Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-08-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ράις: "Πληθώρα επιλογών" στη διάθεση της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
  • [02] 8 νεκροί από διπλή βομβιστική επίθεση στο Καράτσι.
  • [03] Δημοσκοπήσεις: Ο Τζον Κέρρυ προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.
  • [04] Και νέα διεύρυνση της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.
  • [05] Σουδάν: Οι ΗΠΑ εξετάζουν αν προκειται περί γενοκτονίας, η κατασταση στο Νταρφούρ
  • [06] Πακιστάν:συνελήφθησαν 18 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα
  • [07] Ισραήλ: Ξανάνοιξε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα
  • [08] Εκλογές: Ρεπουμπλικανός καταγγέλει αρνητική διαφήμιση του κόμματος του για τον Τζών Κέρρυ

  • [01] Ράις: "Πληθώρα επιλογών" στη διάθεση της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

    09 Aug 2004, 01:06 UTC

    Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν πληθώρα επιλογών για την αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα χρησιμοποιήσει διάφορα «μέσα» με στόχο να δοθεί τέλος στις φιλοδοξίες της Τεχεράνης να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν στα μέσα αυτά συμπεριλαμβάνονται και «μυστικές επιχειρήσεις», η κ. Ράις απάντησε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα εξετάσει κάθε μέσο στην διάθεση του. Στο μεταξύ, δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι αμερικανοί αξιωματούχοι επιθυμούν εντατικοποίηση «μυστικών ενεργειών», όπως χαρακτηρίζονται, με στόχο «την αναβολή ή διακοπή» των προσπαθειών του Ιράν να αναπτύξει πυρηνική βόμβα.

    [02] 8 νεκροί από διπλή βομβιστική επίθεση στο Καράτσι.

    09 Aug 2004, 01:09 UTC

    Η Πακιστανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι χθες το βράδυ δυο βόμβες εξερράγησαν, σε διάστημα μερικών λεπτών η μια απ την άλλη, έξω από εστιατόριο κοντά σε Ισλαμική ιερατική σχολή Σουνιτών στο Καράτσι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 8 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και μαθητών της σχολής και να τραυματιστούν δεκάδες άλλα. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Στο μεταξύ, το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρέδωσαν στις Πακιστανικές αρχές ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα, τον Καρί Σαϊφουλά Αχντάρ, που καταζητείτο για δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ. Ο Αχντάρ συνελήφθη στο Ντουμπάι την περασμένη εβδομάδα.

    [03] Δημοσκοπήσεις: Ο Τζον Κέρρυ προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

    09 Aug 2004, 01:12 UTC

    Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, γερουσιαστή Τζον Κέρρυ να προηγείται του προέδρου Μπούς στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Σφυγμομέτρηση του περιοδικού TIME δείχνει τον κύριο Κέρρυ να παίρνει ποσοστό 48%, στην πρόθεση ψήφου, έναντι ποσοστού 43% που παίρνει ο πρόεδρος Μπούς. Άλλη σφυγμομέτρηση του δικτύου FOX δείχνει τον κ. Κέρρυ να προηγείται με 4 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ σφυγμομετρήσεις του πρακτορείου Associated Press και της εφημερίδας Investors Daily δείχνουν τον κ. Κέρρυ να προηγείται με 3 εκατοστιαίες μονάδες. Επίσης η σφυγμομέτρηση του περιοδικού TIME δείχνει ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι θεωρούν τον γερουσιαστή Κέρρυ ικανότερο να χειριστεί το θέμα της οικονομίας, αλλά δίνουν και στους δύο υποψηφίους περίπου την ίδια βαθμολογία όσον αφορά στον χειρισμό της κατάστασης στο Ιράκ και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

    [04] Και νέα διεύρυνση της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

    09 Aug 2004, 01:16 UTC

    Το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή και άλλων 200 νέων κατοικιών σε μεγάλο Εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης, κατά παράβαση του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή, που προβλέπει πάγωμα κάθε κατασκευαστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα εδάφη. Επίσης την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή και άλλων 600 κατοικιών σε άλλο οικισμό της Δυτικής Όχθης κοντά στην Ιερουσαλήμ. Μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον δεν έχει σχολιάσει την τελευταία αυτή Ισραηλινή ανακοίνωση. Πάντως την περασμένη εβδομάδα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Έλλιοτ Έιμπραμς, ζήτησε απ το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τον λεγόμενο «οδικό χάρτη».

