Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-09-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Νεκροί από αμερικανικές επιθέσεις 60 αλλοδαποί μαχητές
  • [02] Αννάν: Να εξεταστεί αμέσως ψήφισμα για το Νταρφούρ.
  • [03] Κέρρυ: Ο πρόεδρος Μπούς "απέτυχε ως ηγέτης".
  • [04] 12 νεκροί απ' το πέρασμα του Ιβάν.
  • [05] Γερμανία: Οι Χριστιανοδημοκράτες κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
  • [06] Επικρίσεις Γκορμπατσώφ και Γιέλτσιν για προτάσεις Πούτιν.
  • [07] Αντιδράσεις Βρετανίας και Αυστραλίας στις δηλώσεις Ανάν
  • [08] Η αμερικανική οικονομία δεν απειλείται απο τον πληθωρισμό
  • [09] Επιμένει το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας για το νομοσχέδιο κατά της μοιχείας
  • [10] Ιράκ: 13 οι νεκροί απ' τις τελευταίες συγκρούσεις
  • [11] Μπούς: Οι αντιτρομοκρατικές προτάσεις Πούτιν υποσκάπτουν τη δημοκρατία.
  • [12] 2 νεκροί απ' τον Ιβάν.

  • [01] Ιράκ: Νεκροί από αμερικανικές επιθέσεις 60 αλλοδαποί μαχητές

    17 Sep 2004, 00:57 UTC

    60 ξένοι μαχητές σκοτώθηκαν χθες μετά από δύο επιθέσεις των αμερικανικών δυνάμεων εναντίον κτιριακών συγκροτημάτων κοντά στη Φαλούτζα που χρησιμοποιούνταν από εξτρεμιστές του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κατά την πρώτη επίθεση επλήγησαν τρία κτίρια όπου συνεδρίαζαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 90 αλλοδαποί μαχητές. Λίγες ώρες αργότερα αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν κι άλλο κτήριο όπου πιστεύεται πως ήταν συγκεντρωμένοι εξτρεμιστές. Επίσης τις τελευταίες δύο μέρες τρεις πεζοναύτες σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά επεισόδια στην περιοχή. Σε άλλη εξέλιξη, άγνωστοι απήγαγαν δύο Αμερικανούς και έναν Βρετανό από την κατοικία τους στη Βαγδάτη. Στο μεταξύ, ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι απόρρητη έκθεση που υπεβλήθη στον πρόεδρο Μπούς τον Ιούλιο, παρουσιάζει ζοφερό το μέλλον του Ιράκ, επισημαίνοντας ότι στην καλύτερη περίπτωση, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στους τομείς ασφαλείας, οικονομίας και πολιτικού κλίματος μέχρι το τέλος του 2005, ενώ στην χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε και να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος.

    [02] Αννάν: Να εξεταστεί αμέσως ψήφισμα για το Νταρφούρ.

    17 Sep 2004, 01:17 UTC

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, παροτρύνει το Συμβούλιο Ασφάλειας να εξετάσει αμέσως ψήφισμα που υπεβλήθη απ τις ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν. Το ψήφισμα απειλεί την κυβέρνηση του Χαρτούμ με κυρώσεις, αν το Σουδάν δεν λάβει μέτρα για τερματισμό των ωμοτήτων σε βάρος Αφρικανών πολιτών στο Νταρφούρ. Η Ουάσιγκτον ζητά ψηφοφορία επί του θέματος στο ΣΑ, σήμερα.

    [03] Κέρρυ: Ο πρόεδρος Μπούς "απέτυχε ως ηγέτης".

    17 Sep 2004, 01:40 UTC

    Αναφερόμενος στην επιδεινούμενη κατάσταση στο Ιράκ, ο προεδρικός υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος, γερουσιαστής Τζων Κέρυ, δήλωσε χθες ότι ο πρόεδρος Μπούς «ζει σε ένα δικό του εξωπραγματικό κόσμο». Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Λας Βέγκας, ο κ. Κέρρυ αναφέρθηκε στις νέες πληροφορίες ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν δώσει στον αμερικανό πρόεδρο δυσοίωνα προγνωστικά για το μέλλον του Ιράκ και τόνισε ότι ο κ. Μπούς «απέτυχε ως ηγέτης» αποκρύπτοντας την αλήθεια για το Ιράκ. Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Μπους δήλωσε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πολιτεία της Μινεσότα, ότι ο γερουσιαστής Κερυ «στέλνει αντιφατικά μηνύματα» σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ. Πάντως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος Μπούς έχασε το σημαντικό προβάδισμα που είχε κερδίσει μετά το συνέδριο του ρεπουμπλικανικού κόμματος και αυτή τη στιγμή ο κ. Κέρρυ προηγείται κατά μία μονάδα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

    [04] 12 νεκροί απ' το πέρασμα του Ιβάν.

