκού Οίκου σε τέσσερα χρόνια από τώρα. Ένας από τους συμβούλους του είπε ότι αποχαιρετώντας το επιτελείο της προεκλογικής του εκστρατείας ο κ. Κέρυ υπαινίχθηκε πως δεν αποκλείεται να ξαναβάλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Εξ άλλου υποστηρικτές του κ. Κέρυ λένε πως σκοπεύει να διατηρήσει τον ηγετικό του ρόλο στο Δημοκρατικό κόμμα. Λένε επίσης πως ίσως σχηματίσει μια επιτροπή πολιτικής δράσης για τη συγκέντρωση χρημάτων για υποψήφιους του Δημοκρατικού κόμματος για τη γερουσία και το αξίωμα του κυβερνήτη σε διάφορες πολιτείες. Τα τελευταία εκατό χρόνια μόνο ένας προεδρικός υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος, που έχασε σε εκλογές, διεκδίκησε άλλη μια φορά το κομματικό χρίσμα. Ήταν ο Αντλάϊ Στήβενσον, που έχασε στις προεδρικές εκλογές του 1952 και του 1956. Και τις δυο φορές είχε για αντίπαλο τον Ντουάϊτ Άϊζενχάουερ.

    [04] Ενδεχόμενες συνομιλίες Πάουελ με Ιρανούς αξιωματούχους.

    10 Nov 2004, 02:57 UTC

    Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι αναμένεται να συναντηθεί με Ιρανούς αξιωματούχους στο περιθώριο συνεδρίου για τις εκλογές στο Ιράκ, τον Ιανουάριο.

    Ο κύριος Παουελ είπε ότι δεν έχουν προγραμματιστεί επίσημες συναντήσεις με Ιρανούς εκπροσώπους, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα συναντηθεί μαζί τους στο περιθώριο του συνεδρίου που θα γίνει στην Αίγυπτο στις 22 Νοεμβρίου.

    Να υπενθυμίσουμε, ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις τα τελευταία 25 χρόνια.

    [05] Συγχαρητήρια Σιράκ προς Μπούς.

    10 Nov 2004, 03:00 UTC

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τον πρόεδρο Μπούς για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη. Εκπρόσωποι και των δύο πλευρών δήλωσαν ότι οι δύο ηγέτες τόνισαν την σπουδαιότητα των δεσμών φιλίας μεταξύ τους και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι θα καταβάλλουν προσπάθειες για την βελτίωση των διμερών σχέσεων που ψυχράνθηκαν μετά το πόλεμο στο Ιράκ. Μάλιστα σε σχόλιο του που δημοσιεύτηκε στην Γαλλική εφημερίδα Le Monde, με τίτλο «Επιστολή προς Αμερικανό φίλο», ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζει την 200 ετών ιστορία κοινών αγώνων Γαλλίας-ΗΠΑ για την δημοκρατία και την ελευθερία και ζητά την διεύρυνση του διαλόγου ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόληψη και νέων κρίσεων της διεθνούς νομιμότητας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

    [06] Πτώση των τιμών πετρελαίου.

    10 Nov 2004, 03:21 UTC

    Κάθετη πτώση σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές υπολογίζουν ότι θα αυξηθούν τα Αμερικανικά αποθέματα.

    Η τιμή του αργού πετρελαίου με μελλοντική ημερομηνία παράδοσης υποχώρησε στα 47 δολάρια και 20 σεντς το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, η οποία είναι και η χαμηλότερη τιμή τις τελευταίες 6 εβδομάδες. Τον περασμένο μήνα ο μαύρος χρυσός είχε ανέλθει σχεδόν στα 56 δολ το βαρέλι. Αργότερα σήμερα, με τη δημοσίευση της εβδομαδιαίας έκθεσης του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, θα διαμορφωθεί μία πιο σαφής εικόνα των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου.

