Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-11-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέτρος Ευθυμίου: Ο Ελληνισμός της Φλώριδας λάμπει με την προσφορά του
  • [02] Η ΕΕ δηλώνει αποφασισμένη να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ
  • [03] Πτώση ρεκόρ του δολαρίου έναντι του ευρώ
  • [04] Ανάν: μία επίθεση στη Φαλουτζα θα δημιουργήσει περισσότερους εχθρούς στο Ιράκ
  • [05] Βελτίωση σημείωσε η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ
  • [06] Πακέτο βοήθειας της ΕΕ προς το Ιράκ.

  • [01] Πέτρος Ευθυμίου: Ο Ελληνισμός της Φλώριδας λάμπει με την προσφορά του

    05 Nov 2004, 19:43 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www1.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    δείτε τη συνέντευξη του Π. Ευθυμίου Στη ΦτΑ

    (RealVideo)

    Πέτρος Ευθυμίου

    Ο Πρόεδρος Μπους ανακηρύχθηκε επίσημα νικητής των εκλογών της περασμένης Τρίτης και το κόμμα του, το Ρεπουμπλικανικό, διατήρησε τον έλεγχο των δύο νομοθετικών σωμάτων της χώρας -- της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. Τις σημαντικές αυτές εκλογές παρακολούθησαν, ως προσκεκλημένοι της Αμερικανικής κυβέρνησης, 2 διακεκριμένοι βουλευτές από την Ελλάδα, οι κύριοι Πάνος Καμένος της Νέας Δημοκρατίας και Πέτρος Ευθυμίου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κύριος Ευθυμίου μίλησε για την αποστολή του αλλά και για τις επαφές τις οποίες είχε με την Ελληνική κοινότητα της Φλώριδας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιώργο Μπίστη για το ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα της Φωνής της Αμερικής. Η συνέντευξη αυτή παρουσιάστηκε επίσης από συνεργαζόμενους σταθμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

    Γ. Μπιστης: Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε σήμερα στο στούντιο μας τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ από την Δεύτερη Περιφέρεια Αθηνών και πρώην Υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου. Κύριε Ευθυμίου καλωσορίσατε στη Ουάσιγκτον.

    Π. Ευθυμίου: Καλημέρα σας κύριε Μπίστη

    Γ. Μπίστης: Μιλήστε μας για αυτή την νέα σας εμπειρία εδώ στις ΗΠΑ

    Π. Ευθυμίου: Ήταν ιδιαίτερα σημαντική για όλους μας, και τους 55 βουλευτές απ τις χώρες του ΟΑΣΕ, που κληθήκανε από το Στέητ Ντιπάρτμεντ να παρακολουθήσουνε τις αμερικανικές εκλογές. Το δικό μας κλιμάκιο, εγώ με το κύριο Καμένο, ένα Νορβηγό και ένα Τούρκο βουλευτή, είμαστε εγκατεστημένοι στο Φορτ Λοτερντέηλ, (κοντά στο Μαιάμι) στη Φλώριδα. Υπήρχαν κλιμάκια του ΟΑΣΕ και στο Οχάιο και στο Νέο Μεξικό, συνολικά σε 10 πολιτείες, που όλοι ξέραμε ότι ήταν πολιτείες κλειδιά σ αυτή την μάχη. Η αποστολή μας ήταν αποστολή observation, παρατήρησης. Στη Φλώριδα, όπου είμαστε εντεταλμένοι, ζήσαμε μία έντονη εκλογική περίοδο, με ελληνικά χαρακτηριστικά, θα έλεγε κανείς. Με ενεργοποίηση του κόσμου, με αμοιβαία ένταση, χωρίς ακρότητες, και σίγουρα σε μία διαδικασία η οποία ήταν απολύτως ελεγχόμενη, με τρομερή ενεργοποίηση και των δημοκρατικών και των ρεπουμπλικάνων, ώστε να μην επαναληφθούν αυτά που το 2000 είχαν δημιουργήσει τόσα προβλήματα μέσα στην ίδια την Αμερική και είχαν κλονίσει το γόητρο της Αμερικής διεθνώς.