    17 Sep 2004, 01:55 UTC

    O τυφώνας Ιβάν, έχει μετατραπεί πλέον σε τροπική καταιγίδα, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε στις παραθαλάσσιες περιοχές των ΗΠΑ, κατά μήκος του κόλπου του Μεξικού χθες, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 12 άτομα, ενώ εκατομμύρια κόσμος παραμένει ακόμη χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι μεγαλύτερες ζημιές επικεντρώνονται στην πολιτεία Αλαμπάμα, αλλά σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν και στη βορειοδυτική Φλόριντα, όπου απ τον τυφώνα παρασύρθηκε τμήμα γέφυρας μεγάλης εθνικής οδικής αρτηρίας. Ο πρόεδρος Μπούς υπέγραψε ήδη έγγραφα που κηρύσσουν τις περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να τους παρασχεθεί ομοσπονδιακή βοήθεια.

    [05] Γερμανία: Οι Χριστιανοδημοκράτες κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    17 Sep 2004, 02:03 UTC

    Στη Γερμανία, η ηγέτης των Χριστιανο-Δημοκρατών, Άντζελα Μερκέλ, δήλωσε ότι έστειλε επιστολή σε άλλους κεντροδεξιούς ηγέτες της Ευρώπης επιδιώκοντας ενιαίο μέτωπο κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κ. Μερκέλ δήλωσε χθες ότι η ένταξη της Άγκυρας θα καταπονήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο οικονομικά, όσο και πολιτισμικά. Σε επιστολή της προς τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και άλλους συντηρητικούς Ευρωπαίους ηγέτες, η κ. Μερκέλ προτείνει να αναπτυχθεί με την Τουρκία μια πλεονεκτική σχέση εταίρου, αλλά όχι πλήρη ένταξη.

    [06] Επικρίσεις Γκορμπατσώφ και Γιέλτσιν για προτάσεις Πούτιν.

    17 Sep 2004, 02:14 UTC

    Επικρίσεις αντιμετωπίζει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και απ τους προκατόχους του, αναφορικά με την απόφαση του να διευρύνει τις δικαιοδοσίες του Κρεμλίνου. Ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, και ο πρώτος πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γιέλτσιν, προέβησαν σε σχετικές δηλώσεις που δημοσιεύονται σήμερα σε εφημερίδα της Μόσχας. Ο κ. Γκορμπατσώφ, παροτρύνει τις Ρωσικές αρχές να σεβαστούν τις δημοκρατικές ελευθερίες και να αναζητήσουν πολιτικές λύσεις στα προβλήματα και ο κ. Γιέλτσιν ζητά απ το Κρεμλίνο να μην απομακρυνθεί απ το πνεύμα ή το γράμμα του συντάγματος του 1993.

    [07] Αντιδράσεις Βρετανίας και Αυστραλίας στις δηλώσεις Ανάν

    16 Sep 2004, 16:23 UTC

    Ο κ. Ανάν

    Νέα διαμάχη ξέσπασε σε σχέση με τη νομιμότητα του πολέμου στο Ιράκ με τη δήλωση στην οποία προέβη ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος σε συνέντευξη με το βρετανικό δίκτυο BBC είπε πως κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να υπάρξει και δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, πριν από την υπό αμερικανική ηγεσία εισβολή , λόγω του ότι ένα προηγούμενο ψήφισμα σε σχέση με τις επιθεωρήσεις όπλων ήταν πολύ ασαφές. Είπε συγκεκριμένα ο κ. Ανάν: «Είμαι μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να υπάρξει κι ένα δεύτερο ψήφισμα, γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε αφήσει να διαφανεί πως θα υπήρχαν συνέπειες εάν το Ιράκ δε συμμορφωνόταν, συνεπώς το Συμβούλιο θα έπρεπε να εγκρίνει ή να καθορίσει ποιές θα έπρεπε να είναι οι συνέπειες αυτές.» Ο κ. Ανάν είπε επίσης πως η εισβολή στο Ιράκ έγινε κατά παράβαση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, συνεπώς ήταν παράνομη.

