Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Παλαιστινιακή Βουλή ζητά σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
  • [02] Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει η αεροπορική εταιρεία Delta.
  • [03] Λευκός Οίκος: Μονόπλευρο το ψήφισμα του ΟΗΕ για το Ισραηλινό τείχος.
  • [04] Διαψεύδει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας δημοσίευμα της εφημερίδας Τάιμς της Νέας Υόρκης
  • [05] Τρομοκρατικές απειλές προς την Βουλγαρία και την Πολωνία
  • [06] Συνεχίζεται η διαμάχη σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
  • [07] Προβλήματα ασφαλείας στο πυρηνικό εργαστήριο Λος Αλάμος
  • [08] Ιράκ: Συνεχίζονται οι βιαιότητες
  • [09] Νέο ψήφισμα των ΗΕ καταδικάζει το τείχος ασφάλειας του Ισραήλ.
  • [10] Επίθεση εναντίον επικριτή του Γιασέρ Αραφάτ.
  • [11] Πληθαίνουν οι προτάσεις για δημιουργία θέσης Γενικού Διευθυντή των Υπηρεσιών Απόρρητων Πληροφοριών των ΗΠΑ.

  • [01] Η Παλαιστινιακή Βουλή ζητά σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    22 Jul 2004, 02:11 UTC

    Αχμέντ Κουρέϊα

    Η Παλαιστινιακή Βουλή ενέκρινε ψήφισμα που ζητά απ τον πρόεδρο, Γιασερ Αραφάτ, να δεχτεί την παραίτηση του πρωθυπουργού, Αχμέντ Κουρέια και υπογραμμίζει την ανάγκη σχηματισμού νέας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνθηκών ασφάλειας στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, μετά από μια εβδομάδα πολιτικής αναταραχής. Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι Ισραηλινό ελικόπτερο έριξε τουλάχιστον έναν πύραυλο εναντίον μεταλλουργείου στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η επίθεση προκάλεσε σειρά εκρήξεων, αποδεικνύοντας, όπως τονίζουν οι Ισραηλινοί, ότι το εργαστήριο περιείχε όπλα. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα.

    [02] Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει η αεροπορική εταιρεία Delta.

    22 Jul 2004, 02:14 UTC

    Η ένωση των πιλότων της αεροπορικής εταιρείας Delta, δέχτηκε την πρόταση για μείωση των μισθών κατά 23%, μετά την ανακοίνωση ότι τα οικονομικά της εταιρείας βρίσκονται στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων. Η μείωση των μισθών θα αποφέρει στην εταιρεία περίπου 705 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, αλλά αξιωματούχοι της Delta, τονίζουν ότι το ποσό αυτό δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει την οικονομική της κατάρρευση. Το οικονομικό επιτελείο της εταιρείας έχει ζητήσει από τους κυβερνήτες της να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης του μισθού τους κατά 30%. Ο διευθυντής της Delta Air Lines, Τζέραλντ Γκρίνσταϊν, απέστειλε επιστολή προς την ένωση των πιλότων, με την οποία τους ευχαριστεί για την καλή τους πίστη, παρόλα αυτά τους ξεκαθαρίζει ότι απαιτείται μεγαλύτερη μείωση των αποδοχών τους. Να σημειώσουμε ότι το παθητικό της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο φέτος ήταν σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Ολοκληρώνοντας να υπενθυμίσουμε ότι η Delta είναι η τρίτη μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική εταιρεία μετά την United και την American.

    [03] Λευκός Οίκος: Μονόπλευρο το ψήφισμα του ΟΗΕ για το Ισραηλινό τείχος.

    22 Jul 2004, 02:47 UTC

    Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε μονόπλευρο και άστοχο το ψήφισμα που ενεκρίθη απ την γενική συνέλευση των ΗΕ για το Ισραηλινό τείχος ασφάλειας στη Δυτική Όχθη. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκώτ Μακλήλαν, δήλωσε ότι η υλοποίηση του λεγόμενου «οδικού χάρτη» αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη πολιτικής λύσης στην Μέση Ανατολή. Από τη πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, παρότρυνε το Ισραήλ να συμμορφωθεί με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των ΗΕ και να γκρεμίσει το τείχος. Αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την κατασκευή του.