    [07] Το Στέητ Ντηπάρτμεντ συγχαίρει τα Σκόπια

    09 Nov 2004, 21:25 UTC

    Ρίτσαρντ Μπάουτσερ

    Σε σχέση με το δημοψήφισμα που έγινε την Κυριακή στα Σκόπια, το Στέητ Ντηπάρτμεντ συνεχάρη το λαό της χώρας αυτής για το ότι απέρριψε τις προσπάθειες ανάκλησης νόμου που στην ουσία διευρύνει την επιρροή των Αλβανόφωνων κατοίκων της.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, είπε πως το δημοψήφισμα επιβεβαίωσε την έντονη επιθυμία των Σκοπίων να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο με στόχο την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το δημοψήφισμα επεδίωκε την ακύρωση νόμου, που δίνει μεγαλύτερες τοπικές εξουσίες στους Αλβανόφωνους στις περιοχές όπου αποτελούν τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού. Το δημοψήφισμα απέτυχε λόγω του ότι δεν προσήλθε στις κάλπες το απαιτούμενο 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

    Ο κ. Μπάουτσερ είπε πως με την αναγνώριση την περασμένη εβδομάδα του συνταγματικού ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας οι ΗΠΑ κατέδειξαν πως είναι προσηλωμένες στην ιδέα της επικράτησης της ειρήνης και της δημοκρατίας στη βαλκανική αυτή χώρα. Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε έντονα για την αμερικανική κίνηση.

    [08] Πάουελ: Θα συνεχιστεί η "επιθετική" εξωτερική πολιτική Μπούς και στην δεύτερη τετραετία.

    09 Nov 2004, 02:18 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι στην δεύτερη τετραετία του στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπούς θα συνεχίσει να εφαρμόζει «επιθετική», όπως τη χαρακτήρισε, εξωτερική πολιτική. Σε συνέντευξη του προς τους Financial Times ο κ. Πάουελ τόνισε ότι ο κ. Μπούς δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από βασικές του αρχές και πιστεύω και επεσήμανε ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει τώρα την λαϊκή εντολή να συνεχίσει μια πολυμερή εξωτερική πολιτική, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να δράσει μονομερώς όποτε το κρίνει αναγκαίο. Ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι αυτή η επιθετικότητα δεν θα εφαρμοστεί μόνο σε θέματα όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά και σε άλλα θέματα όπως η μάχη κατά του AIDS. Τόνισε επίσης ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να συνεργαστεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ, για την προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    [09] O Τόνυ Μπλέαρ την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον.

    09 Nov 2004, 02:44 UTC

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τονυ Μπλεαρ, δήλωσε ότι το θέμα της προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που θα έχει αυτή την εβδομάδα με τον Πρόεδρο Μπους.

    Σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων ο κύριος Μπλέαρ είπε ότι η ειρηνευτική διαδικασία παραγκωνίστηκε κατά τη διάρκεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, αλλά πρόσθεσε ότι η προώθηση της αποτελεί προσωπική του προτεραιότητα.

    Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να προκύψει μία νέα πρωτοβουλία μετά τη συνάντηση του με τον κύριο Μπους, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Και τόνισε ότι είναι πιο σημαντικό να «ανακοινωθούν οι προθέσεις» και να δοθεί νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία.

    Ο κύριος Μπλεαρ φτάνει την Πέμπτη, εδώ στην Ουάσιγκτον για διήμερες συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους.

    [10] Ελ Μπαραντέϊ: Επιφυλακτικά αισιόδοξος για την συμφωνία με το Ιράν

    08 Nov 2004, 21:31 UTC

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ, λέει ότι παραμένει «επιφυλακτικά αισιόδοξος» σε σχέση με την προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Ιράν και τριών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία δεν έχουν προβεί σε κανένα επίσημο σχόλιο σε σχέση με τη διευθέτηση, αλλά το Ιράν λέει πως ίσως οριστικοποιηθεί σύντομα.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε επαφή με ευρωπαίους διαπραγματευτές και παραμένουν προσηλωμένες στην ιδέα της χρήσης διπλωματικών μέσων για την αποτροπή της ανάπτυξης από το Ιράν πυρηνικών όπλων.

