Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-09-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψήφισμα για το Λίβανο εξέδωσε ...
  • [02] Μάικ Χαριδόπουλος: Οι ελληνοαμερικανοί είναι κομματικά διαιρεμένοι
  • [03] Άνοδο σημειωσε και πάλι η τιμή του πετρελαίου
  • [04] Ιράκ: Οι δυο Γάλλοι όμηροι παραδόθηκαν σε σουνιτική ομάδα
  • [05] Και άλλα επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας
  • [06] Εντείνονται τα μέτρα ασφάλεια στις πτήσεις από Μόσχα προς ΗΠΑ
  • [07] Το διεθνές δικαστήριο διόρισε δικηγόρους υπεράσπισης για τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

  • [01] Ψήφισμα για το Λίβανο εξέδωσε ...

    03 Sep 2004, 01:01 UTC

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα το οποίο παροτρύνει όλα τα κράτη να μη αναμιγνύονται στα εσωτερικά πολιτικά θέματα του Λιβάνου και καλεί κάθε χώρα που διατηρεί δυνάμεις στο Λιβανικό έδαφος να τις αποσύρει από αυτό. Πρόκειται για μια έκδηλη αναφορά στα Συριακά στρατεύματα που από χρόνια έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

    Το μέτρο, το οποίο κηδεμόνευσαν από κοινού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, εγκρίθηκε με εννέα ψήφους υπέρ και έξι αποχές, αφού προηγουμένως τροποποιήθηκε έτσι ώστε να μη αναφέρεται η Συρία ονομαστικά.

    Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αποβλέπει στην άσκηση πίεσης προς το Λιβανικό κοινοβούλιο να απορρίψει ένα νομοθετικό μέτρο που εξετάζει και το οποίο προβλέπει την παράταση για μία ακόμα τριετία της θητείας του υποστηριζόμενου από τη Συρία Εμίλ Λαχούντ στο προεδρικό αξίωμα του Λιβάνου. Το Λιβανικό κοινοβούλιο συνέρχεται αργότερα σήμερα για να αποφασίσει για την τύχη του μέτρου. Επικριτές λένε πως η Συρία είχε προηγουμένων πιέσει τις Λιβανικές αρχές να προτείνουν συνταγματική τροπολογία για την παράταση της προεδρικής θητείας.

    [02] Μάικ Χαριδόπουλος: Οι ελληνοαμερικανοί είναι κομματικά διαιρεμένοι

    Άννα Καραγιαννοπούλου, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Εθνικό Συνέδριο Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Νέα Υόρκη

    02 Sep 2004, 23:53 UTC

    Μετά το τέλος του συνεδρίου των ρεπουμπλικάνων στη Νέα Υόρκη, οι χιλιάδες κομματικοί παράγοντες , που πήραν μέρος σ αυτό θα επιστρέψουν στις πολιτείες τους για να εργαστούν για την επανεκλογή του Πρόεδρος Μπους.

    Ένας απ αυτούς είναι και ο Ελληνοαμερικανός πολιτειακός γερουσιαστής απ τη Φλώριδα, Μάικ Χαριδόπουλος, μέλος της νέας γενιάς πολιτικών αξιωματούχων της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας που εξελέγη για πρώτη φορά στην πολιτειακή Βουλή το 2000 και στη πολιτειακή γερουσία το 2003. Ο κ. Χαριδόπουλος δήλωσε στη ελληνική υπηρεσία της ΦτΑ ότι «Το συνέδριο αυτό στέλνει το μήνυμα ότι η Αμερική είναι δυνατή και ότι γίνεται ακόμη ισχυρότερη. Θέλουμε να αυξήσουμε τις ευκαιρίες των Αμερικανών πολιτών στο εσωτερικό της χώρας και την ίδια στιγμή να προστατέψουμε όχι μόνο τους Αμερικανούς πολίτες αλλά και τους πολίτες άλλων χωρών, απ την παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας.»

