Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-09-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άνοδος των επιτοκίων και πάλι ...
  • [02] Τόμας Μίλλερ: Θαυμάσια η Αμερικανική συμμετοχή στη φετινή ΔΕΘ
  • [03] Χαμάς: Θα υπάρξει συμφωνία για την διακυβέρνηση της μετα-Ισραηλινής Γάζας.
  • [04] Μολυβιάτης: Βελτιώθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας
  • [05] Καρζάι: Οι δυνάμεις ασφάλειας επαρκούν για τις προεδρικές εκλογές.
  • [06] Συναντήσεις κορυφής του Τ. Παπαδόπουλου στα ΗΕ
  • [07] Οι ΗΠΑ ήραν και τις τελευταίες κυρώσεις σε βάρος της Λιβύης.
  • [08] Αϊτή: Πάνω από 500 οι νεκροί απ' την τροπική καταιγίδα Τζήν.
  • [09] Kέρρυ: Κολοσσιαία λάθη στο θέμα του Ιράκ.

  • [01] Άνοδος των επιτοκίων και πάλι ...

    22 Sep 2004, 02:42 UTC

    Κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας αύξησε χθες το κύριο διατραπεζικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι της Φέντ δήλωσαν ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει και η αγορά εργασίας βελτιώνεται με μέτριους ρυθμούς. Πρόκειται για την τρίτη αύξηση των επιτοκίων απ την αμερικανική κεντρική τράπεζα φέτος.

    [02] Τόμας Μίλλερ: Θαυμάσια η Αμερικανική συμμετοχή στη φετινή ΔΕΘ

    21 Sep 2004, 22:17 UTC

    Τόμας Μίλλερ

    O πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τόμας Μίλλερ ήταν ένας από τους πολλούς επισήμους που επισκέφθηκαν το ανοιχτό στούντιο της Φωνής της Αμερικής και του συνεργαζόμενου ραδιοσταθμού Σίτυ Ιντερνάσιοναλ στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, η οποία ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα του Ελληνικού Βορρά.

    Σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γιώργο Κοντόπουλο για τους δύο σταθμούς, ο κύριος Μίλλερ ανέφερε ότι η Αμερικανική συμμετοχή στη φετινή ΔΕΘ ήταν θαυμάσια. Κατά την έκφραση του: «Είχαμε πολύ καλή συμμετοχή και είδαμε να εκδηλώνεται μεγάλος ενθουσιασμός. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις πηγαίνουν στις πιο εξειδικευμένες εμπορικές εκθέσεις, ενώ αυτή της Θεσσαλονίκης είναι περισσότερο γενικής φύσεως. Νομίζω πως η έκθεση του χρόνου θα πρέπει να εστιαστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλαδή σε εταιρίες που προσφέρουν προϊόντα ή υπηρεσίες για την διοργάνωση μελλοντικών Ολυμπιάδων. Οι λόγοι που το προτείνω αυτό, είναι η πρώτα-πρώτα επειδή η Ελλάδα έχει πλήρη γνώση του θέματος, μετά την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών της Αθήνας και δεύτερον, διότι υπάρχουν δεκάδες αμερικανικές εταιρίες που τις βοηθήσαμε να εξασφαλίσουν συμβόλαια, οι οποίες αν είχαν ένα φόρουμ σαν την ΔΕΘ, πιστεύω ότι όχι μόνο θα τις βοηθούσε για τους Ολυμπιακούς του 2008, αλλά θα τις βοηθούσε και για τους αγώνες του 2012. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τον επόμενο Ιούλιο, δύο μήνες πριν την έναρξη της επόμενης ΔΕΘ, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα αποφασίσει σε ποια χώρα θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί του 2012. Οπότε αυτή θα είναι χρονικά μία πολύ ευτυχής συγκυρία».

    Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο ο αριθμός των αμερικανικών εταιρειών που συμμετείχαν στην φετινή ΔΕΘ αυξήθηκε από πέρσι ο κ. Μίλλερ απάντησε: «Δεν γνωρίζω τους ακριβείς αριθμούς και δεν πιστεύω ότι ο αριθμός τους έχει τόση σημασία, όσο το είδος των προϊόντων και ο κύκλος εργασιών τους. Αν μια εταιρία έχει μεγάλο κύκλο εργασιών, αυτό είναι πολύ καλύτερο από 10 εταιρίες με μικρό κύκλο εργασιών. Νομίζω το σημαντικότερο είναι να προσβλέπει κανείς στο μέλλον. Νομίζω ότι τώρα, μετά την πολύ επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών στην Ελλάδα, οι διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και Αμερικανών, έχουν την ευκαιρία να δουν την Ελλάδα με καινούργια μάτια. Τώρα, αν θα επιλέξουν ή όχι να επενδύσουν τα χρήματά τους εδώ, αυτό είναι σχετικό με ένα και μοναδικό ερώτημα. Το ερώτημα είναι : Μπορούν να έχουν κέρδος; Μπορούν να κερδίσουν εδώ χρήματα;

    Με την έναρξη της έκθεσης ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής έδωσε μια ομιλία, μία πολύ σημαντική ομιλία, με θέμα τα οικονομικά σχέδια του μέλλοντος. Αναφέρθηκε σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην παροχή διευκολύνσεων για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Εάν μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα πολλά από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός, και εν όψει του απόηχου των Ολυμπιακών και το νέο, πολύ βελτιωμένο γόητρο της χώρας, πιστεύω ότι το μέλλον μπορεί να είναι πολύ λαμπρό σε ότι αφορά επενδύσεις από αμερικανικές επιχειρήσεις. Αλλά επαναλαμβάνω. Οι επιχειρήσεις δεν προσφέρουν κοινωφελές έργο. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν για το κέρδος και θα έρθουν εδώ εφόσον πιστέψουν ότι μπορούν να έχουν κέρδη.»

    [03] Χαμάς: Θα υπάρξει συμφωνία για την διακυβέρνηση της μετα-Ισραηλινής Γάζας.

    22 Sep 2004, 02:48 UTC

    O ηγέτης της παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Xαμάς, Χαλέντ Μεσαάλ, δήλωσε ότι η οργάνωση του θα συμφωνήσει σε κοινή Παλαιστινιακή στρατηγική για την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας, αν το Ισραήλ αποσυρθεί από την περιοχή. Όμως ο κύριος Μεσαάλ τόνισε ότι η Χαμάς θα εξακολουθήσει να μάχεται για την ανάκτηση άλλων κατεχομένων, από το Ισραήλ, εδαφών που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι τους ανήκουν. Μιλώντας στο Κάιρο στο Ασσοσιετεντ Πρες, ο κύριος Μεσαάλ επισήμανε ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας πρέπει να οργανώσουν δικές τους δυνάμεις ασφάλειας και να προστατέψουν του Παλαιστίνιους, σε μία μετα-ισραηλινή Γάζα. Όμως, τόνισε ότι η Χαμάς δεν θα υποστηρίξει τον αφοπλισμό των παλαιστινίων στη Γάζα, ή την αφαίρεση από τους ακτιβιστές της δυνατότητας να προβάλουν αντίσταση.

    [04] Μολυβιάτης: Βελτιώθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Νέα Υόρκη

    21 Sep 2004, 19:34 UTC

    Πέτρος Μολυβιάτης

    45 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας, κ Μολυβιάτη και Γκιούλ, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης, στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη. Αμέσως μετά την συνάντηση ο κ Μολυβιάτης επισήμανε την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δείγμα των οποίων είναι και οι συναντήσεις τους κατά την διάρκεια της παραμονής τους εδώ, στην Νέα Υόρκη.

    Στις δηλώσεις του ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συζητήθηκαν τα μέτρα εμπιστοσύνης αλλά και η ανάγκη επιτάχυνσης για την επίτευξη αυτών των μέτρων, ενώ «ως παράδειγμα του καλού κλίματος» που επικρατεί ανέφερε την ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων, και ειδικά της στρατιωτικής άσκησης στην Κύπρο.