    Μιλώντας σε συνέδριο στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας ο κ. Ελ Μπαραντέϊ είπε πως ελπίζει ότι η διευθέτηση θα οδηγήσει σύντομα στην αναστολή του επίμαχου προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου που εφαρμόζει το Ιράν.

    [11] ΟΑΣΕ: Mε τάξη και ηρεμία διεξήχθη το δημοψήφισμα στα Σκόπια.

    08 Nov 2004, 21:17 UTC

    Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, εξήρε τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη χθες το δημοψήφισμα για την απόρριψη ή όχι του νόμου περί τοπικής αυτοδιοίκησης στα Σκόπια. Ο ΟΑΣΕ είπε πως αν και υπήρξαν ορισμένες παρατυπίες σε σχέση με τους εκλογικούς καταλόγους και τις ώρες λειτουργίας των εκλογικών κέντρων, η όλη διαδικασία χαρακτηρίστηκε από τάξη και ηρεμία.

    Το δημοψήφισμα απέτυχε λόγω του ότι μόνο το 26% των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες και για να θεωρηθεί έγκυρο το ποσοστό συμμετοχής έπρεπε να ξεπεράσει το 50%. Το δημοψήφισμα αφορούσε τον νόμο που απέρρευσε από την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας, ο οποίος παρέχει ευρύτερες τοπικές εξουσίες στους Αλβανόφωνους της χώρας.

    [12] ΕΚΟΦΙΝ: Στις αρχές Δεκεμβρίου ...

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Λουξεμβούργο

    08 Nov 2004, 20:42 UTC

    Γιώργος Αλογοσκούφης

    Στις 7 Δεκεμβρίου θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες, στο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ τα μέτρα για την μείωση του ελληνικού ελλείμματος κι όχι αυτή την εβδομάδα όπως ήταν προγραμματισμένο. Ο ίδιος ο αρμόδιος κομισάριος Χοακίn Αλμούνια διευκρίνισε ότι η Επιτροπή δεν θα ήταν έτοιμη να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα για την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες που παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα. Την Παρασκευή, πάντως με υπηρεσιακό σημείωμα του υπουργείου εθνικής οικονομίας ανακοινώθηκαν τα μέτρα αυτά στην Κομισσιόν, που στοχεύουν να μειώσουν το έλλειμμα κατά 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο επικαλείται τα εξής μέτρα για την επίτευξη του στόχου: την απάλειψη του κόστους των Ολυμπιακών αγώνων, την καλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών πώρων, την μείωση της συμμετοχής στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τον περιορισμό των εξοπλισμών, την συγκράτηση στην πληρωμή των τόκων αλλά και στην μισθολογική πολιτική και τη ρύθμιση των χρεών του ΙΚΑ.

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, από την Γερμανία, όπου βρέθηκε την ίδια μέρα για συνομιλίες με τον γερμανό ομόλογό του-κ. Χάνς Αιχελ - και ο οποίος υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός για την Ελλάδα, παρ όλο που η Γερμανία παρουσιάζει για τέταρτη χρόνιά το ίδιο δημοσιονομικό πρόβλημα με έλλειμμα που ξεπερνάει το 3% - δήλωσε ότι με την μετάθεση αυτή της συζήτησης η Ελλάδα θα έχει περισσότερο χρόνο και επιχειρήματα για να πείσει ότι το έλλειμμα με τα μέτρα που θα πάρει θα μειωθεί κάτω από το 3% το 2005. « Εμείς θα κριθούμε,» είπε ο κ. Αλογοσκούφης «όχι από το παρελθόν και τα εξωραϊσμένα στοιχεία, αλλά από το πώς θα καταφέρουμε να μειώσουμε το έλλειμμα αυτό το 2005.»