    Ο κ. Χαριδόπουλος παραδέχτηκε ότι η πολιτεία του είναι διαιρεμένη μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου Μπους και υποστηρικτών του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού κόμματος, Τζον Κέρυ. ΄Έντονη προσπάθεια καταβάλλεται στη Φλώριδα, λεει, για να περάσει η πολιτεία στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών. Η τοπική οικονομία πάει καλά, υπογραμμίζει, και κατά τη γνώμη του ο πρόεδρος Μπους θα υπερτερήσει τελικά του κ. Κέρρυ στις εκλογές του Νοεμβρίου με διαφορά 3 με 5 εκατοστιαίες μονάδες. Τι γίνεται όμως με την μεγάλη Ελληνο-Αμερικανική κοινότητα της Φλώριδα; Όπως είπε ο κύριος Χαριδοπουλος στη Φωνή της Αμερικής: «Παραδοσιακά η Ελληνοαμερικανική κοινότητα ψηφίζει δημοκρατικούς υποψηφίους, ιδιαίτερα μετά την υποψηφιότητα του Μιχάλη Δουκάκη και την εκλογή του Πωλ Σαρμπάνη στη Γερουσία. Πάντως, η Ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι διαιρεμένη αυτή τη στιγμή και βλέπουμε όλο και περισσότερους Ρεπουμπλικανούς Ελληνοαμερικανούς να εκλέγονται σε πολιτικά αξιώματα.»

    [03] Άνοδο σημειωσε και πάλι η τιμή του πετρελαίου

    02 Sep 2004, 16:27 UTC

    Η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν στις ΗΠΑ την Πέμπτη, φθάνοντας τα 44 δολλάρια και 51 σέντς, μετά την απόφαση ρωσικού δικαστηρίου να παγώσει ορισμένα τραπεζικά αποθέματα της εταιρίας Γιούκος. Χωρίς τα κονδύλια αυτά, η Γιούκος είπε οτι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να πληρώσει τους υπαλλήλους της, οπότε μπορεί να αναγκαστεί να διακόψει την παραγωγή της. Η απόφαση του δικαστηρίου ακολουθεί είδηση, που έλεγε οτι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ έπεσαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 5 μηνών, πράγμα που ανέβασε την τιμή του πετρελαίου κατά περίπου 2 δολλάρια το βαρέλι, στις συναλλαγές της Τετάρτης.

    [04] Ιράκ: Οι δυο Γάλλοι όμηροι παραδόθηκαν σε σουνιτική ομάδα

    03 Sep 2004, 00:33 UTC

    Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν οτι οι δύο συμπατριώτες τους δημοσιογράφοι που είχαν απαχθει στο Ιράκ, δεν βρίσκονται πλέον στα χέρια των απαγωγέων τους και είναι καλά στην υγεία τους και πρόσθεσαν οτι δεν έχουν ακόμα παραδοθεί στις γαλλικές αρχές. Ο εργοδότης ενός απο τους δημοσιογράφους λέει οτι και οι δύο παραδόθηκαν σε αντιπολιτευόμενη σουνιτική ομάδα στο Ιράκ, η οποία αναμένεται οτι θα τους αφήσει ελεύθερους.

    Οι δύο δημοσιογράφοι αντιμετώπιζαν απειλές για τη ζωή τους, σε περίπτωση που η Γαλλία δεν καταργούσε την απαγόρευση περιβολής καλυμμάτων κεφαλής στα δημόσια σχολεία της χώρας, που τέθηκε σε εφαρμογή απο την Πέμπτη. Στο μεταξύ, εξτρεμιστική ομάδα που έχει διασυνδέσεις με τον καταζητούμενο τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι ανέλαβε την ευθυνη για την εκτέλεση τριών Τούρκων οδηγών φορτηγών στο Ιράκ. Την Πέμπτη, η αστυνομία βρήκε τρία πτώματα στην άκρη του δρόμου κοντά στην πολη Σαμάρρα, βόρεια της Βαγδάτης.