    Στις δηλώσεις του κ. Ανάν αντέδρασαν αμέσως η Αυστραλία και η Βρετανία, που είναι από τους κύριους συμμάχους της Αμερικής στον πόλεμο στο Ιράκ. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, απέρριψε τις καταγγελίες του κ. Ανάν λέγοντας πως ο διεθνής οργανισμός έχει παραλύσει λόγω του ότι τις σπουδαίες αποφάσεις του, μπορεί να τις πάρει μόνο με ομοφωνία. Επίσης στο Λονδίνο η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Πατρίτσια Χιούϊτ σε συνέντευξη προς τη βρετανική ραδιοφωνία είπε πως η εισβολή ήταν νόμιμηκ και αναγκαία. Όπως είπε: «Τρέφω μεγάλη εκτίμηση προς τον Κόφι Ανάν και φυσικά, σέβομαι την άποψή του πάνω στο θέμα. Λυπάμαι, όμως, αλλά διαφωνώ μαζί του. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να εξακολουθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα να συνεργάζονται με τον Ιρακινό λαό για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος ενός ασφαλούς και δημοκρατικού Ιράκ.»

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Πήτερ Γκολντσμιθ, αποφάσισε πριν από την εισβολή πως ο πόλεμος ήταν νόμιμος, βάσει του διεθνούς δικαίου και στη συνέχεια το βρετανικό Κοινοβούλιο εξουσιοδότησε τη συμμετοχή Βρετανικών στρατευμάτων.

    [08] Η αμερικανική οικονομία δεν απειλείται απο τον πληθωρισμό

    16 Sep 2004, 16:37 UTC

    Οι τιμές καταναλωτού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά ένα δέκατο της εκατοστιαίας μονάδας τον Αύγουστο, πράγμα που δείχνει οτι ο πληθωρισμός δεν απειλεί την αμερικανική οικονομία. Η σχετική έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε την Πέμπτη, αναφέρει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτού αυξήθηκε κατά 2 κόμμα 7 τοις εκατό, τον περασμένο χρόνο. Η έκθεση για τον πληθωρισμό θα συζητηθεί την επόμενη Τρίτη, όταν ανώτεροι αξιωματούχοι της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας θα εξετάσουν σχέδιο για την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Τράπεζας κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας. Μιά άλλη σημερινή κυβερνητική έκθεση, δείχνει οτι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας, αυξήθηκε κατά 16,000 την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με αναλυτές, ο σχετικά χαμηλός αριθμός, δείχνει οτι αυξάνονται οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

    [09] Επιμένει το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας για το νομοσχέδιο κατά της μοιχείας

    16 Sep 2004, 16:39 UTC

    Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας φέρεται οτι σκοπεύει να ξαναφέρει στην εθνοσυνέλευση το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της μοιχείας, ενδεχομένως σε ηπιότερη μορφή. Τό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε την Τετάρτη οτι απέσυρε το αρχικό νομοσχέδιο μετά τις λαΪκές διαδηλώσεις και τις προειδοποιήσεις της ΕΕ. Ομως, ορισμένες πηγές ανέφεραν σε δημοσιογράφους οτι το κόμμα ετοιμάζει τροποποιημένο νομοσχέδιο, στο οποίο η λέξη «μοιχεία» θα αντικαθίσταται με την έκφραση «σεξουαλική απιστία» και η προβλεπόμενη ποινή για τους παραβάτες θα είναι κάποιο πρόστιμο, αντί για φυλάκιση. Την Τρίτη, χιλιάδες γυναίκες κατέβηκαν σε πορεία διαμαρτυρίας στην Αγκυρα, επειδή είναι αντίθετες στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποίησαν οτι το εν λόγω νομοσχέδιο θα υπέσκαπτε τις προσπάθειες της Τουρκίας να πετύχει την ένταξή της στη κοινότητα.

    [10] Ιράκ: 13 οι νεκροί απ' τις τελευταίες συγκρούσεις

    16 Sep 2004, 01:53 UTC

     

    Στο Ιράκ, συνεχίστηκαν και χθες οι επιθέσεις ανταρτών κατά Αμερικανικών και Ιρακινών στρατευμάτων, βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης. Τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν και 6 τραυματίστηκαν σε νέες συγκρούσεις στη Ραμάντι. Υπήρξαν επίσης επιθέσεις στη Μπακούμπα και τη Σαμάρα, με μικρό αριθμό τραυματιών, ενώ σε φυλάκιο της ιρακινής εθνικής φρουράς, νότια της Βαγδάτης 2 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο. Στο μεταξύ σύμφωνα με δηλώσεις του αμερικανικού στρατού, πάνω απο 3,000 κάτοικοι της πόλης Ταλ Αφάρ επέστρεψαν στις εστίες τους, μετά τον τερματισμό των μαχών εκεί για την εξουδετέρωση ξένων μαχητών. Εξάλλου, σε οδόστρωμα βόρεια της Βαγδάτης ιρακινοί στρατιώτες βρήκαν τρία αποκεφαλισμένα πτώματα ανδρών που μοιάζουν για Άραβες.