    Ο κ. Αλογοσκούφης αρνήθηκε, προς τους ξένους δημοσιογράφους, ότι η Ελλάδα τελεί υπό εποπτεία, και αναφερόμενος στις αμφιβολίες της Κομισσιόν για το πόσο εφικτή είναι αυτή η μείωση από το 5,3% στο 2,8% και για τις εκτιμήσεις της Επιτροπής ότι θα φθάσει το 2005 με τις καλύτερες προϋποθέσεις στο 3,8% και ότι μόνο το 2006 θα καταφέρει να επανέλθει στο κοινοτικό όριο, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των εκτιμήσεων της Επιτροπής, αλλά υπάρχει διαφωνία στις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που είναι βασική παράμετρος για την μείωση του ελλείμματος.

    Τέλος ο κ. Αλογοσκούφης σχετικά με γερμανικά δημοσιεύματα κατέστησε σαφές ότι δεν αναμένει επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ελλάδας για τα παραποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία χαρακτηρίζοντας την σχετική φιλολογία «συζήτηση για την ιστορία.»

    [13] Μεγάλες διαδηλώσεις στην Ακτή του Ελεφαντοστού

    08 Nov 2004, 21:21 UTC

    Δεκάδες γαλλικά άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί στην πόλη Αμπιτζάν της Ακτής του Ελεφαντοστού καθώς συνεχίζονται για τρίτη μέρα σήμερα οι ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας.

    Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα όταν το κρατικό ραδιόφωνο της Ακτής του Ελεφαντοστού έκανε έκκληση για δημιουργία «ανθρώπινης ασπίδας», γύρω από το σπίτι του προέδρου Λωράν Γκμπάγκμπο.

    Οι Γάλλοι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος.

    Γάλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι σχεδιάζεται πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Γκμπάγκμπο και είπαν ότι η ανάπτυξη των τανκς έγινε για να εξασφαλίσουν θέσεις στην περιοχή του ξενοδοχείου Ιβουάρ.

    Ο Ερυθρός Σταυρός λέει ότι από το Σάββατο, πάνω από 140 άτομα τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των υποστηρικτών του Προέδρου και των γαλλικών στρατευμάτων στην Αμπιτζάν.

    Οι διαδηλωτές επικρίνουν τις γαλλικές δυνάμεις για την καταστροφή πολεμικών αεροπλάνων της Ακτής του Ελεφντοστού, σε αντίποινα για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον θέσεων των ανταρτών, που είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 Γάλλοι κυανόκρανοι

    [14] Στο Πακιστάν ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ. ...

    08 Nov 2004, 21:27 UTC

    Ρίτσαρντ Άρμιταζ

    Ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, βρίσκεται στο Πακιστάν για συνομιλίες σχετικά με την τρομοκρατία, την κατάσταση στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

    Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο κ. Άρμιτατζ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, τον πρωθυπουργό Σαουκάτ Αζίζ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

    Ο κ. Άρμιτατζ είναι ο πρώτος υψηλά ιστάμενος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται το Πακιστάν από την επανεκλογή του προέδρου Μπους την περασμένη εβδομάδα. Η επίσκεψή του συμπίπτει με την άφιξη του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ισλαμαμπάντ, Ράϊαν Κρόκερ.

    Το Πακιστάν είναι ένας από τους κύριους συμμάχους της Αμερικής στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει εκατοντάδες ύποπτα στελέχη της Αλ Κάϊντα στο Νότιο Ουαζιριστάν, μια ημιαυτόνομη περιοχή που συνορεύει με το Αφγανιστάν. Η περιοχή αυτή θεωρείται ως πιθανό καταφύγιο του ηγέτη της Αλ Κάϊντα Οσάμα Μπιν Λάντεν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 11 November 2004 - 2:18:13 UTC