    [05] Και άλλα επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας

    03 Sep 2004, 00:38 UTC

    Παλαιστινιακά συνεργεία παροχής πρώτων βοηθειών είπαν ότι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις Παλαιστινίους, ενώ τραυμάτισαν άλλους 21, κατά την διάρκεια εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας.

    Το Ισραήλ δεν σχολίασε τη δήλωση αυτή, αλλά είπε οτι η επιχείρηση στον προσφυγικό καταυλισμό Ντέιρ αλ Μπαλάχ, στόχευε στο κλείσιμο σηράγγων, που χρησιμοποιούνται για την παράνομη εισαγωγή όπλων.

    Επίσης, την Πέμπτη, στο γειτονικό καταυλισμό Χάν Γιουνίς, οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν δύο πολυκατοικίες στις οποίες έμεναν Παλαιστίνιοι. Οι Ισραηλινοί είπαν ότι τα κτίρια χρησιμοποιούντο απο εξτρεμιστές που εκτόξευαν πυραύλους κατά ισραηλινών στρατιωτών και εβραίων εποίκων, που ζούν εκεί κοντά. Οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται οτι οι κατεδαφίσεις άφησαν άστεγους πολλούς πολίτες.

    Σε άλλες εξελίξεις, οι περισσότεροι απο τους 4,000 Παλαιστινιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές που έκαναν απεργία πείνας, σταμάτησαν την απεργίας τους, λέγοντας οτι αρκετά από τα αιτήματά τους ικανοποιήθηκαν.

    [06] Εντείνονται τα μέτρα ασφάλεια στις πτήσεις από Μόσχα προς ΗΠΑ

    03 Sep 2004, 00:47 UTC

    Αρμόδιες Αμερικανικές αρχές διέταξαν τις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν πτήσεις από την Μόσχα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να ελέγχουν προσεκτικά όλους τους επιβάτες και όλες τις αποσκευές των πτήσεων αυτών ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας που οδήγησαν στην συντριβή δύο Ρωσικών αεροσκαφών.

    Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Συγκοινωνιακής Ασφάλειας δήλωσε ότι είναι απλούστατα λογικό να ζητείται η λήψη επιπρόσθετων μέτρων ασφάλειας στην περίοδο αυτή.

    Οι αεροπορικές εταιρείες που επηρεάζονται από την νέα πολιτική είναι η Αμερικανική «Δέλτα» και η Ρωσική «Αεροφλότ».

    Την περασμένη εβδομάδα, δύο γυναίκες που πιστεύεται ότι ήταν από την Τσετσενία, αυτοανατινάχθηκαν μέσα σε ισάριθμα ρωσικά αεροπλάνα που είχαν απογειωθεί από τη Μόσχα, με αποτέλεσμα την συντριβή τους και τον θάνατο 90 ατόμων που επέβαιναν σε αυτά.

    [07] Το διεθνές δικαστήριο διόρισε δικηγόρους υπεράσπισης για τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

    02 Sep 2004, 16:32 UTC

    Ο κ. Μιλόσεβιτς

    Το διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου της Χάγης αποφάσισε να διορίσει δύο δικηγόρους υπεράσπισης του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, λόγω του ότι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν οτι ο ίδιος δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ότι άν συνεχίσει την αυτο-υπεράσπισή του, θα υπάρξουν και άλλες αναβολές της δίκης. Ο κ. Μιλόσεβιτς διαμαρτυρήθηκε κατά της απόφασης αυτής και είπε οτι θα ασκήσει έφεση. Οι ιατροί του δικαστηρίου απεφάνθηκαν οτι ο τέως πρόεδρος υποφέρει απο υψηλή πίεση, που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 4 September 2004 - 1:18:12 UTC