    [04] Διαψεύδει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας δημοσίευμα της εφημερίδας Τάιμς της Νέας Υόρκης

    21 Jul 2004, 15:43 UTC

    Ο κ. Βουλγαράκης

    To υπουργείο Δημόσιας Ταξης της Ελλάδας διέψευσε δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δέχθηκε να επιτρέψει σε φρουρούς αθλητικών ομάδων, που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, που αρχιζουν τον επόμενο μήνα, να οπλοφορούν. Ο υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης δήλωσε σήμερα οτι η οπλοφορία θα επιτραπεί μόνο σε σωματοφύλακες ξένων ηγετών και πρόσθεσε οτι οι αθλητές θα προστατεύονται απο άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρει σε σημερινό της άρθρο οτι η Ελλάδα θα επιτρέψει σε 100 σωματοφύλακες των αμερικανών αθλητών και παραγόντων να φέρουν όπλα. Η εφημερίδα γράφει ακόμα οτι, βάσει πληροφοριών που έχει απο αμερικανούς και έλληνες αξιωματούχους, οι ελληνικές αρχές θα επιτρέψουν σε 400 άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων να παρευρίσκονται στους αγώνες, μαζί με ένοπλους φρουρούς ασφαλείας απο το Ισραήλ και τη Βρετανία. Εάν το δημοσίευμα αληθεύει, η συμφωνία αυτή φαίνεται οτι αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει την οπλοφορία σε ξένους υπηκόους.

    [05] Τρομοκρατικές απειλές προς την Βουλγαρία και την Πολωνία

    21 Jul 2004, 15:47 UTC

    Οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Ευρωπαϊκός κλάδος της αλ Κάιντα, απείλησε την Πολωνία και τη Βουλγαρία με αιματοχυσία, εκτός και οι χώρες αυτές αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις απο το Ιράκ. Η μέχρι σήμερα άγνωστη οργάνωση, δημοσίευσε σήμερα την προειδοποίηση αυτή σε ισλαμική ιστοσελίδα, με την οποια απειλεί τη Βουλγαρία με «λιμνες αίματος», αν δεν αποσύρει τον στρατό της. Η προειδοποίηση λέει ακόμα οτι, άν ο πρωθυπουργός της χώρας Μάρεκ Μπέλμπα δεν αποσύρει τους Πολωνους στρατιώτες απο το Ιράκ, η χώρα θα οδηγηθεί σε αυτό που οργάνωση αποκαλεί «ήχο τον εκρήξεων.» Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνωφ, μιλώντας στο Βερολίνο, είπε οτι οι απειλές τρομοκρατών δεν πρόκειται να εκβιάσουν την χώρα του να αποσύρει τα στρατεύματά της και πρόσθεσε οτι μία υποχώρηση τώρα, θα ενθάρρυνε τους τρομοκράτες να έχουν νέες απαιτήσεις. Αλλά και ο υφυπουργός Αμυνας της χώρας, Γιάνους Ζέμκε, είπε οτι η Πολωνία δεν θα υποχωρήσει μπροστά στις πιέσεις τρομοκρατών.

    [06] Συνεχίζεται η διαμάχη σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

    21 Jul 2004, 15:50 UTC

    Ο κ. Μπαλκενέντε

    Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε προειδοποίησε την Ευρώπη να μην επιτρέψει στους φόβους της προς τον ισλαμισμό να επηρρεάσουν την διαμάχη για το άν θα πρέπει να επιτραπεί στην Τουρκία να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες για την προσχώρησή της στην ΕΕ. Ο κ. Μπαλκενέντε, του οποίου η χώρα τώρα έχει την εκ περιτροπής προεδρία της κοινότητας, είπε σήμερα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο οτι οι αποφάσεις για την ένταξη νέων μελών θα πρέπει να βασίζονται στα κριτήρια που θεσπίστηκαν το 2002 και όχι να εισαχθούν νέα κριτήρια. Η Ευρώπη φαίνεται βαθειά διχασμένη σε σχέση με την πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στους κόλπους της. Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Παρίσι προσπάθησε να εξασφαλίσει την ζωτικής σημασίας γαλλική υποστήριξη για την ένταξη της χώρας του. Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν οτι, άν και η Τουρκία έχει κάνει πρόοδο, οι ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ θα πάρουν πολύ χρόνο. Η ευρωπαϊκή ηγεσία θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο για το άν θα αρχισει ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.