    Γ. Μπίστης: Κύριε Ευθυμίου η Φλώριδα εκτός από το ελληνικό φολκλορικό χρώμα, που αναφέρατε, είναι επίσης γνωστή για το έντονο ελληνικό στοιχείο της, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως στη δυτική ακτή της, κοντά στο κόλπο του Μεξικού, στη Τάμπα, στο Κλήαρ Ουώτερ, και στο Τάρπον Σπρινγκς, το γραφικό λιμανάκι των σφουγγαράδων από τη Κάλυμνο και τη Σύρο. Πως πιστεύετε ότι οι Έλληνες της Φλώριδας και γενικά οι έλληνες της Αμερικής ψήφισαν στις εκλογές της περασμένης Τρίτης;

    Π. Ευθυμίου: Οφείλω να σας πω, ότι ενώ συναντηθήκαμε με όλους του φορείς, με τη ΑΧΕΠΑ, με το Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο, και με το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς, αποφύγαμε σ αυτή την περίοδο, ακριβώς λόγω του ρόλου μας, ως παρατηρητών του ΟΑΣΕ, να έχουμε μία εμπλοκή με τις κομματικές προτιμήσεις του Ελληνισμού των ΗΠΑ. Έτσι δεν μπορώ να σας πω, σε καμία περίπτωση, πως συμπεριφέρθηκε εκλογικά ο ελληνισμός αυτή την φορά στη Αμερική, γιατί το αποφύγαμε συνειδητά και συστηματικά.

    Γ. Μπίστης: Να πούμε όμως εδώ κύριε Ευθυμίου ότι στη Φλώριδα έχουμε επίσης τον ελληνικής καταγωγής βουλευτή Μιχάλη Μπιλιράκη, ο οποίος είναι και πρόεδρος της βουλευτικής επιτροπής προώθησης Ελληνικών Υποθέσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

    Π. Ευθυμίου: Ναι, είναι με τους ρεπουμπλικάνους, και η επανεκλογή του δεν είχε καν πρόκληση. Η επανεκλογή του ήταν εξασφαλισμένη γιατί δεν είχε καν αντίπαλο. Αλλά ξέρετε κάτι, παντού διαπίστωσα, γιατί πήγα στο Φορτ Λωτερντέιλ, πήγα στη ελληνική εκκλησία, εκκλησιάστηκα μαζί τους, κάναμε μαζί με τα παιδιά του σχολείου τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, ότι παντού ο ελληνισμός λάμπει με τη προσφορά του. Οι ελληνοαμερικάνοι, ακόμα και τρίτης γενιάς διατηρούν τη συνείδηση της παράδοσης, έχουν τη περηφάνια του ότι είναι αμερικάνοι, αλλά και τη περηφάνια μιας μεγάλης ιστορικής κληρονομιάς που έρχεται από τη ελληνική τους προέλευση. Και αυτό δεν σας κρύβω με συγκίνησε ιδιαίτερα. Ζώντας τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου με παιδιά τρίτης γενιάς, που όμως ήξεραν να τιμούν αυτή την μεγάλη επέτειο, δεν σας κρύβω εμένα μου δημιούργησε μία ιδιαίτερη συγκίνηση.

    Γ. Μπίστης: Και οπωσδήποτε οι έλληνες της Αμερικής αγαπούν την Ελλάδα ιδεαλιστικά και είναι πάντα έτοιμοι να τρέξουν να τη βοηθήσουν.

    Π. Ευθυμίου: Βέβαια, έχουνε δεσμούς, διατηρούν τους δεσμούς, είναι άνθρωποι που προκόβουν και άνθρωποι που παίζουν ρόλο στις τοπικές κοινωνίες.

