Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-10-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΥΑΕ: Υλικό που θα μπορούσε να ...
  • [02] Καρζάι: Οι προεδρικές εκλογές νίκη του Αφγανικού λαού.
  • [03] Oι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ ζητούν τον τερματισμό των Ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
  • [04] Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στη Ρουμανία. ...
  • [05] Επίθεση Μπους κατά Κέρρυ για το ...
  • [06] Πέθανε ο Κρίστοφερ Ρηβ
  • [07] Ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου ...
  • [08] Στους Φιν Κάιντλαντ και Έντουαρτντ Πρέσκοτ το Νόμπελ Οικονομικών
  • [09] Νέα νομοθεσία στην Τουρκία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό
  • [10] Αρχισε 4ήμερη εργατική απεργία ...

  • [01] ΔΥΑΕ: Υλικό που θα μπορούσε να ...

    12 Oct 2004, 01:59 UTC

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δηλώνει ότι εξοπλισμός και υλικά που εξαφανίστηκαν απ το Ιράκ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Σε έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, αναφέρει ότι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν πλήρως κατεστραμμένα κτήρια όπου στεγαζόταν ιδιαίτερα εξειδικευμένος εξοπλισμός και προσθέτει ότι παρόμοιος εξοπλισμός και ευαίσθητα υλικά έχουν επίσης εξαφανιστεί και από άλλους χώρους αποθήκευσης. Παρόμοια υλικά που είχαν εξαφανιστεί απ το Ιράκ μετά την εισβολή των συμμαχικών δυνάμεων, έχουν βρεθεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

    [02] Καρζάι: Οι προεδρικές εκλογές νίκη του Αφγανικού λαού.

    12 Oct 2004, 02:17 UTC

    Ο κ. Καρζάι χαρακτήρισε τις πρώτες αυτές προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, πραγματική νίκη του Αφγανικού λαού εναντίον της τρομοκρατίας. Σε συνέντευξη του προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο κ. Καρζάι δήλωσε ότι η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει με προσοχή και διαφάνεια και υπογράμμισε ότι οι κάλπες φυλάσσονται ήδη απ τα ΗΕ, τις δυνάμεις ασφάλειας του Αφγανιστάν και τις διεθνείς δυνάμεις ασφάλειας. Επίσης ο κ. Καρζάι υπενθύμισε ότι Αμερικανικά και Νατοϊκά στρατεύματα εκπαιδεύουν τον Αφγανικό στρατό και την αστυνομία και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα προσφέρει κάθε είδους βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Αλλά όταν ρωτήθηκε πόσο καιρό πιστεύει πως οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα του, ο κ. Καρζάι τόνισε ότι θα περάσουν χρόνια έως ότου το Αφγανιστάν μπορέσει να σταθεί στα πόδια του.

    [03] Oι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ ζητούν τον τερματισμό των Ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.

    12 Oct 2004, 02:22 UTC

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 100 Παλαιστίνιους. Στο Λουξεμβούργο, η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της κοινότητας, καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις ρουκετών κατά του Ισραήλ, αλλά επισήμανε παράλληλα ότι οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού αποτελούν δυσανάλογη απάντηση στις επιθέσεις Παλαιστίνιων εξτρεμιστών. Το Ισραήλ εξαπόλυσε τις μεγάλης κλίμακας πολεμικές του επιχειρήσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου, με στόχο τον τερματισμό των Παλαιστινιακών επιθέσεων. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επανέλαβαν την υποστήριξή τους προς τον διεθνώς αποδεκτό οδικό χάρτη για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    [04] Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στη Ρουμανία. ...

    12 Oct 2004, 02:25 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, βρίσκεται στη Ρουμανία όπου σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο, Ίον Ιλιέσκου και θα επισκεφτεί αεροπορική βάση στην Μαύρη Θάλασσα που χρησιμοποιήθηκε απ τις συμμαχικές δυνάμεις το 2003 για την εισβολή στο Ιράκ και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον από τις αμερικανικές δυνάμεις. Ο κ. Ράσμφελντ θα συναντηθεί επίσης σήμερα στο Βουκουρέστι με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Αντριάν Ναστάσε, και τον υπουργό άμυνας της χώρας. Επίσης αυτή την εβδομάδα ο κ. Ράσμφελντ θα συμμετάσχει σε σύσκεψη του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, οπότε και αναμένεται ότι θα ζητήσει απ τους εταίρους των ΗΠΑ στη συμμαχία περισσότερη υποστήριξη για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

    [05] Επίθεση Μπους κατά Κέρρυ για το ...