    [07] Προβλήματα ασφαλείας στο πυρηνικό εργαστήριο Λος Αλάμος

    21 Jul 2004, 15:52 UTC

    Ο κ. Αμπραχαμ

    Ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας Σπένσερ Αμπραχαμ είπε οτι οι συνεργάτες του συνάντησαν διαδεδομένη αδιαφορία για την εφαρμογή των κανονισμών στο εθνικό πυρηνικό εργαστήριο Λος Αλαμος, ενώ μερικοί απο τους εργαζόμενους εκεί δεν παίρνουν το πρόβλημα κάν στα σοβαρά. Σε σημερινή του ανακοίνωση, ο κ. Αμπραχαμ τονίζει οτι ορισμένοι εργαζόμενοι στο εργαστήριο του Λος Αλαμος δεν έχουν κατανοήσει την σοβαρότητα των προβλημάτων ασφαλείας στις απόρρητες αυτές εγκαταστάσεις. Σχεδόν όλες οι εργασίες στο Λος Αλαμος, που βρίσκεται στην πολιτεία του Νέου Μεξικού, διακόπηκαν, μετά απο σειρά προβλημάτων ασφαλείας που αποκαλύφθησαν την περασμένη εβδομάδα. Ανάμεσα στα προβλήματα, είναι η απώλεια δύο ηλεκτρονικών δίσκων, που περιείχαν απόρρητες πληροφορίες. Σύμφωνα με τον κ. Αμπραχαμ, εξαιτίας της κατάστασης αυτής, ενδέχεται ορισμένοι υπάλληλοι να απολυθούν.

    [08] Ιράκ: Συνεχίζονται οι βιαιότητες

    21 Jul 2004, 00:47 UTC

    Tουλάχιστον 7 Ιρακινοί σκοτώθηκαν απ τις τελευταίες βιαιότητες στη χώρα. 4 πολίτες έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 2 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας χθες στη Μπακούμπα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, ενώ άγνωστοι δολοφόνησαν μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Βασόρας στο νότιο Ιράκ. Επίσης αμερικανικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με εξτρεμιστές στη Σαμάρα, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 2 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 5 άλλοι. Στο μεταξύ χθες αφέθηκε τελικά ελεύθερος ο Φιλιππινέζος όμηρος, μετά την απόφαση της κυβέρνησης των Φιλιππίνων να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της απ το Ιράκ.

    [09] Νέο ψήφισμα των ΗΕ καταδικάζει το τείχος ασφάλειας του Ισραήλ.

    21 Jul 2004, 00:55 UTC

    Με ψήφους 150 υπέρ έναντι 6 κατά και 10 αποχές, η γενική συνέλευση των ΗΕ ενέκρινε, μη δεσμευτικό, ψήφισμα που είχε συντάξει η Ιορδανία εκ μέρους όλων των Αραβικών χωρών, και το οποίο ζητά απ το Ισραήλ να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και να κατεδαφίσει το επίμαχο τείχος ασφάλειας που κατασκευάζει στη Δυτική Όχθη. Οι ΗΠΑ καταψήφισαν το σχέδιο και το Ισραήλ έχει ήδη δηλώσει ότι θα αγνοήσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που χαρακτηρίζει παράνομο το τείχος ασφάλειας.

    [10] Επίθεση εναντίον επικριτή του Γιασέρ Αραφάτ.

    21 Jul 2004, 01:00 UTC

    Ένας απ τους έντονους επικριτές του Παλαιστίνιου προέδρου, Γιάσερ Αραφάτ, πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στο σπίτι του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ένοπλοι πυροβόλησαν τον Παλαιστίνιο βουλευτή και πρώην υπουργό τύπου, Ναμπίλ Άμρ, στο πόδι, ενώ οι θεράποντες γιατροί του δήλωσαν ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του απ τα τραύματα που υπέστη. Επίσης χθες ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, δήλωσε ότι θα παραμείνει προς το παρόν στο πρωθυπουργικό αξίωμα, μετά την άρνηση του Γιασέρ Αραφάτ να δεχτεί την παραίτηση του.

    [11] Πληθαίνουν οι προτάσεις για δημιουργία θέσης Γενικού Διευθυντή των Υπηρεσιών Απόρρητων Πληροφοριών των ΗΠΑ.

    21 Jul 2004, 01:01 UTC

    Ομάδα μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, που απαρτίζεται από εκπροσώπους και των δύο κομμάτων, προτείνει νομοσχέδιο που προβλέπει την δημιουργία θέσης Γενικού Διευθυντή Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Παρόμοια πρόταση αναμένεται να περιλαμβάνει και η τελική έκθεση της ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά την υπόθεση των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και η οποία θα δοθεί στην δημοσιότητα αύριο. Η πρόταση του Κογκρέσου προβλέπει ότι ο γενικός διευθυντής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θα ελέγχει τους προϋπολογισμούς και θα συντονίζει τις δραστηριότητες όλων και των 15 υπηρεσιών και γραφείων του αμερικανικού δημοσίου που ασχολούνται με θέματα απόρρητων πληροφοριών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 23 July 2004 - 1:18:15 UTC