    Ρίτσαρντ Λούγκαρ

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπούς υπεραμύνεται του σχεδίου της να αποσπάσει 3,46 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για έργα ανοικοδόμησης του Ιράκ και να τα διαθέσει για μέτρα ασφάλειας στο Ιράκ. Ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας, ρεπουμπλικανός Ρίτσαρντ Λούγκαρ, εξέφρασε ανησυχία για το θέμα, λέγοντας ότι τα έργα ανοικοδόμησης του Ιράκ είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της χώρας. Επίσης οι Δημοκρατικοί καταδίκασαν το αίτημα της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας το μια ακόμη απόδειξη του κακού σχεδιασμού της κυβέρνησης Μπούς σε θέματα Ιράκ.

    [11] Μπούς: Οι αντιτρομοκρατικές προτάσεις Πούτιν υποσκάπτουν τη δημοκρατία.

    16 Sep 2004, 02:01 UTC

    O πρόεδρος Μπούς εξέφρασε ανησυχία ότι υποσκάπτουν τη δημοκρατία, οι πολιτικές αλλαγές που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον απόηχο των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα του. Ο κ. Μπούς επισήμανε οτι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ρωσίας, στον αγώνα που διεξάγει κατά της τρομοκρατίας. Αλλά πρόσθεσε οτι οι μεγάλες χώρες πρέπει να σέβονται τις αρχές της δημοκρατίας, ενώ μάχονται τους εχθρούς της. Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, απέρριψε τις αμερικανικές επικρίσεις αναφορικά με τις προτάσεις Πούτιν, τονίζοντας ότι οι προτάσεις αυτές αποτελούν εσωτερικό θέμα της Ρωσίας και δεν αντιβαίνουν στο σύνταγμα της χώρας. Ο κ. Πούτιν ανήγγειλε αυτή την εβδομάδα οτι θέλει να διορίζει ο ίδιος τους περιφερειακούς κυβερνήτες, αντί να αναδεικνύονται μέσω εκλογικής διαδικασίας και οτι επιθυμεί να περιορίσει τον αριθμο των πολιτικων κομμάτων στην βουλή. Επίσης ο κ. Πούτιν υποστηρίζει οτι η μάχη κατά της τρομοκρατίας απαιτεί μεγαλύτερο κεντρικό πολιτικό έλεγχο.

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος αρχιεισαγγελέας, Βλαντιμίρ Ουστίνωφ, ανακοίνωσε ότι στέλεχος της αεροπορικής εταιρείας Siberia δωροδοκήθηκε έναντι του ποσού των 34 δολαρίων και εξέδωσε εισιτήριο σε γυναίκα βομβιστή αυτοκτονίας απ την Τσετσενία, η οποία και επιβιβάστηκε στο ένα απ τα δύο μοιραία Ρωσικά αεροσκάφη που συνετρίβησαν στις 24 Αυγούστου σκοτώνοντας 90 άτομα. Ο κ. Ουστίνωφ ανακοίνωσε επίσης ότι συνελήφθησαν τόσο ο διαμεσολαβητής, τόσο και ο αξιωματούχος της αεροπορικής εταιρείας.

    [12] 2 νεκροί απ' τον Ιβάν.

    16 Sep 2004, 02:41 UTC

    Εδώ στις ΗΠΑ, συνοδευόμενος από πανίσχυρους ανέμους 220 χιλιομέτρων την ώρα και σφοδρές βροχοπτώσεις, ο τυφώνας Ιβάν πλήττει αυτή την ώρα τις παραθαλάσσιες περιοχές των ΗΠΑ στον κόλπο του Μεξικού, περιοχές που έχουν εγκαταλειφθεί απ τους κατοίκους τους μετά από ειδικές προειδοποιήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ήδη στη Φλόριντα ο τυφώνας Ιβάν κόστισε τη ζωή σε δύο άτομα, ενώ αναμένεται πως θα πλήξει σε λίγες ώρες τα σύνορα μεταξύ των πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα. Έκτακτα δελτία θυέλλης έχουν εκδοθεί στις πολιτείες Λουϊζιάνα, Μισισιπή, Αλαμπάμα και Φλόριντα, ενώ χθες ο πρόεδρος Μπούς επικοινώνησε με τους κυβερνήτες των πολιτειών αυτών και συζήτησε μαζί τους τα σχέδια που έχουν τεθεί σε ισχύ για την αντιμετώπιση του τυφώνα. Στο μεταξύ, άλλη μια τροπική καταιγίδα, ονόματι Τζίννυ, έχει αναπτυχθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό και κινείται δυτικά-βορειοδυτικά πάνω απ το Πόρτο Ρίκο, με ανέμους 110 χιλιομέτρων την ώρα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 18 September 2004 - 1:18:15 UTC