    11 Oct 2004, 19:40 UTC

    T. Κέρρυ

    Ο πρόεδρος Μπους επέκρινε τον εκλογικό του αντίπαλο Τζών Κέρρυ σε σημερινή του προεκλογική ομιλία στην πολιτεία του Νέου Μεξικού, επειδή σε συνέντευξή του προς το περιοδικό της εφημερίδας Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο κ. Κέρρυ είπε ότι ο αμερικανικός λαός πρέπει να γυρίσει στην κατάσταση όπου η τρομοκρατία δεν αποτελεί καθημερινή απειλή, αλλά μόνο μία ενόχληση.

    Ο κ. Μπους δήλωσε σήμερα ότι πόλεμος της τρομοκρατίας δεν μπορεί να θεωρείται ενόχληση και ότι πρέπει να συνεχιστεί, μέχρις ότου νικηθούν οι τρομοκράτες. Το εκλογικό στρατόπεδο του κ. Κέρρυ είπε ότι η ομάδα Μπους παραποιεί τις δηλώσεις του γερουσιαστή από τη Μασαχουσέτη και ότι το σχόλιο αυτό, δεν μπορεί να αποκοπεί από τις άλλες του δηλώσεις,

    [06] Πέθανε ο Κρίστοφερ Ρηβ

    11 Oct 2004, 19:17 UTC

    Κρίστοφερ Ρηβ

    Πέθανε, σε ηλικία 52 ετών, ο αμερικανός ηθοποιός Κρίστοφερ Ρηβ, γνωστός για τους ρόλους του στις ταινίες με θέμα τον Σούπερ Μάν. Ο Ρηβ πέθανε το Σάββατο από καρδιακή ανεπάρκεια, εννέα χρόνια μετά το μοιραίο ατύχημά του που τον άφησε παράλυτο από το λαιμό και κάτω. Ο ηθοποιός όμως έγινε, για πολλούς αληθινός ήρωας, για τις προσπάθειές για την προστασία των δικαιωμάτων ατόμων με αναπηρίες και την προώθηση των επιστημονικών ερευνών για τις κακώσεις του νωτιαίου μυελού.

    Ο Κρίστοφερ Ρήβ ήταν επίσης υπέρμαχος των ερευνών με εμβρυονικά κύτταρα, στις οποίες αντιτίθεται ο πρόεδρος Μπους.

    [07] Ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου ...

    11 Oct 2004, 16:21 UTC

    Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε ύψη ρεκόρ σήμερα. Η τιμή του αργού με μελλοντική ημερομηνία παράδοσης έφθασε τα 53 δολάρια και 63 σέντς το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αλλά και οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Μπρέντ, έφθασαν επίσης στην ψηλότερη ποτέ τιμή τους στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Οι αναλυτές λένε οτι οι συνεχιζόμενες ανησυχίες αναφορικά με την επάρκεια των αποθεμάτων πετρελαίου είναι η αιτία της μεγάλης αύξησης των τιμών. Πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, όπως οι ζημίες που προξενούν κατά καιρούς τυφώνες στις αμερικανικές εγκαταστάσεις παραγωγής, επιθέσεις σαμποτέρ στο Ιράκ, εργατικά προβλήματα στη Νιγηρία και τη Νορβηγία, καθώς και μια φορολογική διένεξη στη Ρωσία που αφορά την μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής πετρελαίου, την Γιούκος. Τα μειωμένα αποθέματα σημειώνονται σε μία εποχή που η ζήτηση είναι στα ύψη, λόγω της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, καθώς και άλλων παραγόντων.