    Αμπντουλάχ Γκιούλ

    Στην συνάντηση τους εκτός από τα ελληνοτουρκικά, συζήτησαν την πορεία της Τουρκίας για την ευρωπαϊκή της ένταξη, και την κατάσταση στο Ιράκ. Ο κ. Γκιούλ επανέλαβε την πρόσκληση του προς τον έλληνα ομόλογό του για να επισκεφθεί επίσημα την Τουρκία.

    Tην ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος δηλώνει κατηγορηματικά πως « Η Κύπρος σε καμία περίπτωση δεν θα μείνει ακάλυπτη». Επισημαίνει ότι «βασική αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν πάντα ο σεβασμός της νομιμότητας, τόσο της διεθνούς, όσο και της εσωτερικής της κάθε χώρας. Και γι αυτό, εδώ και χρόνια, καταβάλλονται προσπάθειες για να εξευρεθεί μια κατάλληλη λύση σε αυτό το θέμα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξή του».

    Αφορμή για αυτές τις δηλώσεις αποτέλεσε η ειδοποίηση που έστειλε η αμερικανική κυβέρνηση προς το Κογκρέσο, για την «παραβίαση του νόμου» σχετικά με τις εξαγωγές αμερικανικών όπλων απο την Ελλάδα προς την Κύπρο.

    [05] Καρζάι: Οι δυνάμεις ασφάλειας επαρκούν για τις προεδρικές εκλογές.

    21 Sep 2004, 01:57 UTC

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι δυνάμεις ασφάλειας που βρίσκονται στη χώρα του επαρκούν για την διασφάλιση επιτυχών εκλογών τον άλλο μήνα. Σε συνέντευξη του προς τη ΦτΑ απ τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για την Γενική Συνέλευση των ΗΕ, ο κ. Καρζάι δήλωσε ότι η διεθνής δύναμη στο Αφγανιστάν βοηθά στην διασφάλιση της σταθερότητας και τόνισε ότι δεν σκοπεύει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και ότι αν χάσει τις εκλογές θα ζητήσει απ τη χώρα του να υποστηρίξει το νικητή.

    [06] Συναντήσεις κορυφής του Τ. Παπαδόπουλου στα ΗΕ

    Αθηνά Κρικέλη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ,Νέα Υόρκη

    21 Sep 2004, 22:58 UTC

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    Σε δύο συναντήσεις κορυφής των Ηνωμένων Εθνών έλαβε μέρος χτές ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η παγκοσμιοποίηση και η κοινωνική της προσέγγιση, καθώς και ο προβληματισμός για την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας. Πρόκειται για δύο συναντήσεις που εντάσσονται στα πλαίσια προετοιμασίας για την Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου, που θα πραγματοποιηθεί πρίν από την επόμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2005. Στην συνάντηση αυτή θα γίνει ανασκόπηση της πορείας και των στόχων της Διακήρυξης της Χιλιετίας.

    Την πρώτη συνάντηση κορυφής διοργάνωσαν οι πρόεδροι της Φινλανδίας, της Γαλλίας και Τανζανίας μαζί με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης και το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα: «Μια Δίκαιη Παγκοσμιοποίηση: Δημιουργώντας Ευκαιρίες για Όλους». Το αντικείμενο συζήτησης ήταν το πως μπορεί να επιτευχθεί μια δίκαιη παγκοσμιοποίηση, έτσι ώστε να αποτελεί εχέγγυο για την ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια όλων.

    Το απόγευμα ο κ. Παπαδόπουλος συμμετείχε σε συνάντηση αρχηγών κρατών με θέμα: «Δράση Εναντίον της Πείνας και της Φτώχειας», μια πρωτοβουλία του προέδρου της Βραζιλίας, Λούις Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, με συνδιοργανωτές τους προέδρους της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Χιλής.