    Γ. Μπίστης: Κατά τη παραμονή σας στις ΗΠΑ, για να επανέλθουμε στο θέμα των εκλογών, υποθέτω θα είχατε εκτενείς συνομιλίες και με τον κύριο Καμένο αλλά και με τους άλλους παρατηρητές για το πώς εξελίχθηκαν οι εκλογές αυτές. Ποιες ήταν οι δικές τους εντυπώσεις όπως τις καταλάβατε εσείς;

    Π. Ευθυμίου: Το πιο ιδιαίτερο για μένα ήταν ότι στη Ευρώπη και στη Ελλάδα έχουμε μία λάθος αντίληψη για το πως εξελίσσεται η πολιτική ζωή στη Αμερική. Θεωρούμε αυτό που λέμε αμερικανιά, ότι οι αμερικανοί είναι κάπως αφελείς, ότι ασχολούνται πολύ με τα θέματα των προσώπων, το imagemaking, και παρασύρονται και τα λοιπά.

    Ενώ, αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Αμερική είναι ότι έχει ανοίξει μία μεγάλη δημόσια συζήτηση, για το ρόλο της στον κόσμο, για θέματα ασφάλειας, αυτονόητα, από τη ώρα που έχουν δεχτεί τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και θέματα κοινωνικής ατζέντας, για την υγεία, την ασφάλιση, την παιδεία. Και θα έλεγα ότι αυτό είναι μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, γιατί κατά κάποιο τρόπο βλέπουμε ότι δεν είναι τόσο διαφορετική η εικόνα της Αμερικής, από αυτό, που είμαστε εμείς στη Ευρώπη. Το αντίθετο θα σας έλεγα, ότι στη Ευρώπη κατά κάποιο τρόπο, εξαμερικανιζόμαστε, και η Αμερική εξευρωπαϊζεται, υπό μία ορισμένη έννοια. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα διαφορά. Εγώ χάρηκα πάρα πολύ το απίστευτο βάθος των συζητήσεων, τη ένταση, τα επιχειρήματα που είναι κάτι που κακώς οι Ευρωπαίοι, κακώς στην Ελλάδα πολλές φορές, νομίζουμε ότι απουσιάζει από τη Αμερική.

    Γ. Μπίστης: Κύριε Ευθυμίου σας ευχαριστώ που ήσασταν σήμερα κοντά μας και για τις τόσο ενδιαφέρουσες απόψεις που μας αναπτύξατε.

    [02] Η ΕΕ δηλώνει αποφασισμένη να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ

    05 Nov 2004, 20:06 UTC

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε πως είναι αποφασισμένοι να βελτιώσουν τους δεσμούς τους με τις ΗΠΑ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η δεύτερη θητεία του προέδρου Μπους δεν θα αμαυρωθεί από διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Πέτερ Μπαλκενέντε, η χώρα του οποίου έχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε πως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν κοινές αξίες, συμπεριλαμβανόμενου του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της φτώχειας.

    Σε ανακοίνωση που ολοκληρώθηκε με την ολοκλήρωση της διάσκεψης κορυφής τους στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν πως οι πολιτικοί, οικονομικοί και πολιτιστικοί δεσμοί που ενώνουν την Ευρώπη με την Αμερική τις καθιστούν ανεκτίμητους εταίρους που πρέπει να συνεργασθούν για τη δημιουργία ενός δίκαιου, δημοκρατικού και ασφαλούς κόσμου.

    [03] Πτώση ρεκόρ του δολαρίου έναντι του ευρώ

    05 Nov 2004, 20:10 UTC

    Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου έφτασε στις σημερινές συναλλαγές στο ύψος ρεκόρ του 1,20 ευρώ ανά δολάριο.

    Οι χρηματιστές δηλώνουν πως τους εξέπληξε το ότι η τιμή του δολαρίου δεν ενισχύθηκε δεδομένου πως τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ήταν ευνοϊκά για την αμερικανική αγορά εργασίας. Κατά τη γνώμη αναλυτών η αύξηση της τιμής του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος οφείλεται στις ανησυχίες για το εμπορικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στις υψηλές τιμές πετρελαίου.

    [04] Ανάν: μία επίθεση στη Φαλουτζα θα δημιουργήσει περισσότερους εχθρούς στο Ιράκ

    05 Nov 2004, 20:02 UTC

    Κ. Αννάν

    Ο ΓΓ των ΗΕ, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε Αμερικανούς, Βρετανούς και Ιρακινούς ηγέτες πως μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική επίθεση στην Φαλούτζα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις εκλογές του Ιανουαρίου στο Ιράκ.