    [05] Σουδάν: Οι ΗΠΑ εξετάζουν αν προκειται περί γενοκτονίας, η κατασταση στο Νταρφούρ

    06 Aug 2004, 16:44 UTC

    Αφυδατωμένο και υποσιτισμένο παιδί στο Νταρφούρ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως η κυβέρνηση Μπους θα αποφασίσει κατά τις επόμενες μία με δυο εβδομάδες κατά πόσο υπάρχει νομική βάση για να χαρακτηρισθεί ως γενοκτονία η κατάσταση στο Νταρφούρ του Σουδάν. Παράλληλα όμως ο κ. Πάουελ είπε πως με την απόφαση αυτή δεν θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει την κρίση.

    Σε προσφυγικό καταυλισμό

    Αμερικανοί αξιωματούχοι παίρνουν συνεντεύξεις από πρόσφυγες του Νταρφούρ σε καταυλισμούς της περιοχής και στο γειτονικό Τσαντ, για να μπορέσει να αποφασίσει η αμερικανική κυβέρνηση εάν μπορεί από νομική άποψη να χαρακτηριστεί ως «γενοκτονία» η δράση των πολιτοφυλάκων Τζαντζαγουήντ. Μιλώντας σε συνέδριο Αμερικανών Δημοσιογράφων που ανήκουν σε μειονότητες εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Πάουελ είπε πως πιστεύει ότι κατά τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες, θα μπορέσει να ληφθεί επίσημα κάποια απόφαση. Τόνισε όμως, πως η οποιαδήποτε απόφαση δεν θα επηρρεάσει τη θέση της κυβέρνησης Μπους, η οποία χρησιμοποιεί κάθε πολιτικό μέσο που διαθέτει, για να αναγκάσει τη σουδανική κυβέρνηση να αναχαιτίσει τη δράση των πολιτοφυλάκων Τζαντζαγουήντ και να ανοίξει το Νταρφούρ στα συνεργεία αρωγής. Κατά την έκφρασή του: «Το να χαρακτηρίσουμε την κατάσταση ως γενοκτονία δε σημαίνει πως θα κάνουμε τίποτα παραπάνω απ΄ό,τι κάνουμε τώρα. Την οποιαδήποτε απόφασή μας θα την στηρίξουμε σε συγκεκριμένα στοιχεία. Για την ώρα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπουν τρόφιμα και άλλα εφόδια στο Νταρφούρ.»

    Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από ένα εκατομμύριο μαύροι Αφρικανοί χωρικοί έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τους πολιτοφύλακες, που οπλίζει και υποστηρίζει η κυβέρνηση του Χαρτούμ, και οι οποίοι έχουν εξαπολύσει εκστρατεία εναντίον ντόπιων ανταρτών.

    Και τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσσου ενέκριναν τον περασμένο μήνα ψήφισμα, το οποίο χαρακτηρίζει ως γενοκτονία τα συμβαίνοντα στο Νταρφούρ. Επίσης, γίνονται εκκλήσεις από μέλη του κογκρέσσου και άλλους για στρατιωτική επέμβαση.

    Ο κ. Πάουελ προειδοποίησε πως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα, εάν οι ΗΠΑ στείλουν στο Νταρφούρ, που έχει την ίδια έκταση με τη Γαλλία, στρατεύματα χωρίς την έγκριση της σουδανικής κυβέρνησης, ή των Ηνωμένων Εθνών. Ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης πως η σουδανική κυβέρνηση θα κριθεί για τις πράξεις της στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο τέλος αυτού του μήνα και πρόσθεσε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αυξήσει το βαθμό της πίεσης, που ασκεί στη σουδανική κυβέρνηση, για να διασφαλισθεί ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται θα είναι αποτελεσματικές.