    Στην ομιλία του προς τους συνέδρους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως «υπάρχει πλήρης γνώση των ελλειμμάτων που περιγράφονται στη Διακήρυξη της Χιλιετίας και θα πρέπει να καθοριστεί μια αφετηρία και να αναζητηθούν λύσεις σύμφωνα με τις ανάγκες, μέσω νέων μορφών χρηματοδότησης, καλύτερου συντονισμού και νέων πόρων». Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποδείξει ότι «με τις πράξεις της μπορεί να διασφαλίσει έστω και τα ελάχιστα μέσα συντήρησης όλων των ανθρώπων,και κανείς να μην πεθαίνει λόγο φτώχειας και πείνας. Η κυπριακή κυβέρνηση τόνισε - συμμερίζεται τη λογική και τις αρχές που οδήγησαν στην πρωτοβουλία αυτή ,η Κύπρος, υποστηρίζει το πρόγραμμα δράσης που περιέχει το Προσχέδιο της Τελικής Διακήρυξης της Συνάντησης, και είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο σ αυτή την σημαντική προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά.

    [07] Οι ΗΠΑ ήραν και τις τελευταίες κυρώσεις σε βάρος της Λιβύης.

    21 Sep 2004, 01:59 UTC

    O πρόεδρος Μπούς ήρε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Λιβύης, επιβραβεύοντας την Τρίπολη για την προθυμία της να εγκαταλείψει τα προγράμματά της όπλων μαζικής καταστροφής. Με δύο διαφορετικά διατάγματα χθες, ο κ. Μπούς έθεσε τέρμα στην λεγόμενη κατάσταση εθνικού συναγερμού έναντι της Λιβύης και ήρε τις εμπορικές κυρώσεις. Στο κυρίως διάταγμα αναφέρεται οτι ο πρόεδρος Μπούς προβαίνει στις κινήσεις αυτές, λόγω της προσήλωσης και των ενεργειών της Λιβύης για τον τερματισμό των οπλικών της προγραμμάτων. Η Τρίπολη συμφώνησε να εγκαταλείψει τα προγράμματά της ανάπτυξης πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων τον περασμένο Δεκέμβριο.

    [08] Αϊτή: Πάνω από 500 οι νεκροί απ' την τροπική καταιγίδα Τζήν.

    21 Sep 2004, 02:04 UTC

    Στην Αϊτή αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ξεπέρασε τους 500 ο αριθμός των νεκρών απ την τροπική καταιγίδα Τζήν. Οι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα σοβαρών πλημμύρων και κατολισθήσεων στην πόλη Γκονάϊβες, της βορειοδυτικής Αϊτής. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πόρτ-Ω-Πρένς ανακοίνωσε ότι χορηγεί αμέσως οικονομική βοήθεια 60 χιλιάδων δολαρίων για τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ ειδικό συνεργείο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης μεταβαίνει στην Αϊτή αυτή την εβδομάδα για να αξιολογήσει τις ζημιές καθώς και τις ανάγκες των πληγέντων. Επίσης και άλλοι διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί κινητοποιούνται για την προσφορά βοήθειας στους πληγέντες της Αϊτής.

    [09] Kέρρυ: Κολοσσιαία λάθη στο θέμα του Ιράκ.

    21 Sep 2004, 02:08 UTC

    O προεδρικός υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος, Τζον Κέρρυ, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπούς για «κολοσσιαία λάθη» στο θέμα του Ιράκ. Σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κ. Κέρρυ τόνισε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί παρεκτροπή απ τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και έχει κάνει το Ιράκ καταφύγιο τρομοκρατών αφήνοντας τις ΗΠΑ πιο ευάλωτες σε νέα τρομοκρατική επίθεση. Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος Μπούς σε προεκλογική συγκέντρωση στο Νιου Χάμσιρ κατηγόρησε το κ. Κέρρυ ότι στέλνει αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα για το θέμα του Ιράκ και απέρριψε το επιχείρημα του κ. Κέρρυ ότι η Αμερική είναι ποιο ευάλωτη σε νέα τρομοκρατική επίθεση λόγω της εισβολής στο Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 23 September 2004 - 1:18:23 UTC