    Η προειδοποίηση διατυπώθηκε σε επιστολή με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου που ο κ. Ανάν έστειλε στον πρόεδρο Μπους, στον Ιρακινό μεταβατικό πρωθυπουργό, Ιγιάντ Αλλάουϊ και στο Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλέαρ. Στην επιστολή αυτή ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει πως ο διεθνής οργανισμός θέλει να βοηθήσει στις επερχόμενες εκλογές αλλά φοβάται πως θα υπάρξει έξαρση βίας που θα διαταράξει τη διαδικασία.

    Ο κ. Ανάν προειδοποιεί επίσης πως τυχόν ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα δημιουργήσει περισσότερους εχθρούς στο Ιράκ και θα έχει σαν αποτέλεσμα να μποϋκοταρισθεί η εκλογική διαδικασία από τους σουνίτες μουσουλμάνους οι οποίοι θα οργισθούν γιατί έγινε επίθεση εναντίον της Φαλούτζα, ο πληθυσμός της οποίας αποτελείται κυρίως από σουνίτες. Ο πρέσβης του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησε συνάντηση με τον κ. Ανάν για να του εκφράσει τις απόψεις της χώρας του. Δεν υπάρχουν μέχρις στιγμής σχόλια για την επιστολή Ανάν από μέρους αμερικανών και βρετανών αξιωματούχων.

    [05] Βελτίωση σημείωσε η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

    05 Nov 2004, 20:16 UTC

    Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας λέει πως τον Οκτώβριο έγιναν 337.000 νέες προσλήψεις, αριθμός διπλάσιος απ ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

    Η σχετική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρει πως από τον Αύγουστο του 2003 έχουν γίνει 2,2 εκατομμύρια προσλήψεις σε κάθε τομέα με την εξαίρεση του κατασκευαστικού.

    Επίσης το υπουργείο Εργασία ανέφερε ότι οι απολαβές των εργαζομένων αυξήθηκαν φέτος κατά 2,6% κατά μέσο όρο.

    Τα στοιχεία του υπουργείου εργασίας ανακοινώνονται καθώς οι αρμόδιοι για τη χάραξη της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Αμερικής συναντώνται εδώ στην Ουάσινγκτον για να εξετάσουν την πιθανότητα αύξησης των βραχυπρόθεσμων δανειοδοτικών επιτοκίων. Οι αναλυτές λένε πως με τη βελτίωση της αγοράς εργασίας η Φεντ θα αυξήσει το δανειοδοτικό της επιτόκιο για τέταρτη φορά φέτος ανεβάζοντάς το στα δύο τοις εκατό.

    [06] Πακέτο βοήθειας της ΕΕ προς το Ιράκ.

    05 Nov 2004, 04:13 UTC

    Hγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσφεραν σθεναρή, όπως τη χαρακτήρισαν, υποστήριξη προς το Ιράκ, συμπεριλαμβανόμενων και υποσχέσεων για πρόσθετη τεχνική βοήθεια.

    Μετά από συνομιλίες με το μεταβατικό πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιγιάντ Αλλάουϊ, οι ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν πως θα δώσουν στη Βαγδάτη τεχνική βοήθεια ύψους 38 περίπου εκατομμυρίων δολαρίων για τις εκλογές που προγραμματίζονται για τον Ιανουάριο.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ αναχώρησε από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα πριν από τις συνομιλίες με τον κ.Αλάουϊ. Γάλλοι αξιωματούχοι όμως δήλωσαν πως δεν το έκανε από περιφρόνηση προς τον κ. Αλλάουϊ. Πάντως δημοσιογραφικές πληροφορίες είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι ο Γάλλος ηγέτης είχε οργιστεί από ένα σχόλιο που είχε κάνει πρόσφατα ο κ. Αλλάουϊ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ως «θεατές» ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, που είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 9 November 2004 - 2:18:10 UTC