    [08] Στους Φιν Κάιντλαντ και Έντουαρτντ Πρέσκοτ το Νόμπελ Οικονομικών

    11 Oct 2004, 19:34 UTC

    Το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών δόθηκε στον Φιν Κάιντλαντ και τον Έντουαρτντ Πρέσκοτ για τις μελέτες στο χώρο της δυναμικής θεωρίας της μακροοικονομίας. Και οι δύο καθηγητές θα μοιραστούν το χρηματικό βραβείο ύψους 1.3 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο, ηλικίας εξήντα ετών κύριος Κάιντλαντ, γεννήθηκε στη Νορβηγία και είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Καρνεγκι Μέλον στο Πιτσμπουργκ της Πενσυλβάνια και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπαρμπαρα.

    Ο ηλικίας 63 ετών κύριος Πρέσβκοτ δικάσκει στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας και είναι ερευνητής της Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην Μιννεάπολη, της Μινεσότα.

    Η Σουηδική επιτροπή απονομής του βραβείου Νόμπελ λέει ότι η έρευνα των δύο καθηγητών, που άρχισε το 1960 «θέτει τις βάσεις για μία βελτιωμένη θεωρία σχεδιασμού μακροοικονομικής πολιτικής και των διακυμάνσεων του επιχειρηματικού κόσμου.»

    Η έρευνα Κάιντλαντ Πρέσκοτ ανακάλυψε ότι διαταράξεις στην προσφορά, όπως οι ανερχόμενες τιμές πετρελαίου και η μειωμένη ανάπτυξη της παραγωγικότητας, έχουν επίσης και σοβαρές επιπτώσεις στις διακυμάνσεις της οικονομίας.

    Οι θεωρίες των δύο οικονομολόγων θεωρούνται σημαντικές γιατί συνέτειναν στη εξήγηση του φαινομένου του στασιμοπληθηρισμού, της δεκαετίας του 70, όπου η ανεργία και ο πληθωρισμός έπληξαν ταυτόχρονα της οικονομίες της Δύσης.

    Το μοντέλο Κάιντλαντ Πρέσκοτ τώρα χρησιμοποιείται από τράπεζες, και διεθνείς οργανισμούς για την πρόβλεψη της πορείας της οικονομίας.

    [09] Νέα νομοθεσία στην Τουρκία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό

    11 Oct 2004, 19:56 UTC

    Ahmet Necdet Sezer

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ ενέκρινε τους νέους νομικούς κώδικες της χώρας, στα πλαίσια των προσπαθειών της Άγκυρας για την επίτευξη ένταξής της στην ΕΕ. Ο νέος κώδικας αυξάνει τα δικαιώματα των γυναικών και της ατομικής ελευθερίας, ενώ περιορίζει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, με την προϋπόθεση ότι θα άλλαζε ο νομικός κώδικας της χώρας. Οι υπουργοί της κοινότητας θα κληθούν να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις αναφορικά με την έναρξη ενταξιακού διαλόγου με την Τουρκία, τον Δεκέμβριο.

    [10] Αρχισε 4ήμερη εργατική απεργία ...

    11 Oct 2004, 16:27 UTC

    Απεργοί στη Νιγηρία

    Νιγηριανοί εργάτες απέκλεισαν την κύρια πόλη της χώρας Λάγος, καθώς αρχίζει σήμερα 4ήμερη απεργία τους, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στην πόλη σήμερα, καθώς μερικοί ακτιβιστές απειλούσαν οτι θα έσπαζαν τα τζάμια αυτοκινήτων, άν ο κόσμος αγνοούσε την κήρυξη γενικής απεργίας και δεν έμενε σπίτι του. Πάντως, αυτόπτες μάρτυρες είπαν οτι η κανονική δραστηριότητα στην πρωτεύουσα Αμπούζα, δεν επηρεάστηκε απο την απεργία. Ο επικεφαλής της κυριότερης εργατικής οργάνωσης της χώρας επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, για να συζητήσουν την διένεξη που έχει προκύψει. Οι εργατικές ομοσπονδίες κήρυξαν την απεργιακή κινητοποίηση, επειδή οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 25%, αφού η κυβέρνηση ήρε την επιδότηση της παραγωγής πετρελαίου. Ο πρόεδρος Ομπασάντζο δήλωσε οτι οι υψηλότερες τιμές χρειάζονται για να δημιουργήσουν πόρους για την εκπαίδευση και άλλες κοινωνικές παροχές στη χώρα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 13 October 2004 - 1:18:12 UTC