    [06] Πακιστάν:συνελήφθησαν 18 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα

    06 Aug 2004, 19:31 UTC

    Αχμέντ Καλφάν Γκαϊλάνι

    Το Πακιστάν συνέλαβε άλλους 18 ύποπτους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν λενε ότι οι ύποπτοι συνελήφθησαν κατά την διάρκεια εφόδου νωρίς την Παρασκευή το πρωί, στη Λαχόρη, πρωτεύουσα της επαρχίας Πουτζάμπ. Οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε, επίσης, πως η έφοδος πραγματοποιήθηκε βάσει πληροφοριών που έδωσαν δύο ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα, ο Αχμέντ Καλφάν Γκαϊλάνι από την Τανζανία και ο Ναίμ Νουρ Καν, από το Πακιστάν, που θεωρείται εμπειρογνώμονας σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Και οι δύο άντρες είχαν συλληφθεί τον περασμένο μήνα στο Πακιστάν.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Αμπντούρ Ραούφ Τσάουντρι, λεει ότι πολλοί από τους 18 συλληφθέντες ανακρίνονται.

    [07] Ισραήλ: Ξανάνοιξε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα

    06 Aug 2004, 16:40 UTC

    Ράφα

    Αξιωματούχοι στο Ισραήλ ξανάνοιξαν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας, το οποίο είχαν κλείσει πριν τρεις εβδομάδες για λόγους ασφάλειας.

    Η σημερινή ενέργεια θα επιτρέψει σε χιλιάδες Παλαιστινίους που είχαν αποκλειστεί στην Αίγυπτο, να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Γάζα. Οι ΗΠΑ είχαν παροτρύνει το Ισραήλ να ξανανοίξει το πέρασμα. Σε άλλη εξέλιξη, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 2 Παλαιστίνιους. Ένας δεκαοκτάχρονος, μέλος της Ισλαμική Τζιχάντ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη Γάζα, ενώ ένας ένοπλος Παλαιστίνιος σκοτωθηκε στη Δυτική Οχθη.

    Χθες Πέμπτη, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Ελλιοτ Έημπραμς, είχε συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν με τον οποίο συζήτησε το σχέδιο του Ισραήλ να συνεχίσει την κατασκευή νέου οικισμού στη Δυτική Όχθη, πράγμα που παραβιάζει τον οδικό διεθνώς υποστηριζόμενο χάρτη για την ειρήνη.

    [08] Εκλογές: Ρεπουμπλικανός καταγγέλει αρνητική διαφήμιση του κόμματος του για τον Τζών Κέρρυ

    06 Aug 2004, 16:52 UTC

    Ο κ. Κέρρυ

    Ο ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής και βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, Τζών Μακ Καίην, κατήγγειλε μια νέα πολιτική διαφήμιση που παίζεται απο την αμερικανική τηλεόραση, με την οποία επικρίνεται η θητεία στο Βιετνάμ του κ. Κέρρυ. Στην διαφήμιση, ορισμένοι βετεράνοι του Βιετνάμ, κατηγορούν τον κ. Κέρρυ οτι ψεύδεται σχετικά με την υπηρεσία του.

    Ο κ. Κέρρυ, που είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, που είχε μάλιστα τραυματιστεί στον πόλεμο αυτό, έχει παρασημοφορηθεί για την ανδρεία του. Ο Γερουσιαστής Μακ Καίην, που ηγείται της εκστρατείας επανεκλογής του Προέδρου Μπους, στην πολιτεία της Αριζόνας, δήλωσε οτι η διαφήμιση είναι ανέντιμη και επαίσχυντη, και ζήτησε απο τον αμερικανό Πρόεδρο να την καταδικάσει. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε οτι η εκστρατεία επανεκλογής του κ. Μπους δεν έχει ποτέ εκφράσει ερωτηματικά σχετικά με την θητεία του κ. Κέρρυ στο Βιετνάμ και ζήτησε και απο τις δύο πλευρές, να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους διαφημίσεις.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 10 August 2004 - 1:19:21 UTC